25 februarie 2012

Piedica virtuţii

                                     

Multora li se pare că dacă ar fi în altă împrejurare ar fi mai buni.
Bogatului i se pare că piedica virtuţii este bogăţia, săracului - sărăcia, învăţatului - ştiinţa, nebunului - nebunia, bolnavului - boala, sănătosului - sănătatea, iar tânărului - tinereţea.
Aceasta este numai o închipuire şi o recunoaştere a înfrângerii morale; ca şi când un soldat slab ar căuta să se mângâie: în acest loc trebuie să fiu învins, să mi se dea alt loc şi voi fi un viteaz! Adevăratul soldat este totdeauna viteaz, fie că se menţine pe locul său, fie că este răpus.
Dacă împăratul Lazăr ar fi fugit de pe Câmpul Mierlei, ar fi fost socotit un învins; însă pentru că a rămas pe locul său şi a căzut, el este socotit învingător.
Adam a pierdut credinţa în rai; Iov şi-a întărit credinţa plin de bube pe gunoi.
Profetul Ilie niciodată nu a spus: foamea mă împiedică să fiu ascultător faţă de Dumnezeu; nici împăratul David n-a spus: coroana mă împiedică să ascult de Dumnezeu.
                                                (Sfântul Nicolae Velimirovici - Învăţături despre bine şi rău)

Ce adevărat este! Câţi nu spun: dacă aş fi în mănăstire, aş face mai mult pentru suflet, sau: dacă aş fi în ţară şi nu în Spania, aş şi mai aprins în credinţă, sau: dacă nu aş lucra zece ore la patron, m-aş ruga mai mult... Dar cine ne împiedică să facem din casa noastra o mănăstire? Cine ne împiedică să trăim în spirit ortodox, chiar dacă suntem în Spania, sau Italia? Cine ne împiedică să zicem "Doamne Iisuse" în cele zece ore, când muncim la patron? Au nu zice psalmistul David: "În tot locul stăpânirii Lui, binecuvintează suflete al pe Domnul".

DOAMNE AJUTA! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ