19 august 2012

Spre ce ne indreptam-arta bisericeasca contemporana-Nowosiel

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...





Biserica ortodoxa ukraineana de la Loudres

Supus unui test de morala intelectuala zilele trecute de o tanara ce lauda pe Lady Gaga ,m-am gandit la un adevarat periplu cultural.
Tanara ma intreba ,nici mai mult sau mai putin,"Ce treaba are arta cu dogma crestina ? Asocierea zgaraie pe creier, mai ales pe contemporani.".Facea referire la titulatura grupului nostru-artasireligie.
Tocmai de aceea m-am gandit sa va prezint arta contemporana bisericeasca,o arta actualizata pana la cele mai mici tipare,dar care nu se departeaza catusi de putin de canoanele trasate de Dionisie de Fourma,cel ce a stabilit normele crestine aplicate picturii icoanelor.
Artistul este un pictor polonez,un zugrav si iconar-Jerzy Nowosielski -nume greu de pronuntat,dar greu de uitat dupa ce ii vezi catapetesmele.



Interiorul altarului

Pentru astazi,caci am de gand sa va mai arat din arta lui ,m-am oprit la pictura unei biserici ukraineene,nu neaparat ca este pictata de el,ci tocmai datorita faptului ca nu va fi vizitata niciodata.Motivul????Pai tocmai aici este......
Biserica se afla in Lourdes,unde se afla catedrala Maicii Domnului.Cine nu a auzit de "minunile" ce le "face" aici icoana Maicii Domnului,sau de "aparitiile" insasi ale Fecioarei,indelung mediatizate.
Pai cine sa mai mearga sa vada pictura lui Jerzy Nowosielski in biserica ukraineana?
Si atunci m-am gandit sa prezint eu biserica,profitand de peroratiile domnisoarei la blogul meu despre concertul sustinut la Bucuresti de cealalta doamna-Gaga.
Deoarece pictorul este polonez si am in lista prietenilor multi artisti polonezi va rog sa imi permiteti sa intercalez si cateva comentarii in limba poloneza.



Maria Magdalena-a se vedea vasul cu ulei,ulei cu care a fost uns Iisus pe picioare

Tak naprawdę więcej przeżyć duchowych dało mi inne miejsce w tym miasteczku - raczej nie odwiedzane przez pielgrzymów. Będąc na terenie sanktuarium wystarczy spojrzeć w górę (w kierunku północnym), by spostrzec złote kopuły. To ukraińska cerkiew greckokatolicka, w której polichromię w 1984 r. wykonał jeden z najlepszych polskich malarzy - niedawno zmarły Jerzy Nowosielski. Warto się tam wybrać - to tylko jakieś 10 minut spacerkiem od Sanktuarium Maryjnego.



Maria Egipteanca


Biserica nu este prea departe de catedrala renumita,circa 10 minute de mers pe jos de la Sanctuar.Merita vizitata macar pentru cupolele sale de aur,indelung mestesugite,dar mai ales pentru linistea spirituala ce ti-o confera acest mare pictor polonez-Jerzy Nowosielski.Eu spun ca aici veti avea mai multa experienta spirituala decat in Sanctuarul de la Loudres asteptand aparitiile Fecioarei.Aici ,in aceasta biserica ,SIMTITI PREZENTA FECIOAREI prin pictura,pictura ce va invita la introspectie si pietate.



Cei trei magi care dupa unii erau cinci-mare stiinta a picturiisi a cunoasterii religioase-a pictat cinci dar ingrupuri de trei,pentru a fi echidistant

Sama cerkiew jest bardzo mała - to w zasadzie kaplica, połączona z co najmniej dwukrotnie większym domem parafialnym. Wewnątrz ikony: ciemne twarze na niebieskim tle, które zachęcają do kontemplacji. Emanują z nich powaga i skupienie, nabożne sacrum, które nie tak łatwo znaleźć w pobliskim Sanktuarium.

Biserica în sine este foarte mica - este practic o capelă, raportata la casa parohială care este de cel putin doua ori mai mare.Asta este situatia,in biserica slujeste Domnul,care este unul singur,afara slujesc preotii care sunt milioane.



Nasterea lui Iisus

În interior-o icoana,in fapt totul este unitar,formand o imagine de intreg: fețele întunecate pe un fond albastru care încurajează contemplarea. Ele emana gravitatea și focalizarea devoționalul sacru, care nu este atât de ușor de găsit într-un altar din apropiere.
Intreaga conceptie a picturii,prin simetria culorii,prin perpetuarea ei neintrerupta de abundenta coloristica te duce ca finalitate de a vedea intregul ca o singura icoana-BISERICA.
Pictorul alege maiestuos culoarea,fondul este acelasi,iar corpurile Sfintilor practic sunt pictate cu aceleasi culori,astfel incat sa nu existe o disonanta intre registrele picturale,intre diversele scene biblice pictate.
Este o pictura novatoare,tine cont de toate descoperirile moderne in materie de umbra,tus,gross,duct sau linie ce creaza ideea de perspectiva,DAR TOTUSI RESPECTA CANOANELE BIZANTINE.



Fecioara Maria in chip Oranta

Cum reuseste?Ei bine va ramne un mister ,pe care artisti plastici il vor dezbate,caci pictorul a trecut de curand la Domnul.
Jerzy Nowosielski,pictorul acestei maretii,este cunoscut in special pentru zecile de tample,catapetesme,pictate si construite de el.Ca o ironie a sortii in acesta biserica tocmai catapeteasma nu este pictata de el,ci intreg ansamblul.

Jedyny "zgrzyt" w tym harmonijnym wnętrzu to nieco tandetny ikonostas - wielka szkoda, że nie został on wykonany także przez Nowosielskiego, który jak nikt potrafił stworzyć piękne, harmonijne wnętrze sakralne, także pod względem architektonicznym (jak to uczynił np. w cerkwi w Białym Borze).



Increstinarea poporului ukrainean de catre tarul Vladimir.

Cand iesi din biserica te orbeste lumina si coloritul naturii,parca pierzi ceva,ai impresia palpabila ca ai parasit raiul si esti,firesc,cotidian,pe pamant.
Pictorul creaza sacrul printr-o stiinta novatoare,el picteaza acelasi fundal color,aici albastrul,ca mai apoi si in cazul Sfintilor prezenti in scenele biblice ,sa recurca la un numar redus de culori,astfel creand un spatiu unitar,o lume noua,in adevaratul sens al cuvantului.Ai senzatia clara ca ai parasit pamantul si esti intr-o dimensiune noua,ce te inconjoara,te mangaie,un spatiu ,care desi nou,iti este extrem de familiar,dar cumva in particular,te individualizeaza,te face sa te simti in fata unei experiente ce te asteapta sa o traiesti.O experienta mistica.
Si va asigur ca doar am inchis ochii si v-am prezentat ce am trait,fara a folosi cuvinte mestesugite sau figuri de stil.Pur si simplu este traire,departe de ceeace iti ofera mult mediatizatele"Aparitii ale Fecioarei de la Loudres".



Iisus Pantocrator in chip de taran ukrainean ,port popular


Si se afla doar la 15 minute de mers pe jos de la Catedrala.Deci daca va aflati in zona,nu ocoliti aceasta biserica ukraineana.
Poate am facut greseli de scriere,nu vreau sa ma intorc asupra textului,a fost o experienta numai retrairea acelui moment in timp ce il descriam pentru voi.
Astazi am vrut sa deschid o fila spre acest pictor,maine vreau sa va prezint ,poate cea mai spectaculoasa constructie poloneza a unei biserici ortodoxe,unde arhitect si pictor este cel prezentat astazi.



Desi numele biserici,sau localitatii,Białym Borze,nu va spune nimic,va asigur ca este un lacas de cult pur ortodox,dar putin construit altfel,modern,dar ,la fel ca si pictura,respectand sacralitatea bizantinului.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ