25 decembrie 2023

CRĂCIUNUL.....

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


  Mare bucurie este pentru cel ce călătoreste noaptea si găseste o rază de lumină pe cale. Insă cea mai mare bucurie a intregii lumi a fost cand oamenii afundati in prăpastia păcatului, au aflat ca Iisus Hristos Mantuitorul a luat trup din Fecioara Maria. 

                                                                  Ce este Craciunul?

 Este una din cele mai mari, cele mai scumpe si mai populare sărbători ale Ortodoxiei. Este bucuria ca Iisus Hristos s-a născut pentru a ne descoperi sensul vietii, MANTUIREA sufletelor noastre, ca Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat pentru ca oamenii sa cunoască VIATA CEA ADEVARATĂ, VIATA CEA BINECUVANTATĂ de DUMNEZEU. Atunci cand Prea Sfanta Fecioara Maria L-a născut pe Iisus Hristos, s-a născut IUBIREA pe pămant.

11 decembrie 2023

RUGĂCIUNE ÎNAINTE DE CULCARE

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


de Preot Sorin Croitoru
 
Miluiește-mă, Iisuse, după mare mila Ta,
Nu-mi da mie după faptă, după gând și vorba rea,
Că-ncepând de dimineață, multe-am zis și am gândit,
Multe am văzut cu ochii și în inimă-am poftit..

Cine știe-n câte feluri sufletul mi l-am spurcat,
Cine știe câte ore eu de Tine am uitat..
Doamne, nu mă da osândei, nici uitării nu mă da,
Nu-mi lua în seamă lenea și-ncăpățânarea mea..

Nu sunt pregătit de moarte, nici de Dreapta Judecată,
Mai așteaptă-mă, Iisuse, și mai iartă-mă o dată
Ca, iertat fiind de Tine, să mă duc la somnul meu,
Cugetând cu bucurie cât de bun e Dumnezeu..

Să mă simt precum tâlharul ce cândva a auzit:
"Astăzi tu vei fi cu Mine" și în ceruri l-ai primit,
Să mă simt ca păcătoasa ce căzuse-n adulter,
Dar nu i-ai luat nădejdea de a se urca la cer,

Să mă simt precum sutașul, ori ca vameșul Zaheu,
Ca femeia cananeancă sau ca orbul Bartimeu,
Care au strigat ca mine, în amărăciunea lor:
"Miluiește-ne, Iisuse!" și le-ai fost miluitor!

20 noiembrie 2023

CANON DE RUGĂCIUNE LA ÎNAINTEPRĂZNUIREA INTRĂRII ÎN BISERICĂ A MAICII DOMULUI.

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


                           Tropar la Înainteprăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului:


Bucurie mai dinainte ne dăruieşte astăzi Sfânta Ana, odrăslind Rod ce alungă întristarea, pe Singura pururea Fecioară, pe care o şi aduce astăzi cu bucurie, făgăduiţele rugăciuni împlinindu-şi în Templul Domnului, ca pe Ceea ce este Biserică a Cuvântului lui Dumnezeu şi Maică Preacurată.
Deschide-voi gura mea şi se va umple de Duhul Sfânt şi cuvânt voi răspunde Împărătesei Maici şi mă voi arăta luminat, prăznuind şi voi cânta Intrarea ei, bucurându-mă.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!
În Sfânta Sfintelor, cea Preasfântă şi fără de prihană înainte merge a locui, ca să fie Biserică Sfinţită lui Dumnezeu, Celui Preasfânt şi înaintea ei merg tinerele fecioare.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!
Sfatul cel mai dinainte de veci, al Dumnezeului nostru Celui mai înainte de veci, s-a împlinit, mai înainte mergând tu a fi hrănită în Sfânta Sfintelor, spre a fi Locaş Cuvântului, Fecioară cu totul fără de prihană.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!
Dumnezeieştii tăi părinţi, pe tine, Ceea ce aveai să fii Născătoare de Dumnezeu, te-au dus să fii hrănită în Sfânta Sfintelor, împlinind rugăciunea cu care s-au rugat, Preacurată.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!
Dă putere, Stăpână, neputinţei inimii mele şi o întăreşte, că se clatină de patimi, ca să te fericească pe tine cu credinţă şi cu dragoste, cea pururea Fericită şi cu totul fără prihană.

PREASFÂNTĂ NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU,
MILUIEȘTE-NE PE NOI !

Maica Domnului este Împărăteasa Heruvimilor, Împărăteasa a toată făptura, cămara întrupării lui Dumnezeu-Cuvântul, ușa Luminii, că Lumina cea neapropiată gânditoare prin ea a venit în lume. Ea este ușa Vieții, că Viața Hristos prin ea a intrat în lume. Ea este poarta cea încuiată prin care n-a trecut nimeni decât Domnul, cum spune Prorocul Iezechiel.
Maica Domnului este scară către Cer, pod către Cer, porumbița care a încetat potopul păcatelor, precum porumbița lui Noe a adeverit încetarea potopului. Este cădelniță dumnezeiască, căci a primit focul dumnezeirii, și Biserică a Preasfântului Duh. Maica Domnului este Mireasa Tatălui, Maica Cuvântului și Biserica Duhului Sfânt. (Arhimandritul Cleopa Ilie)






1 noiembrie 2023

O ICOANĂ FOARTE RARĂ MAICA DOMNULUI ÎNSĂRCINATĂ

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

            

Bucuria mea, iată o icoana foarte rară, făcătoare de minuni a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, "Maica Domnului Însărcinată". Această minunată icoană a Maicii Domnului a fost găsită într-una din Sfintele Mănăstiri de măicuțe din vestul Georgiei. În timpul renovării a fost ridicată podeaua sub care se afla un depozit cu o serie de icoane unice. Printre altele a fost descoperită și aceasta icoana a Maicii Domnului, Fecioara Maria purtand pe Hristos în pântece. Slavă lui Dumnezeu și Maicii Sale Preacurate pentru tot!
"Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-Te, ceea ce ești plină de dar, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată ești Tu între femei și binecuvântat este rodul o pântecelelui Tău, că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre."
Prea Sfântă Marie, roagă-te și pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre! Amin!
Doamne, Iisuse Hristoase, mântuiește-mă!
Maica Domnului meu, miluieşte-mă pe mine păcătosul ...


24 octombrie 2023

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...
                                 
24 Octombrie

Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” este prăznuită pe 23 iulie, 24 octombrie și 19 noiembrie.

„Bucuria tuturor celor necăjiți” este numele a cel puțin trei icoane făcătoare de minuni, asemănătoare la înfățișare. Pe 24 octombrie, Biserica prăznuiește icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Bolişaia Ordînka (Moscova), datorită unei minuni petrecute pe 24 octombrie 1688.

Eufimia, sora Patriarhului Ioachim (1674-1690) suferea de o boală incurabilă de foarte mulți ani. Nemaiprimind speranțe de viață din partea medicilor, aceasta s-a spovedit și împărtășit, pregătindu-se astfel de sfârșitul vieții acesteia pământești. Într-o dimineață, pe când se ruga, a auzit o voce care a zis: Eufimia, mergi la biserica Schimbării la față a Fiului meu. Acolo vei găsi o icoană numită „Bucuria tuturor celor necăjiți”. Cere preotului să-ți citească rugăciuni înaintea icoanei mele și să săvârșească Sfântul Maslu, ca să sfințească agheasma cu care trebuie să te stropească. Și te vei vindeca!

Ascultând sfatul primit în timpul rugăciunii, Eufimia a mers la biserică, unde după ce s-a rugat și a fost stropită cu aghiasmă, a primit vindecare. Această vindecare miraculoasă s-a petrecut pe 24 octombrie 1688.

În icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este zugrăvită în întregime, printre florile din Rai, cu brațele deschise și cu capul înclinat, pentru a putea primi rugăciunile creștinilor. Mântuitorul Hristos este zugrăvit deasupra, în nori, binecuvântând.

Deși stă în Rai, Maica Domnului este cu noi. Acest lucru este redat în această icoană prin faptul că Maica Domnului este înconjurată de credincioșii care se roagă, dar și de sfinții îngeri care le poartă rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

În alte versiuni ale icoanei, Maica Domnului este reprezentată stând pe nori și ținând Pruncul pe brațul stâng, nemaifiind înconjurată de florile Paradisului, ci având reprezentată deasupa Sfânta Treime.
Maica Domnului, deși este în Rai, ea ne primește și ascultă cu dragoste rugăciunile noastre, ale celor necăjiți, mijlocind către Fiul pentru noi. Mijlocirea ei neîncetată și dragostea de mamă ajută la vindecarea bolilor și potolirea necazurilor noastre.

Pe lângă icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Bolişaia Ordînka (Moscova), mai sunt cunoscute ca icoane făcătoare de minuni ce au același tipar:
- Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg (prăznuită pe 23 iulie) - această icoană mai este denumită și „a monedelor”
- Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Paris (prăznuită pe 19 noiembrie)
- Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din S.U.A.
- Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Ivanovo.
..............................................................

In Icoana „Bucuria tuturor celor necajiti” („Joy of all who sorrow”, „Joie des affliges”), Maica Domnului este prezentata In Intregime, In gradina Raiului, printre florile din Paradis, cu bratele deschise, pentru a putea primi rugaciunile crestinilor. Deasupra, central, se afla Mantuitorul, binecuvantand.

La picioarele Maicii Sfinte sunt reprezentati credinciosii care se roaga, dar si sfintii Ingeri, care poarta rugaciunile lor catre Doamna si Stapana tuturor. In alte variante ale aceleiasi Icoane, Maica Domnului sta pe nori, cu Pruncul pe bratul stang, iar deasupra, central, este reprezentata Sfanta Treime, fara aparitia florilor din Rai. Icoana indica faptul ca, din Rai, Maica Domnului primeste si asculta rugaciunile tuturor celor necajiti, mijlocind la Fiul ei.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!



18 octombrie 2023

SĂ NU UIT NICIODATĂ CINE SUNT ȘI DE UNDE AM VENIT!

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Latif era cel mai sărac cerșetor din oraș, dormea ​​pe holul unei alte case. Cu toate acestea, Latif a fost considerat cel mai înțelept om din oraș. Într-o dimineață, regele a apărut în piață, până a dat peste Latif și supușii lui i-au spus despre el.
Regele, amuzat, s-a apropiat de cerșetor și a spus:
- Dacă răspunzi la o întrebare, îți voi da această monedă de aur.

                                                               Care este intrebarea ta?

Și regele s-a simțit provocat, apoi a pus o întrebare care îl tulburase de zile întregi și pe care nu a putut să o rezolve.
Răspunsul Latif a fost corect și creativ.
Regele a fost surprins, și-a lăsat moneda la picioarele cerșetorului.
A doua zi, regele s-a întors și i-a pus o altă întrebare și Latif a răspuns din nou rapid și înțelept.
„Latif, am nevoie de tine” - a spus regele. - Vă rog să veniți la palat și să fiți sfătuitorul meu ".
Vă promit că nu vă va lipsi nimic, jură regele.
Lafit a acceptat propunerea regelui.
În următoarele săptămâni, anchetele regelui au devenit obișnuite.
Evident, acest lucru a declanșat gelozia tuturor curtenilor.
Într-o zi, toți ceilalți consilieri i-au cerut regelui audiență și i-au spus.
,, Prietenul tău Latif, așa cum îi spui, intenționează să te răstoarne."
„Nu se poate, nu cred” - a spus regele.
„Îl poți confirma cu ochii tăi”
Regele a fost dezamăgit și rănit.
A trebuit să confirme acele versiuni. În acea după-amiază, la cinci, aștepta ascuns la colțul unei scări.
De acolo a văzut cum, într-adevăr, Latif a venit la ușă, s-a uitat lateral și cu cheia care îi atârna de gât, a deschis ușa de lemn și s-a strecurat tăcut în cameră.
,, Ai vazut?" - au strigat curtenii.
Urmat de garda sa personală, monarhul a bătut la ușă.
,, Cine e?" - a spus Latif din interior.
„Eu sunt, regele” - a spus suveranul ... - „deschide pentru mine”.
Latif deschise ușa.
Nu era nimeni în afară de Latif. Nicio ușă sau fereastră, nicio ușă secretă, nicio piesă de mobilier care să permită cuiva să se ascundă.
Pe podea era doar o farfurie de lemn uzată, într-un colț un baston, iar în centrul camerei o tunică zdrențuită atârnată de un cârlig din tavan.
- Complotezi împotriva mea Latif?
„Cum te poți gândi la asta, Majestate” - Latif a răspuns - „În niciun caz, de ce aș face-o?”
- „Ei bine, vii aici în fiecare după-amiază în secret.
Ce cauți dacă nu vezi pe nimeni?
De ce vii pe ascuns la această clădire?"
Latif zâmbi și se îndreptă spre haina ruptă care atârna de tavan. A mângâiat-o și i-a spus regelui:
„Acum șase luni, când am ajuns la castelul tău, tot ce aveam erau această haină, această farfurie și această tijă de lemn” - a spus Latif.
„Acum mă simt atât de confortabil în hainele pe care le port, patul în care dorm este atât de confortabil, respectul pe care mi-l oferi este atât de măgulitor și puterea pe care mi-o oferă locul meu lângă tine este atât de fascinantă ... încât vin în fiecare zi să fiu sigur de un singur lucru ...

SĂ NU UIT NICIODATĂ CINE SUNT ȘI DE UNDE AM VENIT!

________________
Dedicată unora, mulți dealtfel,care nu mai recunosc de unde au plecat...


Rugăciuni pentru vindecarea de cancer, către icoana Maica Domnului „Pantanassa” (cinstită pe 15 octombrie)

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


                                                    Rugăciunea întâi către Maica Domnului

Atotbună Stăpână, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasă a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce eşti milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt şi se va tămădui sufletul meu, şi trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă, şi cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasă a toate. Adu-mi biruinţa, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

                                                                   Rugăciunea a doua

O, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, Împărăteasă a toate, auzi suspinurile noastre cele pline de durere, înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ţi privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad cu credinţă înaintea sfintei tale icoane. Şi precum pasărea îşi acoperă cuibul de pui cu aripile, aşa acoperă-ne şi tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc, în care nădejdea se subţiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici, unde grijile amare ne copleşesc, dă-ne răbdare şi odihnă; unde chinul şi deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. Mângâie-i pe cei fricoşi, întăreşte-i pe cei slabi, varsă blândeţe şi lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă Stăpână, binecuvântează minţile şi inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului Doctor Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale, ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână şi Doamnă. Întinde mâinile tale pline de vindecări, bucuria celor întristaţi, mângâierea celor îndureraţi, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat, să lăudăm Treimea cea de viaţă Făcătoare şi nedespărţită, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

16 octombrie 2023

Rugăciune către Maica Domnului „Sporitoarea grânelor”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



O! Preasfântă Fecioară de Dumnezeu Născătoare, Preamilostivă Stăpână, Împărăteasa cerului și a pământului, Binerânduitoarea a toată casa și familia creștinească, Blagoslovenia celor ce se ostenesc, Bogăția necheltuită a celor nevoiași, Hrănitoarea tuturor orfanilor și văduvelor și a tuturor oamenilor! Hrănitoarea noastră, ceea ce ai născut pe Hrănitorul lumii, și sporitoare a grânelor noastre, tu, Stăpână, trimiți blagoslovenia ta de Maica cetăților și satelor noastre, câmpurilor și țarinilor și fiecărei case ce are nădejde către tine. Drept aceea cu evlavie și cu inima înfrântă te rugăm cu smerenie: fii nouă păcătoșilor și nevrednicilor robilor tăi, Iconoamă înțeleaptă, bine orânduind viața noastră; iar toată obștea, toată casa și familia păzește-o întru cucernicie și dreaptă slăvire, întru unire de cuget, ascultare și îndestulare. Pe săraci și nevoiași hrănește-i, bătrânețile sprijină-le, pe copii crește-i și pe toți înțelepțește-i să strige fără încetare către Domnul: „Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi”. Păzește, Maică Preacurată, pe poporul Tău de toată nevoia, boala, foametea, pierzarea, grindina, focul, de toată întâmplarea cea rea și toată neorânduiala. Mănăstirii noastre (satului nostru), caselor și familiilor și oricărui suflet creștinesc și întregii noastre țări mijlocește pace și mare milă, ca să Te slăvim pe Tine, Preamilostiva noastră Hrănitoare și Îndestulătoare, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

22 septembrie 2023

Darurile Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


                 

O familie de buni creștini se întorc seara de la muncă și fiind o zi cu multe probleme au vrut să pregatească masa de seară.
Soția văzu că nu aveau nimic în frigider și căuta cartofi in magazie...
Nu gasise nimic.
- Dragă, spuse ea soțului , nu avem ce manca in seara asta. Nu mai avem nimic ...
Te rog sa ma ierți.
Te pot servi cu un pahar de apă proaspătă.
- Este foarte bine.
A fost o zi minunată !
Se asezară la masă si sorbeau din cele două pahare de apă cristalină si se priveau in ochi.
Zambeau. Familia revenise din strainătate şi datorită unor împrumuturi perduseră totul: casă, masină, locuri de muncă. Iar aici locuiau in gazdă.Tăceau si se incurajau împreună.
- Slavă lui Dumnezeu pentru toate ! ,,spuse barbatul după ce termină de băut paharul cu apă. A fost cea mai buna apa pe care am băut-o impreună. Apă vie! Îți multumesc mult.
- Ești foarte generos!
Mulțumesc ! Acestea sunt paharele noastre de la nuntă.
Astazi implinim 7 ani de la nuntă, de Nasterea Maicii Domnului.
- Slavă lui Dumnezeu pentru toate !
Mult ne- a ajutat Dumnezeu!
Suntem sănatoși și Maica Domnului o să ne ajute mereu...
Deodată la poartă strigă cineva:
- Vecinule ?
Alo ??!!
- Da.
Iesise barbatul in curte repede.
-Ce s- a intamplat ??
- Soția mea m- a trimis să vă aduc doi păstrăvi prăjiți , puțină mămăliguță si mujdei.
Mi- a dat si un pachet , a fost pomenirea mamei de 7 ani. Dumnezeu să o ierte pe mama Maria !
- Multumim. Bogdaproste!
- Vecinu ? Te rog să- i multumești sotiei tale, doamnei asistente pentru tratamentul facut copilului nostru, se simte bine acum. Tare sunteți niste vecini buni.
Sotul a intrat cu darurile in casă , iar nevasta lui zambea cu lacrimi pe obraji.
- Acestea sunt darurile Maicii Domnului care ne hrănește de ziua ei şi a noastră.
(O întâmplare reală scrisă de părintele Ioan Bargaoanu )


Sfântul Efrem Sirul - Imnul Nasterii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



Doamne, nimeni nu stie
cum s-o numeasca
pe Maica Ta!
Sa o numim „fecioara”?
Iata, aici e Pruncul.
Sa o numim „femeie”?
Dar ea nu a cunoscut barbat.
Doamne, nici pe Maica Ta
nu o putem cuprinde cu mintea;
atunci cum sa Te cuprindem pe Tine?
Cu adevarat, ea singura
Îti este Maica;
si sora, împreuna cu toti;
si mireasa
împreuna cu toate inimile curate.
O, Frumusete a Maicii Tale,
Tu însuti cu toate podoabele
ai împodobit-o!
Înca înainte de a veni Tu
ea mireasa Ti-a fost, dupa fire.
Si într-un chip suprafiresc
a zamislit dupa
care ai venit Tu, Cel Sfânt.
Si fecioara a ramas,
nascându-Te pe Tine
într-un chip prea sfânt.
Nascându-Te Maria
a dobândit si cele
ale femeilor nuntite:
mai presus de fire
a zamislit;
si împotriva firii
sânul ei s-a umplut de lapte!
Dintr-odata ai prefacut
pamântul prea însetat
într-un izvor de lapte!
Purtându-Te pe Tine,
Munte prea mare,
Doamne, usoara i-a facut povara!
Si Te-ai lasat hranit
ca sa-i potolesti foamea.
Si Te-a alaptat
pentru ca asa voit-ai Tu: sa-Ti fie sete.
Iar daca Te-a îmbratisat
pe Tine, Carbunele aprins,
Doamne, sânul nu i l-ai stricat.
Minunata este Maica Ta:
Domnul intra în sânul ei
si se face rob.
Vine Cuvântul
si în sânul ei a tacut;
Trasnetul intra în sânul ei
si amuteste;
Pastorul vine
si iata în sânul ei
se face Miel
si da glas nascându-Se.
Caci sânul Maicii Tale, Doamne,
a rasturnat rânduielile:
Ziditorul a toate
a intrat bogat
si a iesit sarac.
A intrat Cel Prea Înalt
si a iesit umil;
A intrat Stralucirea
si a iesit în vesmânt
vrednic de mila.
Iata a intrat Cel Puternic
si în sânul ei
a îmbracat vesmântul fricii;
Daruitorul tuturor
a venit sa cunoasca foamea.
Cel ce-i adapa pe toti
a venit sa cunoasca setea.
Gol si despuiat
a iesit Cel ce-i îmbraca pe toti.
Binecuvântata fie porumbita
care a purtat pe Vultur
pentru noi.
Te laudam
Doamne a toate,
Cel care faci sa fie totul
atât de usor!

Marian Pios

Marama Sfanta(Chipul cel Sfant)

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



//The Holy Face//Нерукотворный//
Το Άγιο Πρόσωπο//Սուրբ Դեմքի//Il Volto Santo//La cara santa

Acesta a fost cel mai probabil "Chipul cel Sfant" care a fost arhetipul tuturor vernicles, adică imagini care arată fața lui Hristos. Distinctive ,caracteristici comune sunt:

fața lungă, nasul îngust, cu ochii deschiși, coafura specifica
firul de păr de pe frunte
parul ales în mijlocul bărbii
mustață subțire
umflarea pe partea dreaptă a feței.
===================================================
It was most likely the Veil of Manoppello that was the archetype of all vernicles, i.e. images showing the face of Christ. The distinctive common features are:

the long face, the narrow nose, open eyes, the hairstyle
the strand of hair on the forehead
the picked part in the middle of the beard
the thin moustache
the swelling on the right side of the face.
====================================================
Это был, скорее всего, Завеса Manoppello был архетип всех vernicles, то есть изображения, показывающие лицо Христа. Отличительные общие черты:

длинный лицо, узкий нос, открытые глаза, прическа
прядь волос на лбу
принимаемое часть в середине бороды
тонкие усы
опухоль на правой стороне лица.
====================================================
E 'stato molto probabilmente il Velo di Manoppello che era l'archetipo di tutte le vernicles, cioè immagini che mostrano il volto di Cristo. Le caratteristiche comuni distintive sono:

il viso lungo, il naso sottile, gli occhi aperti, il taglio di capelli
la ciocca di capelli sulla fronte
la parte presa nel mezzo della barba
i baffi sottili
il gonfiore sul lato destro del viso.

Icoana Maicii Domnului Pelagonitissa/Пелагонитисса-

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



Sergiusz Pomian

Potrivit traditiei, Sfantul Evanghelist Luca a fost primul care a pictat icoane ale Maicii Domnului, pe cand aceasta se afla inca in viata. Originalele acestora nu s-au pastrat dar se crede ca ele au servit ca prototipuri pentru iconografia de mai tarziu. In afara de icoanele atribuite Sfantului Evanghelist Luca, traditia vorbeste de un chip nefacut de mana al Maicii Domnului. Cel mai raspandit tip de icoana a Sfintei Marii este acela de Maica a lui Dumnezeu cu pruncul in brate. Ea pune un brat pe umarul copilului care binecuvinteaza cu dreapta. Asa apare pe bolta altarului si pe cata­peteasma. Reprezentarea Maicii Domnului cu pruncul in brate isi are ori­ginea prin sec. V, in timpul discutiilor mariologice provocate de erezia lui Nestorie si cea a lui Eutihie. Sfantul Evanghelist Luca pictand Maica Domnului Pelagonitissa Icoana Maicii Domnului Pelagonitissa este o varianta a acestei reprezentari a Maicii Domnului cu pruncul, mai exact a icoanei Maicii Domnului "Dulcea sarutare” (Glykophilousa). Pruncul Hristos imbratisand-o pe maica Sa, intors cu spatele catre cel ce priveste, caracterizeaza acest tip iconografic.

Pelagonitissa

The Pelagonitissa (also known as "The Virgin with the Playing Child") is a type of depiction of the Virgin Mary (often in icons) in which the Virgin holds an infant Jesus in an abrupt movement, his head back and grabbing onto her.

Pelagonitissa was developed in the twelfth and thirteenth centuries in the Byzantine Empire, particularly in Macedonia. The name Pelagonitissa refers to the city of Bitola, previously known as Pelagonia.

Pelagonitissa painting in the Church of St. George, Staro Nagoričane
Pelagonitissa is often seen as a variant of the Eleusa icon in which the infant Jesus rests.One of the best-known examples is in the Church of St. George, Staro Nagoričane, restored by the Serbian king Milutin in the 13th centur

Пелагонитисса
[править | править вики-текст]Материал из Википедии — свободной энциклопедии

Пелагонитисса

Пелагонитисса — икона Божией Матери.

Время появления иконы неизвестно. Пелагонитисса относится к иконографическому типу «Взыграние Младенца» (разновидность типа Елеусы). Он становится известен уже в XIII веке (например, миниатюра сирийской псалтири 1203 года из Британской библиотеки). Самый ранний образ с эпитетом «Пелагонитисса» находится в церкви Св. Георгия в Старо Нагоричино, фреска с этим изображением относится к 1318 году.

Икона типа Пелагонитиссы из Хиландара с надписью «Аврамиотисса» относится к XIV веку.

Списки почитаемого в Пелагонии образа Божией Матери Пелагонитисса появляются на Руси не ранее XVII века

21 septembrie 2023

Icoana ,, Mama blândeții" sau ,, Mama smereniei".

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

            

Această icoană este unică în lume, cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos la maturitate, în brațele Maicii Sale!
A fost concepută în 2019 și pictată în 2021, cu binecuvântarea Preafericitului patriarh Ilie al Georgiei.
Ideea a avut-o părintele Saba Tavadze, preot al Bisericii Răstignirii din Georgia. Pictorul icoanei este Lasha Darbuashvili. Părintele Tavadze și-a dorit să întruchipeze în fiecare aspect al icoanei: mișcare, dinamică, expresie, ochi, culori, linii și prin nume: Smerenia Domnului și a Preacuratei Maicii Sale. Știm cu toții că Dumnezeu este Atotputernic, Atotbun și Iubitor, Omniprezent, Omniscient și Necuprins, Neajuns și Atoateștiutor, dar cine știa că Dumnezeu este și smerit?
Icoana în original se află la reședința patriarhului Georgiei.
O copie se află în Biserica Răstignirii din Tblisi, alta a fost trimisă Episcopiei de Limassol din Cipru, la părintele Atanasie și alta a fost trimisă părintelui stareț Efrem de la Mânăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, nădejdea noastră și ale tuturor sfinților Tăi, miluiește-ne pe noi.


9 septembrie 2023

Rugăciune către Sfinții Părinți ai Maicii Domnului.

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Cei ce ați născut pe Maica Vieții noastre, de Dumnezeu Năcătoarea și Pururea Fecioara Maria, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile! Luați aminte la sărăcia noastră sufletească și trupească și îmbogățiți-ne pe noi în Dumnezeu.

Sfântă Ana, ridică sfintele tale mâini, cu care ai îmbrățișat pe Împărăteasa Cerului și a pământului, către Părintele îndurărilor și a toată mângâierea! Ca astfel, trecând cu vederea mulțimea păcatelor noastre, să ne păzească pe noi de foamete, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Așează, Sfântă Ana, în inimile conducătorilor țării acesteia cele bune pentru sfintele lui Dumnezeu biserici!

Păzește pe cei ce te cheamă pe tine de moartea cea fără de veste. Apără-ne de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți. Împacă neînțelegerile din familii, fii sprijin celor neputincioși. Celor căzuți în adâncul păcatelor, luminează-le mintea, ca să se întoarcă la pocăință. Iar în vremea plecării noastre din viața aceasta, să ne aperi pe noi de cei ce se silesc a vâna sufletele noastre.

Bucură-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserică a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taină a Cununiei.

Bucură-te, Sfântă Ana, ceea ce ești dăruitoare îmbelșugată și de cele pământești. Veselește-te, lauda femeilor și cununa maicilor, ascultătoare blândă a celor ce te cheamă pe tine, ceea ce ne împlinești cererile cele bune, bogăția săracilor și a văduvelor!

Ne bucurăm și noi, văzând că prin nașterea ta s-a stins datoria păcatului. Fii și de acum înainte, Sfântă Ana, ajutătoarea și mângâierea celor care-și doresc copilași, grabnică tămăduire a celor neputincioși.

6 septembrie 2023

DINTR-O INIMĂ BOLNAVĂ

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


de Preot Sorin Croitoru

Dintr-o inimă bolnavă
Și rănită de păcate
Eu te rog, Măicuță Sfântă,
Să-mi dai iarăși sănătate.

Dintr-o inimă răcită
De invidie și ură
Eu te rog, Măicuța noastră,
Dă-mi a dragostei căldură.

Dintr-o inimă legată
De țărână și greoaie
Te implor, Măicuță bună,
Fă-mi-o tu prin har vioaie.

Dintr-o inimă ce parcă
A uitat de cele sfinte
Eu te rog, Măicuța noastră,
Dă-mi aducere aminte.

Dintr-o inimă ce bate
Fără grija veșniciei
Eu te rog să-mi dai, Măicuță,
Darul mare al trezviei.

Mamă, inima aceasta
Este plină de păcate..
Ar dori să se întoarcă
La credință, dar nu poate.

Ar dori să fie iarăși
Sfântă, fără de prihană,
Cum era când de la diavol
Nu primise nici o rană,

Ar dori din nou să fie
Milostivă, blândă, pură,
Fără nici o răutate,
Fără nici un pic de ură,

Fără pofte necurate
Ce-o despart de mântuire
Și-o înstrăinează tainic
De a Domnului iubire.

Dar eu n-am acea putere,
N-am în mine-acea voință
Ca să pot ca restul vieții
Să-l trăiesc în pocăință.

Gândul nu-mi devine faptă,
Nici dorința acțiune
Până ce pe tine, Maică,
Nu te chem în rugăciune.

Dintr-o inimă bolnavă
Ce nevolnică se știe
Rugăciune umilită
Îți înalț, Fecioară, ție:

Să-mi trimiți, te rog, din ceruri
Har și binecuvântare,
Arătându-mi eu căința,
Iar tu dragostea cea mare.

1 septembrie 2023

Rugaciunea Maicii Domnului "Sporirea Mintii"

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Pe 28 august este cinstită icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită "Sporirea minții". Vă rugăm să contribuiți financiar, după putere, pentru achiziționarea acesteia pentru Mănăstirea noastră.

Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, casa pe care Intelepciunea lui Dumnezeu Siesi Si-a zidit-O, datatoarea darurilor duhovnicesti, ceea ce de la cele lumesti la cele dinainte de lume mintea noastra o inalti si pe toti la cunostiinta intelepciunii ii ridici! Primeste aceasta cantare de rugaciune de la noi, nevrednicii robii Tai, care cu credinta si cu smerenie ne inchinam in fata Preacinstitei Tale icoane! Indupleca-L pe Fiul Tau si Dumnezeul nostru sa le dea mai marilor nostri intelepciune si putere, judecatorilor dreptate si necautare la fata omului, pastorilor intelepciune duhovniceasca, ravna si buna paza a sufletelor noastre, invatatorilor smerita intelepciune, fiilor ascultare si noua tuturor Duhul chibzuintei si al evlaviei, duhul smereniei si al blandetii, duhul curatiei si al adevarului. Si acum, maica prealaudata, da-ne buna sporire a mintii, pe cei aflati in vrajba si in dezbinare impaca-i, uneste-i si pune intre ei o legatura de iubire nedespartita, pe cei rataciti din nesocotinta intoarce-i spre lumina adevarului lui Hristos, povatuieste-i frica de Dumnezeu, infranarea si harnicia, da-le cuvantul intelepciunii si cunostiinte folositoare de suflet celor ce le cer, lumineaza-ne cu bucuria cea nepieritoare, Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii. Iar noi, vazand faptele minunate si preachibzuita intelepciune a lui Dumnezeu in lume si in viata noastra, sa ne instrainam de desertaciunea pamanteasca si de prisositoarele griji lumesti si sa ne ridicam mintile si inimile noastre spre cer, pentru ca, prin ocrotirea si ajutorul Tau, lauda, multumire si inchinare pentru toate sa-i aducem Intreit Slavitului Dumnezeu si Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

                                                                       Despre icoană:

         Sporirea Mintii este o icoana a Maicii Domnului, mult iubita de cei ravnitori de invatatura, insa neputinciosi in a intelege si retine cele studiate. Intotdeauna Dumnezeu, prin rugaciunile mijlocitoare ale Maicii Domnului si ale tuturor Sfintilor Sai, intareste pe cele slabe si plineste pe cele neputincioase. Cunoastem cuvantul Scripturii, care zice: "Ceea ce la om este cu neputinta, la Dumnezeu este cu putinta."

Icoana Maicii Domnului Sporirea Mintii a fost descoperita in Rusia, in Catedrala Schimbarea la Fata - Spaso Preobrajensky - din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului. Aparitia acestei icoane se datoreaza credintei ortodocsilor in darul Maicii Domnului de a fi mijlocitoare in fata Fiului ei si Dumnezeu, pentru a darui oamenilor binefaceri duhovnicesti si trupesti, printre care luminarea mintii si a inimii cu adevarul dumnezeiesc. Oamenii obisnuiesc sa se roage la aceasta icoana pentru luminarea mintii la scoala, pentru reusita si spor la invatatura si la examene. Parintii care descopera la copiii lor o slabiciune a mintii in deprinderea stiintei de carte si a invataturii incepatoare a credintei alearga la aceasta icoana, pentru a se ruga Preasfintei Nascatoare si dumnezeiescul sau Fiu, Iisus Hristos, pentru inteleptirea, dreapta socotinta si sporirea mintii copiilor lor.

Maica Domnului si Pruncul Iisus sunt zugraviti in picioare, având trupurile in intregime infasurate sub aceeasi mantie, pe fundalul unui cer de noapte instelat. Capetele lor, acoperite cu coroane de aur, ies din partea de sus a unui trunchi de con, reprezenand mantia care-i infasoara laolalta. Aceasta este decorata cu diverse ornamente, sub forma de cruce, de floare; pe ea pot fi cusute broderii si aplicate pietre pretioase si perle. Pruncul Iisus face gestul binecuvântarii cu mâna dreapta.
Pe partile laterale sunt zugraviti cate doi ingeri stand in picioare sau ingenunchiati pe nori, care tin in maini cate o lumanare aprinsa. Deasupra capetelor Maicii Domnului si a Pruncului Iisus sunt zugraviti trei heruvimi, iar sub picioarele lor, adica sub partea de jos a mantiei, un heruvim cu aripile larg deschise.

ICOANA MAICII DOMNULUI BUCURIA TUTUROR CELOR NECĂJIȚI ...

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


"ȘTIȚI CUM SE NUMEȘTE ICOANA ACEASTA???  BUCURIA TUTUROR CELOR NECĂJIȚI!!!... ESTE O ICOANĂ FOARTE VECHE, FĂCĂTOARE DE MINUNI".o icoană deosebit de frumoasă!!! 

Se zice că deși stă în Rai, Maica Domnului este cu noi. Acest lucru este redat în această icoană prin faptul că Maica Domnului este înconjurată de credincioșii care se roagă, dar și de sfinții îngeri care le poartă rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. În icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este zugrăvită în întregime, printre florile din Rai, cu brațele deschise și cu capul înclinat, pentru a putea primi rugăciunile creștinilor. Mântuitorul Hristos este zugrăvit deasupra, pe nori, binecuvântând.

Se spune că Eufimia, sora Patriarhului Ioachim (1674-1690) suferea de o boală incurabilă de foarte mulți ani. Nemaiprimind speranțe de viață din partea medicilor, aceasta s-a spovedit și împărtășit, pregătindu-se astfel de sfârșitul vieții acesteia pământești. Într-o dimineață, pe când se ruga, a auzit o voce care a zis: Eufimia, mergi la biserica Schimbării la față a Fiului meu. Acolo vei găsi o icoană numită „Bucuria tuturor celor necăjiți”. Cere preotului să-ți citească rugăciuni înaintea icoanei mele și să săvârșească Sfântul Maslu, ca să sfințească agheasma cu care trebuie să te stropească. Și te vei vindeca!

Această vindecare miraculoasă s-a petrecut pe 24 octombrie 1688, și tot de atunci a rămas icoană făcătoare de minuni!

Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiţi!

31 august 2023

Punerea in racla a braului Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

               

  Punerea in racla a braului Maicii Domnului este praznuita pe 31 august. Potrivit traditiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, Braul s-a pastrat la Ierusalim. Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.
In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Braul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.
Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol. In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos. Dupa cercetarile altora, acest Brau a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).
Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului". Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma. De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia).

Braul Maicii Domnului - tamaduiri

De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali.

In perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias s-a aflat la Iasi cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane - Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie. Evenimentul a marcat totodata implinirea a 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol (26 iulie 1401) si a 360 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Parascheva (13 iunie 1641). Peste un milion de credinciosi au cinstit in acele zile la Iasi Braul Maicii Domnului, impreuna cu moastele intregi ale Sfintei Parascheva si cu fragmente din moastele Sfantului Gheorghe.

In perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias, s-a aflat si in Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Braul tesut si purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima data in Constanta in anul 2002 si pentru a doua oara in anul 2008.


23 august 2023

Icoana Maicii Domnului Insarcinata este sarbatorita pe 23 august s.n. si 5 septembrie

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

Icoana Maicii Domnului Insarcinata este sarbatorita pe 23 august s.n. si 5 septembrie s.v. -Patroana casei celor nascuti de ziua ei!

Bucură-te, ceea ce singură ai odrăslit trandafirul cel neveștejit, mărul cel înmiresmat, bucură-te, ceea ce ai născut buchetul Împăratului tuturor, bucură-te, nenuntită, mântuirea lumii.

Și acum...

Vistieria curăției, bucură-te, ceea prin care ne-am ridicat din căderea noastră, bucură-te, crin plăcut mirositor, Stăpână, ceea ce îi umpli de bună mireasmă pe cei credincioși, tămâiere înmiresmată și mir de mult preț.

În Georgia, există o frescă antică care o înfățișează pe Maica Domnului, insarcinata. Acest altar este venerat în special de femeile care doresc să aibă un copil. Există copii venerate ale acestei icoane în Orsk în mănăstirea femeilor în numele Icoanei iberice a Maicii Domnului, în Mănăstirea Kortskhela în cinstea Icoanei iberice a Maicii Domnului.

Cinstirea icoanei Maicii Domnului de la Mega Spileo

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                         

23 august

Icoana înnegrită este un basorelief în ceară, de aproximativ 45 de centimetri pătraţi şi o înfăţişează pe Maica Domnului întoarsă uşor spre dreapta, purtându-L în braţe pe dumnezeiescul ei Fiu. Cu mâna stângă ţine mâna Pruncului pe pieptul ei, iar în mâna dreaptă a Fiului se află Sfânta Evanghelie. În colţuri sunt înfăţişaţi heruvimi şi serafimi.
Tradiţia Mănăstirii Mega Spileo sugerează că această icoană ar fi una dintre primele icoane pictate de Sfântul Evanghelist Luca şi că atunci când a înfăţişat-o Fecioarei Maria, ea a spus: „Darul Celui Care S-a născut din mine să fie cu ea!”. Mai târziu, Sfântul Luca a dăruit această icoană, împreună cu Evanghelia lui şi Faptele Apostolilor, fiului său duhovnicesc Teofil, guvernatorul Ahaiei.
În timpul prigoanei romane, când mulţi dintre primii creştini au luat moarte mucenicească, icoana a fost ascunsă în peşteră, unde a rămas până când s-a descoperit în chip minunat Sfintei Eufrosina.
Tânăra Eufrosina era din satul apropiat Galata (astăzi Zachlarou) şi păştea adesea turma tatălui ei pe lângă o stâncă înaltă. De două ori văzuse una dintre capre suind la gura unei peşteri din stâncă şi întorcându-se cu botul plin de apă. Bănuind că acolo se afla un izvor cu apă rece, a urcat să se uite. După ce şi-a făcut drum prin tufărişul des, ea s-a aflat la gura unei peşteri foarte mari. Deodată a auzit un glas care-o striga pe nume. Privind în jur, a văzut o icoană a Maicii Domnului în partea de sus a peretelui peşterii, şi din icoană a auzit un glas care-i spunea să aştepte sosirea monahilor Simeon şi Teodor.
Tot atunci, pe când se aflau în Ierusalim, cei doi tineri monahi Simeon şi Teodor au avut acelaşi vis în care Maica Domnului, însoţită de Sfinţii Apostoli Pavel, Andrei şi Luca, le-a poruncit să meargă în Ahaia pentru a găsi o icoană de-a ei sculptată acolo de Sfântul Luca. Primind binecuvântarea episcopului, ei au pornit spre coasta nord-estică a Peloponezului.
Sosind în Ahaia, Cuvioşii Simeon şi Teodor (18 octombrie) s-au rugat iarăşi pentru călăuzire şi în noaptea aceea au avut un alt vis în care li se spunea să meargă la râul Bouras, aflat la două ore distanță, unde vor afla o păstoriţă cucernică, Eufrosina, care îi va duce la icoană. A doua zi dimineaţă, pe când se apropiau de locul căutat, au găsit-o pe păstoriţă aşteptându-i.
Ea le-a dat bineţe şi i-a chemat pe nume. Înfricoşaţi de părelnica ei vedere cu duhul, părinţii au şovăit să se apropie, dar văzând îndoiala lor, Eufrosina a chemat numele Maicii Domnului şi lovind cu toiagul stânca pe care stătea, din ea a ţâşnit un izvor cu apă limpede şi dulce. Acest izvor dăinuie până astăzi şi poartă numele Eufrosinei.
După ce Eufrosina a povestit cum a descoperit icoana Maicii Domnului, monahii s-au suit până la peşteră şi au aflat totul aşa cum spusese Eufrosina. Ei au coborât icoana cu evlavie, au scos-o afară şi s-au întors să cureţe peştera. După ce au aprins focul ca să ardă tufărişul şi mizeriile, au aşteptat afară ca să se stingă flăcările. Deodată, un şarpe uriaş, alungat de fum, a ieşit târându-se din peşteră ca şi cum ar fi avut aripi. Pe când monahii şi Eufrosina se dădeau la o parte din calea lui, un fulger luminos ieşit din icoană l-a ţintuit la pământ. Ei s-au întors în peşteră şi au găsit o masă unde, potrivit tradiţiei mănăstirii, Evanghelistul Luca slujea Liturghia şi scria Sfânta Evanghelie. Mai târziu au lărgit peştera şi au ridicat acolo un mic paraclis şi câteva chilii împrejurul lui.
Vestea despre aflarea icoanei s-a răspândit cu iuţeală în tot Peloponezul, şi mulţi credincioşi au venit să se închine icoanei prin care Dumnezeu săvârşea multe minuni. În jurul lor s-au adunat şi alţi monahi, iar părinţii Simeon şi Teodor au început să străbată tot Peloponezul, propovăduind şi chemându-i pe oameni să se întoarcă la creştinism. Izgoniţi pentru scurt timp din acest ţinut în vremea împăratului Iulian Apostatul, ei s-au întors curând după moartea lui şi amândoi monahii s-au săvârşit la Mega Spileo. Eufrosina şi-a ridicat lângă peşteră o mică chilie şi acolo a vieţuit pustniceşte până la moartea sa.
De-a lungul timpului s-au săvârşit multe minuni şi tămăduiri mijlocite de icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo. Din vremea ctitoririi sale în veacul al IV-lea, mănăstirea a trecut prin cinci incendii devastatoare. De fiecare dată, icoana de la Mega Spileo a scăpat în chip minunat de la pieire.
Icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo este prăznuită în ziua de 23 august, când este odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Preasfântă născătoare de Dumnezeu, miluiește - ne pe noi!

Cititi si aici:
















ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ