3 august 2024

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...




Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este mai mult decat o comemorare a mortii Maicii Domnului. Din cantarile inchinate acestei sarbatori aflam ca mormantul ei devine o scara catre cer. De vreme ce ea este cea care L-a nascut pe Hristos, Cel care a biruit moartea, se cuvenea ca nici ea sa nu ramana in moarte. Mutarea ei la cer ne descopera cat de mult pretuieste Dumnezeu trupul celei din care Fiul sau S-a nascut.

Trupul Maicii Domnului a fost strain de coruptia care urmeaza mortii. In iconografie, Hristos este Cel care ia in brate sufletul Maicii Sale, iar dupa putina vreme, ingerii duc in ceruri trupul ei. Mutarea Nascatoarei de Dumnezeu la ceruri nu s-a facut prin propria sa putere, ci prin lucrarea Fiului ei. Vorbim despre ea ca izvor al vietii, pentru ca din ea a luat trup Fiul lui Dumnezeu, Viata in adevaratul sens al cuvantului.
Cantarile pentru aceasta sarbatoare sunt de bucurie, pentru ca Maica Domnului s-a bucurat atunci cand i s-a vestit mutarea la ceruri de catre Arhanghelul Gavriil, dar si pentru ca ea nu ramane in moarte. Odata cu Adormirea Maicii Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu devine Maica noastra care se roaga pentru toata Biserica: "Bucura-te cea plina de dar, care intru adormirea ta nu ne lasi pe noi!". Drept urmare, orice slujba care se savarseste in Biserica Ortodoxa, mentioneaza la finalul ei: "Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi ca un bun si de oameni iubitor".
Adormirea Maicii Domnului, ziua in care Maica Domnului si-a dat obstescul sfarsit, este numita in popor si Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare. In seara dinaintea sarbatorii se savarsesc in toate bisericile Vecernia cu Litie si chiar Privegherea intreaga, adica si slujba Utreniei, urmata de cantarea Prohodul Maicii Domnului, Prohod alcatuit de catre Manuil Corinteanul in sec. XVI.
Icoana Adormirii Maicii Domnului este reprezentata pe peretele vestic al naosului, deasupra usii prin care se paraseste biserica, chip al intrarii noastre intr-o noua viata dupa participarea la Sfanta Liturghie.
Adormirea Maicii Domnului
Izvorul vietii in mormant se pune!
Toate reacţiil

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ