31 august 2022

Așezarea în raclă a brîului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

Cinstitul Brîu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, cel adus în Constantinopol într-un sicriaș de aur cu pecetluire împărătească, a fost pus în biserica pe care dreptcredinciosul împărat Teodosie cel Tînăr o zidise în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopratie, adică "tîrgul de aramă". După mulți ani, pe vremea împărăției lui Leon, femeia lui, Zoe, era supărată de duhul cel necurat. Pentru aceea, împăratul și rudele lui aveau mîhnire; deci se făceau multe rugăciuni către Dumnezeu pentru împărăteasa care pătimea.

Odată i s-a arătat o vedenie dumnezeiască, spunîndu-i că de se va pune pe dînsa Brîul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, va lua tămăduire. Împărăteasa a spus această vedenie bărbatului ei, împăratul Leon, și îndată împăratul a rugat pe patriarh și a dezlegat pecetea, apoi s-a deschis sicriul și s-a aflat întreg cinstitul Brîu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, nici cîtuși de puțin vătămat de vechimea vremii, și l-a sărutat pe el cu cucernicie. Cînd patriarhul l-a întins pe el deasupra împărătesei, îndată s-a scăpat de chinuirea diavolească și a cîștigat desăvîrșit tămăduirea bolii sale.

Atunci toți cu bucurie au preamărit pe Hristos Dumnezeu și pe Preacurata Maica Lui cîntînd cîntări de mulțumire; iar cinstitul Brîu punîndu-l într-aceeași raclă de aur, l-a pecetluit cu pecetea împărătească, și a așezat prăznuire întru cinstea Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, întru aducerea aminte de minunea ce s-a făcut cu sfîntul ei Brîu, prin singurul darul acela, și prin milostivirea și iubirea de oameni a Aceluia ce S-a născut dintr-însa, adică lui Hristos Dumnezeul nostru.

sursa

Oltul Ortodox


Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Cea iubitoare” a Peșterilor din Pskov

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...




Icoana Maicii Domnului „Cea iubitoare” a Peșterilor din Pskov este prăznuită pe 21 mai și 7 octombrie.
Icoana Maicii Domnului „Cea iubitoare” a fost pictată și adusă la Mănăstirea Peșterilor din Pskov prin eforturile depuse de negustorii Vasile și Teodor în anul 1521. Prima consemnare a unei minuni săvârșite de icoană apare în anul 1524.

Icoana Maicii Domnului „Cea iubitoare” a Peșterilor din Pskov este renumită pentru apărareaorașului Pskov și a Mănăstirii Peșterilor din Pskov. Această icoană a protejat orașul și mănăstirea atunci când oamenii au mers și s-au rugat înaintea acestei Sfinte Icoane. Prima dată icoana a apărat orașul în 1581, în timpul asediului Pskovului de către regele polonez Ștefan Báthory (prăznuită pe 21 mai). Icoana a protejat orașul și mănăstirea în 1812 în timpul invaziei lui Napoleon (prăznuită pe 7 octombrie).
Icoana Maicii Domnului „Cea iubitoare” a Peșterilor din Pskov este de tip Eleusa. În această icoană, Maica Domnului este zugrăvită ținând în brațe pe Pruncul Hristos, astfel încât dreapta Lui se află lângă inima ei. Hristos Își îmbrățișează Maica cu mâna dreaptă ținând-o pe sub năframă în jurul gâtului. În acest fel, atât Maica Domnului, cât și Hristos ne arată blândețea, mângâierea și dragostea lor.
Maica Domnului poartă năframă. În icoane, năframa este simbolul purității. În această icoană, năframa Născătoarei de Dumnezeu cade pe umeri, acoperind trupul Pruncului Hristos, simbolizând dragostea pură de mamă.
Pe năframă și pe mantie sunt pictate stele ce reprezintă pururea fecioria Maicii Domnului. Fiecare stea are forma Sfintei Cruci cu patru puncte, centrul stelei fiind reprezentat printr-un pătrat. Reprezentarea stelelor sub forma unor cruci cu patru puncte simbolizează cele patru zări iluminate de Hristos, Care a venit în lume prin intermediul Preasfintei Născătoare.
Veșmântul Maicii Domnului este pictat albastru. Albastrul simbolizează cerul, taina și viața duhovnicească.
Hristos este pictat fiind copil, dar purtând haine de adult și un brâu din fire de aur în jurul taliei și peste umărul stâng. Firele de aur sunt ca razele de soare, pentru că Hristos este Soarele Dreptății, Dătătorul de Lumină.

Născătoarea de Dumnezeu „Cea iubitoare” ne învață să ne comportăm unii cu alții cu blândețe și dragoste. Ea dorește ca noi să înțelegem că blândețea nu este slăbiciune, blândețea arată puterea dragostei.
Hristos ne învață și ne poruncește să ne iubim: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Luca 10, 27).

29 august 2022

MAICA DOMNULUI CA O CĂLU­GĂRIŢĂ

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


„În Mănăstirea Sfântului Sava din Palestina există o icoană a Maicii Domnului, în care ea este pictată purtând o îmbrăcăminte neagră, aşa cum poartă monahiile. Odată cineva i‑a întrebat pe părinţii acestei mănăstiri:
– Nu este păcat să o pictaţi pe Maica Domnului ca o călu­găriţă?
Atunci aceia i‑au răspuns:
– Noi nu o pictăm pe Maica Domnului ca o călugăriţă, ci aşa s‑a arătat Stăpâna lumii în adâncul mării celui pe care ea l‑a izbăvit de la înec.
– De la înec? a întrebat acela. Vă rog să‑mi povestiţi în­tâmplarea aceasta, deoarece fiind aici de multe zile şi pri­vind icoana aceasta, păcătuiesc judecând că nu se cuvine să fie pictată astfel.
Atunci părinţii i‑au povestit următoarele:
«Un om oarecare din Tracia[1], cu numele Ioan, a făgă­duit să se facă monah. Dar după o vreme, a plecat în România să facă negoţ. Petrecând acolo câţiva ani, amâna mereu orice gând de călugărie. A câştigat şi mulţi bani, după care a hotărât să vină în patria lui şi să se căsăto­rească. Şi‑a luat lucrurile şi banii şi a intrat în corabie ca să călătorească spre locul său natal.
Călătorind pe Marea Neagră, corabia s‑a scufundat în timpul unei furtuni. S‑a afundat şi el în adâncul mării şi văzându‑se în mare primejdie, a strigat din adâncul inimii: «Maica Domnului, mântuieşte‑mă şi mă voi duce la Ierusalim ca să mă fac monah!».
Deodată, pe când se afla în adâncul mării, a văzut‑o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cum îl apucă de mână şi, scoţându‑l pe uscat, îi spune: «Mergi şi‑ţi împli­neşte făgăduinţa ta!».
A mers, aşadar, pe jos la Constantinopol, a cerut de la nişte creştini banii necesari pentru călătorie şi a venit la Ierusalim. Apoi a venit aici, la Mănăstirea Sfântului Sava, şi s‑a făcut monah. Aici l‑a rugat pe un călugăr care picta să‑i facă o icoană a Maicii Domnului, aşa cum a văzut‑o el în adâncul mării, adică ca o călugăriţă.
A trăit câţiva ani în mănăstirea noastră şi, săvâr­şindu‑se, s‑a mutat în Locaşurile Cereşti»”.
( Tracia – regiune din nordul Greciei.(
Extras din Patericul Maicii Domnului– Arhim. Teofilact Marinakis, Editura Evanghelismos.

Rugăciune către icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                      

O, Preaminunată Ocrotitoare cerească a întregii Ortodoxii, primeşte şi razele gândurilor noastre pe care le îndreptăm cu smerenie către Tine. Păzeşte-ne pe noi de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi şi abate norul mâniei lor dinspre noi, ca întru pace să-Ţi dăruim curgerea rugăciunii noastre. Pe scaunul slavei cereşti ai fost aşezată de Cel Căruia te-ai făcut scaun preaînalt a toată desăvârşirea.
De acolo veghezi ca o Împărăteasă asupra poporului tău şi pe îngeri îi trimiţi ca să păzească pe robii tăi de toată vătămarea potrivnicilor noştri. Sub lumina privirii tale iubitoare de Maică ajută-ne să punem început bun pocăinţei noastre şi să deprindem virtuţile. Pe cei din primejdii îi acoperă cu darul tău, pe cei întristaţi îi povăţuieşte la limanul păcii dumnezeieşti şi pe noi, pe toţi, ne întăreşte întru mărturisirea dreptei credinţe prin cuvânt, dar mai ales prin faptele cele bune izvorâte din inimă smerită şi iubitoare.
Cu sabia rugăciunii tale taie toate gândurile patimilor noastre şi tulburarea furtunii ispitelor de pe marea vieţii o potoleşte, ca întru pace să petreacă robii tăi în toate zilele în aşteptarea Împărăţiei celei cereşti. Zdrobeşte cu gânduri smerite pe vrăjmaşii care caută să ne prăbuşească în prăpastia răutăţii. Ridicând mâinile tale la rugăciune, dobândeşte pentru noi surparea gândurilor întunecate şi străluceşte mintea noastră cu lumina Soarelui înţelepciunii.
Nu avem pocăinţa cea mântuitoare şi nici nu ştim a ne ruga pentru a atrage asupra noastră mila Stăpânului, dar nu ne lăsa pe noi, Maică Preacinstită, ci cu însăşi cheia rugăciunii tale descuie-ne uşa milei dumnezeieşti. Împacă viaţa noastră şi în ceasul sfârşitului vieţii noastre pământeşti să ne întâmpini cu faţă luminoasă şi cu nădejdea mântuirii, alungând de la noi toată frica, spre a te lăuda cu bucurie în vecii vecilor. Amin.


22 august 2022

Maica Domnului a tămâiat în Mănăstirea Lavra

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



Monahul Teofil din această mănăstire, a spus următoarele:

„Deoarece suntem monahi, datoria noastră este ca totdeauna să fim cu luare-aminte și cumpătați. Rugăciunea și ascultarea trebuie să fie unite ca două surori, așa cum sunt aripile la păsări, pentru ca omul să poată spori duhovnicește și să zboare cu mintea de la cele pământești la cele cerești.

De aceea trebuie să luăm aminte când mergem la biserică, ca să ne rugăm sau să psalmodiem. Mai întâi, când vrei să intri în biserică și să te rogi, va trebui să lași în afara ușii orice înțeles, orice grijă sau preocupare care te desparte de rugăciune, dacă vrei ca Dumnezeu să-ți primească rugăciunea sau psalmodierea și să primești răsplată veșnică, iar nu osândă. Ca nu cumva în loc să te folosești din rugăciunea ta, să te păgubești și să te vatămi din pricina nepurtării tale de grijă. Dar ca să te încredințezi că cele pe care le spun sunt adevărate, ascultă ce mi-a spus bătrânul Cornelie, care și el le-a auzit de la un monah virtuos al Mănăstirii noastre, monahul Eliodor, care a trăit acum vreo 150 de ani.

Monahul Eliodor avea ascultarea la egumenia mănăstirii, când mănăstirea avea încă viață de obște. El spunea că la o priveghere de toată noaptea se afla în Sfântul Altar și pregătea tămâia pentru ca preoții și diaconii să tămâieze la începutul Cântării 9 a, când se cântă „Ceea ce ești mai cinstită…”.

În fiecare zi, când psaltul rostea la strană: „Să lăudăm, să binecuvântăm să ne închinăm Domnului, cântându-I și prea înălțându-L întru toți vecii”, bătrânul Eliodor, din locul său din Sfântul Altar, vedea cu ochii sufletului său, ca în vedenie, o femeie cu bună-cuviință, îmbrăcată în negru, însoțită de doi Îngeri care, ținând în mâini o cădelniță de aur, tămâia toată biserica. Trecea pe la strănile monahilor și tămâia până ce se sfârșea „Ceea ce ești mai cinstită…” și Cântarea 9 a.

Într-o zi psaltul a luat foarte sus tonul la Catavasii și în acea zi, femeia aceea, care nu era alta fără numai Ocrotitoarea și Apărătoarea monahilor și a Sfântului Munte Athos, Stăpâna noastră, Născătoarea de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria, nu s-a arătat să tămâieze așa cum făcea în fiecare zi. Și aceasta pentru că tonurile înalte alungă umilința și evlavia.

În altă zi, la o priveghere, acest binecuvântat monah Eliodor a văzut-o pe Maica Domnului tămâind biserica. Mergea pe la strănile monahilor și pe unele în care nu erau monahi le tămâia, iar pe altele în care erau monahi nu le tămâia. Acest lucru a trezit curiozitatea bătrânului Eliodor și s-a născut în el nedumerirea: de ce oare strănile care au monahi nu le-a tămâiat și a tămâiat stranele care nu aveau monahi?

Atunci acest monah virtuos a rugat-o cu lacrimi pe Maica Domnului să-i dezlege această nedumerire. După trei zile de rugăciune, i s-a arătat Maica Domnului în vis și i-a spus:

„Eliodore, să știi că tămâiez strănile în care nu se află monahi, pentru că monahii care stau în aceste străni, se află acum la ascultările Mănăstirii, dar acolo unde sunt și lucrează, au continuu mintea lor la rugăciunea de obște, care se săvârșește aici în biserică de către ceilalți monahi. Și astfel, se roagă și aceia împreună cu aceștia, de acolo de unde se află. Aceștia sunt aceia pe care și preoții îi pomenesc și spun în rugăciunile lor: «Și pentru cei care pentru binecuvântate pricini nu sunt aici, părinți și frați ai noștri…». Pe aceștia și eu îi văd ca fiind de față cu mintea lor și îi tămâiez ca și cum ar fi în stranele lor. Aceștia primesc plată îndoită.În timp ce mulți dintre cei care stau în strănile lor și nu se roagă cu mintea împreună cu ceilalți frați, ci uneori discută între ei, alteori cugetă la lucruri ce nu au nici o legătură cu rugăciunea, alteori osândesc, iar alteori îi invidiază pe cei care cântă și-L slavoslovesc pe Cel preaînalt. Și în loc ca și ei să slavoslovească împreună cu aceia preacinstitul și de mare cuviință Numele Său, fac dimpotrivă, îi judecă pe frații lor, iar alteori cugetă la lucruri viclene și păcătoase. Acești monahi, deși se află în strănile lor, nu sunt socotiți ca prezenți, ci ca absenți. Și fiindcă nu se roagă curat, nu sunt vrednici să-i tămâiez, deoarece tămâia înseamnă Harul Preasfântului Duh, Care nu locuiește în oamenii aceștia, ci se îngrețoșează de ei.

De aceea cele pe care le-ai văzut și cele pe care ți le-am spus, să le faci cunoscute tuturor monahilor și tuturor creștinilor. Și să le scrii pentru a afla toți că se cuvine ca atunci când intră în biserică, dar și totdeauna când se roagă, să-și aibă mintea și inima adunate în Dumnezeu, pe Care trebuie să-L slavoslovim și să-I mulțumim pentru toate bunătățile pe care ni le dăruiește, dar și pentru cele rele, care, potrivit îngăduinței lui Dumnezeu, ni se întâmplă. Pentru toate acestea trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu înlăuntrul Bisericii Sale, așa cum spune și Duhul Sfânt în Sfânta Scriptură: «Și în locașul Lui fiecare va spune: Slavă» (Ps. 29, 9).

Păcat mare și de neiertat este vorbitul în Biserică în vremea rugăciunii, deoarece disprețuim persoana lui Dumnezeu și mâhnim Duhul Sfânt, păcat care se apropie de păcatul hulei împotriva Duhului Sfânt și care nu se iartă «nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie» (Matei 12, 32). De aceea, ar mai bine pentru oamenii aceștia să nu meargă la Biserică, decât să meargă și să disprețuiască porunca lui Dumnezeu și să devină pricină de sminteală în Biserica lui Dumnezeu”.

20 august 2022

Icoana Maicii DOMNULUI din Don (Donskoy)

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


                        Icoana Maicii DOMNULUI din Don a fost pictată de Teofan Grecul .
 
In ziua bătăliei de la Kulikovo (8 Septembrie 1380 , de sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de DUMNEZEU), Icoana a fost împreună cu armata rusă , Ajutându-o , dar după victorie a fost dăruită de către cazacii din Don ca un cadou comandantului lor , Marele Cneaz Dimitrie al Donului (1363-1389), care a mutat-O la Moscova .

Icoana a fost așezată prima dată în Catedrala Adormirii Maicii DOMNULUI din Kremlin , iar mai târziu în Catedrala Buna Vestire (acum , Icoana se află în Galeriile de Stat Tretiakov).
 
In amintirea victoriei de pe malurile râului Don , Icoana a fost numită „Don” sau „Donskoy”.
In anul 1591 , hanul Nuradin al Crimeei și fratele său, Murat-Girey, au invadat Rusia cu o armată numeroasă. Avansând spre Moscova au poposit pe dealurile Vorobiev.
 
Pentru a proteja orașul de dușmani, a fost făcută o procesiune în jurul Moscovei cu Icoana Maicii DOMNULUI din Don .

In ziua bătăliei , Icoana a fost în paraclisul militar aducând izbândă soldaților , punându-i pe tătari pe fugă.
 
In semn de recunoștință pentru Binecuvântarea săvârșită prin Icoana Preasfintei Născătoare de DUMNEZEU din Don , în 1592 , a fost înființată Mănăstirea Donskoy pe locul paraclisului militar .
Icoana Făcătoare de Minuni a fost așezată în această mănăstire , iar pomenirea Ei a fost stabilită la 19 August .

Conform tradiției , pe lângă pelerinajul cu Icoana Maicii DOMNULUI , odată la patru ani , Preafericirea Sa , Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii săvârșește slujba de pregătire și sfințire a Sfântului și Marelui Mir în catedrala mică , în onoarea Icoanei Maicii DOMNULUI din Don .

"CHIPUL MAICII DOMNULUI ESTE DE NESUPORTAT PENTRU DIAVOL..."

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Chipul Maicii Domnului este de nesuportat pentru draci. Diavolul urăşte numele ei. Prin urmare, acest nume este mântuitor pentru noi.

Sfinţii Părinţi ai Bisericii spun că dracii tremură auzind numele Maicii Domnului, căci ea L-a născut pe Mântuitorul nostru, Fiul Unul Născut al lui Dumnezeu, care a stricat şi va strica până la sfârşitul veacului lucrurile diavolului, cel care caută să ne depărteze de Hristos şi să ne piardă pentru totdeauna.

Chipul Maicii Domnului este de nesuportat pentru draci. Diavolul urăşte numele ei. Prin urmare, acest nume este mântuitor pentru noi. Este clar cât de necesar este mereu să alergăm la acoperământul şi mijlocirea rugăciunilor Preacuratei Maici a Domnului. Şi cu cât ne vom ruga ei mai mult, cu atât mai mult vom simţi în viaţa noastră acoperământul ei şi ea va fi pentru noi rugătoare neadormită înaintea Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfântul Ierarh Serafim Sobolev, făcătorul de minuni din Sofia, Predici,

15 august 2022

MINUNI ÎNTÂMPLATE LA ADORMIREA MAICII DOMNULUI

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


...După ce Maica Domnului şi-a dat preacuratul ei suflet, dumnezeiești apostoli, au început să audă mii şi milioane de cântări îngereşti în văzduh, care lăudau şi cântau cântări.
Şi au început a cânta şi ei, ca şi îngerii din văzduh.
Şi luând patul acela cu preacuratul şi Preasfântul trup al Maicii lui Dumnezeu, au început să călătorească spre Ghetsimani, ca să-l ducă acolo, să-l puie în mormânt.
Mergând ei astfel şi auzindu-se cântările şi simţindu-se mireasma preasfântului trup umplând locurile pe unde treceau de bună-mireasmă, s-a trezit zavistia mai marilor iudeilor; şi unii dintre ei s-a dus cu mare îndrăzneală să dea jos de pe umerii apostolilor patul preasfânt.
Ba unul dintre ei a îndrăznit chiar să se apropie şi să puie mâinile și să tragă de preasfântul pat.
Toţi cei care voiau să dea jos năsălia de pe umerii celor care o duceau au orbit şi nu mai vedeau nici de unde au venit şi nici unde mergeau!
Iar celui care a îndrăznit – un evreu din mai mari fariseilor, numit Antonie, a vrut să se atingă de acea preacurată năsălie pe care se afla preasfântul trup al Maicii lui Dumnezeu, și să-l doboare .
Îndată i s-au tăiat lui mâinile , cu o sabie de foc îngerească nevăzută,
amândouă braţele, rămânând lipite de năsălie, iar el a căzut jos leşinat şi aproape mort.

Şi cerea iertare Maicii lui Dumnezeu şi cei orbiţi, şi cel căruia i se tăiaseră mâinile.

Şi atunci, dumnezeiescul apostol Petru, luând de pe pieptul Maicii Domnului, de pe năsălie, ramura de finic pe care i-o adusese Arhanghelul Gavriil din cer, a pus-o pe ochii celor orbiţi şi deodată s-au făcut sănătoşi, şi atingând cu ea mâinile celui căruia i-au fost tăiate de îngerul nevăzut, s-au prins înapoi!

Şi aşa s-au săvârşit minunile preaslăvite ale Maicii Domnului la sfântă adormirea sa.

Aceasta i-a făcut pe toţi să strige într-un glas: .
...„Mare este Dumnezeu Iisus Hristos şi mare este Prea Curata Lui Maică, Prea Sfânta Fecioară Maria!”.

Toți ce au greșit, căindu-se ei de greşeala lor cereu iertare, și Maica milostivirii, pentru păcatul lor, îi iertase pe toţi şi le dăduse vindecare.
( Pr. Cleopa, Predică la Adormirea Maicii Domnului)

Rugăciune la icoana Maicii
Domnului Alină sufletele
necăjite

Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa Ta din Betania, Te impor, roagă-Te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele Tale.”
Cântare cu cucernicie, pentru Preacinstita Ta Adormire, aducem Ție Nascatoare de Dumnezeu. Iar Tu, ca ceea ce ai biruință peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzește pe noi, ca să-ți cântăm Tie:

Bucura-te, ceea ce ești plină de har, care întru Adormirea Ta, nu ne lași pe noi!'

Aliluia-Amin!

Adormirea Maicii Domnului...

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Rămasă în grija apostolului Ioan, Maria, după Înălţarea lui Iisus la cer, trăieşte câţiva ani la Ierusalim în mijlocul comunităţii creştine care creşte văzând cu ochii. Dar în anul 44 împotriva creştinilor din Ierusalim se dezlănţuie o prigoană puternică. Petru şi Ioan sunt bătuţi cu vergi, Iacob, fratele lui Ioan, este tăiat cu sabia, Ştefan este ucis cu pietre. Apostolii părăsesc Ierusalimul şi pleacă în lumea mare. Apostolul Ioan ia drumul Efesului în Asia Mică (azi în Turcia, la 631 km de Istanbul), unde se stabileşte ducând-o cu el şi pe Maica Domnului. Aici, la Efes a rămas Maria până când şi-a simţit sfârşitul aproape. Când a simţit că moartea se apropie – să fi avut 60 sau 70 de ani – Maria i-a cerut lui Ioan să o ducă la Ierusalim.
Sfântul Gherman din Constantinopol (645-740) şi sfântul Ioan din Damasc (675-749) ne spun că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din aceasta viaţă. Tot ei ne spun că apostolii au fost adunaţi în mod miraculos la acest eveniment. Prin pronia divină, apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai târziu. Întristat, Toma a cerut să se deschidă mormântul, pentru a o vedea şi el pe Născătoarea de Dumnezeu; dar intrând în mormânt, l-a aflat gol. Pornind de la acest eveniment cu mormântul gol al Mariei, părinţii Bisericii au început să afirme cu multă putere şi credinţă că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Fiul său, Iisus, şi luată cu trupul şi sufletul în împărăţia cerurilor.
O cinstim pe Fecioara Maria pentru că ea este mama noastră plină de bunătate şi milă. Pe drumul Crucii, Fecioara Maria a primit investitura solemnă ca mamă. Din înălţimea crucii, Iisus, văzând întreaga familie umană în apostolul Ioan, i-a declarat Preasfintei Fecioare Maria: Femeie, iată fiul tău. Adresându-i-se apoi apostolului Ioan, a spus: Iată, mama ta! Prin aceste cuvinte, Domnul a consacrat-o pe Maria ca Mamă a copiilor lui Dumnezeu, dându-i şi încredinţându-i maternitatea spirituală a sufletelor.
Ce fericire este pentru un om să aibă o mamă. Această fericire a descris-o renumitul scriitor francez Victor Hugo: “Ştiţi, întreabă el, ce înseamnă a avea mamă? A fi sărac şi neputincios şi a simţi că ai pe cineva lângă tine. Merge când voi mergeţi… se opreşte când voi vă opriţi, vă înţelege când plângeţi… Aveţi un adevărat înger care vă învaţă să vorbiţi, să râdeţi, să iubiţi… vă încălzeşte inima la pieptul ei, vă încălzeşte tot timpul în braţele ei. Grija ei de mamă nu încetează niciodată. Voi îi spuneţi: mama mea, ia ea vă spune: copilul meu. Aceste două cuvinte sunt atât de plăcute încât şi Dumnezeu le iubeşte şi le preţuieşte. Am întâlnit şi noi oameni care, deşi înaintaţi în vârstă, cu zăpada timpului aşternută pe capul lor şi atunci când pomeneau cuvântul mamă, lăcrimau la amintirea acestei fiinţe dragi.”
Aceste cuvinte aplicate mamei noastre pământeşti, se potrivesc cu totul în cel mai înalt grad mamei noastre cereşti, Sfânta Fecioară Maria, pe care o rugăm să mijlocească pentru mântuirea sufletelor noastre.

14 august 2022

Prohodul Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...






RUGĂCIUNE...

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Rugaciune a Sfantului Parinte, Ioan de Kronstadt: "Miluieste-ne, Stapana, pe noi, cei de-un neam cu Tine! Miluieste-ne pe noi, cei de-un sange cu Tine! Miluieste-ne pe noi, ceea ce esti Maica Vietii si Maica noastra Prea Sfanta, desi, nu suntem vrednici sa te numim maica noastra! Curateste-ne, sfinteste-ne ca sa ne mantuim prin rugaciunile Tale!"

Bucuria mea, am auzit ca unii crestini spun: “MANTUIESTE-NE, MAICA DOMNULUI!” Eu cred ca este corect sa spunem: “MILUIESTE-NE, MAICA DOMNULUI!, fiindca, doar DOMNUL IISUS HRISTOS NE MANTUIESTE, iar MAICA DOMNULUI NE MILUIESTE, se roaga, mijloceste pentru mantuirea sufletelor noastre! 

Maica Domnului poate cu rugaciunea cat poate Domnul Dumnezeu cu puterea Lui, dar ea nu mantuieste, ci doar miluieste sufletele noastre. Amin!

Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze! Har si pace sufletului tau! Amin si Aliluia!
                                                                                                                       Preot Ioan .

CREDINTA - NECREDINTA

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


https://babylenuta.blogspot.com/

Bucuria mea, daca vei intalni un ateu, tu sa nu-l judeci pentru necredinta lui, ci, sa te rogi pentru el, fiindca, EL ESTE IN INSELARE! Sa te rogi pentru el, fara sa te mandresti cu credinta ta, pentru ca spune Sfantul Apostol Pavel: “Cine crede ca sta (adica, este puternic in credinta crestin ortodoxa), sa ia aminte sa nu cada (sa nu se lepede de credinta si sa treaca la sectanti)!” Sa nu ne batem cu pumnul in piept, plini de mandrie in ceea ce priveste credinta noastra, amintindu-ne ca, pana si Sfantul Apostol Petru s-a lepadat de trei ori. 
De aceea zice poetul Vasile Militaru: “Despre Dumnezeu zic unii, Avand mintea intunecata: Nu e Dumnezeu, ca nimeni, Nu L-ar fi vazut vreodata. Auzindu-le cuvantul, Strig acelorasi minti strambe: Nici a florilor mireasma, Nu se vede, dar se simte!” 

Insa, Sfantul Parinte, Maxim Marturisitorul ne invata asa: “Cel ce crede, SE TEME; cel ce se teme, SE SMERESTE; cel ce se smereste, SE IMBLANZESTE; cel bland, PAZESTE PORUNCILE; cel ce pazeste poruncile SE LUMINEAZA; cel luminat se impartaseste de tainele Cuvantului dumnezeiesc”. Asadar CREDINTA (Crestin Ortodoxa), HAR (din Sfintele Taine) si Fapte bune (cat mai multe). 

                                                                                                                         Amin si Aliluia!
                                                                                                                          Preot Ioan .

13 august 2022

DINTR-O INIMĂ BOLNAVĂ

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


de Preot Sorin Croitoru

Dintr-o inimă bolnavă
Și rănită de păcate
Eu te rog, Măicuță Sfântă,
Să-mi dai iarăși sănătate.

Dintr-o inimă răcită
De invidie și ură
Eu te rog, Măicuța noastră,
Dă-mi a dragostei căldură.

Dintr-o inimă legată
De țărână și greoaie
Te implor, Măicuță bună,
Fă-mi-o tu prin har vioaie.

Dintr-o inimă ce parcă
A uitat de cele sfinte
Eu te rog, Măicuța noastră,
Dă-mi aducere aminte.

Dintr-o inimă ce bate
Fără grija veșniciei
Eu te rog să-mi dai, Măicuță,
Darul mare al trezviei.

Mamă, inima aceasta
Este plină de păcate..
Ar dori să se întoarcă
La credință, dar nu poate.

Ar dori să fie iarăși
Sfântă, fără de prihană,
Cum era când de la diavol
Nu primise nici o rană,

Ar dori din nou să fie
Milostivă, blândă, pură,
Fără nici o răutate,
Fără nici un pic de ură,

Fără pofte necurate
Ce-o despart de mântuire
Și-o înstrăinează tainic
De a Domnului iubire.

Dar eu n-am acea putere,
N-am în mine-acea voință
Ca să pot ca restul vieții
Să-l trăiesc în pocăință.

Gândul nu-mi devine faptă,
Nici dorința acțiune
Până ce pe tine, Maică,
Nu te chem în rugăciune.

Dintr-o inimă bolnavă
Ce nevolnică se știe
Rugăciune umilită
Îți înalț, Fecioară, ție:

Să-mi trimiți, te rog, din ceruri
Har și binecuvântare,
Arătându-mi eu căința,
Iar tu dragostea cea mare.

Icoana Maicii Domnului "Sfătuitoarea"

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Icoana Maicii Domnului „Sfătuitoarea” este numită astfel deoarece Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor sunt reprezentați sfătuindu-l pe paraclisierul Gheorghe.
Acest eveniment a avut loc la scurt timp după apariția icoanei Maicii Domnului din Tikhvin, în 1383, când însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a poruncit paraclisierului Gheorghe să înlocuiască crucea de metal de pe biserica nou construită în cinstea ei la Tikhvin, cu una din lemn.
Pe locul acestei viziuni a fost construit un paraclis în cinstea Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni. Paraclisul a ars de mai multe ori (prima dată în 1390, în același timp cu biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Tikhvin).
În 1515 a fost construită o biserică de lemn și s-a fondat o mănăstire în cinstea acestei sfinte icoane.

                                                Rugăciune către Maica Domnului :

    N-a pierit nimenea Curată Fecioară, Maica lui Dumnezeu, din cei ce aveau spre tine nădejdea bunei credinţe, fără numai cei ce din zavistie s-au lepădat, ca să nu se închine vederii chipului tău. Cu razele luminii celei dintru tine dumnezeiască Mireasă luminează sufletul meu, ridică-mă pe mine cel ce zac în groapa pierzării, ruşinând pe vrăjmaşii cei ce pururea necăjesc inima mea, şi către patimi mă împing pe mine. Ceea ce prin cuvânt singură ai născut cu trup pe Cuvântul, rugămu-ne : Mântuieşte din cursele vrăjmaşului sufletele noastre. Iubitor de păcate fiind, pe tine te rog ceea ce ai născut pe Dumnezeu cel fără de păcate, care ridică păcatele lumii, cinstită; ca să miluiască sufletul meu cel mult păcătos, şi să curăţească păcatele mele cele multe, căci însuţi eşti curăţire păcătoşilor şi mântuire, şi sprijineala credincioşilor. Uşa luminii luminează inima mea cea orbită de răutate, şi să nu mă laşi să adorm acum întru moarte, pe mine cel ce sunt pururea întunecat cu cugete necurate, ca cu mulţumire să te laud pe tine Născătoare de Dumnezeu, Prealăudată. Amin.

Icoana Maicii Domnului cu „Șapte săgeţi”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Icoana Maicii Domnului cu „Șapte săgeţi”, numită şi „Îmblânzirea inimilor împietrite”sau „Profeţia lui Simeon” (13 august, 2 februarie)

Icoana Maicii Domnului cu şapte săgeţi, numită şi „Îmblânzirea inimilor împietrite”, semnifică profeţia bătrânului Simeon, de aici şi o altă denumire pentru icoană – „Profeţia lui Simeon”, care i-a spus Fecioarei Maria: „Iată acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora în Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri, şi prin sufletul tău va trece sabie ca să descopere gândurile multor inimi” (Luca 2; 34-35)
O astfel de icoană a fost găsită pentru prima dată într-o biserică din apropierea Vologdei, Rusia.
A fost descoperită în clopotniţă, anterior peste ea toţi călcau, crezând că este o bucată de lemn.
Această icoană a făcut nenumărate minuni – a vindecat bolnavi mulţi, a ajutat perechi să aibă copii, a împăcat părinţi cu copii, apropiaţi.
Potrivit istoriilor despre copiile icoanei, ele sunt renumite prin numeroase şi miraculoase vindecări.
Se spune că în Rusia, în oraşul Vologda, în anul 1830, a fost oprită epidemia de holeră după o procesiune cu două icoane – cea cu şapte săgeţi şi cea “a celor şapte oraşe” (“de Semigrad”).
În Duminica Tururor Sfinților, precum și la sărbătoarea Întâmpinării Domnului (2 februarie), dar și în ziua dinaintea ajunului sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (13 august), cinstim Icoana Maicii Domnului „cu șapte săgeți” care mai este numită și „îmblânzirea inimilor împietrite”.

12 august 2022

USA SPRE POCAINTA ESTE DESCHISA. GRABESTE-TE! ...

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

             

🙏 Bucuria mea, cat de minunat si de adevarat este cuvantul de invatatura al Sfantului Parinte, Sofronie Saharov: ”Cu cat mai strans se apropie crestinul de pasii lui Hristos, cu atat mai putini insotitori va afla in jurul sau.” Dar noi, stiind ca daca nu vom fi "fierbinti in credinta, ne va "scuipa din gura Lui" (Apocalipsa 3:16), se ne rugam si pentru cei care ne considera "prea bisericosi", exagerati in cele ale credintei, si sa luam aminte la povetele parintesti ale Sfantului Parinte, Efrem Filotheiul, care zice: "Va veni vremea, ziua, clipa cand se vor inchide acesti ochi și se vor deschide cei ai sufletului. Atunci vom vedea o lume noua, o noua existenta, o creatie noua, o viata noua ce nu are sfarsit. Numele ei este „NEMURIRE FARA DE SFARSIT”. Marea noastra Patrie este acolo sus, nestricacioasa, vesnica, Ierusalimul cel de sus, maica celor intai-nascuti, acolo se vor salaslui sufletele celor mantuiti, care au fost curatite
 de intinaciune prin Sangele Mielului Cel fara de rautate. Diavolul, cel care din ura si invidie nu se bucura sa-l vada pe om bucurandu-se duhovniceste, face tot ce poate ca sa-i pricinuiasca amaraciune; aceasta este bucuria si castigul sau. Noi însa, cu mijloacele duhovnicesti pe care le avem, sa ne straduim sa ne facem curaj, si sa ne impotrivim feluritelor sale mestesugiri." Sfantul Parinte, Paisie Aghioritul, ne indeamna sa ne lasam in voia lui Dumnezeu:" Mare lucru este sa se lase cineva în mainile lui Dumnezeu! Oamenii isi fac planuri si incearca sa le realizeze, dar fara sa ciuleasca urechile, fara sa asculte care este voia lui Dumnezeu si fara sa se conformeze ei. Trebuie sa ne lasam cu incredere in seama lui Dumnezeu, ca El sa ocarmuiasca lucrurile, iar noi sa ne facem datoria noastra, cu marime de suflet. Daca unul nu se increde in Dumnezeu, asa incat sa se lase pe sine cu desavarsire in mainile Sale, se va chinui. Nu ajunge credinta in Dumnezeu, ci este nevoie si de nadejde in El. Increderea in Dumnezeu atrage ajutorul Lui." Si inchei acest mesaj duhovnicesc cu indemnul Sfantului Parinte, Teofan Zavoratul: "USA SPRE POCAINTA ESTE DESCHISA. GRABESTE-TE! Iar pacatosul se tot gandeste ca nimeni nu-l vede si, ascunzandu-se de ochii oamenilor prin intunericul noptii sau pustietatea locului, socoate ca nu e zarit de nimeni. Ochiul lui Dumnezeu a vazut tot; ingerul pazitor si constiinte a au fost martori. Vei merge candva la Judecata si atunci toate cele ascunse se vor vadi; martori ce nu pot fi mituiti vor sta de fata si vei ramane fara cuvant. Osanda va ramane de neschimbat. Un singur mijloc poate abate acest sfarsit de neinlaturat: POCAINTA. USA SPRE POCAINTA ESTE DESCHISA. GRABESTE-TE! Grabeste-te sa intri pana n-a sunat ceasul care te izbeste cand nu te astepti, curmand si pacatele tale, dimpreuna cu orice nadejde de a afla mila."

🙏 Cine are minte, sa ia aminte la ale Sfintilor Parinti, cuvinte, cine nu, sa mearga pe calea Iadului, inainte! Amin si Aliluia!
 
                                                                                                                      Preot Ioan 🔔.

Icoana facatoare de minuni Rudolskaia-vindecatoare de Astm,multe boli trupesti si mai ales boli de picioare.

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


 

La 29 iulie s.n. si 11 august s.v. , în întreaga lume creștină se sarbatoreste icoana facatoare de minuni Rudolskaia-vindecatoare de Astm,multe boli trupesti si mai ales boli de picioare.
Numele acestei icoane vine de la locul unde a devenit faimoasă - satul Rudoye (acum districtul Volodarsky din regiunea Kiev). Aici era moșia moșierului Stanislav Zalessky. Proprietarul moșiei suferea de o boală gravă și călătorea adesea în orașul Czestochowa din Polonia pentru a se vindeca de astm. În acest oraș, Pan Zalessky a cumpărat o icoană a Maicii Domnului la târg și s-a rugat înaintea ei pentru vindecare.
El s-a insanatosit imediat dupa rugaciune si multumit dand Slava Maicii Domnului si bunului Dumnezeu s-a întors la moșia sa din Ore Village. Icoana pe care a dobândit-o a rămas în Polonia. Odată, sărbătorind o sărbătoare, Pan Stanislav a adunat un număr mare de oaspeți în casa lui. Sărbătoarea a fost lungă și abundentă, pe masă apăreau constant mâncăruri noi.
Pentru a umple vasele de pe masă, una dintre slujnice a fost trimisă în pivnița unde erau depozitate alimente. Curând, slujnica a venit în fugă foarte speriată și a spus că în pivniță se află o icoană a Maicii Domnului. În rândul oaspeților a apărut confuzie, iar Pan Stanislav a fost nevoit să coboare el însuși în pivniță. Acolo a văzut cu adevărat icoana și a recunoscut în ea chiar pe cea pe care o lăsase cu atâta nesăbuință în Częstochowa. Pan Stanislav a fost cuprins de o înfricoșare sfântă. A căzut în genunchi în fața imaginii și a auzit o voce: „Când erai bolnav, te-ai rugat la Mine, iar când te-ai vindecat, M-ai uitat”. Înspăimântat, Pan Stanislav s-a rugat mult și din greu în fața chipului Doamnei Cerești, cerând iertare.
De ceva vreme icoana a rămas în pivniță, la locul apariției sale, și toate încercările de a o muta în alt loc au fost fără succes. Icoana părea atât de grea încât era imposibil să o miști. Vestea apariției miraculoase a chipului Maicii Domnului i-a lovit pe localnici. Dorința de a vedea această icoană și de a o închina a determinat oamenii obișnuiți să aleagă un loc demn pentru ea. Pentru imaginea nou-apărată s-a pregătit și curățat special o casa, s-a slujit o slujbă de rugăciune solemnă în fața icoanei, iar după aceea, fetițele de șapte ani au ridicat cu ușurință icoana și au scos-o din pivniță.
Pan Stanislav Zalessky a fost atât de șocat de evenimentele petrecute, încât, fiind catolic, a decis să ridice o biserică ortodoxă în sat, unde a fost transferată imaginea. Adesea, reverenții săteni duceau icoana la casele lor, la patul bolnavilor. Cei bolnavi au primit, conform credinței lor, ajutor și leac pentru boala lor. Icoana are un har deosebit de vindecare a bolii picioarelor. Multă vreme, lângă icoană au stat cârjele unei femei, care, după ce s-a rugat în fața ei, nu a mai avut nevoie de ajutor suplimentar la deplasare. Pe icoană atârna o placă de argint gravată cu imaginea unui ochi. Această plăcuță a fost făcută la ordinul unui enoriaș, ca semn de mulțumire față de Preasfânta Maicuță pentru ca s-a vindecat de orbire.-Maica Domnului daruindu-i vederea totala.
După revoluție, în vremurile de persecuție a Bisericii Ortodoxe, oamenii au ascuns icoana Rudoselskaya în pivnițele caselor lor și s-au rugat în secret în fața chipului miraculos. Locul șederii ei a fost ascuns cu deosebită atenție. Când icoana a fost transferată în altă casă, acest lucru se făcea și în secret. Conform tradiției stabilite inițial, pereții pivnițelor au fost mai întâi văruiți, podelele au fost acoperite cu covoare, iar abia după aceea a fost transferată imaginea miraculoasă. Datorită măsurilor de precauție, icoana a fost salvată în această perioadă dificilă.
În mod repetat, icoana Rudoselskaya a fost răpită. Odată, hoții au fost reținuți la vamă în timp ce încercau să ducă imaginea miraculoasă în Polonia. Dar de fiecare dată această icoană minunată s-a întors în locul pe care Ea însăși l-a ales pentru reședința sa permanentă.

1 august 2022

La izvorul Maicii Domnului - cu preot Ioan.

Psaltirea Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ