14 august 2020

Biserica Adormirii Maicii Domnului,Fanar,Istanbul,Turcia

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Biserica Adormirii Maicii Domnului,Fanar,Istanbul,Turcia 

Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul

Biserica orotodoxa Panagia Mouchliotissa se afla in cartierul Fanar din Istanbul. Este singura biserica bizantina din Constantinopole care nu a fost niciodata transformata in moschee. A ramas afiliata Bisericii Ortodoxe Grecesti.

In trecut, numele acestei biserici a nascut numeroase controverse. Se credea ca numele bisericii deriva de la cuvantul "mouchlion", care insemna locuitor al cartierului Fanar.

Panagia Mouchliotissa din Istanbul - scurt istoric

La inceputul secolului VII, printesa Sopatra, fiica imparatului bizantin Maurikios, si prietena sa Eustolia au construit o mica biserica pe unul dintre dealurile din Constantinopole. Terenul din jurul bisericii fusese folosit drept cimitir.

Panagia Mouchliotissa - Constantinopol

Biserica nou construtia a fost dedicata Sfintei Eustolia. In secolul al XI-lea, langa biserica a fost construita si o manastire, dedicata Tuturor Sfintilor. In anul 1261, dupa recucerirea orasului de catre Bizant, Isaac Doukas, socrul lui George Acropolites si unchiul maternal al lui Mihail Palaiologos al VII-lea, a reconstruit o manastire simpla, pe un singur nivel. Biserica a fost dedicata lui Theotokos Panaghiotissa.

In anul 1266, manastirea a fost marita, iar pictorul Modestos s-a ocupat de decoararea ei. In anul 1281, Theotokos Panaghiotissa, fiica nelegitima a imparatului Mihail al VIII-lea si vaduva lui Abqa, s-a reintors la Constantinopole dupa o absenta de 15 ani.

Cunoscuta si sub numele de Maria Palaeologina, printesa din Bizant a fost casatorita cu un han mongol. Dupa ce a construit mananstirea a devenit calugarita.
Clădirea a fost donată de către Prințesa Maria Despina Palaiologina, o fiică nelegitimă a împăratului bizantin Mihail al VIII
Maria Palaiologina
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aceasta este Khatun , pentru consoarta a Bulgariei, a se vedea Maria Palaiologina Kantakouzene , pentru consoarta a Serbiei, a se vedea Maria Palaiologina, regina Serbiei .

Maria Palaiologina ( greacă : Μαρία Παλαιολογίνα ) a fost o fiică nelegitimă a bizantin Împăratul Mihail al VIII-lea Paleologul (exclus 1258-1282), soția Mongol domnitor Abaqa Khan , și un lider creștin influent printre mongoli. După moartea Abaqa lui a devenit liderul unei mănăstiri din Constantinopol care a fost numit popular după ea ca Sfânta Maria a mongolilor .

În secolul al 13-lea, Imperiul Mongol fondat de Genghis Khan sa extins în cea mai mare măsură. Hulagu Khan , nepotul lui Genghis, a măturat cu armata sa prin Persia și Siria, distrugând Califate islamice vechi de secole, cei de la Abbasids și Ayyubids , și a condus 1258 sac de Bagdad , considerat a fi evenimentul cel mai dezastruos din istoria Islamului.

Cu toate acestea, Imperiul Mongol se confrunta cu disensiuni interne, și, deși centrul de putere a fost Marii Khan în Karakorum , Imperiul a împărțit în patru "khanates", una pentru fiecare din cele patru dintre nepoții lui Genghis. Partea Hulagu a fost cunoscut sub numele de Ilkhanate și întinse prin zona de astăzi care cuprinde părți din Turcia și Iran la vest, și Pakistan la est. Secțiunea de nord, care acoperă părți din Rusia și Europa de Est, a fost cunoscut sub numele de Hoarda de Aur . Relațiile dintre khanates nu au fost prietenos, iar luptele au izbucnit între ei, chiar și atunci când ambele au fost încercarea de a extinde și mai mult spre vest Imperiul spre Europa, Grecia, și Orientul Mijlociu.

Căsătorie aranjată [ edit ]

Michael VIII, împăratul bizantin cu sediul în Constantinopol, a încercat să rămână pe relații de prietenie cu ambele khanates. Hulagu a fost de negociere pentru o doamnă a familiei imperiale de la Constantinopol pentru a fi adăugate la numărul său de neveste, și Michael selectat fiica lui nelegitimă Maria. [ 1 ] [ 2 ] El a logodit, de asemenea, un alt dintre fiicele sale, Maria, sora lui Eufrosina Palaiologina , la hanului Nogai , șef al Hoardei de Aur . Ambele khanates menținut o atitudine de toleranță față de creștini. [ 3 ]

Pe drumul ei de a se căsători Hulagu, Maria a plecat la Constantinopol în 1265, escortat de către starețul mănăstirii Pantokrator , Teodosie de Villehardouin. [ 4 ] Istoricul Steven Runciman privește modul în care a fost însoțit de patriarhul Eftimie al Antiohiei . [ 1 ] Cu toate acestea, în kaiseri au aflat că Hulagu a murit, așa Maria a fost în schimb căsătorit cu fiul său, Abaqa Khan . Ea a dus o viață evlavioasă și a fost destul de influent în politica și perspectivele religioase ale mongolilor, dintre care mulți erau deja crestini nestorieni . Ei au privit anterior Doquz Khatun , soția Hulagu lui, ca un lider religios. Când Doquz, de asemenea, a murit în 1265, acest sentiment a apelat la Maria, care a fost numit "Despina Khatun" de mongoli (Δέσποινα fiind grecesc pentru "Lady&quot:).

Văduvie
Maria a locuit în Persia la Il-Khan Curtea de Abagha pentru o perioadă de 15 ani, până când soțul ei - adept al Tengri - a murit și a fost succedat de fratele său musulman Achmed. [ 6 ] Maria a trăit în Iran și a rămas cu mongolii. Potrivit manuscris Orlean lui, Baidu Khan a fost aproape de Maria și vizitate frecvent ORDO ei (palat nomazi) pentru a auzi povești interesante despre creștinism.

În timpul domniei lui Andronicus al II-lea , o altă prințesă bizantină a fost oferit din nou, ca mireasa a unui prinț mongol, Charbanda , conducătorul mongole din Orientul Mijlociu, în scopul de a obține o alianță împotriva puterii în creștere a otomanilor , care la acea vreme erau în pericol Orașul bizantin de la Niceea . O altă prințesă pe nume Maria a mers acolo, atât pentru a încuraja apărarea și pentru a grăbi negocierile cu mongolii despre nunta ei. Ea sa întâlnit cu sultanul otoman, Othman , dar comportamentul ei amenințătoare a trezit spiritul de otomani. Înainte de 30.000 de soldați trimiși în ajutor de către mongoli ar putea ajunge în oraș, otomanii au luat cu asalt cetatea de Tricocca, care a fost cheia la Niceea, și l-au cucerit.

Maria a fost apoi forțat să se întoarcă la Constantinopol, unde a devenit Ktetorissa Mănăstirii Panagiotissa, și a rămas acolo pentru tot restul vieții ei.

Maria Palaiologina în cele din urmă a devenit Ktetorissa de Mănăstirea Maicii Domnului Panaghiotissa , cunoscut mai târziu după ea ca Panaghia Mouchliotissa ("noastra Lady All-Sfânt a mongolilor &quot:).
Articol principal: Biserica Sfânta Maria a mongolilor (Istanbul)
Biserica mănăstirii a fost dedicată în mod oficial pentru a Fecioarei Maria , dar din cauza asocierii lui Maria cu ea, a devenit popular cunoscut sub numele de "Biserica Sfânta Maria a mongolilor". Maria însăși nu a fost canonizat.

Biserica este numit de turci "Biserica Blood" (Kanli Kilise), deoarece clădirea a văzut luptă violentă în timpul capturarea Constantinopolului de către turci. Biserica este singurul din Constantinopol pentru a nu au fost convertite la o moschee, în urma unui ordin de Mehmet Cuceritorul . Acesta este situat în Tevkii Cafer Mektebi Sok, în trimestrul al Fener.

Deisis scena de la Chora Biserică . Imaginea de Maria (observate la partea de sus a paginii), poate fi văzut în partea din dreapta jos a acestui mozaic.
Există un portret supraviețuitor de Maria, din pronaos la Manastirea Chora (ea apare ca o călugăriță, cu o inscripție cu numele său monahal de Melania), [ 10 ] în colțul din dreapta jos al Deisis scena.

Imparatul Mehmet a salvat insa manastirea si biserica, care nu au fost transformate in moschee. Biserica Panagia Mouchliotissa a ramas astfel singura biserica ortodoxa bizantina din Istanbul, pana in zilele noastre.

Panagia Mouchliotissa din Istanbul

Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul nu este deschisa publicului. Se afla strajuita de un perete inalt si, chiar daca nu a fost transformata in moschee, a suferit numerose modificari. Cu toate acestea, biserica impresioneaza prin domul elegant, care domina asezamantul.

Panagia Mouchliotissa - Constantinopol

Biserica mai pastreaza cateva dintre absidele originale, insa partea de sud a fost transformata intr-o sala mai mare. Biserica inca mai pastreaza cateva dintre vechile picturi.

Sub biserica se pot observa cateva excavatii si un pasaj subteran. Legenda spune ca acest pasaj duce la Hagia Sofia, chiar daca cele doua cladiri se afla la cativa kilometri departare. In ciuda importantei sale istorice, aceasta biserica nu a fost niciodata studiata din punct de vedere arhitectural.

In biserica se gasesc si cateva icoane valoroase, pastrate inca din perioad bizantina. Printre acestea se numara icoana Sfintei Paraschiva, icoana Sfintei Eufimia sau icoana celor Trei Ierarhi.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ