DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...
In atentia parintilor-Icoana Maicii Domnului Sporirea Mintii
Aparitia acestei icoane se datoreaza credintei ortodocsilor in darul Maicii Domnului de a fi mijlocitoare in fata Fiului ei si Dumnezeu pentru a darui oamenilor binefaceri duhovnicesti si trupesti, printre care luminarea mintii si a inimii cu adevarul dumnezeiesc. Oamenii obisnuiesc sa se roage la aceasta icoana pentru luminarea mintii la scoala, pentru reusita si spor la invatatura si la examene. Parintii care descopera la copiii lor o slabiciune a mintii in deprinderea stiintei de carte si a invataturii incepatoare a credintei alearga la aceasta icoana, pentru a se ruga Preasfintei Nascatoare si dumnezeiescul sau Fiu Iisus Hristos, pentru inteleptirea, dreapta socotinta si sporirea mintii copiilor lor.
DESCOPERIREA ICOANEI
Maica Domnului si Pruncul Iisus sunt zugraviti in picioare, avand trupurile in intregime infasurate sub aceeasi mantie, pe fundalul unui cer de noapte instelat. Capetele lor, acoperite cu coroane de aur, ies din partea de sus a unui trunchi de con, reprezentand mantia care-i infasoara laolalta. Aceasta este decorata cu diverse ornamente (sub forma de cruce, de floare); pe ea pot fi cusute broderii si aplicate pietre (semi)pretioase si perle. Pruncul Iisus face gestul binecuvantarii cu mana dreapta. Pe partile laterale sunt zugraviti cate doi ingeri stand in picioare sau ingenunchiati pe nori, care tin in maini cte o lumanare aprinsa. Deasupra capetelor Maicii Domnului si a Pruncului Iisus sunt zugraviti trei heruvimi, iar sub picioarele lor, adica sub partea de jos a mantiei, un heruvim cu aripile larg deschise.
MAICA DOMNULUI, SPORITOAREA MINTII – povestea icoanei facatoare de minuni
“Locaşuri sfinte, sfinte cetăţi… Ctitorii de odinioară ale unor precuvioşi bărbaţi. Peste toate, însă, Stăpână, Născătoarea de Dumnezeu, cea care dăruieşte tuturor înţelepciune. Există chiar şi o icoană a înţelepciunii Maicii Domnului – Sporitoarea minţii…
Sfântul ctitor
Poartă un nume straniu – Tutaev. Un oraş aşezat pe malurile Volgăi, prin părţile Iaroslavului. Până în 1918, s-a numit Romanov-Boriso-glebsk, în amintirea a două localităţi independente, ce vor forma, la începutul secolului 19, aşezarea de astăzi. Mai întâi a fost întemeiată cetatea Romanov, în sec. 13, de către Roman Vladimirovici (+ 1285), binecredinciosul cneaz al cetăţii Uglici. Părintele oraşului de pe Volga, după cum citim în Istoria cnezatului Uglici, era un om nespus de înţelept. A înălţat mulţime de biserici, mănăstiri, spitale şi zeci de case pentru primirea străinilor… Cneazului Roman îi plăcea să stea de vorbă cu oameni pricepuţi şi plini de ştiinţă. Tot pe atâta, însă, iubea şi rugăciunea. A cerut de la Dumnezeu, asemenea împăratului Solomon de odinioară, darul înţelepciunii.
Şi, prin înţelepciunea şi rugăciunea lui curată, a reuşit el să ţină departe, în timpul vieţii sale, pe tătarii ce pustiau adeseori cnezatele din jur…
Iubirea de înţelepciune
Vestea despre blândeţea, înţelepciunea şi binefacerile cneazului Roman se va răspândi, în puţină vreme, în tot poporul binecredincios. Iar faptele sale ajung să fie pomenite – după cum grăieşte amintita Istorie… – „peste mări şi ţări”. Astfel, oraşul întemeiat de blajinul cneaz se va dezvolta rapid, fiind împodobit cu biserici „nemaivăzute pe faţa pământului” şi mulţime de clădiri strălucitoare. Se spune că Roman, cunoscându-şi de mai dinainte sfârşitul, a chemat la palat înaltul cler, pe marii duhovnicii şi pe dregătorii de vază ai ţării, dându-le sfat ca după moartea lui să trăiască în pace, dragoste şi bună înţelegere.
Cneazul a fost îngropat în Biserica Schimbării la Faţă a Domnului, la vârsta de 60 de ani – cum ne înştiinţează Letopiseţul lui Lavrentie (1377). Moaştele sale vor fi aflate, în 1486 – o dată cu înălţarea unui nou lăcaş pe locul celui vechi – neputrezite şi frumos mirositoare.
„Povestea” vieţii, stihirile şi canoanele iubitorului de înţelepciune Roman au fost scrise de către monahii Simeon şi Serghie, un veac mai târziu, sfântul fiind prăznuit în fiecare an pe 3 februarie.
Oraşul celor 3 sfinţi
Pe celălalt mal al Volgăi, în dreptul oraşului Romanov, în sec. 15, ia naştere o nouă localitate, pe vatra unei colonii de pescari. In 1652, în Borisoglebsk – acesta era numele noii aşezări – se înalţă prima biserică din piatră. O dată cu dezvoltarea satului de pescari, vor fi construite, la întrecere cu celălat mal al vechiului oraş, mai multe biserici şi mănăstiri, cea mai importantă dintre acestea fiind Soborul învierii. Ajuns oraş în cea de-a doua jumătate a secolului 18, Borisoglebskul se va uni în 1822 cu Romanovul.
În pofida trecutului său glorios, oraşul ce a purtat numele a trei sfinţi – Roman, Boris şi Gleb – încă se mai „mândreşte” astăzi cu numele, căpătat cu de sila, unui controversat „revoluţionar” al Armatei Roşii – Ilia Pavlovici Tutaev. Întreaga Rusie vine să se închine însă aici nu la monumentul „eroului” bolşevic, ci înaintea unei vestite icoane făcătoare de minuni a cetăţii.
3 icoane ale sporirii minţii
Vechea icoană se prăznuieşte de Adormirea Maicii Domnului — pe 15 august. Numele acesteia — Sporitoarea minţii — ca şi înfăţişarea neobişnuită a chipului Maicii Domnului şi Pruncului din icoană au stârnit multe controverse de-a lungul timpului. Aceasta se află în Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Romanov-Borisoglebsk.
O a doua icoană de acest tip, de la începutul secolului 18 – făcătoare de minuni şi ea – aparţine Bisericii Maicii Domnului din Tihvni, de la Moscova.
Literatura de specialiate din sec. 19 face referire şi la o a treia icoană a Maicii Domnului Sporitoarea minţii (astăzi, după cât se pare, pierdută fără urmă) din Rîbinsk, regiunea Iaroslav.
Icoana din Romanov-Borisoglebsk, cea mai veche dintre ele, a fost pictată la jumătatea secolului 17 de către un iconar în urma unei vedenii arătate lui de Maica Domnului.
Icoana din vedenie
Povestea icoanei făcătoare de minuni Sporitoarea minţii este descrisă de către protoiereul Vladimir Miroslavski, de la Biserica înălţării Sfintei Cruci din Romanov-Borisoglebsk în cuvinte precum acestea: La puţină vreme după ce Patriarhul Nikon s-a mutat la cele veşnice, un evlavios creştin din Moscova, citind şi răscitind cărţi bisericeşti atât din vremea lui Iosif, cât şi pe cele îndreptate de Nikon, se afla în mare nedumerire dacă se va mântui. In cele din urmă, tot gândindu-se la acest lucru, şi-a ieşit din minţi.
Apoi, când şi-a revenit în fire, s-a rugat Maicii Domnului să-i întoarcă mintea cea sănătoasă... Şi arătându-i-se Maica Domnului în vedenie, i-a poruncit lui să-i picteze chipul – aşa cum i-a fost descoperit de ea, şi să se roage înaintea icoanei zugrăvite, făgăduindu-i că dacă va împlini aceasta se va face sănătos. Acest om era iconar. După vedenia avută, s-a apucat să picteze, însă, vedenia fiind scurtă, a uitat el cum să zugrăvească chipul Maicii Domnului. Atunci, s-a rugat din nou Maicii Domnului şi a continuat să picteze, după cum l-a insuflat pe el Dumnezeu. Astfel a încheiat de zugrăvit icoana, numind-o icoana Maicii Domnului „ Sporitoarea minţii”.
Cerând înţelepciune
Biserica Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, ce adăposteşte faimoasa icoană, e unul din cele mai vechi locaşuri sfinte ale oraşului de pe Volga, datând din 1654. Până în 1771, pe acest loc s-a aflat o mănăstire de călugări. După această dată deşi era vorba doar de o modestă biserică parohiala, faima locului nu a scăzut câtuşi de puţin. De la un an la altul, în urma minunilor petrecute la icoana Maicii Domnului Sporitoarea minţii, pelerini din toate colţurile Rusiei vor asalta, pur şi simplu, oraşul.
Nemaivorbind de data hramului icoanei -15 august -, când zeci de mii de oameni vin să aducă închinare Sporitoarei minţii. O singură dată pe an, de 1 septembrie, icoana „dispare” — pentru câteva ceasuri bune – de acasă. Merge atunci la şcoală, unde „ participă” la deschiderea noului an şcolar; copiii cerând, cu acest prilej, bună sporire a minţii şi înţelepciune... Precum odinioară Sfântul Roman, întemeietorul urbei…”
Rugaciune Maicii Domnului "SPORIREA MINTII"
Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, casa pe care Intelepciunea lui Dumnezeu Siesi Si-a zidit-O, datatoarea darurilor duhovnicesti, ceea ce de la cele lumesti la cele dinainte de lume mintea noastra o inalti si pe toti la cunostiinta intelepciunii ii ridici! Primeste aceasta cantare de rugaciune de la noi, nevrednicii robii Tai, care cu credinta si cu smerenie ne inchinam in fata Preacinstitei Tale icoane! Indupleca-L pe Fiul Tau si Dumnezeul nostru sa le dea mai marilor nostri intelepciune si putere, judecatorilor dreptate si necautare la fata omului, pastorilor intelepciune duhovniceasca, ravna si buna paza a sufletelor noastre, invatatorilor smerita intelepciune, fiilor ascultare si noua tuturor Duhul chibzuintei si al evlaviei, duhul smereniei si al blandetii, duhul curatiei si al adevarului. Si acum, maica prealaudata, da-ne buna sporire a mintii, pe cei aflati in vrajba si in dezbinare impaca-i, uneste-i si pune intre ei o legatura de iubire nedespartita, pe cei rataciti din nesocotinta intoarce-i spre lumina adevarului lui Hristos, povatuieste-i frica de Dumnezeu, infranarea si harnicia, da-le cuvantul intelepciunii si cunostiinte folositoare de suflet celor ce le cer, lumineaza-ne cu bucuria cea nepieritoare, Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii. Iar noi, vazand faptele minunate si preachibzuita intelepciune a lui Dumnezeu in lume si in viata noastra, sa ne instrainam de desertaciunea pamanteasca si de prisositoarele griji lumesti si sa ne ridicam mintile si inimile noastre spre cer, pentru ca, prin ocrotirea si ajutorul Tau, lauda, multumire si inchinare pentru toate sa-i aducem Intreit Slavitului Dumnezeu si Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei cerului si a pamantului, celei ce intregii lumi vindecarea duhovniceasca ii daruieste, cantare de multumire ii aducem pentru comoara dumnezeiascace ne-a daruit-o, facatoarea de minuni a ei icoana, numita "Sporirea mintii", cu care ingraditi fiind, cu luminoasa bucurie slavim si cu dragoste glasuim: Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruieste.
Si acum va prezint o exegeza intre vestul catolic si estul ortodox privitor la icoana
Misterul Icoanei “Sporirea Mintii” (Sporirea Intelepciunii)
Venerata, dupa specificul fiecaruia, si de catolici, si de ortodocsi
Icoana „Sporirea Mintii” („Sporirea Intelepciunii”) este o Icoana rusa mai rara, prin reprezentarea deosebita a Maicii Domnului, cu Pruncul Sfant, Infasurati pana la umeri Intr-o Imbracaminte In forma de clopot.
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, In Icoana “Sporirea Mintii”, (Sporirea Intelepciunii) este Inconjurata de sfinti Ingeri, In spatele sau aflandu-se poarta Raiului, iar In partea de jos a Icoanei, imaginea Ierusalimului ceresc. Ingerii tin In maini lumanari aprinse, simbolul Luminii Adevarului, al lui Hristos. In acest fel, Icoana Infatiseaza faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos, nascut din Fecioara, este Calea spre Rai.
Datorita faptului ca nu sunt cunoscute date certe legate de sarbatorirea acestei Icoane a Maicii Domnului din vechime, pomenirea ei se face la 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Impreuna cu multe alte Icoane facatoare de minuni. Si In Romania a fost popularizata Icoana „Sporirea Mintii” (Sporirea Intelepciunii), In special prin litografii sfintite.
…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile
Legende catolice… dezmintite de specialisti
Ca fapt foarte interesant, Icoana „Sporirea mintii” ( a Intelepciunii) se aseamana cu o statuie catolica a Fecioarei Maria, din Loreto (oras din provincia Ancona, Italia), care este numita „Fecioara Neagra” („Madona neagra”), aflata Intr-o biserica numita a „Sfintei Case” din Nazaret, a Maicii Domnului. Cercetand surse catolice cu privire la Loreto si la locurile sfinte de aici, loc de pelerinaj extrem de cunoscut In lumea occidentala, aflam lucruri contradictorii, uimitoare, atat cu privire la statuia amintita, cat si la „Sfanta Casa” care o gazduieste.
Si anume, o prima legenda catolica indica faptul ca autorul statuii din cedru a Fecioarei Maria ar fi Insusi Sfantul Evanghelist Luca si ca ea s-ar fi pastrat Intr-o casa mica, din Nazaret, In care s-a nascut si a vietuit Fecioara Maria mai multa vreme. Iar casa respectiva a fost stramutata piatra cu piatra din Nazaret In Loreto, In sec. XIII, de catre Ingeri, cand turcii au Inceput sa cucereasca teritorii In Orient, spre a nu fi profanata sau distrusa.
Legenda continua, mentionand faptul ca episcopul de Loreto ar fi avut chiar o viziune cu Maica Sfanta, care l-a anuntat despre mutarea casei sale In orasul italian. Mai departe, statuia, admirata In Loreto de ambasadorii rusi ai marelui duce Vasilii III, In 1528, a devenit prototip pentru Icoana rusa a Maicii Domnului „Sporirea mintii”. Pur si simplu acesti ambasadori, Incantati, au determinat transpunerea ei ca Icoana ortodoxa, de catre iconografi rusi.
Asemanarea dintre statuie si icoana ortodoxa a fost remarcata si de cercetatorul rus Andrei Alexandrov Titov, Inclinat sa dea crezare opiniei mentionate, concluzia legendei fiind Intarita de existenta unei corespondente Intre papa Clement al VII-lea si marele duce Vasilii III, din 1524-1528, care specifica Intre altele prezenta ambasadorilor rusi la sanctuarul din Loreto. S-ar parea ca aceasta este sursa de inspiratie pentru Icoana rusa: frumoasa statuie de cedru, Impodobita cu diamante si perle, din biserica loretina, ridicata pe locul „Sfintei Case” a Maicii Domnului.
Cu toate acestea, exista dezmintiri clare ale legendelor catolice, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, statuia a fost expertizata si nu dateaza decat din sec. XIII-XIV, si nu din vremea Sfintilor Apostoli. In prezent, vechea statuie nu mai exista, Intrucat a fost distrusa Intr-un incendiu din anul 1921, fiind Inlocuita cu una similara.
In al doilea rand, casa din piatra, zisa a Nascatoarei de Dumnezeu, din Loreto, si toate legendele care o privesc, au fost analizate de specialisti, care au constatat urmatoarele: In niciun caz transportarea pietrelor nu s-a facut de Ingeri, nu pentru ca acest fapt ar fi imposibil, ci deoarece exista documente ce atesta mutarea unor pietre considerate sfinte pe corabie: un document specifica faptul ca ele au facut parte din zestrea fiicei lui Nichifor Anghelos al Epirului, la casatoria sa cu fiul regelui de Napoli (din 1294), iar o alta serie de documente certifica transportarea lor, cu motivatia feririi lor de distrugere, prin grija familiei bizantine Anghelos, si cu dorinta reconstruirii casei Fecioarei Maria In Loreto.
Alte analize, ale pietrelor Insesi si a cladirii reconstruite In Loreto, au negat originea palestiniana a lor, piatra fiind datata cu sec. II-V d.Hr. si fiind un tip folosit de nabateeni, vecini ai evreilor.
Ciclul legendelor catolice despre statuia Madonei negre si a casei sfinte nu se opreste aici. Se pastreaza din Evul Mediu credinta ca un taran care Isi lucra pamantul si-a vazut boii Ingenunchind si refuzand sa Inainteze. Uimit, el a cautat motivul si a aflat langa ei o statuie a Fecioarei Maria, ce fusese Ingropata In pamant. Chemand preotii, s-a organizat ad-hoc o procesiune cu statuia, numita de atunci „Fecioara Neagra”. Pe locul aflarii ei s-a ridicat un sanctuar, apoi o capela, a „Maicii Domnului din Loreto”. Aceasta legenda nu are legatura cu prima, ele circuland In paralel, ambele reusind sa captiveze atentia multor credinciosi. Asadar, pana astazi biserica „Sfintei Case” din Loreto, unde se afla si statuia reconstituita dupa incendiu, este un celebru loc de pelerinaj catolic.
Legenda rusa
Legenda rusa, cu privire la Icoana „Sporirea mintii” nu are legatura cu statuia din Loreto. Ea tine de un eveniment apartinand secolului al XVII-lea, legat de un iconograf. Acesta era un om foarte evlavios, dar cand s-a petrecut revizuirea cartilor de cult si a practicilor religioase din Rusia, In timpul patriarhului Nikon (Intre 1652-1658), el s-a tulburat, nestiind cum este bine sa creada mai departe. Este vorba de tulburarea care s-a produs In Intreaga Rusie, datorata aparitiei rascolnicilor, ce s-au opus oricarei asemenea revizuiri, desi aceasta se facea In concordanta cu practicile Bisericilor din Constantinopol, Ierusalim si Alexandria, fiind deci In spiritul unei Traditii dinamice a Bisericii.
Acest iconograf a ajuns aproape de a-si pierde mintile, moment In care s-a rugat cu putere Maicii Domnului, sa-l ajute.
Aceasta i s-a aratat si i-a indicat sa picteze Icoana sa, „Sporirea Intelepciunii”, dupa ce l-a vindecat si l-a luminat In privinta adevarului. Zugravul de Icoane a Infatisat-o asa cum i se aratase, rezultand Icoana facatoare de minuni „Sporirea mintii”, cea care daruieste Intelepciune. O varianta a legendei precizeaza faptul ca pictorul a rugat-o pe Maica Domnului sa i se Infatiseze de mai multe ori, pentru ca nu putea tine minte toate amanuntele Icoanei sale.
Icoane „Sporirea mintii” (si a Intelepciunii) se afla In satul Pisochin (langa Harkov), In orasul Tutaev, In Rybinsk, In Moscova etc. Icoana este considerata ajutatoare a copiilor, datatoare a harului Intelepciunii, vindecatoare a slabiciunii mintii.
Un punct de vedere… romanesc, referitor la Icoana
Desi Icoana „Sporirea mintii” este In prezent cunoscuta si In Romania, despre ea nu se cunosc prea multe, nici macar o parte din legendele care circula In Occident sau In Rusia. Din putinele precizari de pe alte site-uri care Incearca sa o prezinte, reiese faptul ca „a fost descoperita in Rusia, In Catedrala Schimbarea la Fata – Spaso Preobrajensk – din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului”.
Este prezentat, In schimb, un Acatist al Icoanei „Sporirea mintii”, tradus din limba rusa (dar o traducere mai stangace), care confirma legenda rusa a zugravului de Icoane ce a fost vindecat de Maica Domnului si, simultan si surprinzator, legatura dintre Icoana si statuia din Loreto:
„Un oarecare zugrav, de urgia unei boli cumplite fiind stapanit si la tulburarea mintii ajungand, de la doctorii pamantesti niciun folos nu a aflat. Atunci Preacurata Nascatoare bolnavului i s-a aratat si sa-i zugraveasca icoana, care sfinteste casa ei din orasul Loreto, i-a poruncit. Acestea Implinind, zugravul s-a vindecat si, din acea zi, icoana pictata Sporirea mintii a numit-, cantand In fata ei cantare de lauda lui Dumnezeu: Aliluia!” (condacul al 4-lea)
…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile
Concluzii:
Analizand toate materialele disponibile cu privire la Icoana „Sporirea mintii (Intelepciunii)” – occidentale, rusesti si romanesti – remarcam faptul ca la baza realizarii ei se afla credinta ortodoxa ca Maica Domnului este mijlocitoare catre Dumnezeu pentru noi, pentru a se lumina mintea noastra si Intreg sufletul cu Lumina Adevarului.
In acest sens, cei care se roaga Inaintea Icoanei Inalta rugaciuni mai ales pentru copiii cu probleme de Invatare, tinerii care au nevoie de ajutor la examene si pentru Intelegerea subiectelor mai dificile. De fapt, oricine solicita mai multa Intelepciune si Intelegere, daruri ale Duhului Sfant, primeste ajutor prin rugaciuni la Icoana „Sporirea mintii”.
Indiferent daca exista o legatura reala Intre statuia din Loreto si Icoana rusa sau nu, cert este faptul ca acest tip iconografic rar este de origine straveche. Pictarea concreta a Icoanei „Sporirea mintii” In sec. XVII nu Impiedica tragerea acestei concluzii. Daca a avut ca model statuia, aceasta era oricum mai veche, si nu se cunoaste modelul care a stat la baza statuii (ce ar fi putut fi chiar o Icoana „Sporirea mintii”, ulterior pierduta); iar daca luam In considerare legenda rusa, faptul ca Maica Domnului a insistat la iconograful vindecat sa o picteze Intocmai, poate indica exact revigorarea unui tip iconografic pierdut, ca dorinta expresa a Nascatoarei de Dumnezeu, spre ajutorarea crestinilor.
…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile
Justific cu aceasta ocazie faptul ca eu consider necesara aparitia unor astfel de studii aprofundate si continui seria de prezentare a acestora, referindu-se la Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului, tocmai spre evidentierea adevarului si spre sporirea evlaviei celor ce se roaga Inaintea lor, cu atat mai mult cu cat copii ale lor sunt deja familiare credinciosilor romani si detinute In coltul personal de rugaciune.
http://ro.netlog.com/piosmarian/blog/&page=29
In atentia parintilor-Icoana Maicii Domnului Sporirea Mintii
Aparitia acestei icoane se datoreaza credintei ortodocsilor in darul Maicii Domnului de a fi mijlocitoare in fata Fiului ei si Dumnezeu pentru a darui oamenilor binefaceri duhovnicesti si trupesti, printre care luminarea mintii si a inimii cu adevarul dumnezeiesc. Oamenii obisnuiesc sa se roage la aceasta icoana pentru luminarea mintii la scoala, pentru reusita si spor la invatatura si la examene. Parintii care descopera la copiii lor o slabiciune a mintii in deprinderea stiintei de carte si a invataturii incepatoare a credintei alearga la aceasta icoana, pentru a se ruga Preasfintei Nascatoare si dumnezeiescul sau Fiu Iisus Hristos, pentru inteleptirea, dreapta socotinta si sporirea mintii copiilor lor.
DESCOPERIREA ICOANEI
Maica Domnului si Pruncul Iisus sunt zugraviti in picioare, avand trupurile in intregime infasurate sub aceeasi mantie, pe fundalul unui cer de noapte instelat. Capetele lor, acoperite cu coroane de aur, ies din partea de sus a unui trunchi de con, reprezentand mantia care-i infasoara laolalta. Aceasta este decorata cu diverse ornamente (sub forma de cruce, de floare); pe ea pot fi cusute broderii si aplicate pietre (semi)pretioase si perle. Pruncul Iisus face gestul binecuvantarii cu mana dreapta. Pe partile laterale sunt zugraviti cate doi ingeri stand in picioare sau ingenunchiati pe nori, care tin in maini cte o lumanare aprinsa. Deasupra capetelor Maicii Domnului si a Pruncului Iisus sunt zugraviti trei heruvimi, iar sub picioarele lor, adica sub partea de jos a mantiei, un heruvim cu aripile larg deschise.
MAICA DOMNULUI, SPORITOAREA MINTII – povestea icoanei facatoare de minuni
“Locaşuri sfinte, sfinte cetăţi… Ctitorii de odinioară ale unor precuvioşi bărbaţi. Peste toate, însă, Stăpână, Născătoarea de Dumnezeu, cea care dăruieşte tuturor înţelepciune. Există chiar şi o icoană a înţelepciunii Maicii Domnului – Sporitoarea minţii…
Sfântul ctitor
Poartă un nume straniu – Tutaev. Un oraş aşezat pe malurile Volgăi, prin părţile Iaroslavului. Până în 1918, s-a numit Romanov-Boriso-glebsk, în amintirea a două localităţi independente, ce vor forma, la începutul secolului 19, aşezarea de astăzi. Mai întâi a fost întemeiată cetatea Romanov, în sec. 13, de către Roman Vladimirovici (+ 1285), binecredinciosul cneaz al cetăţii Uglici. Părintele oraşului de pe Volga, după cum citim în Istoria cnezatului Uglici, era un om nespus de înţelept. A înălţat mulţime de biserici, mănăstiri, spitale şi zeci de case pentru primirea străinilor… Cneazului Roman îi plăcea să stea de vorbă cu oameni pricepuţi şi plini de ştiinţă. Tot pe atâta, însă, iubea şi rugăciunea. A cerut de la Dumnezeu, asemenea împăratului Solomon de odinioară, darul înţelepciunii.
Şi, prin înţelepciunea şi rugăciunea lui curată, a reuşit el să ţină departe, în timpul vieţii sale, pe tătarii ce pustiau adeseori cnezatele din jur…
Iubirea de înţelepciune
Vestea despre blândeţea, înţelepciunea şi binefacerile cneazului Roman se va răspândi, în puţină vreme, în tot poporul binecredincios. Iar faptele sale ajung să fie pomenite – după cum grăieşte amintita Istorie… – „peste mări şi ţări”. Astfel, oraşul întemeiat de blajinul cneaz se va dezvolta rapid, fiind împodobit cu biserici „nemaivăzute pe faţa pământului” şi mulţime de clădiri strălucitoare. Se spune că Roman, cunoscându-şi de mai dinainte sfârşitul, a chemat la palat înaltul cler, pe marii duhovnicii şi pe dregătorii de vază ai ţării, dându-le sfat ca după moartea lui să trăiască în pace, dragoste şi bună înţelegere.
Cneazul a fost îngropat în Biserica Schimbării la Faţă a Domnului, la vârsta de 60 de ani – cum ne înştiinţează Letopiseţul lui Lavrentie (1377). Moaştele sale vor fi aflate, în 1486 – o dată cu înălţarea unui nou lăcaş pe locul celui vechi – neputrezite şi frumos mirositoare.
„Povestea” vieţii, stihirile şi canoanele iubitorului de înţelepciune Roman au fost scrise de către monahii Simeon şi Serghie, un veac mai târziu, sfântul fiind prăznuit în fiecare an pe 3 februarie.
Oraşul celor 3 sfinţi
Pe celălalt mal al Volgăi, în dreptul oraşului Romanov, în sec. 15, ia naştere o nouă localitate, pe vatra unei colonii de pescari. In 1652, în Borisoglebsk – acesta era numele noii aşezări – se înalţă prima biserică din piatră. O dată cu dezvoltarea satului de pescari, vor fi construite, la întrecere cu celălat mal al vechiului oraş, mai multe biserici şi mănăstiri, cea mai importantă dintre acestea fiind Soborul învierii. Ajuns oraş în cea de-a doua jumătate a secolului 18, Borisoglebskul se va uni în 1822 cu Romanovul.
În pofida trecutului său glorios, oraşul ce a purtat numele a trei sfinţi – Roman, Boris şi Gleb – încă se mai „mândreşte” astăzi cu numele, căpătat cu de sila, unui controversat „revoluţionar” al Armatei Roşii – Ilia Pavlovici Tutaev. Întreaga Rusie vine să se închine însă aici nu la monumentul „eroului” bolşevic, ci înaintea unei vestite icoane făcătoare de minuni a cetăţii.
3 icoane ale sporirii minţii
Vechea icoană se prăznuieşte de Adormirea Maicii Domnului — pe 15 august. Numele acesteia — Sporitoarea minţii — ca şi înfăţişarea neobişnuită a chipului Maicii Domnului şi Pruncului din icoană au stârnit multe controverse de-a lungul timpului. Aceasta se află în Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Romanov-Borisoglebsk.
O a doua icoană de acest tip, de la începutul secolului 18 – făcătoare de minuni şi ea – aparţine Bisericii Maicii Domnului din Tihvni, de la Moscova.
Literatura de specialiate din sec. 19 face referire şi la o a treia icoană a Maicii Domnului Sporitoarea minţii (astăzi, după cât se pare, pierdută fără urmă) din Rîbinsk, regiunea Iaroslav.
Icoana din Romanov-Borisoglebsk, cea mai veche dintre ele, a fost pictată la jumătatea secolului 17 de către un iconar în urma unei vedenii arătate lui de Maica Domnului.
Icoana din vedenie
Povestea icoanei făcătoare de minuni Sporitoarea minţii este descrisă de către protoiereul Vladimir Miroslavski, de la Biserica înălţării Sfintei Cruci din Romanov-Borisoglebsk în cuvinte precum acestea: La puţină vreme după ce Patriarhul Nikon s-a mutat la cele veşnice, un evlavios creştin din Moscova, citind şi răscitind cărţi bisericeşti atât din vremea lui Iosif, cât şi pe cele îndreptate de Nikon, se afla în mare nedumerire dacă se va mântui. In cele din urmă, tot gândindu-se la acest lucru, şi-a ieşit din minţi.
Apoi, când şi-a revenit în fire, s-a rugat Maicii Domnului să-i întoarcă mintea cea sănătoasă... Şi arătându-i-se Maica Domnului în vedenie, i-a poruncit lui să-i picteze chipul – aşa cum i-a fost descoperit de ea, şi să se roage înaintea icoanei zugrăvite, făgăduindu-i că dacă va împlini aceasta se va face sănătos. Acest om era iconar. După vedenia avută, s-a apucat să picteze, însă, vedenia fiind scurtă, a uitat el cum să zugrăvească chipul Maicii Domnului. Atunci, s-a rugat din nou Maicii Domnului şi a continuat să picteze, după cum l-a insuflat pe el Dumnezeu. Astfel a încheiat de zugrăvit icoana, numind-o icoana Maicii Domnului „ Sporitoarea minţii”.
Cerând înţelepciune
Biserica Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, ce adăposteşte faimoasa icoană, e unul din cele mai vechi locaşuri sfinte ale oraşului de pe Volga, datând din 1654. Până în 1771, pe acest loc s-a aflat o mănăstire de călugări. După această dată deşi era vorba doar de o modestă biserică parohiala, faima locului nu a scăzut câtuşi de puţin. De la un an la altul, în urma minunilor petrecute la icoana Maicii Domnului Sporitoarea minţii, pelerini din toate colţurile Rusiei vor asalta, pur şi simplu, oraşul.
Nemaivorbind de data hramului icoanei -15 august -, când zeci de mii de oameni vin să aducă închinare Sporitoarei minţii. O singură dată pe an, de 1 septembrie, icoana „dispare” — pentru câteva ceasuri bune – de acasă. Merge atunci la şcoală, unde „ participă” la deschiderea noului an şcolar; copiii cerând, cu acest prilej, bună sporire a minţii şi înţelepciune... Precum odinioară Sfântul Roman, întemeietorul urbei…”
Rugaciune Maicii Domnului "SPORIREA MINTII"
Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, casa pe care Intelepciunea lui Dumnezeu Siesi Si-a zidit-O, datatoarea darurilor duhovnicesti, ceea ce de la cele lumesti la cele dinainte de lume mintea noastra o inalti si pe toti la cunostiinta intelepciunii ii ridici! Primeste aceasta cantare de rugaciune de la noi, nevrednicii robii Tai, care cu credinta si cu smerenie ne inchinam in fata Preacinstitei Tale icoane! Indupleca-L pe Fiul Tau si Dumnezeul nostru sa le dea mai marilor nostri intelepciune si putere, judecatorilor dreptate si necautare la fata omului, pastorilor intelepciune duhovniceasca, ravna si buna paza a sufletelor noastre, invatatorilor smerita intelepciune, fiilor ascultare si noua tuturor Duhul chibzuintei si al evlaviei, duhul smereniei si al blandetii, duhul curatiei si al adevarului. Si acum, maica prealaudata, da-ne buna sporire a mintii, pe cei aflati in vrajba si in dezbinare impaca-i, uneste-i si pune intre ei o legatura de iubire nedespartita, pe cei rataciti din nesocotinta intoarce-i spre lumina adevarului lui Hristos, povatuieste-i frica de Dumnezeu, infranarea si harnicia, da-le cuvantul intelepciunii si cunostiinte folositoare de suflet celor ce le cer, lumineaza-ne cu bucuria cea nepieritoare, Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii. Iar noi, vazand faptele minunate si preachibzuita intelepciune a lui Dumnezeu in lume si in viata noastra, sa ne instrainam de desertaciunea pamanteasca si de prisositoarele griji lumesti si sa ne ridicam mintile si inimile noastre spre cer, pentru ca, prin ocrotirea si ajutorul Tau, lauda, multumire si inchinare pentru toate sa-i aducem Intreit Slavitului Dumnezeu si Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei cerului si a pamantului, celei ce intregii lumi vindecarea duhovniceasca ii daruieste, cantare de multumire ii aducem pentru comoara dumnezeiascace ne-a daruit-o, facatoarea de minuni a ei icoana, numita "Sporirea mintii", cu care ingraditi fiind, cu luminoasa bucurie slavim si cu dragoste glasuim: Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruieste.
Si acum va prezint o exegeza intre vestul catolic si estul ortodox privitor la icoana
Misterul Icoanei “Sporirea Mintii” (Sporirea Intelepciunii)
Venerata, dupa specificul fiecaruia, si de catolici, si de ortodocsi
Icoana „Sporirea Mintii” („Sporirea Intelepciunii”) este o Icoana rusa mai rara, prin reprezentarea deosebita a Maicii Domnului, cu Pruncul Sfant, Infasurati pana la umeri Intr-o Imbracaminte In forma de clopot.
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, In Icoana “Sporirea Mintii”, (Sporirea Intelepciunii) este Inconjurata de sfinti Ingeri, In spatele sau aflandu-se poarta Raiului, iar In partea de jos a Icoanei, imaginea Ierusalimului ceresc. Ingerii tin In maini lumanari aprinse, simbolul Luminii Adevarului, al lui Hristos. In acest fel, Icoana Infatiseaza faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos, nascut din Fecioara, este Calea spre Rai.
Datorita faptului ca nu sunt cunoscute date certe legate de sarbatorirea acestei Icoane a Maicii Domnului din vechime, pomenirea ei se face la 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Impreuna cu multe alte Icoane facatoare de minuni. Si In Romania a fost popularizata Icoana „Sporirea Mintii” (Sporirea Intelepciunii), In special prin litografii sfintite.
…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile
Legende catolice… dezmintite de specialisti
Ca fapt foarte interesant, Icoana „Sporirea mintii” ( a Intelepciunii) se aseamana cu o statuie catolica a Fecioarei Maria, din Loreto (oras din provincia Ancona, Italia), care este numita „Fecioara Neagra” („Madona neagra”), aflata Intr-o biserica numita a „Sfintei Case” din Nazaret, a Maicii Domnului. Cercetand surse catolice cu privire la Loreto si la locurile sfinte de aici, loc de pelerinaj extrem de cunoscut In lumea occidentala, aflam lucruri contradictorii, uimitoare, atat cu privire la statuia amintita, cat si la „Sfanta Casa” care o gazduieste.
Si anume, o prima legenda catolica indica faptul ca autorul statuii din cedru a Fecioarei Maria ar fi Insusi Sfantul Evanghelist Luca si ca ea s-ar fi pastrat Intr-o casa mica, din Nazaret, In care s-a nascut si a vietuit Fecioara Maria mai multa vreme. Iar casa respectiva a fost stramutata piatra cu piatra din Nazaret In Loreto, In sec. XIII, de catre Ingeri, cand turcii au Inceput sa cucereasca teritorii In Orient, spre a nu fi profanata sau distrusa.
Legenda continua, mentionand faptul ca episcopul de Loreto ar fi avut chiar o viziune cu Maica Sfanta, care l-a anuntat despre mutarea casei sale In orasul italian. Mai departe, statuia, admirata In Loreto de ambasadorii rusi ai marelui duce Vasilii III, In 1528, a devenit prototip pentru Icoana rusa a Maicii Domnului „Sporirea mintii”. Pur si simplu acesti ambasadori, Incantati, au determinat transpunerea ei ca Icoana ortodoxa, de catre iconografi rusi.
Asemanarea dintre statuie si icoana ortodoxa a fost remarcata si de cercetatorul rus Andrei Alexandrov Titov, Inclinat sa dea crezare opiniei mentionate, concluzia legendei fiind Intarita de existenta unei corespondente Intre papa Clement al VII-lea si marele duce Vasilii III, din 1524-1528, care specifica Intre altele prezenta ambasadorilor rusi la sanctuarul din Loreto. S-ar parea ca aceasta este sursa de inspiratie pentru Icoana rusa: frumoasa statuie de cedru, Impodobita cu diamante si perle, din biserica loretina, ridicata pe locul „Sfintei Case” a Maicii Domnului.
Cu toate acestea, exista dezmintiri clare ale legendelor catolice, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, statuia a fost expertizata si nu dateaza decat din sec. XIII-XIV, si nu din vremea Sfintilor Apostoli. In prezent, vechea statuie nu mai exista, Intrucat a fost distrusa Intr-un incendiu din anul 1921, fiind Inlocuita cu una similara.
In al doilea rand, casa din piatra, zisa a Nascatoarei de Dumnezeu, din Loreto, si toate legendele care o privesc, au fost analizate de specialisti, care au constatat urmatoarele: In niciun caz transportarea pietrelor nu s-a facut de Ingeri, nu pentru ca acest fapt ar fi imposibil, ci deoarece exista documente ce atesta mutarea unor pietre considerate sfinte pe corabie: un document specifica faptul ca ele au facut parte din zestrea fiicei lui Nichifor Anghelos al Epirului, la casatoria sa cu fiul regelui de Napoli (din 1294), iar o alta serie de documente certifica transportarea lor, cu motivatia feririi lor de distrugere, prin grija familiei bizantine Anghelos, si cu dorinta reconstruirii casei Fecioarei Maria In Loreto.
Alte analize, ale pietrelor Insesi si a cladirii reconstruite In Loreto, au negat originea palestiniana a lor, piatra fiind datata cu sec. II-V d.Hr. si fiind un tip folosit de nabateeni, vecini ai evreilor.
Ciclul legendelor catolice despre statuia Madonei negre si a casei sfinte nu se opreste aici. Se pastreaza din Evul Mediu credinta ca un taran care Isi lucra pamantul si-a vazut boii Ingenunchind si refuzand sa Inainteze. Uimit, el a cautat motivul si a aflat langa ei o statuie a Fecioarei Maria, ce fusese Ingropata In pamant. Chemand preotii, s-a organizat ad-hoc o procesiune cu statuia, numita de atunci „Fecioara Neagra”. Pe locul aflarii ei s-a ridicat un sanctuar, apoi o capela, a „Maicii Domnului din Loreto”. Aceasta legenda nu are legatura cu prima, ele circuland In paralel, ambele reusind sa captiveze atentia multor credinciosi. Asadar, pana astazi biserica „Sfintei Case” din Loreto, unde se afla si statuia reconstituita dupa incendiu, este un celebru loc de pelerinaj catolic.
Legenda rusa
Legenda rusa, cu privire la Icoana „Sporirea mintii” nu are legatura cu statuia din Loreto. Ea tine de un eveniment apartinand secolului al XVII-lea, legat de un iconograf. Acesta era un om foarte evlavios, dar cand s-a petrecut revizuirea cartilor de cult si a practicilor religioase din Rusia, In timpul patriarhului Nikon (Intre 1652-1658), el s-a tulburat, nestiind cum este bine sa creada mai departe. Este vorba de tulburarea care s-a produs In Intreaga Rusie, datorata aparitiei rascolnicilor, ce s-au opus oricarei asemenea revizuiri, desi aceasta se facea In concordanta cu practicile Bisericilor din Constantinopol, Ierusalim si Alexandria, fiind deci In spiritul unei Traditii dinamice a Bisericii.
Acest iconograf a ajuns aproape de a-si pierde mintile, moment In care s-a rugat cu putere Maicii Domnului, sa-l ajute.
Aceasta i s-a aratat si i-a indicat sa picteze Icoana sa, „Sporirea Intelepciunii”, dupa ce l-a vindecat si l-a luminat In privinta adevarului. Zugravul de Icoane a Infatisat-o asa cum i se aratase, rezultand Icoana facatoare de minuni „Sporirea mintii”, cea care daruieste Intelepciune. O varianta a legendei precizeaza faptul ca pictorul a rugat-o pe Maica Domnului sa i se Infatiseze de mai multe ori, pentru ca nu putea tine minte toate amanuntele Icoanei sale.
Icoane „Sporirea mintii” (si a Intelepciunii) se afla In satul Pisochin (langa Harkov), In orasul Tutaev, In Rybinsk, In Moscova etc. Icoana este considerata ajutatoare a copiilor, datatoare a harului Intelepciunii, vindecatoare a slabiciunii mintii.
Un punct de vedere… romanesc, referitor la Icoana
Desi Icoana „Sporirea mintii” este In prezent cunoscuta si In Romania, despre ea nu se cunosc prea multe, nici macar o parte din legendele care circula In Occident sau In Rusia. Din putinele precizari de pe alte site-uri care Incearca sa o prezinte, reiese faptul ca „a fost descoperita in Rusia, In Catedrala Schimbarea la Fata – Spaso Preobrajensk – din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului”.
Este prezentat, In schimb, un Acatist al Icoanei „Sporirea mintii”, tradus din limba rusa (dar o traducere mai stangace), care confirma legenda rusa a zugravului de Icoane ce a fost vindecat de Maica Domnului si, simultan si surprinzator, legatura dintre Icoana si statuia din Loreto:
„Un oarecare zugrav, de urgia unei boli cumplite fiind stapanit si la tulburarea mintii ajungand, de la doctorii pamantesti niciun folos nu a aflat. Atunci Preacurata Nascatoare bolnavului i s-a aratat si sa-i zugraveasca icoana, care sfinteste casa ei din orasul Loreto, i-a poruncit. Acestea Implinind, zugravul s-a vindecat si, din acea zi, icoana pictata Sporirea mintii a numit-, cantand In fata ei cantare de lauda lui Dumnezeu: Aliluia!” (condacul al 4-lea)
…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile
Concluzii:
Analizand toate materialele disponibile cu privire la Icoana „Sporirea mintii (Intelepciunii)” – occidentale, rusesti si romanesti – remarcam faptul ca la baza realizarii ei se afla credinta ortodoxa ca Maica Domnului este mijlocitoare catre Dumnezeu pentru noi, pentru a se lumina mintea noastra si Intreg sufletul cu Lumina Adevarului.
In acest sens, cei care se roaga Inaintea Icoanei Inalta rugaciuni mai ales pentru copiii cu probleme de Invatare, tinerii care au nevoie de ajutor la examene si pentru Intelegerea subiectelor mai dificile. De fapt, oricine solicita mai multa Intelepciune si Intelegere, daruri ale Duhului Sfant, primeste ajutor prin rugaciuni la Icoana „Sporirea mintii”.
Indiferent daca exista o legatura reala Intre statuia din Loreto si Icoana rusa sau nu, cert este faptul ca acest tip iconografic rar este de origine straveche. Pictarea concreta a Icoanei „Sporirea mintii” In sec. XVII nu Impiedica tragerea acestei concluzii. Daca a avut ca model statuia, aceasta era oricum mai veche, si nu se cunoaste modelul care a stat la baza statuii (ce ar fi putut fi chiar o Icoana „Sporirea mintii”, ulterior pierduta); iar daca luam In considerare legenda rusa, faptul ca Maica Domnului a insistat la iconograful vindecat sa o picteze Intocmai, poate indica exact revigorarea unui tip iconografic pierdut, ca dorinta expresa a Nascatoarei de Dumnezeu, spre ajutorarea crestinilor.
…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile
Justific cu aceasta ocazie faptul ca eu consider necesara aparitia unor astfel de studii aprofundate si continui seria de prezentare a acestora, referindu-se la Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului, tocmai spre evidentierea adevarului si spre sporirea evlaviei celor ce se roaga Inaintea lor, cu atat mai mult cu cat copii ale lor sunt deja familiare credinciosilor romani si detinute In coltul personal de rugaciune.
http://ro.netlog.com/piosmarian/blog/&page=29
2 comentarii:
Unde putem sa mergem sa ne închinăm la icoana?
De unde putem cumpăra aceasta icoană(copie)0727058019
Trimiteți un comentariu