1 iunie 2010

NU EXISTA SUFLET?


Într-o iarnă grea, un călugăr a plecat din mânăstire spre satul de la poalele muntelui, să vadă de sănătatea unui copil pe care boala îl ţintuise la pat. La marginea pădurii, a găsit, căzut în zăpadă, un cerb mort de foame şi frig, dar şi-a continuat drumul. Ajuns în casa băiatului, l-a chemat pe tatăl acestuia
- Am găsit, nu departe de aici, un cerb pe care frigul şi foamea l-au răpus. Haide să îl iei şi veţi avea hrană pentru o vreme !

Bucuros, omul i-a mulţumit călugărului şi l-a urmat la locul cu pricina. Lângă cerbul mort, însă, zăcea acum un lup, care, găsind între timp animalul, îl devorase. Neştiind să se oprească la timp, mânat doar de o lăcomie exagerată, lupul mâncase mult mai mult decât i-ar fi trebuit şi decât ar fi avut nevoie. Acum zăcea mort, ucis de propria lui lăcomie.

Văzând toate acestea, călugărul îi spuse ţăranului:

- Vezi tu, unii sunt asemenea cerbului, răpuşi de griji şi nevoi, de lipsuri şi greutăţi. Sufletul lor se întunecă şi “îngheaţă” în atâtea necazuri. Aceştia uită de Dumnezeu şi de cele sfinte, furaţi de viaţa grea pe care o trăiesc, când doar credinţa le-ar mai putea încălzi sufletul. Numai dragostea şi mila lui Dumnezeu îi pot întări; nu trebuie decât să le caute. Însă, alţii - vai de aceia! - sunt asemenea lupului. Au ce le trebuie, au chiar mai mult decât le-ar trebui şi, cu toate acestea, sunt şi ei morţi sufleteşte. Trăiesc doar pentru ei, când ar putea să dea şi altora. Sufletul lor este “îngheţat” de egoism, întunecat de lăcomie. Vai de ei, căci păcatul lor este cu atât mai mare! Să fii copleşit de greutăţi este o neputinţă, însă să fii doborât de plăceri este o ruşine ! La Judecata ce va veni curând, va fi rău de sufletul îngenunchiat de greutăţi, dar va fi vai şi amar de sufletul îngenunchiat de plăceri.
 
 

2 comentarii:

Anonim spunea...

DOAMNE AJUTA !UN SFAT PENTRU SUFLETUL DVS. -- NU MAI AMESTECATI ICOANE ORTODOXE CU IMAGINI CATOLICE . ESTE MARE PACAT . IAR IN CEEA CE PRIVESTE RELIGIA -- CEA ADEVARATA ESTE ORTODOXIA . IISUS HRISTOS ESTE UNUL , A VENIT CU O SINGURA INVATATURA SI A INTEMEIAT O SINGURA BISERICA ADEVARATA ORTODOXA . NU MII DE RELIGII SAU SECTE .VA MULTUMESC .

PREOTEASA DANIELA -- PAROHIA SF. GHEORGHE -- SALAJ.

Bălulescu iliana spunea...

Icoanele, fie ca sant ortodoxe sau catolice sant tot icoane, reflecta imaginea lui Iisus Hristos si a Maicii Domnului ...parerea mea ca nu e mare deosebire intre icoanele catolice si ortodoxe...MIE IMI PLAC TOATE SI EU MA ROG DUMNEZEULUI CELUI VIU...CARE E SI AL NOSTRU SI AL CATOLICILOR..E UN SINGUR DUMNEZEU...POATE GRESESC ..DAR DUMNEZEU E BUN SI MA IARTA...MULTUMESC PENTRU COMENTARIU...

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ