20 august 2023

Rugăciune către icoana Maicii Domnului ”Pantanassa”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                      

”Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi-i de-a pururea; toată împresurarea risipește-le grabnic, turma ta o păzește de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă și Maică a Domnului” (Tropar)

Pe 18 august și 15 octombrie este cinstită Icoana Maicii Domnului numită ”Pantanassa”, adică ”Împărăteasa tuturor”, una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu, prezentă în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.

Multe minuni au fost săvârșite înaintea acestei icoane, mulți credincioși tămăduindu-se de cancer sau alte boli incurabile.

Istoria mănăstirii Vatoped se împletește cu istoria icoanelor prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind-o de atacurile piraților, înmulțind untdelemnul în cămările acesteia și vindecând de boli sau pedepsind îndrăzneala unor viețuitori din mănăstire, a Împărătesei Placidia sau a turcilor.

Icoana Maicii Domnului "Pantanassa" este pictată pe lemn în secolul al XVII-lea și se află așezată pe iconostasul din partea stângă a naosului bisericii celei mari. Maica Domnului și Pruncul Iisus stau așezați pe un tron împărătesc împodobit, iar de o parte și de alta, în spate, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune. Icoana a fost adusă de obștea lui gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Vatoped.

Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheron Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.

Câteva icoane ale Maicii Domnului ”Pantanassa” vindecătoare de cancer – copii după original – pot fi găsite spre închinare în România: la Biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba şi la Mănăstirea Şinca Nouă din judeţul Braşov.

Rugăciune către icoana Maicii Domnului ”Pantanassa”

Atotbună Stăpână, Sfânta Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasa a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce ești milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu, și trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă, și cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasa a toate. Adu-mi biruința, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin.




Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ