20 iunie 2012

Biserica Panagia Kera în Kritsa, Lassithi Creta

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE




Vreau sa va scriu despre o biserica aproape unica ca pictura si constructie .Vroiam sa fac acest gest mai de mult dar acum este intarit de o buna prietena ce mi-a povestit despre minunea facata de icoana de aici.chiar m-a rugat,stiind ca am vizitat si eu biserica sa scriu un blog.Cu cea mai mare placere va impartasesc si voua cunostiintele mele. 
In Creta sunt patru importante biserici,cu pictuta de secol 13.Acestea sunt cele mai importante,caci primii crestini ce au fugit din Israel de furia romanilor au ajuns in Cipru ca mai apoi in Grecia,avand ca prima oprire Creta. 



Foarte aproape de sat de munte a Kritsa, este vechea biserica bizantina din Panagia Kera. Aceasta este una dintre cele mai importante biserici din Creta, situate într-un decor remarcabil de mare, în munţii din Dikte, la o altitudine de 630 metri, cu vedere spre o vale. 
Chiar înainte de sat există un semn pe dreapta care duce la faimoasa biserică a Maicii Domnului Kera. Parchează maşina pe marginea drumului şi se continuă mersul pe jos timp de 20 de metri. Eu unul am ajuns mai usor cu un scuter inchiriat,informandu-ma mai dinainte asupra drumului.in grecia este cam greu de circulat la sate,caci rar este bilingv semnul de localitate,dar principalele edificii arhitecturale sunt semnalate bine. 
Biserica cu trei nave este situată la 9 km sud-vest de Agios Nikolaos(manastirea Sfantul Nicolae), în apropiere de satul Kritsa. 



A fost construită în secolele XIII şi XIV şi este cel mai important edificiu religios din epoca bizantină. Vei descoperi un locaş de cult dedicat Fecioarei Maria şi Sfinţilor Antonie şi Ana, împodobita cu multe fresce importante, bizantine, din secolul XIV şi XV care îi ilustrează pe cei doi sfinţi, precum şi 14 scene portretizând viaţa secretă a Fecioarei Maria după răstignirea şi Înviere lui Hristos. Având în vedere că biserica a fost construita în mai multe etape, frescele prezintă evoluţia şi tendinţele şcolii cretane de pictură 
Aceasta biserica bizantina din secolul al 13-lea, care este foarte importanta pentru frescele sale, are trei nave si un dom. Fiecare culoar contine picturi din diferite perioade, reprezentând diverse teme religioase. Culoarul central este dedicata Nasterii Fecioarei şi include cele mai vechi picturi care reflectă un amestec de stiluri. Culoarul de sud are picturi mai bine conservate. Spre deosebire de cele mai multe desene standard ale perioadei, acestea sunt pline de sentimente ,arata afectiune si compasiune a Sfintei Anna, mama Fecioarei Maria. Culoarul de Nord este dedicat Sf. Antonie şi are imagini care arată a doua venire,judecata de Apoi. 



Judecata de Apoi 

Interesant mi se pare ca desi venetienii cuceresc insula,acestia profund marcati de stilul picturii,nu interzice decorarea bisericilor in stil bizantin. 

Este clar pentru mine ca originalul bisericii este constituit de cupola,construita undeva in secolul 13,apoi s-au adaugat culoarele.acest tip de constructie se intalneste mai peste tot,am intalnit-o si la Kiev,la biserica Lavrei Pecersk,apoi in toata turcia,avand ca baza bazilicile romane. 

Dupa adaugarea culoarelor ,intre acestea s-au asezat banci,biserica fiind restaurata. 
Astăzi, biserica are trei abside si o cupola.Culoarul central este decorat cu fresce datând din secolul al 13-lea 

Cele trei abside laterale sunt posterioare.Cea de nord este dedicata Sfantului Antonie iar cea de sud Sfintei Ana(Anna)-ambele au fost decorate cu pictura fresca de secol 14. 



Nasterea Domnului Iisus 

Programele iconografice sunt deosebit de interesante,incepand cu un stil arhaic si terminand cu stilul Paleologan. 
Dar pentru majoritatea oamenilor de astazi cea mai importanta relicva a bisericii este Icoana maicii Domnului,recunoascuta de toti ca fiind grabnic ajutatoare,facatoare pentru toti de minuni,de lucruri ce nu s-au putut implini decat prin ruga la icoana. 
Potrivit tradiţiei, în timpul perioadei bizantine a iconoclasmului, icoana a Maicii Domnului a fost transferata la Istanbul, dar a găsit drumul înapoi la mănăstire.drum ce se considera a fi facut numai cu ajutorul Domnului,nimeni nestiind cum icoana a venit inapoi. 



În anul 1498, în timpul dominaţiei veneţiene, icoana a fost furat de către un comerciant grec şi câţiva ani mai târziu a fost mutata la templul Sf. Alfonso Esquilline Hill, în Roma. In 1722, manastirea a fost complet renovat de familie Managgaris şi a devenit o biserica a Sfântei Cruci. 
Astazi, icoana care împodobeşte manastirea este doar o copie a originalului ,care a fost pictat cu succes, in anul 1732 de către un artist necunoscut şi se crede că acesta are aceleaşi atribute miraculoase. 

La Icoana Maicii Domnului Kera-Kardiotissa 

 

În bătrâna mânăstire ce-n legende se-nfăşoară 
Este copia Icoanei Maicii Pururea Fecioară; 
A Stăpânei - zisă Kera - dară şi Kardiotissa, 
Ce pe Dumnezeu Îl poartă în al ei suflet, Precista. 

În trecut, iconomahul Teofil a vrut s-o piardă, 
Poruncind să fie-adusă de la Creta, ca o pradă, 
Însă ea, printr-o minune, s-a întors la mânăstire, 
Singură, de vânt purtată, icoană întru cinstire. 

Iarăşi, pentru-a doua oară, în lanţuri a fost purtată 
Ba şi de un stâlp, Icoana Măicuţei a fost legată; 
Dar cu tot cu stâlp şi lanţuri s-a întors în a ei casă, 
Tocmai din Constantinopol, prin altă minune-aleasă. 

Mai apoi a fost furată şi la Roma ea ajunse, 
În Biserica Romană până azi şederea-i fuse. 
Copia ei minunată se păstrează însă-n Creta, 
Lanţurile şi cu stâlpul amintesc încă legenda, 

Iar minunile se-nşiră şi la Roma, şi-n Elada, 
Maica Sfântă-aduce ploaie când e-n rugă implorată, 
Iar când alţi hoţi vor s-o fure, Icoana se-ngreuiază... 
Furii, prinşi, nu pot pricepe că minunea îi stopează...
 

Şi toţi cei ce vin cu lacrimi şi credinţă nesfruntată 
Primesc darul, ajutorul, rugăciunea-i ascultată, 
La Icoana Maicii Kera, ce în lanţuri fu mutată...
 

 

Acum la sfarsit am ceva sa va spun.In limba romana nu prea sunt informatii,desi majoritatea preotilor stiu despre icoana,numai cei cititori de greaca au informatii despre aceasta icoana. 
Nu stiu ce va face netlogul pe viitor,deci cei interesati ar trebui cumva sa salveze blogul,in plus nicaieri nu apare foto cu icoana Maicii Domnului. 
In biserica se intra in schimbul a 5 euro,iar fotografiatul este complet interzis,se sta in spatele fiecarui turist. 

 

Nici nu ai mult loc de miscare,interiorul fiind deosebit de mic.Dealtfel la intrare am vazut intr-un fel de cosnita multe telefoane si aparate foto,confiscate de la turisti ce au vrut sa faca foto.
deci toate foto ale mele......nu sunt ale mele,fiind complet ilegale,obtinute prin fotografiere frauduloasa,pentru care ar fi meritat sa raman fara camerele foto.Dar Domnul a trecut peste lucrurile umane si a facut de asa natura ca sa va arat pictura interioara.Probabil are El planul Lui mai presus decat al calugarilor de acolo. 

 

Intreg albumul foto,50 foto,il puteti viziona aici: 

http://ro.netlog.com/artasireligie/photo/setid=...- 

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ