DACA DORESTI SA ASCULTI PARACLISUL MAICII DOMNULUI, POTI SA PORNESTI DE LA BUTON...DOAMNE AJUTA!

PARACLISUL MAICII DOMNULUI!

29 septembrie 2013

PELERINAJ 2013 -SCHITUL OSTROV

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Am ajuns la Schitul Ostrov din Statiunea Calimanesti , judetul Vălcea
  si am ramas surprinsi de frumusetile vazute acolo, de florile si icoanele deosebite , de linistea de acolo...din
     manastire...
                      Incepand cu anul 1520 marele ziditor de cultura Romăneasca ,Neagoe Basarab (1512-1521) inscrie intre faptele sale rezidirea schitului Ostrov. ,atestat documentar de Radu cel Mare prin hrisovul din 26 aprilie 1500 in care se spune...
,,Iată am vazut-o parasita de la binecinstitorii,sfantraposatii domni , mosii si stramosii nostrii ...
Pisania actuala datand de la 1760 consemneaza .., Aceasta biserica facutu-o-au
io Neagoe voievod si doamna Despina, luna iulie 30 ,Văleat 7030 ,(1522)
Manastirea dintre ape ,prima manastire de maici din Tara Romăneasca ,este aleasa de doamna Despina, fiica despotului Ioan Brancovici al Serbiei ,ca loc de retragere dupa moartea sotului 15 sept 1521
Devenita monahia Platonida ,doamna Despina ramane aici 33 de ani Se stinge din viata la 30 ian.1554 rapusa de ciuma la Sibiu.
Biserica din Ostrov cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului,, este simpla,modestaapropiindu-se prin dimensiuni de vechiul stil romănesc al sec.xvi-lea.
Prin proportii ,prin turla ingrijit,compusa si executata ,prin colonete verticaletipic bizantine ,cu arcade cu zimti ,biserica din Ostrov poarta prin veacurifarmecul deosebit si expresivitatea artei medievale Romănesti.
Cladita din piatra de rău si caramida ea pastreaza in mic,particularitatilestructurale ale bisericilor Cozia si Vodita ll.
Are naosul in forma de trefla incoronat de turla, dupa traditia sărbeasca,absida altaruluisemicirculara in interior  si heptagonală in exterior,pronaosul patrat si boltit cilindric. Pridvorul de lemn este adaugat ulterior...

 

Icoana de hram de deasupra intrarii 

Sfintii Varvar Arapul  si Prea Cuviosul Moisie Arapul ( tălhari pocaiti )care strajuiesc usa de la intrare "
 Tabloul votiv reprezenându-i pe ctitorii Neagoe Basarab, pe doamna Despina si doi din copii lor Teodosie si Ruxandra.
Sfintele Cuvioase Mucenite Teodora ,Teofana ,Irina si Teodosia - imparatesele bizantului -pe peretele de sud din pronaus.
Icoanele Imparatesti pictate pe zidul despartitor dintre pronaus si naos ;
Icoana " Deisis "din absida dreapta a naosului cu un bogat repertoriu de personaje
Sfintii autori de liturghii de o parte si de alta a icoanei Maicii Domnuluisi exceptionala scena a Coborarii de pe Cruce a Domnului Iisus si primirea Trupului de catre Maica Sa -din altar
Tămpla din tei aurit ,de factura bizantina dateaza de la zidirea bisericii .
Invaluit in legendele intretesute intre ramurile copacilor seculari care ii adaposteau Schitul Ostrovului a strabatut veacurile si s-a impus inca o data eternitatii in anul 1980 ,cand prin minune divina si binecuvântata lucrare omeneasca ,Biserica "NASTEREA MAICII DOMNULUI" s-a inaltat spre cer cu 6 metri pentru ca batrănul Olt sa isi adune apele in barajul Hidrocentralei Calimanesti .
Pictura Murala este restaurata intre anii 1987 -1988 de pictorul Viorel Grimalschi ,iar la 5 iulie 1989 dupa 5 ani de" tacere a clopotelor"schitul Ostrov este resfintit de IPS .Gherasim ,Arhiepiscopul Ramnicului,revenind loc de inchinaciune al cultului ortodox.


           In vara anului 2010 ,in incinta Schitului Ostrov s-a deschis un muzeu. Reintors la viata monahala, Schitul Ostrov marturiseste peste timp o ca istoria spiriatulitatii crestine românesti nu poate fi curmata oricat de adțnci si amenintatoare ar fi apele care navalesc peste ea...
Am facut multe poze , sa avem amintiri din aceste frumoase locuri...

                                           Imagini de vis din frumoasa  Manastire OstrovCtitorii au dăruit bisericii icoane pictate pe lemn...Trei dintre ele de o mare valoare artistica , reprezinta pe sfantul IerarhNicolae ,Sfintii Simion si Sava , si Coborarea de pe cruce a trupului Mantuitorului ,imbogatesc astazi colectia de arta al Romîniei .
In biserica se pastreaza Icoana Maicii Domnului pe care este scris ,,Aceasta sfanta icoana veche si facatoare de minuni s-au stricat foarte rau si s-au dres prin indemnul staretei Platonida si cu toata osandia dumnealui Jupan...Valeat 1791 , ianuarie 2 ,de Ion Zugravul"Am vizitat frumoasele locuri cu binecuvantarea Maicii Domnului cea facatoare de minuni , autobuzul ne astepta sa ne duca la Sfanta Manastire Cozia unde urma sa dormim si sa servim cina , si mai era putin pana sa se insereze...Cat de bine am fost primiti la Manastirea Cozia ,am sa va spun in postarea urmatoare ,,Doamne ajută !

UŞA MILOSTIVIRII
deschide-o nouă,
binecuvântată
Născătoare de Dumnezeu
Fecioară,
ca să nu pierim
cei ce nădăjduim întru Tine
ci să ne mântuim prin Tine din nevoi,
că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Trimiteți un comentariu

c3

MD. POCEAEV

cod2

Cum se cunosc icoanele MD


Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naştere, în naştere şi după naştere.