20 august 2022

Icoana Maicii DOMNULUI din Don (Donskoy)

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


                        Icoana Maicii DOMNULUI din Don a fost pictată de Teofan Grecul .
 
In ziua bătăliei de la Kulikovo (8 Septembrie 1380 , de sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de DUMNEZEU), Icoana a fost împreună cu armata rusă , Ajutându-o , dar după victorie a fost dăruită de către cazacii din Don ca un cadou comandantului lor , Marele Cneaz Dimitrie al Donului (1363-1389), care a mutat-O la Moscova .

Icoana a fost așezată prima dată în Catedrala Adormirii Maicii DOMNULUI din Kremlin , iar mai târziu în Catedrala Buna Vestire (acum , Icoana se află în Galeriile de Stat Tretiakov).
 
In amintirea victoriei de pe malurile râului Don , Icoana a fost numită „Don” sau „Donskoy”.
In anul 1591 , hanul Nuradin al Crimeei și fratele său, Murat-Girey, au invadat Rusia cu o armată numeroasă. Avansând spre Moscova au poposit pe dealurile Vorobiev.
 
Pentru a proteja orașul de dușmani, a fost făcută o procesiune în jurul Moscovei cu Icoana Maicii DOMNULUI din Don .

In ziua bătăliei , Icoana a fost în paraclisul militar aducând izbândă soldaților , punându-i pe tătari pe fugă.
 
In semn de recunoștință pentru Binecuvântarea săvârșită prin Icoana Preasfintei Născătoare de DUMNEZEU din Don , în 1592 , a fost înființată Mănăstirea Donskoy pe locul paraclisului militar .
Icoana Făcătoare de Minuni a fost așezată în această mănăstire , iar pomenirea Ei a fost stabilită la 19 August .

Conform tradiției , pe lângă pelerinajul cu Icoana Maicii DOMNULUI , odată la patru ani , Preafericirea Sa , Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii săvârșește slujba de pregătire și sfințire a Sfântului și Marelui Mir în catedrala mică , în onoarea Icoanei Maicii DOMNULUI din Don .

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ