29 mai 2020

Rugăciune la Icoana Maicii Domnului „Chezașa celor păcătoși”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


         O, Podoaba cetelor îngerești și Lumina celor ce călătoresc în pământul mântuirii, Vasul cel preafrumos plin de mirul tuturor darurilor Duhului, Oglinda sufletelor umilite, Veșmântul celor iubitori de feciorie, Buna Povățuitoare a maicilor, Biruința sihaștrilor, Dorul mucenicilor, Nădejdea neclintită a păcătoșilor, Preasfântă Fecioară și Maica Cuvântului, adapă-ne pe noi cei însetați de mântuire din izvorul minunilor Tale și cu starea Ta de față înaintea tronului Treimii mijlocește iertarea păcatelor noastre.

Nu avem nici o picătură de umilință în vasul sufletelor noastre și cu totul ne-am cufundat în adâncul nelegiuirilor. Nu avem gând de întoarcere și în mormântul lenevirii ne-am așezat. Am lepădat mila Domnului și cu mulțime de păcate ne-am împovărat. Pentru aceasta, te rugăm, Preacurată Maică a Domnului, să ne fii apărătoare nebiruită la judecată și mai înainte de a sosi ceasul înfricoșător al morții să ne solești pocăință.

Ca Una Ce ai născut pe Cel de pe scaunul heruvimilor, pe noi, cei pierduți în temnița păcatelor, ne slobozește, apropiindu-Te cu cheia rugăciunii Tale. Nu ne părăsi în vremea primejdiilor, ci ca Una Ce ești Izvor al milostivirii credincioșilor, adapă-ne cu picăturile îndurărilor Tale. Surpă toate ispitele vrăjmașilor nevăzuți cu mâna Ta cea puternică, ca Una Ce ai ținut în brațele Tale pe Cel Ce cu mâna Sa a zidit toată făptura și așează pe cerul minților credincioșilor stele de gânduri dumnezeiești.

Înțelepțește-ne pe noi ca în toată vremea să Îți aducem jertfe de rugăciuni și mai ales să-Ți împletim cununa laudelor, ca să dobândim și noi cununa mântuire și viața cea veșnică spre slava lui Dumnezeu în veci. Amin.

Icoana Maicii Domnului din Odrino, Orlov - "Chezașa celor păcătoși"

Icoana Maicii Domnului „Chezașa celor păcătoși” este prăznuită pe 7 martie, 29 mai și în joia de după Duminica Tuturor Sfinților.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este cunoscută sub acest nume datorită inscripției: „Eu sunt Chezașa celor păcătoși dinaintea Fiului meu, care m-a încredințat că îi va auzi pe ei, iar cei ce îmi vor aduce bucurie prin ascultarea lor vor primi bucurie veșnică prin mine”.

Maica Domnului este reprezentată ținând pe Pruncul Hristos pe mâna stângă. Mâna ei dreaptă este ținută în mâinile Fiului, astfel: degetul ei mare este ținut de Prunc cu mâna dreaptă, iar degetul cel mic ‒ de mâna stângă a Acestuia. Acest gest semnifică faptul că Fecioara Maria este Chezașă (Mijlocitoare) pentru toți păcătoșii care îi cer ajutorul.

Deși nu se cunoaște originea acestei icoane (când a apărut sau cine a pictat-o), se crede că la baza zugrăvirii ei a contribuit un verset din Acatistul Acoperământului Maicii Domnului: „Bucură-te, Cea care întinzi mâinile pentru noi în rugăciune către Dumnezeu”.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu s-a proslăvit prima dată prin minuni pe la mijlocul secolului al XIX-lea, la Mănăstirea Sfântului Nicolae din Odrino, gubernia Orlov (și Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” se află în această mănăstire).

Fiind deteriorată de trecerea vremii, icoana Maicii Domnului „Chezașa celor păcătoși” se afla lipsită de cinstire (așezată între alte două icoane vechi), într-o capelă de lângă poarta mănăstirii. În anul 1843, mai multor oameni li s-a descoperit în vis că este înzestrată cu puterea de a săvârși minuni. După aceasta, icoana a fost mutată cu cinste în biserica mănăstirii. Răspândindu-se vestea, credincioșii au început să vină să se roage înaintea icoanei Născătoarei de Dumnezeu, pentru a primi tămăduire de boli trupești și izbăvire de necazuri.

Mai întâi a primit vindecare un băiat care era paralizat de mulți ani, datorită rugăciunilor pe care mama sa le-a rostit cu ardoare înaintea icoanei Maicii Domnului. Această minune a avut loc în anul 1844.

Icoana este cunoscută și pentru minunile săvârșite în timpul unei epidemii de holeră, când mulți bolnavi au primit tămăduire după ce s-au rugat înaintea ei.

După aceasta, la Mănăstirea Sfântului Nicolae a fost construită o biserică mare de piatră, cu trei altare, în cinstea icoanei Maicii Domnului „Chezașa celor păcătoși”.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ