16 iunie 2010

Icoana „Pimen” a Maicii Domnului, 6 iunie





   Icoana „Pimen” a Maicii Domnului, 6 iunie

   Icoana poartă numele de „Pimen”, de la mitropolitul Pimen al Moscovei şi al întregii Rusii (1385-1390), care a adus-o de la Constantinopol la Moscova, între anii: 1381-1387.

  Într-o zi, un negustor pe nume Titrumov, a cerut ca un preot sa vina cu Icoana Pimen, in casa sa, si sa-i citeasca o rugaciune. Obiceiul era răspândit în ceea ce priveste Icoanele făcătoare de minuni.
   În timpul molitvei, din Icoana Maicii Domnului „Pimen” (Pimenovskaia) a început să izvorască mir şi s-a răspândit un miros extraordinar. Cu ajutorul mirului scurs, s-au vindecat mai apoi mulţi bolnavi.

   Pentru multă vreme Icoana a fost aşezată în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova – Kremlin, însă în urma unui incendiu, in 1547, a fost mutată în Catedrala Bunei Vestiri - Kremlin. Cu această ocazie, pe spatele Icoanei „Pimen” a fost pictată Icoana Bunei Vestiri.
   În 1918 a fost transferată la Muzeul Istoric, iar în 1930, in Galeria Tretiakov, unde se află până astăzi.
   Icoana era sărbătorită din vechime la 6 iunie. Deşi pomenirea ei a încetat oficial o perioadă (la începutul sec. XX), în prezent ea s-a reluat. Este o Icoană iubită şi răspândită sub forma a numeroase copii, îndeosebi în Rusia.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ