DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...
Poarta mănăstirii
Aici sant chliile si sala de mese
Pridvorul Bisericii dintr-un lemn
Din punct de vedere al picturii, icoana Maicii Domnului nu este realizată de același artist care a desenat „Judecata de Apoi”. Aceasta din urmă a fost făcută prima și pare a aparține de cultura sârbească. Cealaltă față a icoanei, pe care este pictată Maica Domnului, corespunde tehnicii de execuție bizantină, și a fost realizată de un pictor care a folosit un model cu o particularitate iconografică pe care o găsim la Constantinopol. Este vorba despre scrisul în limba greacă de pe veșmântul Preacuratei, un fragment din Psalmul 44.
Stejar secular frate cu cel din care a fost construita Bisericuta dintr-un lemn
In interiorul copacului se afla iconita care a fost pusa de maicute cu peste 70 de ani in urma cand copacul era micut...si crescand , icoana a ramas inauntru...si care se vede foarte bine...
Am sa va spun o povestioara frumoasa care ne da de gandit si ne invata cum sa fim tot timpul cu gandul la Dumnezeu...
La părintele Paisie Olaru venise o femeie să se spovedească. Ea l-a întrebat: "Părinte, cum o fi cu mântuirea mea? Eu nu ştiu multe rugăciuni pe de rost, pentru că nu am fost dată la şcoală şi nu ştiu să citesc". Părintele a întrebat-o: "Şi nu te rogi?", la care ea a grăit: "Mă rog, cum să nu mă rog". "Şi cum te rogi?". "Uite cum mă rog. Atunci când mătur prin casă zic în mintea mea: "Doamne, curăţeşte sufletul meu, cum curăţ eu gunoiul din casă". Atunci când spăl rufe spun din nou: "Spală, Doamne, negreala păcatelor din inima mea, ca să fie frumoasă, aşa cum e o rufă curată şi spălată". Când fac orice alt lucru spun aceleaşi cuvinte". Femeia l-a întrebat în final: "Părinte, o fi bună rugăciunea asta?", iar părintele Paisie i-a spus asa: "Numai aşa să te rogi toată viaţa de acum înainte!".
Dragostea tatălui pentru copil
- "Nu înţeleg cum S-a jertfit Mântuitorul pentru noi", zicea într-o zi un om către altul.
CestălaIt, fiind mai zidit în învăţătura Domnului, i-a povestit aşa:
- "Într-o ţară depărtată, în vremea unei revoluţii, un tânăr a fost condamnat la moarte. Tatăl său ca să-l scape, s-a furişat în temniţă şi dându-se drept fiul său, de vreme ce avea întocmai acelaşi nume cu el, l-a liberat pe fiu şi a doua zi a mers el la moarte. Atâta dragoste a avut tatăl pentru fiul său, încât, ca să-l scape cu viaţă, a primit el moartea în locul fiului. Asemenea este şi cu jertfa Mântuitorului nostru. Ca să ne dea viaţă bună şi curată, S-a jertfit El pentru noi, cu atâta condiţie: să-i urmăm învăţătura?"
Omul cel slab în credinţă a înţeles, şi de atunci s-a întemeiat şi el mai cu putere în învăţătura Mântuitorului nostru.
Am ajuns la Sfanta Manastirea dintr-un lemn ,seara pe la ora 21...eram ingrijorati ca se intunecase si ne gandeam ca nu mai primim cazare.
Dar Maicuta Domnului nu ne-a lasat ,ne-a ascultat rugaciunile si a venit o calugarita care ne-a impartit pe camere si am dormit linistiti...acum eram foarte obositi si dupa mancarea cea buna de la Folesti, numai paturile ne mai lipseau...
Va pot spune ca aici domneste curatenia , credinta si linistea .
Ne-am plimbat putin prin curtea Manastirii,ne-am spalat si la culcare... Ne-am culcat ,si dimineata ne-am trezit pentru Sfanta Liturghie.
Sf. Mânăstirea Dintr-un Lemn este un așezământ monahal din comuna Frâncești, județul Vâlcea, la aproximativ 25 de kilometri sud de municipiul Râmnicu Vâlcea și 10 km nord de orașul Băbeni, pe valea Otasaului...separata prin dealurile vecine de manastirile Surpatele si Govora,Vâlcea.
Ea poarta Hramul Nasterea Maicii Domnului si este ctitorita de Matei Basarab
Este declarată monument istoric , sub denumirea Mănăstirea "Dintr-un Lemn".
Datare: 1635
Denumirea vine de la o veche traditie locala conform careia aceasta manastire a fost edificata dintr-un singur stejar.
Manastirea este o oaza de liniste pentru cei ce poposesc pe aceste locuri minunate...
Cea mai veche mărturie despre apariția mănăstirii într-un ținut de un farmec deosebit, la margine de pădure seculară cu stejari asemeni, a fost consemnata in scris de diaconul Paul de Alep. Din însemnările călătorului pe meleagurile țărilor Române, diaconul arab creștin Paul de Alep. Acesta pe la 1653-1658, însoțind pe Patriarhul Macarie al Antohiei, scrie că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Mai spune că acesta aude o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular.,,Dorinta mea este ca tu sa zidesti ,aici, pentru mine o manastire din acest copac:
Urmand sfatul din vis, pustnicul a ridicat in acel loc o bisericuta folosind doar lemnul acelui copac
O altă mărturie scrisă existentă de la 29 iulie 1745 a Mitropolitul Neofit Cretanul,cercetand manastirea scria că "Un cioban cu numele de Radu, în timpul domniei lui Alexandru Vodă (1568-1577) a visat Icoana Maicii Domnului, despre care aminteste Paul de Alep si tăind stejarul în care a fost găsită icoana, a făcut din lemnul ei o bisericuță, numită din această pricină "Manastirea Dintr-un Lemn".
tot acelasi lucru il afirma in 1842 si poetul Grigore Alexandrescu.
Existenta stejarilor seculari ,precum si a Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Dintr-un Lemn ,se constitue probe de necontestat pentru adevarurile spuse in legenda.
Construita chiar pe locul stejarului purtator de icoana pe la mijlocul sec. al xvi-lea bisericuta de lemn este lucrata din barne groase incheiate in coada de randunica.
Are o forma dreptunghiulara, cu absida a\ltarului decrosata cu o lungime de 13 m ,pe o latime de 5,5 m si inalta de 4 m , cu un pridvor deschis fara turla...
Aceasta micuta biserica este ca o bijuterie care te indeamna sa mergi sa o vizitezi doar cand ii auzi numele ,,Dintr-un Lemn;
Am vazut calugarite foarte harnice, aveau gradini frumoase, multe pasari...
si foarte multe flori...ba chiar am intalnit o batranica foarte simpatica , care intrase in vorba cu noi si a dorit sa facem si poze impreuna...ne-a dat si adresa sa-i trimitem si ei o poza...
Una dintre maicute ne-a invitat in bisericuta de lemn si ne-a povestit despre Sfanta Manastire, despre Sfanta icoana si minunile ei...
Unii istorici spun că icoana Maicii Domnului ar fi fot ascunsă acolo, într-o scorbură, de către Ancuța, nepoata lui Petru Rareș. Adevăr sau doar legendă izvorâtă din imaginația bogată a locanicilor? Nici nu mai contează. Aceste locuri binecuvântate sunt foarte căutate de turiști, pentru frumusețea lor, culoarea și liniștea răcoroasă care le învăluie. Mii de pelerini ajung aici din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și se închină la icoana Preacuratei, cea descoperită de pustnicul în inima bătrânului stejar. Călugării o mai numesc „Maica Domnului care îți arată drumul”. Este din lemn și nu se cunoaște originea ei. S-ar putea să provină din Grecia. Unii preoți sunt convinși că este făcută după un model realizat de însuși Apostolul Luca, făcătorul de icoane, cel care a pictat-o prima dată pe Sfânta Fecioară Maria.
Icoana cu două fete
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn are 1,50 metri înălțime și 1,10 metri lățime. Profesorul I. D. Ștefănescu spunea că ea ar fi fost pictată pe la jumătatea secolului al XVI-lea. Însă A.M. Muzicescu crede că icoana ar fi lucrată înainte de anul 1453, la Bizanț sau la Muntele Athos, dar modul în care aceasta a ajuns la noi rămâne, mai departe, necunoscut. Mare surpriză a fost pe fețele bisericelti când au scos ferecătura de argint atașată icoanei. Pe spate, mai era pictată o icoană: Judecata de Apoi. Specialiștii cred că autorul ei se numește „Damaschin”. Icoana are o greutate de aproximativ opt kilograme.
Icoana e de o frumusete rara...pacat ca nu am putut face poze, era interzis...
Noi nu putem vedea a doua fata , aceea se vede doar din altar...O maicuta ne-a povestit despre manastire, despre Sfanta icoana si toti ne miram cum de a putut o icoana asa mare sa fie intr-un lemn...Dar puterea lui Dumnezeu e foarte mare...
Biserica de piatra
Pisania bisericii de zid , aflata deasupra intrarii principale , care dateaza din anul 1715,scrisa la porunca lui Stefan Cantacuzino ,confirma cele aratate in documentul din 1640si anume ca biserica de zid a fost construita de Matei Basarab si restaurata de Stefan Cantacuzino in 1715.
Pomelnicul mănăstirii din 1804 făcut după cel din 1715, confirmă că documentul din 1640 a lui Matei Basarab este real si că biserica de zid este construită de acesta.
Dar însemnările lui Paul de Alep care a vizitat mănăstirea la 20 de ani după inaugurare, spun cu totul alceva. El afirmă că ctitor al asezământului este un boier contemporan cu Matei Basarab si văr cu acesta, Preda Brâncoveanu, fost mare spătar, mare culcer, mare vornic, viitor ban. Adevărul ar putea fi undeva la mijloc. Faptul că cei doi sunt rude apropiate, ar fi putut contribui împreună la construc?ia bisericii, lucru cofirmat de tabloul ctitorilor din pronausul bisericii din zid. Chiar si linia construcției este tipică epocii în care a trăit Matei Basarab.
După o restaurare importantă făcută de către Ministerul Aerului și Marinei, restaurare făcută între anii 1938 - 1940, sfântul locaș devine simbolic loc de închinăciune și rugă pentru aviatori și marinari.
Poarta mănăstirii
Aici sant chliile si sala de mese
Din punct de vedere al picturii, icoana Maicii Domnului nu este realizată de același artist care a desenat „Judecata de Apoi”. Aceasta din urmă a fost făcută prima și pare a aparține de cultura sârbească. Cealaltă față a icoanei, pe care este pictată Maica Domnului, corespunde tehnicii de execuție bizantină, și a fost realizată de un pictor care a folosit un model cu o particularitate iconografică pe care o găsim la Constantinopol. Este vorba despre scrisul în limba greacă de pe veșmântul Preacuratei, un fragment din Psalmul 44.
Stejar secular frate cu cel din care a fost construita Bisericuta dintr-un lemn
In interiorul copacului se afla iconita care a fost pusa de maicute cu peste 70 de ani in urma cand copacul era micut...si crescand , icoana a ramas inauntru...si care se vede foarte bine...
Am sa va spun o povestioara frumoasa care ne da de gandit si ne invata cum sa fim tot timpul cu gandul la Dumnezeu...
La părintele Paisie Olaru venise o femeie să se spovedească. Ea l-a întrebat: "Părinte, cum o fi cu mântuirea mea? Eu nu ştiu multe rugăciuni pe de rost, pentru că nu am fost dată la şcoală şi nu ştiu să citesc". Părintele a întrebat-o: "Şi nu te rogi?", la care ea a grăit: "Mă rog, cum să nu mă rog". "Şi cum te rogi?". "Uite cum mă rog. Atunci când mătur prin casă zic în mintea mea: "Doamne, curăţeşte sufletul meu, cum curăţ eu gunoiul din casă". Atunci când spăl rufe spun din nou: "Spală, Doamne, negreala păcatelor din inima mea, ca să fie frumoasă, aşa cum e o rufă curată şi spălată". Când fac orice alt lucru spun aceleaşi cuvinte". Femeia l-a întrebat în final: "Părinte, o fi bună rugăciunea asta?", iar părintele Paisie i-a spus asa: "Numai aşa să te rogi toată viaţa de acum înainte!".
Doamne fii cu noi si nu ne parasi...vreau sa va spun ca peste tot am lasat pomelnice pentru vii si morti, ne-am rugat pentru familie, prieteni cunoscuti si necunoscuti...multe cunostiinte mi-au spus sa ma rog si pentru ei...
„Dacă cineva îţi cere să te rogi pentru el, apoi, deşi nu ţi-ai agonisit darul de rugăciune, nu te lepăda. Căci adesea credinţa celui ce-ţi cere rugăciunea va mântui pe acela ce se roagă pentru el, cu înfrângerea inimii“ (28; 36).
"Am greşit mult până să mă îndrept, dar cu fiecare căzătură am devenit mai înţelept..."Dragostea tatălui pentru copil
- "Nu înţeleg cum S-a jertfit Mântuitorul pentru noi", zicea într-o zi un om către altul.
CestălaIt, fiind mai zidit în învăţătura Domnului, i-a povestit aşa:
- "Într-o ţară depărtată, în vremea unei revoluţii, un tânăr a fost condamnat la moarte. Tatăl său ca să-l scape, s-a furişat în temniţă şi dându-se drept fiul său, de vreme ce avea întocmai acelaşi nume cu el, l-a liberat pe fiu şi a doua zi a mers el la moarte. Atâta dragoste a avut tatăl pentru fiul său, încât, ca să-l scape cu viaţă, a primit el moartea în locul fiului. Asemenea este şi cu jertfa Mântuitorului nostru. Ca să ne dea viaţă bună şi curată, S-a jertfit El pentru noi, cu atâta condiţie: să-i urmăm învăţătura?"
Omul cel slab în credinţă a înţeles, şi de atunci s-a întemeiat şi el mai cu putere în învăţătura Mântuitorului nostru.
Sfântul Ignatie Briancianinov:
"Pentru ca rugăciunea să fie fără greşeală, trebuie ca ea să fie adusă dintr-o inimă plină de sărăcie cu duhul, din inimă înfrântă şi smerită. "
"Iertarea tuturor greşelilor aproapelui – a tuturor, până la una, chiar şi a celor mai grele – este condiţia de neînlăturat a reuşitei la rugăciune. "
"Plinirea poruncilor evanghelice pleacă mintea şi inima spre rugăciunea curată, plină de străpungere, iar rugăciunea curată îndreaptă cugetul ca să cugete, să simtă şi să lucreze după poruncile Evangheliei."
(Experienţe ascetice, Despre rugăciune)
Am vizitat Manastirea ,am primit masa de pranz ,dupa care am plecat spre alte meleaguri...spre Manastirea Bistrita
"Pentru ca rugăciunea să fie fără greşeală, trebuie ca ea să fie adusă dintr-o inimă plină de sărăcie cu duhul, din inimă înfrântă şi smerită. "
"Iertarea tuturor greşelilor aproapelui – a tuturor, până la una, chiar şi a celor mai grele – este condiţia de neînlăturat a reuşitei la rugăciune. "
"Plinirea poruncilor evanghelice pleacă mintea şi inima spre rugăciunea curată, plină de străpungere, iar rugăciunea curată îndreaptă cugetul ca să cugete, să simtă şi să lucreze după poruncile Evangheliei."
(Experienţe ascetice, Despre rugăciune)
Am vizitat Manastirea ,am primit masa de pranz ,dupa care am plecat spre alte meleaguri...spre Manastirea Bistrita
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu