DACA DORESTI SA ASCULTI PARACLISUL MAICII DOMNULUI, POTI SA PORNESTI DE LA BUTON...DOAMNE AJUTA!

PARACLISUL MAICII DOMNULUI!

28 iulie 2010

PSALTIREA MAICII DOMNULUI


PSALTIREA MAICII DOMNULUI

Inchinare catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Veniti sa ne inchinam Imparatesei noastre, Nascatoare de Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam Fecioarei noastre, Imparatesei noastre, Nascatoare de Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam si cadem la Insasi Doamna, Fecioara Maria, Imparateasa noastra, Nascatoare de Dumnezeu!

Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care prin nasterea ta ne-ai aratat noua Lumina cea adevarata, imparateasa cerului si a pamantului, nadejdea celor fara de nadejde, ajutatoarea celor fara de ajutor, mijlocitoarea tuturor pacatosilor. Tu ne acopera si ne apara de toate nevoile si necazurile sufletesti si trupesti si fii noua, te rugam, aparatoare, cu sfintele tale rugaciuni!

Ne inchinam preabinecuvantatei tale zamisliri si nasterii tale din sfintii tai parinti, din Ioachim si Ana! te rugam, Doamna noastra, sa ne dai viata fara de pacat, ca sa zamislim si sa nastem roade de pocainta!

Ne inchinam Intrarii tale in Biserica Domnului, prunca de 3 ani fiind si te rugam, lumina noastra, sa ne faci, cu rugaciunile tale, Biserica a Duhului Sfant!

Ne inchinam Bunei tale Vestiri, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, cand, prin lucrarea Sfantului Duh, la glasul Arhanghelului, ai zamislit Cuvantul Tatalui si te rugam, lumina noastra, sa ne binevestesti noua, celor deznadajduiti, mantuirea!

Ne inchinam Nasterii tale, cand L-ai intrupat si L-ai nascut pe Hristos, Mantuitorul lumii, si ai devenit astfel Maica lui Dumnezeu cea slavita si prea inaltata de toate faptura, si te rugam, lumina noastra, fa-te tuturor Maica milostiva, acum si in veacul viitor!

Ne inchinam curatiei tale, tie, ceea ce esti neintinata, fara sminteala, fara pieire, Preacurata, si te rugam, lumina noastra, curateste-ne de toata spurcaciunea trupului si a duhului, cu rugaciunile tale!

Ne inchinam si cinstim durerile tale, pe care le-ai rabdat in vremea patimilor de buna voie ale Fiului tau, cand s-a implinit proorocia lui Simeon, caci prin insusi sufletul tau a trecut sabia si te rugam, lumina noastra, sa ne adormi patimile cele trupesti, cu ajutorul tau!

O, Preasfanta Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu, primeste aceasta mica rugaciune si o du Fiului tau si Dumnezeului nostru, ca sa ne mantuiasca si sa lumineze pentru tine sufletele noastre!

Privind la chipul tau prea sfant, ca si cum te-am vedea cu adevarat pe tine insati, Nascatoare de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste si din toata inima cadem si ne inchinam in fata Celui ce este mai inainte de veci, in fata Pruncului pe Care Il ţii in bratele tale, in fata Domnului nostru Iisus Hristos!

O, Preasfanta noastra Doamna, imparateasa cerului, prea slavita Stapana Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, adevarata mangaiere a tuturor intristatilor, viata si invierea tuturor ce nadajduiesc spre tine!

Apleaca, o, Doamna, prea curatele tale urechi spre rugaciunea noastra pe care ti-o aducem noi, nevrednicii robii tai!

O, Maica noastra milostiva, arata mila ta spre noi, cei care suntem plini de intristare si ne aflam pururi in pacate si nu ne dispretui pe noi,mult pacatosii robii tai!

O, Maica noastra prea frumoasa! Tu esti pricinuitoarea tuturor bunatatilor, invierea muritorilor si izbavirea celor pierduti! Primeste aceasta nevrednica rugaciune a robilor tai cazuti si mult pacatosi,in acest ceas de amara plangere si dureroasa cerere, caci indraznim acum a grai catre tine, Preasfanta Doamna Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu, aceasta rugaciune si chemare plina de bucurie, zicand impreuna cu ingerii: Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, Marie, cea plina de dar, caci ai zamislit cu trup pe Fiul lui Dumnezeu! Bucura-te, ca tu L-ai nascut! Bucura-te, ca tu L-ai hranit! Bucura-te ca Lui i S-au inchinat magii! Bucura-te, ca pe Hristos in Biserica dupa 3 zile L-ai aflat! Bucura-te, ca tu insati ai fost luata la cer! Bucura-te, ca ai intrecut pe ingeri cu fecioria si pe sfinti cu slava!Bucura-te, ca tu faci pacea pe pamant! Bucura-te, ca locuitorii cerului, toti, iti sunt ascultatori! Bucura-te, ca tu poti sa ceri tot ce vrei de la Fiul tau, Hristos, Dumnezeul nostru! Bucura-te, ca tu te-ai invrednicit sa fii aproape de Sfanta Treime! Bucura-te, ca esti mama oamneilor inraiti care alearga la tine cu credinta! Bucura-te, ca bucuria ta in veci nu se sfarseste! Bucura-te, cea plina de dar, Domnul este cu tine!

O, Preasfanta Doamna, Stapana, Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, primeste nevrednica noastra rugaciune si pazeste-ne de moarte naprasnica si da-ne pocainta inaintea sfarsitului nostru!

PSALTIREA MAICII DOMNULUI
Catisma 1
Psalmul 1

Fericit barbatul care iubeste numele tau, Marie, Maica pururea Fecioara, caci cu darul tau sufletul lui se va intari si, ca un pom rasadit langa izvoarele apelor, va da multe roade la vremea sa
Fericita esti tu intre femei pentru smerenia si credinta inimii tale. caci tu covarsesti toate femeile cu frumusetea ta si intreci pe ingeri si pe arhangheli cu sfintenia ta, cu milele si cu indurarile tale care se propovaduiesc peste tot locul! Dumnezeu a binecuvantat lucrul mainilor tale!

Psalmul 2

Preacurata Doamna, Fecioara, pentru ce se tulbura neamurile care se ridica impotriva mea? Rusineaza-i si doboara-i la pamant cu furtuna ingrozirilor si a infricosarilor tale! Sa ne acopere dreapta ta! Risipeste norii faradelegilor noastre! Ridica povara pacatelor noastre!
Veniti la Maica Domnului toti cei osteniti si impovorati si ea va va odihni pe voi! Apropiati-va de ea cand sunteti napastuiti si Nascatoarea de Dumnezeu va va lumina cu stralucirea fetei sale! Binecuvantati-o din toata inima voastra, caci de mila ei este plin pamantul!

Psalmul 3

Presfanta Doamna, cat s-au inmultit vrajmasii mei nevazuti si nevazuti, care ma necajesc! Risipeste-i cu viforul dreptatii tale! Miluieste-ma, Stapana, si vindeca-ma de neputintele mele! Incalzeste inima mea cea rece si nu ma lasa sa cad in mainile vrajmasilor mei sufletesti! In ziua mortii mele, vino in ajutorul sufletului meu! Sa ma duci la limanul mantuirii!
Slava tie, ocrotitoarea celor fara de ajutor! Slava...

Psalmul 4

Cand te-am chemat, Preasfanta Doamna, Fecioara, cu credinta si cu nadejde, tu m-ai auzit si cu mila ta m-ai aparat! M-ai izbavit din cursele duhurilor rautatii care se pregatisera sa ma inghita si din mainile cele rapitoare care cauta sufletul meu, revarsandu-ti bunatatea milostivirilor tale asupra tuturor celor ce cheama numele tau cel sfant! Binecuvantata esti tu intre femei, Doamna, stapana Fecioara, si stapanirea ta se va intinde in vecii vecilor!
Psalmul 5

Graiurile mele asculta-le, Preasfanta Doamna, Fecioara, si nu intoarce de la mine faţa ta de mama! Schimba plansul meu intru bucurie si suspinul meu intru veselie, ca sa cada vrajmasii sub picioarele mele. Cu puternicele tale rugaciuni zdrobeste capetele lor cele trufase, ca sa te binecuvinteze toata limba si numele tau sa-l rosteasca tot trupul. Binecuvantata esti, o, fiica Marelui Imparat ceresc! tu esti cununa tuturor sfinteniilor, tu esti slava Ierusalimului celui de sus si a celui de jos. cei ce te binecuvinteaza vor izbuti in lucrarile lor. cei ce te binecuvinteaza vor fi binecuvantati, iar cei ce te urasc si te ocarasc vor fi blestemati! Din casa robilor tai nu se va imputina vinul si belsugul de untdelemn!
Il binecuvantam pe Dumnezeu Care te-a zidit!
Binecuvantati sa fie parintii tai care te-au nascut!
Binecuvantata esti, Doamna Fecioara,in cer si pe pamant, laudata si preaslavita esti in vecii vecilor.

Psalmul 6

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, nu intru iutimea Sa sa ne mustre pe noi Dreptul Judecator, nici intru mania Sa sa fim predpesiti. Pe tine, aparatoarea noastra, te rugam sa ai grija de noi si pentru numele tau cel sfant sa ne izbavesti de portile iadului si din prapastia cea intunecoasa cu rugaciunile tale, ca sa cunoastem in veci minunile tale, caci nu mortii, nici cei ce sunt in iad, ci noi, cei vii, cu harul tau te vom binecuvanta!
Slava....

Psalmul 7

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, spre tine nadajduiesc. Izbaveste sufletul meu de vrajmas, pentru ca in smerenia mea sa fiu bineplacut tie. Stralucirea fetei tale sa lumineze sufletul meu siprivirea ta cea milostiva sa insenineze constiinta mea si prin tine imi voi aduce rugaciunile si cererile mele inaintea celui Preainalt!

Psalmul 8

Presfanta Stapana mea, prin tine, Domnul nostru s-a facut Mantuitorul si fratele nostru. Ca focul pe rug si ca roua pe lana a coborat peste tine Cuvantul lui Dumnezeu Cel mai inainte de veci Care, pe Duhul Sfant aflandu-L, te-au umbrit cu puterea celui Preainalt.
Binecuvantat este Rodul pantecelui tau ce S-a zamislit in tine. Binecuvantata este Nasterea ta cea fecioreasca, binecuvantata este curatia trupului tau! Binecuvantate sunt indurarile inimii tale.
Slava tie, aparatoarea tututor credinciosilor, cea plina de osardie!
Slava...

Tropare dupa Catisma 1, gl. 1

Lumineaza-mi, atotbuna, sufletul meu intunecat si alunga de la maine nesimtirea. Inavata-ma sa fac voia Fiului tau, ca sa primesc iertarea multelor mele pacate, cu rugaciunile tale!
Da-mi, Fecioara, umilinta si o imbelsugata revarsare de lacrimi, din care sa izvorasca adancul indurarii, uscandu-mi potopul rautatilor si curgerile patimilor, una Preacurata!
Judecatorul se apropie, sfarsitul este la usa, vegheaza, suflete, si striga din adancul inimii: Maica Dumnezeului nostru: izbaveste-ma de infricosatele chinuri si, cu mijlocirea ta, aseaza-ma in loc luminos!

Rugaciune

Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, Doamna mea iubitoare de oameni, tu stii gandurile si faptele mele si neputinta firii mele! Tie iti infatisez sufletul meu pe care l-am spurcat cu pacatele si cu gandurile cele netrebnice. Tu dar, Stapana, cunosti putreziciunea ranilor mele trupesti si sufletesti. Tot tu sa-mi dai si vindecarea, varsand peste ele o picatura din milostivirea si iubirea ta de oameni. Cauta, asadar, Stapana mea, Nascatoare de Dumneezu, cu ochiul tau cel milostiv la ticalosul meu suflet care este stapanit de povara pacatelor si care este gata sa fie predat focului de catre Dreptul Judecator.
Cu rugaciunile tale si cu iubirea ta de oameni fa-l bine placut Fiului tau si Dumnezeului tuturor, ca sa nu ma vadeasca inaintea ingerilor si a oamenilor cu gandurile si cu faptele mele cele rele, ci sa te asculte pe tine - ca un bun si de oameni iubitor - pe tine, cea care te rogi pentru sufletul meu cel pacatos.

O, scapare a credinciosilor, miluieste-ma pe mine, ticalosul, care ma tavalesc in prapastia pacatelor, dar care iti aduc suspinele mele dintr-o inima zdrobita, pentru ca prin apararea ta sa ma invrednicesc de iertarea nenumaratelor mele pacate.

Dumnezeu, Fiul tau, te-a facut pe tine scapare.

Asa, Doamne, Doamne, Care ai binevoit - pentru milostivirea Ta - sa Te nasti din Preacurata Ta Maica si pururea Fecioara Maria, pentrumantuirea oamenilor, primeste-o pe aceasta mijlocitoare pentru mine, nevrednicul.
nadajduind la ajutorul si la apararea ei, cad la nemasurata ta bunatate si iubire de oameni, ca sa primesc iertarea pacatelor mele pe care le-am facut inaintea Ta, Doamne.

Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea, cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Catisma 2
Psalmul 9

Ne marturisim tie, Doamna, din toata inima si vestim printre oameni minunile tale, lauda si slava ta. Dupa Dumnezeu, tie ti se cuvine slava si catre tine se va inalta glasul laudei ce izvoraste din adancul inimii. Cei pacatosi care se caiesc inaintea lui Dumnezeu isi dobandesc mantuirea prin tine, in Dumnezeu. Cand suspina ei cu smerenie, tu, maica milostiva, vindeci zdrobirea inimii lor, a celor care cu mijlocirea ta isi gasesc odihna intru Dumnezeu, in pace si in liniste, dupa ostenelile pribegiei lor.

Psalmul 10

La Doamna Preacurata Fecioara Maria nadaduiesc pentru milele si indurarile ei. Ochii ei spre cei saraci privesc si mainile ei sunt intinse spre orfani si vaduve. Cautati-o din tineretile voastre si mijlocirea ei dianintea Prestolului va va proslavi in fata lui Dumnezeu si va spala multimea pacatelor voastre, caci ea ne aduce intotdeauna mila si mangaierea ei cereasca.
O, pururea Fecioara prea binecuvantata! Intinde spre noi dreapta ta cea puternica, pe care o sarutam cu evlavie, si nu intoarce fata ta de la noi.
Slava....

Psalmul 11

Mantuieste-ma, Maica prea milostiva, ceea ce esti izvor de bunatati si adancul indurarilor. Cat de frumoase sunt caile tale si cat de pasnice sunt cararile tale! In tine stralucestecereasca virtute a curatiei, lumina neprihanirii si a adevarului. Mai puternic decat lumina soarelui esti imbracata in vesminte de aur,impodobită cu frumusetea celor mai alese si celor mai curate fapte bune. Cununa ta este alcatuita din 12 stele luminoase, care stralucesc pe capul tau.
Slava tie, aparatoarea tuturor binecredinciosilor crestini!

Psalmul 12

Pana cand, Doamna, ma vei tot uita si nu ma vei izbavi in necazul meu? Pana cand se va ridica vrajmasul sufletesc asupra mea? Cu puterea si cu stapanirea ta il voi zdrobi. Fii mie, celui fara de ajutor, Doamna, un stalp de intarire si o arma care sa nimiceasca pe vrajmas. Te voi mari pe tine, cea ceea ce esti plina de dar, cu inima si cu gura te voi proslavi, ca pe o nebiruita conducatoare de osti!

Psalmul 13

Zis-a cel nebun, potrivnicul din iad: voi lovi si voi nimici pe credinciosii lui Hristos, iar mana mea ii va ucide.
Scoala, Doamna, intampina-l pe el, opreste-l si nimiceste-i toate sfaturile lui cele rele! puterii tale cine ii va sta impotriva?
Cine va putea grai impotriva stapanirii tale? iadul se cutremura la auzul numelui tau celui preasfant! In fata puterii tale, mortii se ridica!Numai la un semn al tau, nenumarate osti insetate de sange se nimicesc.
O, pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu!Tu L-ai cuprins si L-ai purtat in sanul tau peAtotputernicul Dumnezeu, cel neincaput!
Slava...

Psalmul 14

Doamna, cine locuieste in corturile lui Dumnezeusau cine se va salaslui in sfantul si inaltul munte al Sionului, unde straluceste lumina Fetii lui Dumnezeu? Acel iubitor de Dumnezeu care, dupa Domnul, isi pune toata nadejdea numai in tine. Acel iubitor de Dumnezeu care inmintea sa poarta intotdeauna prea dulcele tau nume. Acel iubitor de Dumnezeu care te urmeaza pe calea smereniei, a blandetii si a curatiei tale. Acela se va salaslui in prea fericitele lacasuri ale lui Dumnezeu - o, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria! - acela care mareste cu sufletul pe Domnul si se bucura de Unul Dumnezeu, Mantuitorul sau.
Sa alergam noi, pacatosii, sa alergam pe cararile Maicii Domnului. Sa ne tinem cu tarie pe urmele pasilor ei si sa nu ne despartim de ea in rugaciunile noastre, plecandu-ne genunchii in fata preasfintei sale icoane, ridicandu-ne mintea la chipul cel dintai, pana cand vom dobandi milele sale si ajutorul la buna vreme spre mostenirea fagaduintei sale ceresti.

Psalmul 15

Pazeste-ma, Doamna, si, precum s-a revarsat asupra ta nesecatul rau al darului dumnezeiesc, revarsa si asupra mea o pucatura dintr-insul. Caci sanul tau cel feciorelnic si cele dinlauntru ale tale fiind prea curate, ai nascut pe Inaltul Dumnezeu, pe preaiubitul Fiu din Duhul Sfant.
Binecuvantat este pieptul tau cu care ai hranit pe Mantuitorul Hristos!
Aduceti-i laude Fecioarei Preacurate, ca sa dobanditi harul si mila sa!Proslaviti numele ei si cinstiti in vecii vecilor zamislirea si nasterea ei!

Psalmul 16

Asculta,Doamna, dreptatea mea si alunga de la mine necazul meu. Marturisi-ma-voi tie in glas de bucurie si de veselie, cand se va revarsa asupra mea mila Ta.
Asemanati-va ei in iubirea de Dumnezeu si voi, sfinte fecioare ale lui Dumnezeu, proslaviti-o cu glasul gurii si al inimii voastre, caci iata, fecioarele mucenite si cuvioasele femei au fost cucerite de dragostea prea dulcelui Iisus, au primit darul ei si cununile nevestejite ale raiului!
Slava tie, Stapana, ceea ce esti o comoara nejefuita a fecioarelor care te iubesc.
Slava...

Tropare dupa catisma 2, gl. 2
Pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, te rugam sa ne izbavim de multele noastre necazuri si greseli, caci nu avem, Preacurata, alta grabnica mangaiere, afara de tine, prea milostiva, care ne dai tuturor mantuire!

Tu singura L-ai nascut fara stricaciune pe Dumnezeu, la tine cadem, pururea Fecioara, chemandu-te cu frica si cu dragoste, ca sa ne scapi de patimi si de neputinte cumplite.

Cand va fi ca sufletul sa se desparta de trup, atunci sa-mi stai inainte, ceea ce de Dumnezeu esti bucurata si sa nimicesti sfaturile vrajmasilor care cauta sa ma inghita, pentru ca izbavindu-ma prin tine de stapanitorii intunericului, sa ma invrednicesc de partea celor alesi, cu rugaciunile tale!

Rugaciune

Preacurata Stapana, Nascatoare de Dumnezeu! Stiu ca sunt spurcat si necurat si nevrednic si plin de tot pacatul! De aceea, ca unul ce sunt vinovat, cu multa rusine si cu lacrimi cad si strig catre tine: Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ma, ajuta-ma si ma mangaie pe mine, nevrednicul robul tau (numele) si pe cei dragi ai mei (numele).

Maica a toata managaierea, nu inceta a-L ruga pe Fiul tau si pe Dumnezeu, caci sufletul meu ticalos si pacatos a coborat in adancul rautatilor, iar eu, pacatosul si intinatul, gandindu-ma la pacatele mele cele dinainte si cele de acum, graiesc: nu este nicio rautate pe care eu, ticalosul, sa nu o fi facut. De aceea ma inspaimant si ma tem de Fiul tau si de Dumnezeul meu si de dreapta Lui judecata. Pentru aceasta, cu inima zdrobita si cu lacrimi strig catre tine: milostiveste-te, Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ma pe mine care cu mintea de sine stapanitoare am calcat indreptarile si poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu.
Nu ma lasa sa pier in spurcaciunile si deprinderile mele cele pacatoase, ci trimite-mi milele tale cele bogate. Tu, ceea ce esti Maica indurarilor si a milostivirilor, nu ma trece cu vederea pe mine, cel pierdut, ci intoarce-ma si ma scoate din tina pacatului precum de demult Fiul tau i-a scos pe desfranata, pe fiul cel risipitor si pe vamesul.
Daruieste-mi izvoare de lacrimi si spala-mi intinaciunea pacatelor mele. Nu ma lepada, nu te scarbi de mine, spurcatul, ci cu apele indurarilor tale stinge sufletul meu aprins de patimi necurate. Izbaveste-ma de flacarile cu care ma aprind demonii. Rapeste-ma din fata acestor caini care ma latra.
Vreau sa te vad cum ii alungi de la mine pe acesti diavoli intunecati, predandu-ma in mainile luminosilor si bunilor ingeri! Te implor! Caci tu esti Nascatoarea de Dumnezeu, mantuirea pacatosilor, aparatoarea si intoarcerea celor deznadajduiti, mangaierea celor intristati.
Fiul tau si Dumnezeul nostru te-a daruit noua, celor ce te chemam din toata inima, ca pe o mijlocitoare! miluieste-ne, Preasafanta Nascatoare de Dumnezeu pe noi, nevrednicii robii tai, pentru milostivirea Fiului tau si Dumnezeului nostru! Amin.

Catisma 3

Psalmul 17

Iubi-te-voi, Doamna, imparateasa cerului si a pamantului, si voi proslavi minunatul tau nume printre neamuri. marturisiti-va Maicii Domnului, voi, care sunteti cu inima zdrobita si ea va va intari impotriva tuturor vrajmasilor vostri.
Doamna, darul sanului tau este o lumina pentru noi, si din tine ne hranimcu laptele indulcirilor tale duhovnicesti ori de cate ori flamanzim si insetam. Cei ce sunteti credinciosi, cautati si preaslaviti pe Stapana, caci ea este grabnica ajutatoare si mijlocitoare la Dumnezeu.
Fii scaparea noastra, preabinecuvantata Maica a lui Hristos Dumnezeu, caci tu esti pentru credinciosi o minunata intarire.
Slava tie, a tuturor credinciosilor osardnica aparatoare!...
Slava...

Psalmul 18

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, dar povestesc si slava ta, pururea Fecioara Maria; cu zugravelile bunelor miresme ale harului tau, toate marginile pamantului sunt inmiresmate. indreptati-va spre ea cu suspinele voastre voi, cei ce sunteti inviforati de toate faradelegile. Voi, cei pacatosi, alergati spre ajutorul Maicii Domnului si ea va va duce catre limanul linistit al milostivirii lui Dumnezeu. Cu cantari de psalmi bateti la usa indurarilor ei si datul milostivirii sale se va pogori ca o ploaie peste voi. Preaslaviti-o, dreptilor, in fata Prestolului lui Dumnezeu. Laudati-o, ceruri ale cerurilor si tot pamantul sa fericeasca numele ei!

Psalmul 19

Auzi-ne, Doamna, in intristarile noastre si indreapta-ti fata ta de mama spre rugaciunile noastre. Nu ne parasi in infricosatul ceas al mortii, ci stai in fata sufletului nostru, cand va fi sa se desparta de trup!
Trimite un inger de pace in intampinarea lui, ca, prin al lui ajutor, sa fie pazit fara primejdie de duhurile cele rele. Arata-i sufletului pe Dreptul Judecator al veacurilor cu o fata milostiva si binevoitoare, pentru ca, prin starea ta de faţă, să-i dea iertare si sa-l invredniceasca de vesnica odihna cu alesii lui Dumnezeu!

Psalmul 20

Doamna, cu puterea ta se vor veseli sufletele noastre si cu dulceata numelui tau se vor mangaia inimile noastre. De la Prestolul Imparatului sa ne trimiti intelepciunea, ca sa ne luminam cu ea in tot adevarul. Invredniceste-ne sa ne infranam cu darul tau de la trupestile patimi, iar lumina darului tau sa straluceasca in inimile noastre.
Cat de dulci sunt cuvintele tale, Fecioara Preasfanta, celor ce te iubesc pe tine si cat de inmiresmate sunt picaturile darului tau!
Slava si cinste iti cantam si pe preacinstitul tau nume il slavim in veci.
Slava tie, grabnica aparatoare a credinciosilor!
Slava...

Psalmul 21

Dumnezeule, Dumnezeul meu, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria sa caute spre mine cu indurarile sale,ca sa dobandesc mantuirea cea vesnica, cu binecuvantarea ei cea ceresca. Pentru aceasta te chem pe tine, Doamna mea, ziua si noaptea, ca sa patrunda pana la tine rugaciunea mea si tu, Stapana mea, apleaca-ti urechea spre ruga mea.
Pretutindeni ma cauta dusmanii sufletului meu, dar dreapta ta cea puternica ma apara pe mine si sub umbra milostivirii tale am dobandit o preadulce odihna.
Slava tie, neadormita mea pazitoare!

Psalmul 22

Domnul ma paste, iar tu, Nascatoare de Dumnezeu, Il rogi ca sa-Si intoarca spre mine Faţa Sa cea dumnezeiasca! slava starii tale inainte ca o Mama milostiva! Binecuvantata sa fie privirea ta pe care cu milostivire o indrepti spre pacatosii care se caiesc. Binecuvantata sa fie stralucirea fetei tale, binecuvantat sa fie harul sfantului tau chip, binecuvantata sa fie mila cea grabnica a mainilor tale!
Binecuvantat sa fie Cel ce S-a hranit cu laptele tau cel fecioresc! Sa te binecuvinteze apostolii si proorocii lui Dumnezeu, mucenicii, marturisitorii si cinstitele fecioare sa-ti cante tie!

Psalmul 23

Ale Domnului sunt pamantul si plinirea lui. Tu, Stapana, impreuna imparatesti cu El in ceruri si tu ne esti un inger pazitor pe pamant. E mai bine sa se stinga soarele decat sa ne lipsim noi mijlocirea ta inaintea lui Dumnezeu! Cu slava si cu frumusete te-ai imbracat! Imbracamintea vesmintelor tale este mai scumpa decat orice comoara. Stralucirea soarelui este pe capul tau si lumina lunii sub picioarele tale! Prestolul tau este impodobit cu stele si toate sufletele dreptilor cu nesat te privesc, o, prea luminata stea de dimineata! Pomeneste-ne pe noi, Doamna, intru bunavointa ta si fa-ne vrednici sa slavim sfantul tau nume! Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare a tuturor crestinilor!
Slava...

Tropare dupa catisma 3, gl. 3

Zid nebiruit, temelie puternica, liman neinviforat, te-am dobandit pe tine, prea buna! in adancul patimilor fiind inviforati, spre limanul apararii tale alergam. Trimite-ne pace si mare mila!
Prestolul cu totul de aur al Imparatului si rai inflorit te-ai aratat, Preacurata, caci pe Dumnezeu in sanul tau L-ai purtat. Cu haruri dumnezeiesti ne inmiresmezi pe noi, pentru aceea toti te propovaduim pururi ca pe ceea ce esti cu adevarat Maica lui Dumnezeu, care ne dai noua mare mila.
Mangaierea celor scarbiti, curatirea celor ce gresesc tu esti, Maica Fecioara Stapana! Tu ai nascut mantuirea neamului omenesc, tu te-ai facut stalp de tarie credinciosilor.
te chemam: roaga-L pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca mare mila!

Rugaciune

Catre apararea ta si cu ajutorul tau cel tare alerg acum, preacurata Doamna, Nascatoare de Dumnezeu! Sunt cu totul spurcat: n-am pazit poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu, asa incat nici nu indraznesc sa-mi ridic ochii la cer, caci mi-am ranit cu multe rautati trupul meu. Nici mainile nu cutez sa le ridic spre inaltime, caci sunt pline de rapire. Nici gura n-o deschid la rugaciune, caci mi s-a lipit cu grairea de rau. Suspine nu am, din cauza nesimtirii. Inima mi-e ingreuiata de slava desarta. Sufletul mi l-am intunecat cu nemilostivirea. trupul mi l-am slabit prin trandavie. Picioarele mi le-am poticnit de piatra iubirii de placeri. urechile mi le-am deschis spre auzirea laudelor de putina vreme. Fata mea s-a umplut de nerusinare. Mirosul urat al faptelor mele a intrat in narile mele. Si fiind in intregime ca un pom neroditor sau ca o biserica pustie, toti nazuiesc sa ma darame, iar diavolul care imi prada sufletul si care se cuibareste in inima mea ma vede neingradit si cauta sa-mi rapeasca putina credinta pe care o mai pastrez ca o avutie si, legandu-ma ca pe un prizonier cu legaturi de pacate,am sileste sa fac voia lui. ce voi face eu, nu stiu. Fiind creat de Dumnezeu cu voie libera, m-am robit cu tot dinadinsul cu propria mea voie demonului tuturor poftelor si s-au inmultit pacatele mele mai mult decat nisipul marii. cum as putea sa-L rog pe Domnul si pe Creatorul meu sau cum as putea sa nadajduiesc sa fiu miluit? De bunavoie m-am dedat spre intinarea trupului si in fiecare ceas ma apropii de placerile pacatoase, caci trupul mi l-am spurcat cu desfranarea, limba mi-am intinat-o cu vorbele rusinoase, iar cele dinauntru ale mele le-am umplut cu ganduri necurate si mintea mea s-a aplecat spre cele potrivnice legii lui Dumnezeu. De aceea tanjesc sima amarasc si ma intristez si in fiecare ceas cad la indurarile tale, Doamna Nascatoare de Dumnezeu. Nu te mania pe mine, pacatosul, ca sa nu se sfarseasca zilele mele in desert, ci cauta, Stapana, spre mine, deznadajduitul. Roaga-L pe Cel ce S-a nascut din tine ca sa nu am soarta pacatosilor. Caci tu esti Maica lui Dumnezeu si eu, robul tau,intotdeauna nadajduiesc spre tine!pentru noi, robii tai, roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru, Caruia i se cuvine slava, dimpreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea, si in vecii vecilor, amin!
Trimiteți un comentariu

c3

MD. POCEAEV

Cum se cunosc icoanele MD


Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naştere, în naştere şi după naştere.