26 iunie 2020

Icoana Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Această Icoană a Maicii DOMNULUI este considerată cea mai veche și mai frumoasă Icoană din România , și cunoscută în toată lumea ca Făcătoare de Minuni . Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț a întărit Credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.

 

Icoana Maicii DOMNULUI Lidianca , Indrumatoarea , din Mănăstirea Neamț Este Prăznuită pe :

+ 12 Martie ;

+ 26 Iunie/ 9 Iulie , în aceleași zile cu Icoana Maicii DOMNULUI din Lida .

Icoana Maicii DOMNULUI din Mănăstirea Neamț Este cunoscută și sub Numele de Icoana „Lidianca”, pentru că este considerată o copie perfectă a Icoanei din Lida .

Această Icoană a Maicii DOMNULUI este considerată cea mai veche și mai frumoasă Icoană din România , și cunoscută în toată lumea ca Făcătoare de Minuni . 

Timp de peste 600 de ani , Icoana Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț a întărit Credința Creștin-Ortodoxă a conducătorilor , monahilor și a credincioșilor din România .


Ea a fost comandată de către Sfântul Gherman în anul 665 , fiind copie a Icoanei Maicii DOMNULUI ce se afla în Lida , din anul 35 . 

Pe spatele Icoanei Este zugrăvit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe , Care S-a născut în Lida . 

Sfântul Gherman a adus Icoana cu el în Constantinopol atunci când a devenit patriarh , și a oferit-O Mănăstirii Heleopatra .

       La începutul persecuției iconoclaste a împăratului Leon al III-lea, în anul 714, Icoana Maicii DOMNULUI a fost ascunsă , iar în anul 716 a fost trimisă în secret de către Sfântul Gherman la Roma , Papei Grigorie al III-lea .

Icoana Maicii DOMNULUI a fost așezată timp de 106 ani în Basilica „Sfântul Petru” din Roma . 

După învingerea iconoclaștilor, Papa Serghie al II-lea a readus Icoana în Constantinopol . 

Icoana a fost întâmpinată la intrarea în Constantinopol de Sfânta Impărăteasă Teodora , însoțită de Sfântul Metodie , Patriarhul Constantinopolului și popor mult din Imperiul Bizantin . 

                            Apoi , Icoana a fost reașezată în Mănăstirea Heleopatra .

In jurul anului 1400 , împăratul Manuel al II-lea Paleologul a trimis Trei Icoane în semn de recunoștință a Imperiului Bizantin , față de Voievodatul din Moldova :

+ Una pentru Voievodul Alexandru cel Bun – Icoana Făcătoare de Minuni a Sfintei Ana , Care a fost așezată în Mănăstirea Bistrița , Neamț , România .

+ Una pentru soția sa , Neacșa (numită în unele scrieri Ana) – Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii DOMNULUI , Care a fost așezată în Mănăstirea Agapia , Neamț , România .

+ Una pentru Mitropolitul Iosif Mușat – Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii DOMNULUI Care a fost așezată în Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava , cunoscută sub denumirea de Biserica Mirăuți .

Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuți din Suceava se afla în apropierea Curții Domnești și a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană a Moldovei , între anii 1402-1522 . 

Icoana Maicii DOMNULUI a stat în biserica Sfântul Gheorghe până în anul 1415 , când a fost dusă și așezată în Mănăstirea Neamț , unde a și rămas de atunci .

In timpul unei invazii a Imperiului Otoman, Icoana a fost îngropată din Iunie 1821 , până în Octombrie 1822 , împreună cu alte obiecte de valoare , într-o poiană tainică de pe Muntele Rusu , pentru a fi protejată . 

Astăzi , pe locul în care a fost îngropată Icoana Preasfintei Născătoare de DUMNEZEU se află Schitul Icoana Veche .

Intre anii 1844-1845 , Icoana a fost ferecată într-o îmbrăcăminte de argint aurit , ornamentată cu pietre prețioase .

Unul dintre principii moldoveni a oferit o copie a Icoanei Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț unui moșier rus , pe nume Certkov . Descendenții lui Certkov au așezat Icoana în biserica din sat în anul 1846 . Pe spatele Icoanei se află o inscripție în 

care se spune că Icoana este o copie fidelă a Icoanei trimise din Constantinopol , de către împăratul Manuel Paleologul .

De asemenea , prin Călăuzirea Maicii DOMNULUI , Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi (15 Noiembrie) a povățuit mulți asceți în Rusia și , mai apoi , în România .

https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-de-la-manastirea-neamt

Traducere și adaptare: Mihai-Alex Olteanu

Sursa: 

http://stpaisiusmonastery.org


Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ