31 august 2023

Punerea in racla a braului Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

               

  Punerea in racla a braului Maicii Domnului este praznuita pe 31 august. Potrivit traditiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, Braul s-a pastrat la Ierusalim. Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.
In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Braul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.
Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol. In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos. Dupa cercetarile altora, acest Brau a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).
Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului". Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma. De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia).

Braul Maicii Domnului - tamaduiri

De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali.

In perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias s-a aflat la Iasi cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane - Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie. Evenimentul a marcat totodata implinirea a 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol (26 iulie 1401) si a 360 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Parascheva (13 iunie 1641). Peste un milion de credinciosi au cinstit in acele zile la Iasi Braul Maicii Domnului, impreuna cu moastele intregi ale Sfintei Parascheva si cu fragmente din moastele Sfantului Gheorghe.

In perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias, s-a aflat si in Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Braul tesut si purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima data in Constanta in anul 2002 si pentru a doua oara in anul 2008.


23 august 2023

Icoana Maicii Domnului Insarcinata este sarbatorita pe 23 august s.n. si 5 septembrie

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

Icoana Maicii Domnului Insarcinata este sarbatorita pe 23 august s.n. si 5 septembrie s.v. -Patroana casei celor nascuti de ziua ei!

Bucură-te, ceea ce singură ai odrăslit trandafirul cel neveștejit, mărul cel înmiresmat, bucură-te, ceea ce ai născut buchetul Împăratului tuturor, bucură-te, nenuntită, mântuirea lumii.

Și acum...

Vistieria curăției, bucură-te, ceea prin care ne-am ridicat din căderea noastră, bucură-te, crin plăcut mirositor, Stăpână, ceea ce îi umpli de bună mireasmă pe cei credincioși, tămâiere înmiresmată și mir de mult preț.

În Georgia, există o frescă antică care o înfățișează pe Maica Domnului, insarcinata. Acest altar este venerat în special de femeile care doresc să aibă un copil. Există copii venerate ale acestei icoane în Orsk în mănăstirea femeilor în numele Icoanei iberice a Maicii Domnului, în Mănăstirea Kortskhela în cinstea Icoanei iberice a Maicii Domnului.

Cinstirea icoanei Maicii Domnului de la Mega Spileo

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                         

23 august

Icoana înnegrită este un basorelief în ceară, de aproximativ 45 de centimetri pătraţi şi o înfăţişează pe Maica Domnului întoarsă uşor spre dreapta, purtându-L în braţe pe dumnezeiescul ei Fiu. Cu mâna stângă ţine mâna Pruncului pe pieptul ei, iar în mâna dreaptă a Fiului se află Sfânta Evanghelie. În colţuri sunt înfăţişaţi heruvimi şi serafimi.
Tradiţia Mănăstirii Mega Spileo sugerează că această icoană ar fi una dintre primele icoane pictate de Sfântul Evanghelist Luca şi că atunci când a înfăţişat-o Fecioarei Maria, ea a spus: „Darul Celui Care S-a născut din mine să fie cu ea!”. Mai târziu, Sfântul Luca a dăruit această icoană, împreună cu Evanghelia lui şi Faptele Apostolilor, fiului său duhovnicesc Teofil, guvernatorul Ahaiei.
În timpul prigoanei romane, când mulţi dintre primii creştini au luat moarte mucenicească, icoana a fost ascunsă în peşteră, unde a rămas până când s-a descoperit în chip minunat Sfintei Eufrosina.
Tânăra Eufrosina era din satul apropiat Galata (astăzi Zachlarou) şi păştea adesea turma tatălui ei pe lângă o stâncă înaltă. De două ori văzuse una dintre capre suind la gura unei peşteri din stâncă şi întorcându-se cu botul plin de apă. Bănuind că acolo se afla un izvor cu apă rece, a urcat să se uite. După ce şi-a făcut drum prin tufărişul des, ea s-a aflat la gura unei peşteri foarte mari. Deodată a auzit un glas care-o striga pe nume. Privind în jur, a văzut o icoană a Maicii Domnului în partea de sus a peretelui peşterii, şi din icoană a auzit un glas care-i spunea să aştepte sosirea monahilor Simeon şi Teodor.
Tot atunci, pe când se aflau în Ierusalim, cei doi tineri monahi Simeon şi Teodor au avut acelaşi vis în care Maica Domnului, însoţită de Sfinţii Apostoli Pavel, Andrei şi Luca, le-a poruncit să meargă în Ahaia pentru a găsi o icoană de-a ei sculptată acolo de Sfântul Luca. Primind binecuvântarea episcopului, ei au pornit spre coasta nord-estică a Peloponezului.
Sosind în Ahaia, Cuvioşii Simeon şi Teodor (18 octombrie) s-au rugat iarăşi pentru călăuzire şi în noaptea aceea au avut un alt vis în care li se spunea să meargă la râul Bouras, aflat la două ore distanță, unde vor afla o păstoriţă cucernică, Eufrosina, care îi va duce la icoană. A doua zi dimineaţă, pe când se apropiau de locul căutat, au găsit-o pe păstoriţă aşteptându-i.
Ea le-a dat bineţe şi i-a chemat pe nume. Înfricoşaţi de părelnica ei vedere cu duhul, părinţii au şovăit să se apropie, dar văzând îndoiala lor, Eufrosina a chemat numele Maicii Domnului şi lovind cu toiagul stânca pe care stătea, din ea a ţâşnit un izvor cu apă limpede şi dulce. Acest izvor dăinuie până astăzi şi poartă numele Eufrosinei.
După ce Eufrosina a povestit cum a descoperit icoana Maicii Domnului, monahii s-au suit până la peşteră şi au aflat totul aşa cum spusese Eufrosina. Ei au coborât icoana cu evlavie, au scos-o afară şi s-au întors să cureţe peştera. După ce au aprins focul ca să ardă tufărişul şi mizeriile, au aşteptat afară ca să se stingă flăcările. Deodată, un şarpe uriaş, alungat de fum, a ieşit târându-se din peşteră ca şi cum ar fi avut aripi. Pe când monahii şi Eufrosina se dădeau la o parte din calea lui, un fulger luminos ieşit din icoană l-a ţintuit la pământ. Ei s-au întors în peşteră şi au găsit o masă unde, potrivit tradiţiei mănăstirii, Evanghelistul Luca slujea Liturghia şi scria Sfânta Evanghelie. Mai târziu au lărgit peştera şi au ridicat acolo un mic paraclis şi câteva chilii împrejurul lui.
Vestea despre aflarea icoanei s-a răspândit cu iuţeală în tot Peloponezul, şi mulţi credincioşi au venit să se închine icoanei prin care Dumnezeu săvârşea multe minuni. În jurul lor s-au adunat şi alţi monahi, iar părinţii Simeon şi Teodor au început să străbată tot Peloponezul, propovăduind şi chemându-i pe oameni să se întoarcă la creştinism. Izgoniţi pentru scurt timp din acest ţinut în vremea împăratului Iulian Apostatul, ei s-au întors curând după moartea lui şi amândoi monahii s-au săvârşit la Mega Spileo. Eufrosina şi-a ridicat lângă peşteră o mică chilie şi acolo a vieţuit pustniceşte până la moartea sa.
De-a lungul timpului s-au săvârşit multe minuni şi tămăduiri mijlocite de icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo. Din vremea ctitoririi sale în veacul al IV-lea, mănăstirea a trecut prin cinci incendii devastatoare. De fiecare dată, icoana de la Mega Spileo a scăpat în chip minunat de la pieire.
Icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo este prăznuită în ziua de 23 august, când este odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Preasfântă născătoare de Dumnezeu, miluiește - ne pe noi!

Cititi si aici:
















20 august 2023

Rugăciune către icoana Maicii Domnului ”Pantanassa”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                      

”Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi-i de-a pururea; toată împresurarea risipește-le grabnic, turma ta o păzește de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă și Maică a Domnului” (Tropar)

Pe 18 august și 15 octombrie este cinstită Icoana Maicii Domnului numită ”Pantanassa”, adică ”Împărăteasa tuturor”, una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu, prezentă în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.

Multe minuni au fost săvârșite înaintea acestei icoane, mulți credincioși tămăduindu-se de cancer sau alte boli incurabile.

Istoria mănăstirii Vatoped se împletește cu istoria icoanelor prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind-o de atacurile piraților, înmulțind untdelemnul în cămările acesteia și vindecând de boli sau pedepsind îndrăzneala unor viețuitori din mănăstire, a Împărătesei Placidia sau a turcilor.

Icoana Maicii Domnului "Pantanassa" este pictată pe lemn în secolul al XVII-lea și se află așezată pe iconostasul din partea stângă a naosului bisericii celei mari. Maica Domnului și Pruncul Iisus stau așezați pe un tron împărătesc împodobit, iar de o parte și de alta, în spate, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune. Icoana a fost adusă de obștea lui gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Vatoped.

Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheron Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.

Câteva icoane ale Maicii Domnului ”Pantanassa” vindecătoare de cancer – copii după original – pot fi găsite spre închinare în România: la Biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba şi la Mănăstirea Şinca Nouă din judeţul Braşov.

Rugăciune către icoana Maicii Domnului ”Pantanassa”

Atotbună Stăpână, Sfânta Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasa a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce ești milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu, și trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă, și cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasa a toate. Adu-mi biruința, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin.




15 august 2023

LA CEASUL ADORMIRII MAICII

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                                      

de Preot Sorin Croitoru

La ceasul adormirii sale,
Din patru zări veniți anume,
Apostolii cuprinși de jale
S-au adunat din astă lume..

Venit-au să o însoțească
Pe drumul EI cel de pe urmă
Și cum putea să n-o jelească
Această amărâtă turmă?..

Măicuța lor cu blândă fire,
Trimisă pe pământ anume
Să-mpartă pace și iubire,
Să șteargă lacrima din lume..

Dar adormirea Ei nu-i moarte,
Ci e un somn de întărire
Ce tainic trebuia s-o poarte
Spre o nemuritoare fire!

De-aceea când îl duce dorul
Pe Toma-n peștera din stâncă,
Mormântu-i gol, doar omoforul
I-a mai rămas pe piatră încă!

S-a dus în cerurile 'nalte,
Sfârșindu-și pe pământ menirea,
Făcând tot cerul să tresalte
Căci toți îi așteptau suirea.

S-a așezat Împărăteasa
Acolo unde-i este treapta:
În veci de veci de-acum Crăiasa
Va sta lângă Hristos de-a dreapta!

Iar locul părții celeilalte
E-al lui Ioan Botezătorul,
Răsplata vieții lui înalte,
Cum ne spunea Mântuitorul.

Prin Adormirea Sa, Maria
S-a dus la viața-n veșnicie,
Primind cu toată bucuria
O altă sfântă datorie:

Să ne aducă alinare
Când o chemăm în rugăciune,
Primind cu drag pe omul care
În Ea nădejdile își pune.

De o cinstim cum se cuvine,
Cu milă harul ni-l împarte,
De sănătate și de bine
În viață Ea ne face parte.
amin


A FOST ODATĂ CA-N POVEȘTI..

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                           

de Preot Sorin Croitoru
 
A fost odată ca-n povești,
A fost ca niciodată,
Din neamuri sfinte evreiești
O Pruncă minunată.

Și era una la părinți,
Născută prin minune
La fel ca unii dintre sfinți,
Cum Biblia ne spune.

O dobândiseră cu greu,
Cu lacrimi multe, multe,
Vărsate de părinți mereu
Ca Domnul să-i asculte..

Cereau în rugăciunea lor
Făcută cu durere
Măcar un singur pruncușor
În dar spre mângâiere..
 
Dar biata Ana nu știa
Că-n pântec o s-o poarte
Pe Maica Celui ce avea
Să calce peste moarte!..

Iar el, săracul Ioachim,
De unde-avea să știe
Că Domnului, așa cum știm,
Bunic o să Îi fie?..

Vedeți cum Bunul Dumnezeu
În viață îl slăvește
Pe cel ce zi de zi, mereu,
În suflet se smerește?..

Și când a fost să fie grea,
Primind-o pe Maria,
Bătrâna Ana promitea
Cu toată bucuria

Pe pruncul cel primit în dar
Să I-l afierosească
Lui Dumnezeu ca la Altar
În viață să-I slujească..

Iar când a fost să-apară ea,
Pruncuța cea dorită,
Ca Ana nu se mai vedea
Femeie fericită

Căci un măslin neroditor
Fusese sărăcuța,
Și-acum își mângâia de zor
Cu dragoste Pruncuța..

A fost odată ca-n povești
O mamă și un tată
Smeriți cum n-o să mai găsești
În lume niciodată.

Și au primit un Dar ceresc,
Pe mica lor Marie,
Ce-avea tot neamul omenesc
Să-l scoată din robie..

Iar azi acest Preasfânt Odor
E Mamă grijulie,
Purtând întregului popor
De grijă pe vecie.

În zilele de praznic sfânt
Creștinii se adună
Măicuței Domnului Cel Sfânt
Să-i cânte împreună.

De ziua Sfintei Adormiri,
Preasfintei Născătoare
Spre slava marii ei iubiri
Noi îi cântăm tropare,
 
Știind că-n pântecele-i sfânt
S-a întrupat Iubirea,
Trimisă nouă pe pământ
Să ne sfințească firea.

A fost odată ca-n povești
O fată preafrumoasă..
Pe Ea în slăvile cerești
Azi o avem Crăiasă!


14 august 2023

Prohodul Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Prohodul Maicii Domnului are o însemnătate deosebită pentru credincioșii ortodocși, fiind în același timp o cântare de tânguire, dar și o mărturisire a Sfințeniei Maicii Domnului și a dumnezeirii celui ce S-a născut din pântecele ei cel pururea fecioresc.

Prohodul Maicii Domnului se cânta în seară de 14 spre 15 august, în jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului.

Prohodul Maicii Domnului este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii noastre, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu.

Această slujba este așezată de Biserica după modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi.

La fel, și în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în mijlocul bisericii, la slujba Vecerniei sau a Privegherii, se scoate în mijlocul sfântului lăcaș epitaful pe care este reprezentată icoană Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.


Prohodul Maicii Domnului - Tronos

Starea I

1.În mormânt Viata
Ai fost pus, Hristoase,
Si-a vietii Maica-acum intra în mormânt
Si se muta la viata cea de sus.

2.Tu nascând Viata,
Pe a tot-Dumnezeu
Si viata, Prea Curata schimbând-o
La viata cea de sus te-ai si mutat.

3.Te marim pe tine,
Maica prea curata,
Si-adormirea ta cinstim, praznuind-o
Cu solirea-ti pururea fiind paziti.

4.Fericimu-te toti,
O, prea sfânta Maica,
Închinându-ne cinstitei tale mutari,
Cea de care îngerii s-au minunat.

5.Te marim pe tine,
Maica a Lui Hristos,
Care fara de samânta ai zamislit
Si a a ta mutare toti o preamarim.

6.Fericimu-te toti,
Maica a Lui Hristos
Ceea ce-ai pricinuit pe noul Adam,
Si-adormirea-ti cu credinta o cinstim.

7.Te marim, Fecioara
Pururea cinstita
Si icoanei tale ne închinam,
Ca la oglindirea sfântului tau chip.

8.Fericimu-te toti,
Maica a Lui Hristos,
Ca pe rugatoarea pururea pentru noi
Si ca pe o solitoare pentru toti.



9.A fericitilor
Tai parinti straluciti,
Tu prea fericita fiica lor te-ai facut
Si pe toate neamurile ai întrecut.

10.Drept-maritori preoti
Si popor credincios
Cu smerenie cadem la sicriul tau
Prea curata Maica Lui Emanuil.

11.Multimea de pustnici,
Cete de cuviosi
O, voi tineri si fecioare, cu cei batrâni
Cântati adormirea prea Curatei Maici.

12.O voi domnitori mari,
Toti acum laudati
Stramutarea prea curatei Împaratese
Ce-a nascut pe Împaratul tuturor.

13.Cine dar va spune
Bucuria multa
Ce-a cuprins pe Maica Domnului Iisus
Când i s-a vestit mutarea Ei la cer.

14.Suind Prea Curata
Muntele Eleon
Si în mâna de la înger floare luând
Catre Cel nascut din Ea se închina.

15.A muntelui saduri
Tie ti se-nchina,
Prea Curata, vazând ramura de finic
Ca la Maica Celui atotziditor.

16.Glasul Celui de sus
Fara veste-a grait
De mutarea ta iubitului ucenic,
În Efes fiind cu slujba lui Hristos.

17.“Mergi la Ghetsimani
Iute si prea degrab,
Caci se muta Maica Domnului sus la cer,
Facând cea de pe pamânt mutarea sa”.

18.O, minuni straine,
Mari si dumnezeiesti,
Cum de nori pe sus, Curata, s-adusera
La înmormântarea ta, Apostolii!

19.Venind de la margini
Ceata de ucenici
Minunat de nori purtatu-s-a prin vazduh,
Ca sa-ngroape trupul Maicii Lui Hristos.

20.De la margini vine
Ceata de ucenici,
Ca sa-ngroape în mormânt preasfântul sau trup,
Cea mutata negrait de pe pamânt.

21.Dintre ale lumii
Margini pân-la margini,
Adunându-se soborul apostolesc
Pe Cea fara de prihana preamaresc.

22.Coruri de la Arhangheli
Si de la îngeri cete
Adunându-se la sfânta mutarea ta,
Te maresc în cânturi, spaimântându-se.

23.Stapânul ca Fiu dând
Haruri Maicii Sale,
Din cerestile lacasuri s-a pogorât,
Ca pe-al Maicii Sale Duh sa-l poarte sus.

24.La a ta curata,
Cinstit-adormire,
A venit întreg soborul cel îngeresc,
Iara ceata de apostoli te plângea.

25.Adevar minune
Straina-i a privi
Si-a vedea pe Dumnezeu ca un om primind
În mâini sufletul prea sfintei Sale Maici.

26.Ceea ce suit-ai
La lacasuri ceresti
Nu lipsi, Stapâna noastra, privind spre noi,
Spre cei ce cu drag cinstim mutarea ta.

27.Înaltând Fecioara
Mâinile sale-n sus
Credinciosii toti se roaga a fi paziti
Prin mutarea Ei la Fiul sau iubit.

28.Mori acum si te duci
La viata de sus
Ci sa nu ne parasesti pe noi, robii tai,
Vesnic treaza Solitoare pentru toti.

29.Minune prea mare
Este a se vedea,
Cum ceea care Viata lumii nascu
Mortii cei firesti partasa s-a facut.

30.Prunc fiind Iisus,
Fiul Celui de sus,
Se purta de prea curatele tale mâini,
Iar acum El poarta-n mâini sufletul tau.

31.Ucenice Petre
Si ceilalti ucenici
Bun ramas de petrecanie cuvântând
A cânta începeti Maicii Domnului.

32. Fericimu-te toti,
Maica prea curata,
Si mutarea-ti praznuind, cu toti te cinstim,
Caci te-ai dus de pe pamânt la cei de sus.

33.Mutatu-te-ai de jos
La viata de sus,
Dara ostile de îngeri s-au înspaimântat,
Când al tau duh Tatalui ceresc ai dat.

34.Dusmanii tai cei rai,
Si prea înselatori
Vrând sa-ti arda trupul ca niste pagâni
S-au orbit de dreapta Celui Prea Înalt.

35.Sabie grozava
Cu taierea sclipi
Împotriva celui singur semet pornit
Spre curata Maica a Lui Dumnezeu.

36.Nemernicul vrajmas,
Patul vrând a-ti surpa,
Nevazut a patimit taierea de mâini
Ticaloase ce de pat s-au fost atins.

37.A cerestilor osti,
Dulci cântari si frumos
Potrivite s-auzeau de toti ce erau
Privind adormirea Maicii Domnului.

38.Ceea ce nascut-ai Pe Hristos Viata,
Spune dara cum de moarte te-mpartasisi?
O cunoaste numai Cel nascut al tau.

39.Prea curata Maica
Prea cinstita Sfânta,
Dupa stralucit-acum adormirea ta,
Apara pe cei ce cred întru Hristos.

40.Pe cei ce mutarea-ti
Credincios praznuiesc,
Tu-i acopera si-i apara de nevoi,
Prea curata totdeauna ramânând.

41.Din grele primejdii
Si de limbi viclene
Scapi pe cei ce cânta-acum adormirea ta,
Prea cinstita Solitoare-a tuturor.

42.Catre Domnul te am
Solitoare si-ajutor,
Prea curata Nascatoare de Dumnezeu,
Ca Tu din primejdii sa ma mântuiesti.

43.Înainte îti stam,
Maica Lui Dumnezeu,
Pomenirea ta din inima laudând,
Cântari sfinte cu buzele versuim.

44.Însufletite Cer
Ce-ncapusi pe Domnul,
La cereasca locuinta te-ai ridicat
Si pe lumea cea de sus ai luminat.

45.Cei ce cu dorinta
Savârsim, prea sfânta
Maica si Fecioara, astazi mutarea ta,
Mântuiti sa fim de patimi ne rugam.

46.Proorocul David,
Strunindu-si lauta,
Te mareste Prea Curata, cântându-te
Si-adormirea ta cu drag vestind-o.

47.Credincioase cete
Cânta chivotului
Împletite versuiri de ceresti cântari
Celei duse la odihna cea de sus.

48.Tie, ce nascut-ai
Pe Hristos Viata
Cu credinta îti cântam si te prea cinstim
Si mutarea ta, Fecioara o marim.

49.Multime de oameni
Lauda pe Prunca,
Marind, Prea Curata, si adormirea ta
Cea cântata de soborul îngeresc.

50.A toti credinciosii
Din nevoi scapare,
Miluieste, Nascatoare de Dumnezeu,
Pe câti cânta astazi adormirea ta.

51.Proorocii cândva,
Prea Curata, vestind
Adormirea ta, Fecioara, o au vazut
Si multimi de îngeri o au laudat.

52.Într-a mortii umbra
Se Îngroapa acum
Ceea ce nascu Viata, mutându-se
De la voi la Tronul cel vesnic de sus.

53.Certati cu Dumnezeu
Fiind, ne-am împacat
Întru tine, Nascatoare de Dumnezeu,
Deci Fecioara adormirea ta marim.

54.Prea lumii, Stapâna,
Prea curata privind,
Stralucit ca sa se-ncuie-n mormânt acum,
O, tu sat Ghetsimani, te bucura!

55.Mult dumnezeiescul
David s-a bucurat
Psalmi cântând scularii tale celei din morti,
O, Tu al Lui Dumnezeu sicriu sfintit.

56.Savârsim toti astazi
Ducerea de la noi
A Maicii Cuvântului, curatindu-ne
Mintea, inima, trupul si sufletul.

57.A Domnului Maica,
Pe cei drept-maritori
Care cinste dau mutarii tale, fa-i tari
Împotriva luptatorilor vrajmasi.

58. Dar cum mori, Fecioara,
Care Viata ai dat,
Ca si oamenii firesti supuindu-te
Si cum rabda Cel nascut far-de pacat?

59.Strângându-va margini,
Veniti sa fericim
Cea de-aci dumnezeiasca petrecere
Catre cer a Maicii Domnului acum.

60.Din curate-ti sângiuiri
Luând trup Iisus,
Pe flamânzi i-a saturat prea îndestulat
Si afara pe bogati i-a scos deserti.

61.De a ta mutare
Salta firea acum,
Veselindu-se cu îngerii, oamenii,
Îngroparea ta de obste savârsind.

62.Ceea ce trup de lut
Lui Hristos daruisi,
Zamislindu-l, Nascatoare de Dumnezeu,
Rugaciunile noastre sa nu le treci.

63.La puteri mai-nalte,
Cerestile Puteri
Au strigat zicând, acum pregatiti-va,
Ca pe Maica Domnului sa o primiti.

64.Preoti si norodul
Si toti cei credinciosi,
Cu smerenie te roaga, ca sa primesti,
O, Stapâna, rugaciunile lor azi.

65.Una Prea Curata,
Tie toti ne rugam,
Ca prin blânzii si milosii tai ochi frumosi
Sa privesti spre noi smeritii pururea.

66.Nascând Tu, Curata,
Pe Hristos Ziditor,
Din nevoi sa mântuiasca, roaga-te Lui,
Pe cei ce cu drag cinstesc mutarea ta.

67.Solitoarea lumii,
Scutul crestinilor,
Pe cei câti scapa la tine acopera-i,
De ispite si nevoi pazind pe toti.

68.Nadejdea toti având
La tine, Prea Sfânta,
Nenuntita, Nascatoare de Dumnezeu,
În nadejdea ta noi nu ne poticnim.

69.Strigam toti cinstitul
Glas al lui Gavriil,
Bucuria tuturor credinciosilor:
Bucurie fie-ti, Maica Domnului.

70.De orice ispite
Si de multe nevoi
Ceea ce pe Dumnezeu, Prea Sfânt-ai nascut,
Si pe robii tai acum sa-i izbavesti.

71.Fericimu-te toti,
Maica Lui Dumnezeu,
Pe care te-a închipuit stâlpul cel de foc
Si pe noul Israil povatuiesti.

72.Fericimu-te toti,
Maica Lui Dumnezeu,
Pe care Moisi de mult te-a vazut în rug
Ce nears ardea în muntele Sinai.

73.Fericimu-te toti,
Maica Lui Dumnezeu,
Scara-nalta insuflata, ce oarecând
S-a vazut de catre dreptul Iacov.

74.Fericimu-te toti,
Maica Lui Dumnezeu,
Cea pe care Ghedeon te-a închipuit
Lâna uda ce pamântul rourezi.

75.Te marim, Lumina
Cea în trei straluciri
Pe Parintele, pe Fiul si Duhul Sfânt,
Pe Treimea cea Atotputernica.

76.Fericimu-te toti
Credinciosii tai fii,
Caci purtasi pe Dumnezeu cel neîncaput
Ce în tine-a încapea a primit.

77.Te marim pe tine,
Preacurata Maica,
Si prea sfânta adormirea ta o cinstim,
Si mutarea ta de pe pamânt la cer.

78.În mormânt Viata
Ai fost pus, Hristoase,
Si-a vietii Maica-acum intra în mormânt
Si se muta la viata cea de sus.

Urmeaza: Ectenia mica si ecfonisul:
”Ca s-a binecuvântat numele Tau…”

STAREA A DOUA

1. Cade-se acum,
Ca sa te marim, Fecioara Maica
Mai cinstita fiind si mai marita mult
Decât toate cetele cele de sus.
    
2.Cade-se acum
Sa te fericim, Fecioara Maica,
Fericita totdeauna adevarat,
Mai marita decât cei ce au ochi multi.

3.A te ferici
Se cuvine, pururea Fecioara,
Ca nascând pe Facatorul tau te-ai facut
Decât cerurile cu mult mai presus.
    
4.Ca sa te marim
Se cuvine, Nascatoare, Doamna
Ca prin ale tale rugi sa ne-acoperim
Pentru adormirea ta cea sfânt-acum.

5.Toti cei credinciosi
Ai curatei Maice si Fecioare
Adormirea-ti cântând, zicem: bucura-te,
Solitoarea noastra calda-a tuturor;
    
6.Primeste-acum
De petrecere cântari, Fecioara,
Maica a Tot-Împaratului Dumnezeu
Si trimite pace credinciosilor.

7.Monahi multi si sfinti
Si-ale cuviosilor soboare,
Cum si cetele barbatilor credinciosi,
Din evlavie cu totii te maresc.
    
8.Cete tineresti,
Cu fecioarele drept credincioase,
De petrecere cântare strigati acum,
Pentru Maica sfânt-a lui Emanuil.

9.Trupul pamântesc
Vazând ceata uceniceasca,
Al tau, Maica Ziditorului tuturor,
Cu sfiala tronul tau ti l-au purtat.
    
10.Credinciosii toti
Fericim pe cea acum mutata
Catre ceruri, Nascatoarea de Dumnezeu,
Ca pe dânsa solitoare s-o avem.

11.Noul Israel,
Acum dupa sfânta datorie.
Cu cântari dumnezeiesti preamareste-n cor
A Fecioarei ducere la cei de sus.
    
12.Pe cei ce-ti cântam
Cu credinta, Preacurata Maica
Ce-ai nascut pe Împaratul cerurilor,
Binecuvânteaza-ne pe noi de sus.

13.Prea curate mâini
Tinzând catre Dumnezeu, Fecioara,
Ca o buna miluieste si-acopera
Pe toti care-si pun nadejdea-n mila ta.
    
14.Priveghelnica
Rugaciune, curata Fecioara,
Primeste acum cu mila si cererea
Celor ce cinstim cu drag mutarea ta.

15.Pomeneste-ne,
Maica si Fecioara Preacurata,
Prin a ta mutare sfânta, rugâmu-te
Si a noastre greseli nu le socoti.
    
16.Din multe nevoi,
Întâmplari, necazuri, izbaveste
Pe acei care în tine nadajduiesc
Si cinstire adormirii tale dau.

17.Ucenicii toti
La sicriul tau sosind în graba,
Prin vazduh fiind purtati de pe unde-au fost,
În genunchi, Fecioara, ti s-au închinat.
    
18.Toti au povestit
Celei sfinte si neprihanite,
Cum au fost rapiti de nori din locurile
Unde stau si predicau noroadelor.

19.Fara de barbat
Ai nascut, Fecioara Preacurata
Dar si moarta tu fiind, nu ai putrezit
Si-ndoita închinare ai primit.
    
20.Cel de Dumnezeu
Primitor trup, ceata de Apostoli
Îl îngroapa-acum strigând cu-ale tale rugi,
Mostenirea ta, Stapâna, apara.

21.Toti Arhanghelii,
Stapânii, Domnii si Puteri toate,
Limbi, popoare, neamuri ale pamântului
Adormirea Preacuratei laudati
    
22.Vas ales fiind,
Pavel a cântat pe Preacurata,
De petrecere cântare a glasuit
Pentru ceea ce e mai presus de cer.

23.Sfarâma Moisi
Mânios, a Sinaiului table,
Iar Stapânul pe aceea ce L-a nascut
O pazeste-n ceruri vie pururea.
    
24.De mâini fu lipsit
În chip nevazut semetul vrajmas
Care-n fata ucenicilor a încercat
Sicriul tau sa rastoarne, o Maica!

25.Versuia cu glas
Multimea de ostire cereasca,
De la margini pe pamânt tainic alergând
La-ngroparea Maicii Lui Emanuil…
    
26.Cu dumnezeiesti,
Cuvioase cântari împletite,
Îngroparea Nascatoarei de Dumnezeu
Veniti ca si noi, acum, sa laudam.

27.La mutarea ta,
Maica si Fecioara Preacurata,
Ti-au cântat cu duiosie îngerii toti,
Si multime mare de popor crestin.
    
28.Tu, dintre femei
Întrecut-ai hotarele firii,
Caci tu singura avusi adormirea ta,
Mai marita decât orice muritor.

29.Preoti si popor
Adormirea-ti cânta laudând-o
Dezlegarea datoriilor ne rugam
Da-ne Maica Domnului la toti acum.
    
30.Pe cei ce-au gresit,
Maica si Fecioara Preacurata,
Sfânta Prunca, miluieste-i, ca mâneca
La locasul tau cel ce-i dumnezeiesc.

31.Lanturile rup
Ale tale rugi, curata Prunca,
Si din toata munca scapi pe cei ce cinstesc
Cu credinta sfânta adormirea ta.

32.Striga, o David,
Nascatoarei de Dumnezeu, lira
Rasunându-ti: auzi fiica mutarea ta
Catre ceruri sus, de jos de pe pamânt.

33.Minunat a fost
A privi de jos spre cer cum pleaca
Cerul cel însufletit, Dumnzeule!
Minunate-s, Doamne, lucrurile Tale.
    
34.Cete îngeresti
Al tau pat cu buna-cuviinta,
Maica si Fecioara, ti l-au acoperit
În vremea când Tu, Curat-ai adormit.

35.Danturi netrupesti
Cu dumnezeiasca cuviinta
Cânt-acum, Curata, Cerul însufletit,
Spre cerestile odihne Tu mergând.
    
36.Catre cer de jos
Al lui Aaron toiag se muta,
Care pe Hristos nespus L-a fost odraslit
Si rodeste pomul vietii vesnice.

37.Pe cea de demult
Scara-nalta de Iacov vazuta,
Cea pe care o întari Iisus cu trup,
S-a mutat acum de pe pamânt la cer.
    
38.Patul tainuit,
Ne-ntinata Maica si Fecioara,
La prea-sfinte locuinte se suie acum
Nelipsit a locui cu Fiul Sau.

39.Cartea curata,
În care cu trup s-a scris Cuvântul,
Se închide si se muta, puindu-se
Întru ale Fiului curate mâini.
    
40.Daruri datii-ti-a
Peste fire, Fiul tau, Fecioara,
Nelipsit, Preasfânta Prunca pazindu-te
Si suindu-te la viata vesnica.

41.Cu adevarat
Ca pe o aleasa smirna sfânta
Te salasluieste-n Sfânta Preasfintelor
Cel Atoateziditor si Fiul Tau.
    
42.Viata a rasarit
Dintru tine, Preasfânta Fecioara,
În ce chip, dar trupul cel neîntinat
Se facu acum mortii împartasit?

43.Casa te-ai vazut,
Preacurata Fecioara, vietii,
Deci murind, îndata te-ai si învrednicit
Totdeauna cu Hristos a vietui.
    
44.Înstrunind acum
Buze prea curate-n loc de coarde,
Maicii Atotfacatorului Dumnezeu
Imnuri de petrecere sa întocmim.

45.Înaltarea-n cer
A curatei Maicii Tale, Doamne,
A unit acum pe oamenii cu îngerii,
Tie laudari de obste aducând.
    
46.Pamântesti numiri,
Domnitori ce judecati noroade,
Tineri, tinere, cântare toti sa-naltam
Maicii Împaratului Hristos din cer.

47.Pomenirea ta
Cea cinstita, Preacurata Maica,
Laudându-ti, o maresc toti cei ce traiesc
Si faptura toata cu smerenie.
    
48.Prunca odraslind
Dintru a lui Iesei tulpina,
Omeneste Maica Lui Dumnezeu muri
Si-mpreuna cu Fiul tau vietuiesti.

49.Pamântenilor,
Saltati si va minunati acuma,
Ca Muntele cel Preasfânt si dumnezeiesc
Desfatare a aflat la Fiul sau.
    
50.Aratatu-s-a,
Preacurata, moartea ta pod vesel,
Pe care-ai trecut la ceruri de pe pamânt
Si la Fiul tau odihna ai aflat.

51.Usile ceresti
Se deschisera tie, Preasfânta,
Si Puterile ceresti mult te-au laudat
Si pe-al tau trup Fiul l-a primit în cer.
    
52.Norii luminati
Au adus multimea de Apostoli
De la marginea pamântului, cuvios
Pe curata Maica Fiului s-o dea.

53.Preasfânt trupul tau,
Ucenicii plângându-l, Curata,
Fu stropit cu lacrimi alaturând cântari
De petrecerea cea de aici la cer.
    
54.Margini pamântesti
Glasuiescu-ti Maica si Fecioara,
Ca nascând pe Fiul tau cel dumnezeiesc,
Amagirea idolilor ai sfârsit.

55.Lauda strigând
Toata sfânta adunare mare
Pe aceea ce nascut-a pe Dumnezeu:
Paza fii la toti prin ale tale rugi.
    
56.Duhul tau luând
Chiar Cuvântul ce din tine, Prunca;
Ce nascuse fara ispita de barbat,
Ca un Fiu în slava l-a salasluit.

57.Pe Stapânul lor
Îngerestile Puteri vazându-L
Duhul Maicii sale singur în mâini luând,
Spaimântatu-s-au si mult s-au bucurat.

58.Firea cea de om
Întreci, de Dumnezeu Nascatoare,
Caci Fecioara ai ramas dupa nastere
Si murind te duci la Fiul tau Preasfânt.

59.Cete îngeresti,
Oameni si faptura toata,
Laude ti-aduc, o Maica, toti la un loc,
Ca Tu, mai presus de orice fire esti.

60.Straja tare fii
Celor ce te lauda, Curata,
Împotriva bântuielilor dusmanesti
A vazutilor si nevazutilor vrajmasi.

61.Întru rugaciuni
Pe Fecioara, Maica Ta, primeste-o
Ca pe o calda Solitoare pentru noi toti,
Iar pe noi, ca un bun, mântuieste-ne.
    
62.Pe Cel ne-nceput
Împreuna cu Fiul marescu-L
Si pe Duhul, in trei fete un Dumnezeu,
Cel ce este Ziditorul tuturor.

63.Lucru minunat
Esti cu totul fara de prihana,
Caci mormântu-ti tuturor credinciosilor
Se arata rai prea-întelegator.
    

64.Cade-se acum,
Ca sa te marim, Fecioara Maica
Mai cinstita fiind si mai marita mult
Decât toate cetele cele de sus.

Urmeaza: Ectenia mica si ecfonisul:
”Ca s-a binecuvântat numele Tau…”

STAREA A TREIA

1.Neamurile toate
Lauda-ngroparii
Tale Fecioara, cânta.

2.Neamurile toate
Te fericesc Doamna,
Ca esti Lui Hristos Maica.

3.Neamurile toate
Te fericesc, Maica
Cu daruri daruita.
    
4.Limbile pe tine
Te fericesc Sfânta,
A Lui Dumnezeu Maica.

5.Ceata de Apostoli
Alergati cu râvna
La îngroparea Maicii.

6.Ceata de Apostoli
A venit din margini
Sa-ngroape Fecioara.

7.Fricos te-mpresoara
Cetele de îngeri
La prea slavita-ti moarte.

8.Cu sobor de îngeri
Se pogoara Fiul
Sa ia al Maicii Lui duh.

9.Desi mori, Fecioara
Dar te-nalti la ceruri,
La prea-iubitul tau Fiu.
    
10.Preoti laudati toti
Pe a Domnului Maica
Ce în cer se stramuta.

11.Lauda din ceruri,
Sa se glasuiasca
La adormirea Maicii.
    
12.Satul Ghetsimani
Slaveste mormântul
De-a pururea Fecioarei.

13.La ceresti lacasuri
Acum mergând Maica
Pe cei ce-ti cânta scapa-i.
    
14.Cetele slavite
Trecând pe Fecioara
La cer, au proslavit-o.

15.Prea curata Maica,
Fericimu-te cu
Ai tai prea-sfinti nascatori.
    
16.Tu, nascând viata,
Preacurata, cum mori
Biruind legea firii?

17.O, minuni straine,
Ziditorul cum ia
Al Maicii Sale suflet!

18.S-alergam îndata
La groapa Preasfintei
Si dobândi-vom mila.

19.Bucura-se totul
De a ta Preasfânta
Si cereasca mutare.

20.Cerul si pâmântul
Cântec de mutare
Glasuiesc Preacuratei.

21.Lumii mântuire,
Stapâna, arata
Întru a ta mutare.

22.De finic mladite.
Ca Lui Hristos, Maica
Tie-acum aduc.

23.Din a lumii margini,
Cei trimisi la tine
Se adunara, Maica.
    
24.Catre a Sa Maica,
Astazi de la ceruri
S-a pogorât Stapânul.

25.Astazi lumea toata,
S-a sfintit cu totul
Prin Sfânta-ti adormire.
    
26.Astazi dar, Fecioara
Si Maica Vietii,
Sus, catre ceruri s-a dus.

27.Ma spaimânt, Fecioara,
Petru striga tie
Când stai întinsa moarta.
    
28.Ma spaimânt, Fecioara,
Vazându-te-ntinsa
Pe pat, stigat-a Pavel.

29.La ceresti lacasuri,
Te-ai mutat cu totul
De jos, Fecioara Maica.
    
30.Frica ia multimea,
De cinstita-ti moarte
Trupeasca Preacurata.

31.Cete credincioase,
Marescu-ti, Fecioara,
Slavita-ti adormire.
    
32.Vie esti si-n moarte,
Fara de samânta
Nascând Viata lumii.

33.Soarele cel mare
Te-a luat la Sine,
Norule cel usurel.

34.Din partile departate,
Corul de Apostoli
S-a strâns sa cânte tie.

35.Cetele de îngeri,
Coruri de Apostoli,
Marescu-te, Fecioara.
    
36.Pe cei care cânta
Si vegheaza, Doamna,
La tronul tau pazeste-i.

37.Limbi, noroade, neamuri,
Îngropati cu frica
Pe Solitoarea voastra.
    
38.Ingerii te canta,
Maica si Fecioara,
Intru a ta mutare.

39.Se întarâtara,
În zadar Iudeii
Asupra ta, Fecioara.
    
40.Gânduri pângarite,
Cugetat-au, Doamna
Asupra trupului tau.

41.Preasfânta Fecioara,
A Domnului Maica,
Pe cântareti mângâie.

42.Sfânta Prunca, Maica
Roaga pe al tau Fiu
Pentru toti care-ti cânta.

43.Robitor ce cânta,
Cere mântuire
De la Hristos Cuvântul.

44.Din toata nevoia
Scapa, Preacurata,
Pe ai tai dreptcinstitori.

45.Din toata ispita,
Scapa, Preacurata,
Pe ai tai dreptmaritori.
    
46.Da-ne mântuire,
Celor ce cu lacrimi
Icoana ta o cinstim.

47.O Treime Sfânta,
Tatal, Fiul si Duh Sfânt
Mântuieste-ne pe noi.

48. Candela luminii
Prea curata Prunca,
Nu ne lasa uitarii.

49.Neamurile toate
Lauda-ngroparii
Tale Fecioara, cânta.

NE PREGĂTIM DE PRAZNIC!

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                   

de Preot Sorin Croitoru

Creștinii mei, să n-aveți teamă,
Căci și orfani săraci de-ați fi,
În cerul sfânt aveți o MAMĂ,
Ce pururea vă va păzi!

O MAMĂ blândă, iubitoare,
Mereu atentă la copii,
Pe care inima o doare,
Când plâng la ea smeriții fii..

Ea ne privește din icoane,
Strângând la piept un Prunc frumos,
Iar când strigăm spre Ea cu lacrimi,
Își roagă Pruncul Cel milos:

"Îi vezi, Iubirea vieții mele,
Cum plâng și-mi spun al lor suspin?
Li-s crucile pe umăr grele,
Mai ușurează-Le puțin"!

Apoi urmează mângâierea
Creștinului ce s-a rugat,
Căci MAICA Sfântă niciodată
Pe cel ce-a plâns nu l-a lăsat..

Acum ne pregătim de praznic,
Căci pe MĂICUȚA o iubim..
În ziua ADORMIRII SALE ,
Cu toții o să-i mulțumim!
Amin!

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Minsk

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


13 August

Icoana Maicii Domnului din Minsk este de tip „Hodighitria” și are peste patru metri și jumătate înălțime și trei metri lățime.
Icoana din Minsk a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost adusă de Sfântul Vladimir, cneaz de Korsun, și așezată în Catedrala Adormirii Fecioarei Maria (sfințirea bisericii din 996 este sărbătorită pe 12 mai).
În anul 1500, în timpul ocupării Kievului de către Khan Mengli Giray, un tătar a dezbrăcat icoana de îmbrăcăminte și podoabe, după care a aruncat-o în râul Nipru. După o vreme, aceasta a fost găsită plutind în râul Svislocha, lângă Minsk.
Înconjurată de o lumină extraordinară, icoana a fost adusă la mal și dusă la Biserica Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe proprietatea domeniului prinților de Minsk. Aceasta a avut loc pe 13 august 1500.
Icoana Maicii Domnului din Minsk a fost dusă la Mănăstirea Greco-Catolică „Sfântul Duh” în 1616 și a fost returnată ortodocșilor în 1839. Biserica Mănăstirii „Sfântului Duh” a devenit catedrală ortodoxă și a fost închinată Sfinților Petru și Pavel. În fiecare vineri se citeşte un acatist în fața Sfintei Icoane, și multe minuni se săvârșesc în acest loc.

13 august 2023

CÂND A ADORMIT MARIA..

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...
         
                     

de Preot Sorin Croitoru

Când a adormit Maria, plâns-au văduvele toate,
Plâns-au cu amar săracii și orfanii din cetate,
Căci ca Maica lor cea bună nu aveau să mai găsească,
Iar acum dormea-ntre scânduri, gata să îi părăsească..

Mare jale îi cuprinse.. Se credeau bătuți de soartă,
Avuseseră o mamă și era acolo, moartă..
Trupul ei mărunt și firav era pregătit să plece
Pe o lespede de piatră într-o văgăună rece..

Câte amintiri frumoase le veneau acum în minte..
Cine nu se încălzise cu-al ei zâmbet blând, cuminte,
Cine, oare, nu ceruse sfatul ei, balsam pe rană,
Cine, oare, nu primise vreo hăinuță de pomană

Împletită de acele mâini micuțe de copilă,
Oferită cu tot dragul de-acel suflet plin de milă?..
Da, Maria le fusese o adevărată mamă,
Ajutându-i ca să treacă peste lipsuri, peste teamă,

Întorcându-i din cădere deseori pe calea bună,
Învățându-i cu răbdare ce să facă, ce să spună,
Îndemnându-i totdeauna să trăiască în iubire
Fiindcă - le spunea Maria- dragostea-i a noastră fire..

Unii dintre cei în vârstă, care-acum plângeau cu jale,
Făceau parte din aceia care-au mers pe-a Crucii Cale
Și-i văzuseră Mariei disperarea, groaza, plânsul
Pentru Fiul ei, Mesia, căci crezuseră într-Însul.

Alții, tot creștini și-aceștia, făceau parte din mulțime,
Când primiră ucenicii Duhul Sfânt la Cincizecime.
Erau martorii minunii când în multe limbi vorbiră
Și la predica lui Petru, bucuroși se convertiră..

Toți aceștia pe Maria o considerau regină
Și-o rugau să îi primească-n viața care va să vină,
Când Mântuitorul lumii, Fiul ce Se preaslăvise,
Se va coborî din ceruri tot la fel cum Se suise..

Toți credeau în Înviere și în viața viitoare,
Dar așa-i când moare omul, de-ai ținut la el te doare..
Da, nădejdea-n Înviere oarecare pace-aduce,
Însă pierderea persoanei va rămâne-n veci o cruce..

Și așa a fost în ziua când a adormit Maria:
S-au vărsat atâtea lacrimi, că se umezise glia..
Toți treceau pe dinainte și-și luau la revedere,
Copleșiți fiind cu totul de a inimii durere..

Poți s-alini cu vorbe pruncii când mămica-i părăsește?
Care vorbă îi alină, care vorbă-i liniștește?..
Tot la fel au plâns în hohot toți sărmanii din cetate,
Căci Măicuța lor cea bună, să-i ajute nu mai poate..

Plâng și eu, văzând cu mintea cele ce se petrecură,
Cerul varsă peste câmpuri picături de rouă pură,
Norii plâng cu glas de tunet, revărsându-se-n șuvoaie,
Pogorând din înălțime lacrimi grele-n chip de ploaie..

Dar așa a fost să fie.. Trebuia și ea să moară
Ca să fie preaslăvită Maica Pururea Fecioară
Precum grâul care moare mai întâi, apoi învie,
Precum Fiul mort pe Cruce și-acum viu pe veșnicie!

Moartea ei a fost o simplă treaptă către Înviere,
Fără tulburări și spaime, fără chinuri și durere,
De aceea moartea Maicii "Adormire" se numește
Și cu multă bucurie astăzi se sărbătorește.

Întristați au fost creștinii când în sicriaș au pus-o,
Plini de fericire sfinții, când Hristos în cer le-a dus-o,
Fericiți și sfinții îngeri, că-și primeau Împărăteasă,
Fericită-ntreaga lume, având Mamă-n cer miloasă!

Te slăvim, Iisuse Sfinte, pentru ale Tale haruri,
Veșnică recunoștință, căci ne-ai copleșit de daruri,
Iar din cele revărsate peste noi cu îndurare,
Preacurata Ta Măicuță este DARUL CEL MAI MARE!

12 august 2023

Prohodul Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



O familie săracă...



de Preot Sorin Croitoru Mai demult, în vremuri grele măcinate de război, O familie săracă, ortodoxă ca și noi, Se târa de azi pe mâine, viețuind cu ce putea, Încercând ca să reziste cu puținul ce-l avea.. Pentru ei cuvântul "carne" nu era în dicționar. Se hrăneau mai mult cu turte și cartofi făcuți în jar, Dar și-aceștia cu măsură, rupți în bucățele mici, Ca să ia o bucățică fiecare din pitici. Noi acum nu știm ce-i foamea, grași cum suntem și sătui. Cu dulapurile pline, nici nu știm ce-nseamnă "NU-I!".. Ne-a ferit de-aceste vremuri Domnul Iisus Hristos, Însă noi, drept mulțumire, nici nu-I mulțumim frumos.. Deci în casa cu pricina, copilașii-aceia mulți, Ca în vreme de restriște, umblau jerpeliți, desculți, Însă buna lor măicuță avea sfântul obicei De a nu lăsa lipsită candeluța de ulei.. Fiindcă pe Preasfânta Maică tare mult o mai iubea, Căndeluța la icoană zi și noapte îi ardea. Știu, în mințile vioaie v-a-ncolțit deja un gând: Dar de unde-avea femeia untdelemnul scump oricând?.. Ei.. pe coastele-nsorite de pe insule grecești N-o să vezi porumb și sfeclă, dar măslini o să găsești. Și deși măslinii ăștia nu sunt nu știu ce copaci, Cu vreo doi sau trei în curte, untdelemnul tu ți-l faci! Însă draga de femeie, consumând neîncetat Cu icoana Maicii noastre, pân' la urmă s-a gătat.. Și era pe cinșpe august Sfânta Adormire-a ei, Iar femeia printre lacrimi a văzut că nu-i ulei! Mai avea puțin, acolo, ca să facă doi gogoși Și să-și sature copiii, puradeii ei mucoși.. Deci se duce la icoană, chinuită de-acest gând Și întreabă Născătoarea, toată tristă, lăcrimând: "Cum să fac, Măicuță Sfântă, ca să pot să te cinstesc? Iată, mâine-i Adormirea, iar ulei nu mai găsesc.. Dacă-ți pun în căndeluță picătura de ulei, Mâine, când o fi la masă, ce le dau la puii mei"?.. Când privește spre icoană, ochii Maicii strălucesc, Deci din ochii celeilalte, lacrimile șiroiesc.. "Nu, Măicuța mea Preasfântă, chiar de-o fi să și murim, De cinstita-ți Adormire, cum putem, noi te slăvim"! Și cu mâna tremurândă varsă ultimul ulei Peste cel din căndeluță, după sfântul obicei.. Noaptea trece liniștită, dar în zorii încă reci Se trezește de strigarea: "SLAVĂ DOMNULUI ÎN VECI"! "Ce să fie, se întreabă, ce-au pățit ai mei copii?.. Ce sunt strigătele astea, râsete și bucurii"?.. Când se duce ca să vadă, de emoții cade jos.. Ea o laudă cu lacrimi pe Măicuța lui Hristos! Toată pivnița e plină de mâncăruri fel de fel, De pastramă afumată din cărniță de vițel, De scrumbie pusă-n sare, care ține ani întregi, De brânzeturi ce mănâncă numai împărați și regi.. Plin e beciul cu făină, cu butoaie de ulei, Bogăție de bucate, abundență.. câtă vrei! Să continui? Nu e cazul. Sper c-ați înțeles și voi Că Iisus și Maica Sfântă nu rămân datori la noi! Risipiți, când este vorba despre Bunul Dumnezeu, Dați în stânga și în dreapta, cum vă dă și El mereu! La icoană căndeluța să vă ardă ne'ncetat, Cum se-ntâmplă în minunea despre care ați aflat.. Și să nu uitați un lucru: numai oamenii cei buni Pot să aibă bucuria de-a vedea chiar și minuni. Dumnezeu să vă ajute fapta bună s-o-mpliniți Și cu inima la Ceruri toată viața să trăiți! amin

9 august 2023

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Sa aveti mare evlavie,fratilor,la Fecioara Maria,si fericita este casa si familia aceea care are in casa icoana Maicii Domnului,si in fiecare dimineata ii citeste Acatistul si cinstitul ei Paraclis,si toti stiu rugaciuni catre Maica Domnului.Mult pot si sfintii lui Dumnezeu,dar nici unul cat Maica Domnului.Daca nu era Maica Domnului in ceruri,intre Sfanta Treime si noi,lumea asta se pierdea de mult.Ea pururea sta in genunchi si se roaga Preasfintei Treimi.Ea este a patra fata duhovniceasca din ceruri.Intai este Tatal,Fiul si Duhul Sfant,adica Sfanta Treime,apoi a patra este Maica Domnului. Auziti cum canta Biserica:"Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii..

"De ce?

Ea a purtat in pantecele ei pe cele ce a zidit serafimii si heruvimii din nefiinta.Ea n-a purtat un sfant in pantecele ei,ci pe Fiul lui Dumnezeu,pe Cel ce a facut heruvimii si serafimii numai cu gandirea,pe care L-a purtat in pantecele ei.Ea este Imparateasa heruvimilor,imparateasa a toata faptura,camara intruparii lui Dumnezeu-Cuvantul.Usa Luminii,ca lumina cea neapropiata ganditoare,prin ea a venit in lume.Usa Vietii,ca Viata Hristos,prin ea a intrat.Poarta cea incuiata prin care n-a trecut nimeni decat Domnul,cum spune Proorocul Iezechiel (cap.44,2).Scara catre cer,pod catre cer;porumbita care a incetat pierderea sau potopul pacatelor,precum porumbita lui Noe a adeverit incetarea potopului.Cadelnita dumnezeiasca,ca a primit focul dumnezeirii,si Biserica a Preasfantului Duh.

Cine este Maica Domnului?

Este Mireasa Tatalui.Maica Cuvantului si Biserica Duhului Sfant.Cand auzi un blestemat de sectar ca nu crede in Maica Domnului,fugi,ca acesta este fiu al iadului.Vor vedea in ziua Judecatii,ceea ce spune Psalmul 44-11:"De fata a statut imparateasa de-a dreapta Ta,imbracata in haina aurita si prea infrumusetata".Maica lui Dumnezeu,Imparateasa cerului si a pamantului,cata mila are de cei ce au crezut in ea si au laudat-o,si cata urgie are sa vina peste cei ce n-au crezut in ea!Ce vor face sectele care nu cred in Maica Domnului si popoarele care n-o cinstesc? Cand ea sta de-a dreapata maririi,sta de-a dreapata Sfintei Treimi! Si cate miliarde de suflete care au credinta si nadejde in Maica Domnului vor trece usor vamile vazduhului si din moarte la viata,pentru ca au cinstit-o pe Maica Domnului. Deci,va rog sa nu lipseasca din casa Acatistul Maicii Domnului,Paraclisul si alte rugaciuni catre Maica Domnului,si la icoana ei sa arda candela permanent.Cand vezi icoana Maicii Domnului cu Pruncul Hristos in brate,tu sti ce vezi acolo?

Cerul si pamantul;

Cerul este Hristos,Cel mai presus de ceruri,Ziditorul cerului si al pamantului;si Maica Domnului reprezinta pamantul,adica toate popoarele de pe fata pamantului,ca ea este din neamul nostru.Este din semnitie imparateasca si arhiereasca.

Bratele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decat umerii heruvimilor si ale preafericitelor tronuri. Deci,pe cine tine Fecioara Maria in brate? Voi stiti pe cine tine? Pe Cel ce a facut cerul si pamantul si toate cele vazute si nevazute.

Stiti voi cine este Maica Domnului,si cata cinste,cata putere si cata mila are?

Este mama noastra,ca are mila si de saraci,si de vaduve si de crestini. Pururea se roaga Mantuitorului Hristos pentru noi toti. De cand i-a spus arhanghelul Gavriil,care venise in Nazaret la ea cu crin,cine este Cel ce se va naste,zicandu-i:"Bucura-te ceea ce esti plina de har,Marie,Domnul este cu tine"(Luca 1,28). Ea fiind fecioara,nestiind de barbat,l-a intrebat pe arhanghel:"Cum va fi aceasta sa nasc,ca eu nu stiu de barbat? Si i-a spus chipul zamislirii,ca prin auz va fi. Duhul Sfant va veni peste tine si puterea celui Preainalt te va umbri.Prin aceasta si Sfantul care se va naste din tine,Fiul lui Dumnezeu se va chema (Luca 34,35). Ea s-a umplut de toate darurile Duhului Sfant devenind camara. Daca un om credincios intelege tainele marri dumnezeiesti,cu atat mai mult Maica Domnului.Ea si-a dat seama ca este camara lui Dumnezeu-Cuvantul. Si ganditi-va,cand il purta in brate pe Hristos si-L alapta:"Pe cine m-am invrednicit eu sa nasc si sa port in brate",de aceea,ea s-a numit "roaba"(Luca 1,38).

Iata cat har avea Maica Domnului.Si fecioria,ca era de neam imparatesc,al lui David,si arhieresc,al lui Aaron;si nu facea nimic,daca nu era smerita.Cand a vazut ce misiune are ea pe pamant,i-a spus ingerului:"Iata,roaba Domnului.Fie mie,dupa cuvantul tau!"(Pr.Cleopa)

8 august 2023

CREZUL

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



CREZUL nostru creștin ne spune foarte clar și răspicat, fără vreo șansă de reinterpretare, că Biserica este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Prin această mărturisire se închide gura oricărui consiliu, secretariat sau purtător de cuvânt care ne spun că există mai multe biserici.

Biserica este Una, mărturisim noi în Crez, dar ca să nu existe vreo îndoială cu privire la orice altă grupare ce se declară biserică, Sfinții Părinți ne-au lăsat condiția Sobornicității. Adică, suntem una peste tot în lume prin faptul că ne recunoaștem ca fiind Una, separată, deosebită, unită prin mărturisire și recunoaștere reciprocă a tuturor episcopilor și preoților săvârșitori ai lucrării sfințitoare primite de la Sfinții Apostoli, pentru care numim Biserica noastră și Apostolică.

Sobornicitatea este criteriul fundamental prin care se păstrează Biserica. Oricine nu se află în Sobor, se desprinde de Biserică, pierzând harul. Argumentul cum că "și ei sunt, pentru că au fost" este antievanghelic, după cum răspunde Apostolul Ioan: "de la noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri" - (I Ioan, 2,19).

Nimic nu urăște diavolul mai mult ca sobornicitatea. De s-ar ruga toți oamenii neîncetat, dar fără să fie uniți între ei, diavolul nu doar că nu s-ar tulbura, dar ar si bate din palme…

Fără unitatea credinței, pe care o cerem la Sfânta Liturghie, rugăciunile nu au nici o valoare. De aceea diavolul dezbină Biserica și însuflă apariția sectelor, așa-ziselor biserici încurajate și protejate de legile lumii.

Și pentru că dracul maimuțărește tot ce face Dumnezeu, replica dată Sobornicității Bisericii este Globalismul. Universalitatea credinței este înlocuită de universalitatea Banului. În acest mod Mamona va pune stăpînire pe lume și va cere slujire și închinare ca un dumnezeu.

Astăzi, ca niciodată, Sobornicitatea Bisericii lui Hristos este atacată, nu de cei din afară, ci de către cei dinăuntru. Să ne păzim ca nu cumva, crezând că aducem slujbă lui Dumnezeu, să ne pomenim că luptăm împotriva Lui.

☦ Ieromonah Savatie Baștovoi ☦


7 august 2023

.Acatistul Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE..


Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește (de trei ori), Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueste-ne pe noi. Amin.

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca, nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit, nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Usa milostivirii deschide-o noua binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim in tine, ci sa ne mantuim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.

Crezul
 
Cred intru unul Dumnezeu, Tatal Atotiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute.
Si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut.
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si S-a facut om.
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat.
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi.
Si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.
Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece vii si mortii, a Carui Imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu fiul este inchinat si slavit, Carele a grait prin prooroci.
Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.
Marturisesc un Botez, intru iertarea pacatelor.
Astept invierea mortilor.
Si viata veacului ce va sa fie. Amin

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu,
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu,
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru
Si trei inchinaciuni.

Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta.
Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta.
Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri.
Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu.
Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit.
Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat.
Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant.
Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu.
Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne.
Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii.
Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (de trei ori).
Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, binecuvantat este Cel ce vine in numele Domnului. (de 3 ori)
Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostrum. Si dezlegand blestemul a dat binecuvantare si stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica.(de doua ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin
Astazi, poporul cel binecredincios luminat praznuieste, umbrit fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, si catre preacinstita icoana ta privind, cu umilinta graim: Acoperane cu cinstitul tau acoperamant si ne scapa de tot raul, rugand pe Fiul tau, Hristos, Dumnezeul nostru, sa mantuiasca sufletele noastre.
Doamne, milueste (de trei ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin

Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta
Si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea.
Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste.
Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea.
Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu.
Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea.
Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie.
Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi.
Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le.
Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.
Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine.
Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste.
Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.
Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.

Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.
Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Condacele si Icoasele

Condacul 1

Veniti toti credinciosii sa praznuim, cu cantari duhovnicesti, minunile Maicii Domnului savarsite prin icoana sa cea izvoratoare de mir de la Manastirea Hadambu si sa-i strigam celei pline de har: Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Icosul 1

Soborului celor iubitori de Dumnezeu, staruind in rugaciune in biserica inchinata tie si cu uimire vazand lacrimile de mir ce au rourat icoana ta, Maica a lui Dumnezeu, i-a tresaltat inima de bucurie si a inceput a grai asa:

Bucura-te, ca icoana taina Celui Necuprins o desluseste
Bucura-te, ca lumina harului divin fata pamantului o sfinteste
Bucura-te, ca prin icoane toata suflarea se innoieste
Bucura-te, ca prin ele milostivirea lui Dumnezeu se vadeste
Bucura-te, ca prin sfintire materia lor se primeneste
Bucura-te, ca prin icoane credinta oamenilor se intareste
Bucura-te, ca prin ele multe erezii s-au biruit
Bucura-te, ca icoanele odor nepretuit Bisericii s-au vadit
Bucura-te, ca icoanele facatoare de minuni dreapta credinta au adeverit
Bucura-te, ca necredinciosii vazand minunile s-au smerit
Bucura-te, ca printr-insele lumea s-a luminat
Bucura-te, ca icoanele scut neinfruntat s-au aratat
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 2

Voind sa ridice lacas de rugaciune si cautand un loc prielnic, dorit de Dumnezeu, dregatorul Iane Hadambul, prin Pronie divina, a ascultat ruga calugarilor vietuitori in codrii Iasilor din Dealul Mare si a inaltat un schit Sfantului Ierarh Nicolae, ca impreuna cu acestia sa-I cante lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 2

Cetate duhovniceasca noua, in cinstea Nasterii tale, Maica Fiului lui Dumnezeu, a ridicat boierul Iane Hadambul, in poienita din Dealul Mare, drept multumire pentru izbavirea lui de mania navalitorilor, in care monahii sa-ti cante tie, asa:
Bucura-te, ca Iane Hadambul s-a aratat iubitor al lucrurilor sfinte
Bucura-te, ca si-a plecat urechea la a calugarilor rugaminte
Bucura-te, ca langa schitul vechi, biserica noua ti-a intemeiat
Bucura-te, ca pentru noua manastire, Andoca, bijutierul, mosia sa i-a dat
Bucura-te, ca insusi domnul tarii, Gheorghe Ghica, in fapta cea buna l-a sprijinit
Bucura-te, ca mesterii silindu-se, degraba lucrul au ispravit
Bucura-te, ca in noul lacas calugarii si credinciosii te-au preacinstit
Bucura-te, ca la Praznicul Nasterii tale, vladica Ghedeon cu soborul de ierarhi ai Moldovei lacasul au tarnosit
Bucura-te, ca salba manastirilor inchinate tie ca un nou margaritar s-a impodobit
Bucura-te, ca cingatoarea duhovniceasca a Iasilor prin noua manastire s-a intarit
Bucura-te, ca de ctitori manastirea ta a fost cu multe daruri inzestrata
Bucura-te, ca boierul Iane, pentru ocrotirea ta, ti-a adus rasplata
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 3

Ca o mama ocrotitoare de fii, Nascatoare de Dumnezeu, ai purtat grija, in timpuri de rastriste, vietuitorilor manastirii din Dealul Mare, ferindu-i de toata primejdia, pentru care drept multumire cantau lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 3

Ca o gradina preafrumoasa inchinata tie, Maica lui Dumnezeu, s-a facut ctitoria lui Iane Hadambul, in care calugarii iti cantau cu glas mare asa:
Bucura-te, ca boierul Iane Hadambul de Dumnezeu a fost calauzit
Bucura-te, ca loc prielnic rugaciunii in poienile din Codrii Iasilor a gasit
Bucura-te, ca toate cele dobandite de el in viata, schitului le-a daruit
Bucura-te, ca drept hram ziua Nasterii tale a randuit
Bucura-te, ca de atunci Ocrotitoarea manastirii te-ai aratat
Bucura-te, ca inaintea tronului Treimii pentru noi mijlocesti neincetat
Bucura-te, ca manastirea in ceasuri de cumpana ai aparat
Bucura-te, ca din mainile navalitorilor acest sfintit loc de rugaciune l-ai scapat
Bucura-te, ca prin rugaciunile monahilor pe pradatori i-ai rusinat
Bucura-te, ca prin mijlocirea ta, talharii de pacatul pradarii s-au lepadat
Bucura-te, ca pentru pacatul lor, cu danii felurite manastirea au inzestrat
Bucura-te, ca multi, vazand pocainta lor, la tine au alergat
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 4

Ca o lumanare s-a topit ctitoria lui Iane Hdambul dupa moartea ctitorului ei, din pricina vitregiei vremurilor care au adus duhul pustiirii asupra zidurilor acestei cetati duhovnicesti, dar prin purtatea ta de grija, Prebinecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, alti binefacatori s-au ridicat pentru lacasul afierosit tie, cantand lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 4

Valul uitarii a fost ridicat de pe Schitul Hadambu de un vrednic dregator, numit Andrei Beldiman, din dragoste pentru tine, Preacurata Maica a lui Dumnezeu, pentru a nu se stinge candela rugaciunii curate si ravna pentru cele sfinte incat, uimiti fiind de chipul minunat in care ai ocrotit aceasta manastire, iti cantam cu bucurie asa:

Bucura-te, ca in vremuri de rastriste, flacara rugaciunii nu s-a stins in schit
Bucura-te, ca schitul inchinat tie in timpuri grele nu s-a risipit
Bucura-te, ca dregatorul Andrei Beldiman s-a jertjit pentru acest loc sfintit
Bucura-te, ca prin lucrul mainilor lui, in pomelnicul ctitorilor s-a invesnicit
Bucura-te, ca egumenul Galatei, Ghesarie, fapta lui a pecetluit
Bucura-te, ca vazandu-i dragostea, pe noul ctitor intru toate l-a sprijinit
Bucura-te, ca acesta cu osteneli si cheltuieli vatra monahala a innoit
Bucura-te, ca aici viata duhovniceasca a sporit
Bucura-te, ca stolnicul plin de ravna a vegheat la bunastarea manastirii
Bucura-te, ca obstea a inzestrat-o cu cele trebuincioase vietuirii
Bucura-te, ca si in timp de razboi, liturghia nu a incetat
Bucura-te, ca multime de credinciosi la schitul din Dealul Mare continuu a alergat
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 5

Cazand iarasi in paragina schitul din Dealul Mare, lovit de jafuri, razboaie, secularizare si uitare, om destoinic a ridicat Dumnezeu, pe cuviosul parinte Iov care a luat asupra sa jugul vindecarii vetrei monahale, invatand pe toti cei din biserica sa-I cante lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 5

Cu osteneala iubitorului de Dumnezeu parinte Iov,viata monahala in manastirea lui Iane Hadambul degraba a reinviat, potolin
d astfel setea duhovniceasca a credinciosilor care, plini de credinta, iti cantau Preacurata Maica asa:
Bucura-te, ca parintele Iov sfantul lacas l-a primenit
Bucura-te, ca ranile razboiului de pe ziduri cu jertfa le-a tamaduit
Bucura-te, ca viata duhovniceasca a manastirii a sporit
Bucura-te, ca din iubire pentru Hristos in turnul de piatra al cetatii s-a nevoit
Bucura-te, ca in vremuri de prigonire pravila nu si-a lasat
Bucura-te, ca a pustinicilor vieturire a imbratisat
Bucura-te, ca poruncile lui Dumnezeu cu sfintenie le-a urmat
Bucura-te, ca pe necredinciosi cu smerenie i-a infruntat
Bucura-te, ca marturisirea credintei necontenit a implinit
Bucura-te, ca lui Hristos toata viata a slujit
Bucura-te, ca in vremuri de cumpana lumina pentru multi s-a aratat
Bucura-te, ca si acum de sub tampla manastirea o vegheaza neincetat
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 6

Ridicand valul paraginii si dorind sa impodobeasca bisericuta, parintele Iov, staretul de demult, a cerut parintelui Octavian, din tinutul Romanului, sa zugraveasca Icoana Axionita, ca inaintea ei sa-ti cante tie cantarea: Bucura-te!, iar lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6

Plin de ravna si inspirat precum odinioara Sfantul Evanghelist Luca, parintele Octavian a zugravit chipul tau cel de o neasemuita frumuseste, purtand ca Axionita in bratele tale pe Pruncul Hristos, Imparatul cel vesnic, drept mangaiere dupa nenumaratele persecutii si incercari abatute asupra acestei manastiri, icoana ce s-a si aratat in vremurile din urma facatoare de minuni, pentru care iti cantam asa:
Bucura-te, ca icoana ta, luminata de harul divin, mir a izvorat
Bucura-te, ca evlavia credinciosilor in urma minunilor a prisosit
Bucura-te, ca prin aceasta manastirea, din loc ruinat, s-a facut odor nepretuit
Bucura-te, ca multi ucenici cu jertfelnicie s-au ostenit
Bucura-te, ca prin ocrotirea ta, cetate lui Dumnezeu au rezidit
Bucura-te, ca nimeni din manastire nu a plecat neomenit
Bucura-te, ca celor fara de adapost, case li s-au ridicat
Bucura-te, ca celor loviti de inundatii si incendii multe ajutoare li s-au dat
Bucura-te, ca batranilor, si vaduvelor si orfanilor daruri li s-au oferit
Bucura-te, ca in numele tau, multe fapte de milostenie s-au savarsit
Bucura-te, ca bisericile ocrotite de tine cu pictura si odoare au fost inzestrate
Bucura-te, ca in ele, multe cantari duhovnicesti iti sunt inaltate
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 7

Dupa nenumarate prigoniri asupra monahismului si dupa stramutarea la cele vesnice a parintelui Iov, redobandindu-se libertatea Bisericii, o alta obste ravnitoare si iubitoare de Dumnezeu Cel in Treime in manastirea inchinata tie de Iane Hadambul a venit ca sa-I cante Lui cantarea: Aliluia!

Icosul 7

Cu voia si cu lucrarea Sfintei Treimi, vatra monahala din Dealul Mare, prin mijlocirea ta, Nascatoare de Dumnezeu, a reinviat si zidurile cele parasite odinioara au fost tocmite din nou si mai mult infrumusetate, iar dimpreuna cu ele si sufletele credinciosilor, de aceea toti cei care vin iti canta asa:
Bucura-te, ca o obste noua in manastire ai adunat
Bucura-te, ca in lucarea lor de la inceput i-ai ajutat
Bucura-te, ca in incercari si in ispite pe parinti nu i-ai parasit
Bucura-te, ca acestia in ceasuri de cumpana nu au deznadajduit
Bucura-te, ca in semn de recunostinta catedrala ti-au cladit
Bucura-te, ca biserica noua Acoperamantul tau s-a zidit
Bucura-te, ca la sfintirea ei, impreuna cu soborul de arhierei te-ai bucurat
Bucura-te, ca si casa monahala, numita arhondaric, s-a ridicat
Bucura-te, ca asezamantul cu pecetea ta a fost insemnat
Bucura-te, ca de oameni evlaviosi a fost infrumusetat
Bucura-te, ca multe troite pe Dealul Mare lui Hristos s-au ridicat
Bucura-te, ca astfel , la Drumul Crucii credinciosii cugeta neincetat
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 8

Nenumarate sunt binefacerile revarsate de tine, Mijlocitoarea noastra catre Dumnezeu, asupra manastirii, a vietuitorilor si a inchinatorilor ei, pentru aceasta cu dragoste cantam lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 8

Prin multe incercari si lipsuri a trecut obstea monhala, dar tu, ca o Multmilostiva si Ocrotitoare, nu ai incetat a trimite ajutorul si binecuvantarea ta la buna vreme, prin icoanele izvoratoare de mir, ca semn vazut al lucrarii harului divin, pentru care cu nemasurata multumire iti cantam asa:
Bucura-te, ca Dumnezeu te-a ales manastirilor Ajutatoare neadormita
Bucura-te, ca Mijlocitoare pentru oameni ai fost menita
Bucura-te, ca de Dumnezeu ne esti harazita
Bucura-te, ca viata lumii prin tine a fost schimbata
Bucura-te, ca in manastiri de monahi esti laudata
Bucura-te, ca in parohii de preotii esti cu evlavie invitata
Bucura-te, ca neincetat de credinciosi esti mult asteptata
Bucura-te, ca esti a dregatorilor nebiruita tarie
Bucura-te, ca oamenilor de tot felul le esti bucurie
Bucura-te, ca batranilor singuri le esti ocrotire
Bucura-te, ca pentru vremuri bune esti mijlocire
Bucura-te, ca foametei si secetei, ca un alt Ilie, pui stavilire
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 9

Calugari si calugarite, pustnici si schivnici deopotriva alearga la icoana ta cea facatoare de minuni din Dealul Mare si, cu lacrimi de umilinta, se roaga tie sa-i intaresti in incercarile cele de multe feluri si sa-i calauzesti in viata lor duhovniceasca, ca pe cei care, impreuna cu toata firea ingereasca, ii canta lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 9

Icoan ta cea facatoare de minuni aduna in jurul ei pe toti iubitorii de ingereasca vietuire ce doresc fara incetare sa cunoasca lumina cea neapropiata, lucrand cu frica si cutremur pentru a lor mantuire si nadajduind spre ajutorul tau; pentru aceasta cu inima infranta si smerita ei iti canta asa:
Bucura-te, a monahilor insotire
Bucura-te, a schimnicilor desavarsire
Bucura-te, a sihastrilor continua linistire
Bucura-te, a maicilor implinire
Bucura-te, a celor incepatori protectoare
Bucura-te, a celor ce se nevoiesc sprijinitoare
Bucura-te, a staretilor povatuitoare
Bucura-te, ca manastirilor le esti ocrotitoare
Bucura-te, ca in vremuri de rastriste, pe monahi i-ai ocrotit
Bucura-te, ca viata duhovniceasca in manastiri prin tine a sporit
Bucura-te, ca de calugari esti neincetat slujita
Bucura-te, ca de preoti si credinciosi esti mult dorita
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 10

Multimi de credinciosi din toate partile alearga cu credinta, in vreme de bucurie dar si de necaz, la icoana ta facatoare de minuni ca sa-ti aduca multumire pentru toate cele daruite lor si sa cante lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 10

Prin icoana ta cea facatoare de minuni, Maica lui Hristos-Dumnezeu, cei casatoriti si copiii lor primesc binecuvantare, pentru care, cu sporita credinta, iti canta asa:
Bucura-te, ca la nunta din Cana, pe Fiul tau L-ai intalnit
Bucura-te, ca prin mijlocirea ta, El nunta taina a randuit
Bucura-te, ca celor casatoriti le esti ocrotitoare
Bucura-te, ca in tulburari le esti impaciuitoare
Bucura-te, ca in nerodire le esti dezlegare
Bucura-te, ca in suferinte le esti alinare
Bucura-te, ca in primejdii le esti ajutatoare
Bucura-te, ca in lipsuri le esti indestulatoare
Bucura-te, ca sotiilor prigonite le esti adapost
Bucura-te, ca pruncilor parasiti le esti rost
Bucura-te, ca celor robiti de pacate le esti slobozire
Bucura-te, ca tinerilor evlaviosi le esti bucurie
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 11

Multime multa de oameni bolnavi sufleteste si trupeste, plini de nadejde se aduna in jurul icoanei tale de minuni facatoare cautand vindecare pe care dobandind-o, in semn de recunostinta ii canta lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 11

Mute suferinte sufletesti si trupesti si-au gasit vindecare la icoana ta cea facatoare de minuni de la Manastirea Hadambu, mult milostiva Maica, aratand prin aceasta lucrarea harului Sfantului Duh printr-insa, pentru care si noi, cu multumire, iti cantam asa:
Bucura-te, ca in icoana ta Fiul lui Dumnezeu S-a incaput
Bucura-te, ca cei bolnavi la icoana ta vindecare au primit
Bucura-te, ca de cancer pe multi i-ai scapat
Bucura-te, ca metastazele le-ai curatat
Bucura-te, ca pe paralitici de tot felul i-ai indreptat
Bucura-te, ca pruncilor in boala le-ai ajutat
Bucura-te, ca pe cei in coma la viata i-ai readus
Bucura-te, ca multe fracturi prin minune s-au inchis
Bucura-te, ca bolile fara de leac la icoana se tamaduiesc
Bucura-te, ca doctorii in fata minunilor tale, se smeresc
Bucura-te, ca multi din moartea pacatului se izbavesc
Bucura-te, ca sub adumbrirea ta, multe fapte minunate in smerita tacere se savarsesc
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 12

Vazand lacrimile de mir ce au curs in multe randuri din icoana ta si au lasat urme pe chipul tau cel prealuminat, Preacurata Fecioara, dar si multimea binefacerilor pe care le-ai mijlocit de la Dumnezeu pentru cei ce s-au rugat tie cu credinta, cantam lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 12

In chip tainic si cu iubire nesfarsita mijlocesti, Ocrotitoarea noastra, inaintea tronului lui Dumnezeu pentru cei ce se roaga tie cu credinta, cantandu-ti asa:
Bucura-te, ca Dumnezeu prin tine icoana vie lumii S-a daruit
Bucura-te, ca icoanele izvor de lumina s-au facut
Bucura-te, ca lumina lor de sub obrocul necunoasterii a iesit
Bucura-te, ca focul naprasnic al necredintei nu le-a mistuit
Bucura-te, ca lumea prin ele s-a imbogatit
Bucura-te, ca lumina taborica in icoane s-a salasluit
Bucura-te, ca sunt pline de fiorul nemuririi
Bucura-te, ca prin sfintire sunt hrisov al vesniciei
Bucura-te, ca pe credinciosi in credinta ii intaresc
Bucura-te, ca viata ingereasca ii sporesc
Bucura-te, ca le esti lumina si pace pe pamant
Bucura-te, ca le esti pecete duhovnicescului sfarsit
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

Condacul 13

O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, la icoana ta cea facatoare de minuni cazand noi pacatosii si smeritii, cu umilinta si cu zdrobire de inima, cerem sa te milostivesti spre manastirea aceasta, spre toti parintii, fratii si ostenitorii ei; spre toti ctitorii, binefacatorii si inchinatorii, precum si spre toti cei bolnavi sufleteste si trupeste, care alearga la tine cu credinta cantand lui Dumnezeu cantarea: Aliluia! (de trei ori)

Icosul 1

Soborului celor iubitori de Dumnezeu, staruind in rugaciune in biserica inchinata tie si cu uimire vazand lacrimile de mir ce au rourat icoana ta, Maica a lui Dumnezeu, i-a tresaltat inima de bucurie si a inceput a grai asa:
Bucura-te, ca icoana taina Celui Necuprins o desluseste
Bucura-te, ca lumina harului divin fata pamantului o sfinteste
Bucura-te, ca prin icoane toata suflarea se innoieste
Bucura-te, ca prin ele milostivirea lui Dumnezeu se vadeste
Bucura-te, ca prin sfintire materia lor se primeneste
Bucura-te, ca prin icoane credinta oamenilor se intareste
Bucura-te, ca prin ele multe erezii s-au biruit
Bucura-te, ca icoanele odor nepretuit Bisericii s-au vadit
Bucura-te, ca icoanele facatoare de minuni dreapta credinta au adeverit
Bucura-te, ca necredinciosii vazand minunile s-au smerit
Bucura-te, ca printr-insele lumea s-a luminat
Bucura-te, ca icoanele scut neinfruntat s-au aratat
Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvoraste tamaduiri!

Condacul 1

Veniti toti credinciosii sa praznuim, cu cantari duhovnicesti, minunile Maicii Domnului savarsite prin icoana sa cea izvoratoare de mir de la Manastirea Hadambu si sa-i strigam celei pline de har: Bucura-te, Marie, preacurata Imparateasa, care prin icoana ta cea facatoare de minuni ne izvorasti tamaduiri!

                                                  Rugaciune catre Maica Domnului

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, milueste-ne pe noi!

O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, tu care esti Ocrotitoarea si Mijlocitoarea noastra la Dumnezeu Treime, cu umilinta si cu zdrobire de inima cadem inaintea icoanei tale pe care de nenumarate ori ai aratat-o facatoare de minuni prin lucrarea harului divin, asculta si putina noastra rugaciune si plineste cererea noastra. Te rugam Multmilostiva, du rugaciunile noastre la prestolul Sfintei Treimi, prin care ii multumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revarsat asupra acestei sfinte manastiri, de la intemeierea ei si pana in acest ceas, prin tine, Acoperitoarea noastra. Nu te sfii, Preasfanta, din pricina multimii pacatelor noastre, sa mijlocesti la Fiul tau si Dumnezeul nostru, pentru noi care alergam cu staruinta si credinta la sfanta ta icoana, si cerem sa acoperi in toata vremea manastirea aceasta, toate bisericile si manastirile de la o margine la alta a lumii, precum si pe tot omul care cauta intr-insele ajutor si sprijin, cu cinstitul tau Acoperamant, in cinstea caruia a fost ridicat hram, si nu-i lasa sa fie prada vrajmasilor vazuti si celor nevazuti.

Implineste Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, prin Cel pe Care L-ai nascut, Domnul nostru Iisus Hristos, rugaciunile si cererile cele de folos ale tuturor pruncilor, copiilor, tinerilor si varstnicilor, ale celor casatoriti si ale celor necasatoriti, precum si cele ale ierarhilor, parintilor din manastiri si parohii, monahilor si monahiilor, schimnicilor si pustinicilor care se roaga pentru tara noastra cea mult incercata si pentru toata lumea, rodind bunele doriri ale ctitorilor de biserici si manastiri, de camine pentru copiii orfani sau parasiti si de asezaminte pentru batranii singuri, de spitale si case sociale, precum si ale credinciosilor care se roaga cu zdrobire de inima si nadejde inainte icoanei tale, celei de minuni facatoare.

De asemenea, te rugam mult milostiva Maica, celor aflati in suferinte sufeltesti si trupesti de tot felul arata-te tamaduitoare si curma-le suferinta, celor deznadajduiti din pricina lipsurilor materiale si spirituale arata-te intaritoare si sprijinitoare;celor fara de adapost fii acoperitoare; profesorilor le daruieste intelepciune; studentilor si elevilor le lumineaza mintea pentru intelegerea bunelor invataturi; celor care vegheaza la linistea tarii, conducatori si ostasi, da-le ganduri bune pentru Biserica si tara; celor care vegheaza la sanatatea trupeasca si sufleteasca a oamenilor, daruieste-le pricepere si rabdare; pe cei care calatoresc pe uscat, pe ape si prin aer si pe cei care sunt in tot felul de incercari, lipsuri, nevoi si necazuri ii ocroteste cu Acoperamantul tau cel puternic. Revarsa mila ta asupra noastra, a tuturor, si mijloceste pentru noi lumina iertarii pacatelor noastre si implinerea cererilor de folos de la Dreptul Judecator. Pentru ca primind ajutorul si ocrotirea ta, Nascatoare de Dumnezeu, toti deopotriva, in semn de recunostinta, sa slavim pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin
Cuvine-se, cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, care, fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te slavim.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, milueste-ne pe noi.(de 3 ori)
Slava Tatalui, si Fiului si Sfantului Duh. Si acum, si pururea si in vecii vecilor. Amin

Preasfanta Treime, milueste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele tau.
Doamne, milueste. (de trei ori)

Slava Tatalui, si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pă¬mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș¬tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbă-vește de cel rău.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueste-ne pe noi. Amin

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ