14 august 2021

Icoana Maicii Domnului „ Sfătuitoarea ”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


ICONOGRAFIE
Icoana Maicii Domnului „ Sfătuitoarea ” este numită astfel deoarece Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor sunt reprezentați sfătuindu-l pe paraclisierul Gheorghe .
Acest eveniment a avut loc la scurt timp după apariția icoanei Maicii Domnului din Tikhvin , în 1383 , când însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a poruncit paraclisierului Gheorghe să înlocuiască crucea de metal de pe biserica nou construită în cinstea ei la Tikhvin , cu una din lemn .
Pe locul acestei viziuni a fost construit un paraclis în cinstea Sfântului Nicolae , făcătorul de minuni .
Paraclisul a ars de mai multe ori (prima dată în 1390 , în același timp cu biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Tikhvin) .
În 1515 a fost construită o biserică de lemn și s-a fondat o mănăstire în cinstea acestei sfinte icoane . 

Minunea
prin care Maica Domnului a cerut o cruce de lemn
MINUNI - VINDECĂRI - VEDENII

Un paraclisier , cu numele Gheorghe , al bisericii celei din nou zidită din Tikhvin , era un bărbat cu viaţă curată , cucernic şi plăcut lui Dumnezeu .
Acela, împlinindu-şi datoria după porunca primită , se întorcea la biserică în ziua dinaintea Praznicului .
El fiind departe de biserică , cale de trei stadii în pustie , a simţit un miros plăcut , de tămâie şi aromate mirositoare ‒ darul Sfântului Duh , prin venirea sa de faţă , a umplut acel loc de mireasmă ‒ , căci avea să se arate aici însăşi Preasfânta Născătoare de Dumnezeu .
Pe când Gheorghe mergea şi cugeta în sine de unde ar putea să vină , în acea pustie , o mireasmă atât de plăcută , deodată a văzut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu stând pe o ramură de brad şi strălucind cu lumină negrăită , ţinând în mâna dreaptă un toiag roşu , în care părea că se sprijină .
Înaintea ei se afla un bărbat luminos , îmbrăcat în haine arhiereşti , împodobit cu cărunteţe , care după chip semăna a fi Sfântul Ierarh Nicolae .
Văzând paraclisierul acea minunată arătare , s-a cuprins de frică şi spaimă şi a căzut la pământ ca un mort .
Arhiereul cel ce stătea înaintea Născătoarei de Dumnezeu , apropiindu-se de el , l-a atins și i-a zis :
„ Scoală-te, nu te teme! ”
Iar el , cu cutremur şi cu spaimă , s-a sculat în genunchi şi , având mâinile la piept , privea la ceea ce se vedea .
Atunci Preacurata Fecioară ce şedea pe ramură , i-a zis :
„ Omule , ducându-te la biserică , să spui Preoţilor şi oamenilor să nu pună crucea de fier , pe care vor s-o pună pe biserica mea , ci să pună o cruce de lemn ; pentru că aşa am voit eu . ”
Paraclisierul , luând puţină îndrăzneală , a zis, cu frică :
„ Doamnă şi Stăpâna mea , nu mă vor crede pe mine . ”
La aceasta , arhiereul i-a răspuns :
„ Când nu te vor crede , atunci va fi semn de încredinţare ! ”
După cuvântul acesta , Preacurata Fecioară care s-a arătat și arhiereul cel ce stătea înaintea ei s-au făcut nevăzuţi .
Atunci paraclisierul a înţeles că arătarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este adevărată , iar arhiereul care s-a arătat împreună cu ea este marele arhiereu făcător de minuni , Nicolae .
Îngenunchind încă o dată în locul acela , a înălţat rugăcini de mulţumire lui Dumnezeu , pentru că s-a învrednicit de acea vedere preaslăvită .
Mergând la biserică , a spus preoţilor şi oamenilor cele pe care le-a văzut şi auzit ; dar aceia nu l-au crezut , ci au poruncit lucrătorilor să pună pe biserică crucea de fier .
Când unul dintre acei lucrători , după porunca preoţilor , a luat crucea de fier şi s-a suit cu ea pe biserică şi a început să o aşeze , deodată s-a pornit un vânt tare cu vifor mare , iar pe omul cu crucea de fier , apucându-l cineva nevăzut , ca şi cu mâinile , l-a pus pe pământ nevătămat , ca şi cum s-ar fi coborât singur cu picioarele lui .
Atunci preoţii şi oamenii , văzând acea minune , s-au temut şi au crezut cuvintele paraclisierului , preamărind pe Dumnezeu şi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu , şi au fericit pe marele făcător de minuni Nicolae .
Apoi , îndată făcând o cruce de lemn , au pus-o pe biserică şi au prăznuit cu bucurie ziua sfinţirii bisericii , împreună cu Praznicul Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu .
Și se săvârșeau atunci multe minuni , din acea Icoană făcătoare de minuni a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu , dându-se tămăduire celor cuprinşi de boli , dar nu numai atunci , ci şi după aceea .
După sfinţirea bisericii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din Tikhvin , tot poporul s-a dus acolo unde plăcutul lui Dumnezeu , paraclisierul Gheorghe , a văzut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi pe făcătorul de minuni Nicolae , şi rugându-se , au zidit o casă de rugăciuni în numele Sfântului Nicolae , făcătorul de minuni ; iar din ramura aceea pe care a stat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu , au făcut o Cruce şi au pus-o în casa de rugăciuni , pentru închinare , poporului cel binecredincios ce venea acolo .
Toate acestea s-au făcut pentru neuitata pomenire a celor de pe urmă despre arătarea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi a Ierarhului Nicolae .
Multe minuni se făceau acolo , ca și în biserica Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu , spre slava Domnului şi spre folosul oamenilor celor credincioşi . 

(Protosinghel Nicodim Măndiță , Minunile Maicii Domnului , Editura Agapis , 2001 , p. 393)

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ