31 ianuarie 2020

CUVANT de INVATATURĂ despre POMELNIC

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


                                                http://babylenutapentrusuflet.blogspot.ro/

Bucuria mea, vrei sa-ti spun cum se scrie un pomelnic? In partea stanga a pomelnicului se scriu cei vii (mentionand deasupra grupului: Vii), iar in partea dreapta, cei morti (mentionand deasupra grupului: MORTI), si NU INVERS, ca nu cumva, din neatentie, sa fie pomeniti Vii la Morti si Mortii la Vii.

 Te sfatuiesc ca la rubrica “Vii”, sa-l treci intodeauna primul si intotdeauna, pe parintele tau duhovnic, fiindca, prin el ti se iarta mereu pacatele, si tot prin el, ti se da Sfanta Impartasanie (viata ta cea vesnica).

 Apoi, sa-i scrii pe toti cei dragi ai tai, iar tu, sa te treci ultimul, dupa cuvantul Sfintilor Parinti: "ROAGA-TE, TU PENTRU TOTI, CA DE TINE ARE GRIJA DUMNEZEU!.

Sa scrii numele de botez intregi.

Nu se scriu porecle sau nume prescurtate: Bobo, Mimi, Nae, Gigi, Tica, Rica, Geo, Lori, Bebe, Pusa, Ica, Lie..." Pe pomelnic la vii, se trec doar numele celor pentru care ne rugam, fara alte mentiuni (sporul casei, s-o ia seful in ochi de bine, izbavire de patima betiei, sa traga gazele in curte, sa castige la 6 din 46...). In dreptul numelor celor morti nu se mai scriu alte precizari: erou, sau N.N. F. L. (adica, Nespovedit, Neimpartasit, Fara Lumanare). 

Nu este corect sa se scrie la rubrica celor “Morti”: Copii din lume fara nume” (adica avortati). Din moment ce n-au fost botezati nu pot fi pomeniti. Si ar mai fi ceva de spus: Cand te rogi pentru un om, s-o faci IN TAINA (l-ai pus pe pomelnicul tau si-l pomene?ti si in rugaciunile tale personale), dar, sa nu i-o spui, fiindcă, aceasta inseamna MANDRIE, diavolul te aude si va ridica razboi impotriva ta si vei pierde plata de la Dumnezeu. Sa zici ca si talharul cel de-a dreapta, rastignit deodata cu Iisus Hristos: “Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta" (Luca 23:42).

                                                                                                       Amin si Aliluia!
                                                                                                           Preot Ioan .

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ