21 iunie 2021

SALUTUL CRESTINESC ..

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                      

Bucuria mea, sa stii ca in primele trei secole, atunci cand se intalneau crestinii, se salutau zicand: "SLAVIT SA FIE DOMNUL!" (salutul a fost luat din Psalmul 69:5), celalalt raspunzand: "IN VECI. AMIN!". 

Unii mai evlaviosi, ziceau in continuare, celui ce salutase primul: "SI MAICUTA DOMNULUI!", fiindca pe Dumnezeu il ADORAM, pe Maica Domnului O VENERAM, iar pe Sfinti ii CINSTIM. Tare frumos si foarte corect! 

       De la Inviere pana la Inaltare, salutul crestinilor ortodocsi se cuvine sa fie: “Hristos a inviat!”; “Adevarat a inviat!”. Iar de la Inaltare pana la Rusalii: “Hristos s-a inaltat!”; Adevarat s-a inaltat!” Slavindu-L si marturisindu-L pe Dumnezeu chiar si numai prin aceste saluturi, El ne trimite cate un inger pazitor sa ne pazeasca in toata ziua si in tot lucrul mainilor noastre. Astazi, cei mai multi oameni cand se intalnesc isi spun: "O zi buna!", sau " Pupici!", 

"Hai, sa traiesti!", "Salut!", "Buna!", "Hai noroc!", "O zi minunata!"... Ziua va fi buna si chiar minunata, dar, numai daca ne binecuvanteaza Dumnezeu, fiindca El ne-a avertizat: "FARA MINE, NIMIC NU PUTETI FACE" (Ioan 15:5). Pana in 1947, asa scria pe dunga banilor de metal din tara noastra: NIHIL SINE DEO" (adica, NIMIC FARA DUMNEZEU!).

     Ce minunat spuneau batranii: "Fara Dumnezeu, sa nu treci pragul casei!" (adica, atunci cand pleci dimineata la servici, sa nu iesi din casa, sa nu treci pragul casei fara sa spui mai intai, RUGACIUNILE DIMINETII) 

Asadar: SLAVIT SA FIE DOMNUL! IN VECI AMIN! SI MAICUTA DOMNULUI!
                                                                                                                              Preot Ioan .

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ