15 august 2021

Sarbatorita 15 august si 28 august -Patroana si ocrotitoarea celor nascuti de ziua ei!

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SAIcoana a Maicii Domnului din Bakhchisarai (Crimeea, Mariupol)



Ocroteste de foc,cutremur,calamitati,boli si epidemii. Ajuta pe cei necredinciosi sa capete intelepciune,ajutor grabnic in problemele familiei ,te ajuta sa iei decizii corecte la momentul oportun,ajuta in boli fizice grele si mentale. Ocrotitoare mare a casei de vrajmasi vazuti si nevazuti,aduce pace si bunastare in familie!

Icoana Bakhchisarai a Maicii Domnului, conform legendei, a apărut în Crimeea lângă orașul Bakhchisarai. Pe lângă numele menționat, icoana a purtat și alte nume, în special: Panagia, icoana Crimeei a Maicii Domnului și Mariupol. Anterior, această icoană se afla în schitul Adormirii Maicii Domnului care se afla într-un defileu montan, la periferia orașului Bakhchisarai.

Nu s-au păstrat dovezi istorice cu privire la însuși apariția icoanei miraculoase a Maicii Domnului, dar au existat două legende.O legendă spune că într-un defileu montan, lângă Bakhchisarai, într-o zi a apărut un șarpe mare care a început să omoare nu numai animale, ci și oameni. Locuitorii din zonă nu l-au putut extermina. Simțindu-și neputința, s-au întors cu rugăciune către Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu și au rugat-o pe Maica Domnului să-i elibereze de această nenorocire.

Noaptea, văzând că o lumânare ardea pe stâncă, au sculptat imediat trepte în munte și au urcat până la lumânarea aprinsă. Acolo le-a fost descoperită imaginea Maicii Domnului. Nu departe de icoana zăcea șarpele învins, care a fost imediat ars. După aceea, grecii și mai ales genovezii, care locuiau în Teodosia, au început să viziteze cu zel acest loc pentru a se închina sfintei imagini a Fecioarei Maria.

O altă legendă spune că, în vremurile străvechi, în apropierea acestor locuri, un păstor al unui anumit prinț local Mihail pășuna turme în apropierea acestor locuri. Odată, după ce și-a condus turmele în râpa Uspensky, a văzut pe stâncă o icoană a Maicii Domnului. Era la zece brațe de la sol, o lumânare ardea în fața ei.Prințul a aflat despre apariția sfintei imagini și a poruncit să aducă icoana în casa sa, care se afla în munții din jur. Deși Mihail a primit sfânta icoană cu respect, dar a doua zi aceasta numai era în casă: stătea din nou în același loc - pe stâncă.A doua oara a fost adusă Sfanta icoana în casă și același lucru a fost repetat din nou. Apoi s-a decis construirea unue biserici mici în stâncă, vizavi de locul unde a apărut icoana Maicii Domnului. În acest scop, a fost sculptată o peșteră, iar din exterior i s-a atașat o scară. Datorită faptului că apariția imaginii a avut loc pe 15 august, biserica a fost sfințita în cinstea Adormirii Maicii Domnului.

În 1778, sub ultimul mitropolit de Gotf și Kefai Ignatie, icoana miraculoasă a Maicii Domnului a părăsit Crimeea și a fost adusă în orașul Mariupol, unde a fost așezată într-o biserică special construită pentru ea în cinstea Adormirii Maicii Domnului.Aici Icoana Bakhchisarai a Maicii Domnului a devenit faimoasă pentru multe minuni - în 1848 în timpul unei epidemii de holeră și în 1855 - în timpul operațiunilor militare din campania din Crimeea. În 1887, imaginea sfântă a fost transferată într-o biserică de piatră în cinstea Adormirii Maicii Domnului, unde a fost plasată într-un baldachin special de pastrare a sfintei icoane.

Cu toate acestea, Maica Domnului, care a sfințit Stânca Adormirii cu apariția imaginii Sale, nu a încetat să patroneze acest loc. Prin prezența Sa invizibilă, Ea a început să dea semne ale îndurării Sale față de cei afectați și astfel să păstreze râvna reverentă în rândul oamenilor în rugăciunile către Panagia din stânca Adormirii MAicii Domnului.

În 1850, grație eforturilor arhiepiscopului de Kherson, Inokenty, s-a realizat restaurarea mănăstirii Bakhchisarai. A început să poarte numele Skitul Adormirii Maicii Domnului Bakhchisarai, sau Panagia.Langa biserica din peșteră au fost construite până la 16 chilii pentru viața ascetica a fraților. Deschiderea schitului a avut loc pe 15 august. În această zi, anual, mulți pelerini s-au adunat la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pentru a se închina icoanei facatoare de minuni cu imaginea Maicii Domnului dezvăluită aici.

Icoana Bakhchisarai a aparținut numărului de icoane de ceară, ceea ce mărturisește vechimea sa comparativă și originea bizantină. Momentul scrierii sale, conform diferitelor opinii, variază între secolele XI și XIV. Imaginea aparținea tipului Hodegetria Indrumatoarea- MAica Domnului cu Pruncul pe mâna stângă.

Au fost create mai multe veșminte pentru a decora icoana Bakhchisarai. Unul dintre ei, realizat în Crimeea, avea o inscripție în limba greacă: „Rugăciunea tuturor creștinilor evlavioși cu ajutorul și zelul locuitorilor orașului Marien, 1774, ziua de 20 aprilie”. Ulterior, acest halat a împodobit sfanta icoana.

O altă riza a fost făcută pe cheltuiala soției locotenentului general al armatei Don, Evdokia Martynova; a treia, brodată cu perle, împânzită cu diamante și alte pietre, a fost realizată de călugărițe, probabil în 1861, folosind încasările din vânzarea de ofrande către icoană.

La sfarsit. XIX - devreme. Secolul XX. Icoana Bakhchisarai a fost foarte degradată, soarta sa după 1918 este necunoscută.

Toate copiile ei sunt facatoare de minuni.

Icoana are acatist.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ