4 iunie 2018

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Igorevskaia”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


In acest caz, numele Icoanei Igorevsk a Maicii Domnului, sarbatorita la 5 iunie, provine de la un print, Igor Olegovici, mult-patimitorul, care a fost martirizat exact In fata Icoanei, In timpul Sfintei Liturghii, pe cand se ruga, la 19 septembrie 1147. Originile icoanei sunt grecesti, avand In plus o inscriptie apartinand Sfantului Igor.
Traditia pune astfel In legatura aceasta Icoana a Maicii Domnului cu Printul Igor Olegovici de Chernigov si Novgorod-Severskii. Printul Igor a fost una din victimele luptei princiare pentru tron, din Rusia. El a fost mai Intai Intemnitat de marele Duce Iziaslav II Mstislavici In manastirea Vidubitskii a Sfantului Mihail de langa Kiev si mai apoi, sub stricta supraveghere, In manastirea Pereiaslavl a Sfantului Ioan. Aici a fost obligat sa se calugareasca, sub numele de Gavriil, fiind chiar bolnav. Ulterior a fost Insa ucis, de teama unei parti a populatiei Kievului ca va accede la ducat. De fapt, printul nu mai avea niciun gand de domnie, dedicat postului, rugaciunii, Intr-un proces de pocainta. 
Dar nimeni nu credea acest lucru. Icoana martora la evenimente este cunoscuta drept una dintre cele facatoare de minuni si cinstita la 5 iunie, zi In care sfintele moaste ale Printului Igor au fost Inmormantate cu toata cinstea (1150). Icoana este o varianta a Icoanei Maicii Domnului din Vladimir, Insa cu mai putine detalii, Infatisand doar partea superioara a corpului Maicii Domnului, din Icoana Vladimir. Aceasta reflecta o practica straveche de copiere a Icoanelor facatoare de minuni, In marime mai mica si cu mai putine amanunte. Icoana Igor a circulat prin mai multe copii, chiar Inainte de a fi foarte cunoscuta Icoana Vladimir. 
La fel ca si In celelalte Icoane de tip Eleousa (sau Milostiva), atentia se concentreaza pe chipurile Maicii si Pruncului. Acest tip de Icoana indica semnul dragostei lui Dumnezeu pentru oameni, prin Intruparea Sa. In timpul ocupatiei Kievului, in 1941, icoana a disparut, dar memoria si cinstirea ei s-au pastrat.
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!
SURSA

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ