21 ianuarie 2023

MAICA DOMNULUI MÂNGÂIETOAREA - PARAMYTHIA

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

                     

Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" - Paramythia
- este o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Aceasta icoană este, de fapt, o frescă din secolul al XIV-lea care s-a aflat mai întâi în pridvorul bisericii mari, în fața Paraclisului Sfântul Nicolae. După săvârșirea minunii, însă, ea a fost strămutată într-un paraclis închinat ei.

Aceasta icoană este legată de minunea în urma căreia Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului. Este o icoană nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârșit în forma de astăzi prin harul lui Dumnezeu, după intervenția minunată a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea mănăstirii.

Exista în trecut obiceiul ca, ieșind monahii din biserică, după săvârșirea slujbei de dimineață, să se închine fiecare la icoana Maicii Domnului din privdor și, tot acolo, starețul să dea portarului cheile de la poarta cea mare a mănăstirii, închisă peste noapte, pentru a o deschide.

Conform tradiției, în data de 21 ianuarie 1320, când starețul a dat portarului cheile, icoana Maicii Domnului, pictată pe zidul bisericii, s-a însuflețit deodată, iar Născatoarea de Dumnezeu a zis cu voce tare: "Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, ci urcați-vă pe ziduri și alungați mai întâi pirații!"
Atunci, îndată, Pruncul Iisus și-a întins mâna și a acoperit gura Maicii Sale, în semn de tăcere, zicând: "Nu, Maica Mea, nu le spune. Lasă-i să fie pedepsiți, după cum merită, căci și-au lăsat neîmplinite datoriile lor călugărești!" Atunci, cu îndrazneala de maică, Născatoarea de Dumnezeu a îndepărtat mâna Pruncului, coborând-o de la gura sa, și, îndreptându-și capul spre dreapta, a zis starețului a doua oară: "Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, ci urcați-vă pe ziduri și alungați pirații cei ascunși pe țărm!" Apoi a continuat: "Luați aminte și pocăiți-vă, căci Fiul meu s-a mâniat pe voi!" Apoi, a zis iarăși: "Astăzi nu deschideți porțile mănăstirii!"

După această minunată descoperire a milei Născătoarei de Dumnezeu către oameni, icoana în frescă de pe zidul mănăstirii a rămas în poziția aceea, diferită de cea dintâi, spre aducere aminte. Chipul Fecioarei a rămas plin de blândețe și de milă, în timp ce chipul Pruncului a rămas cu o mișcare aspră, de Judecător.

De atunci și până astăzi, călugarii din Mănăstirea Vatoped îi mulțumesc cu lacrimi Maicii Domnului pentru ajutorul primit în tot ceasul. Prin această minune s-a făcut încă o dată vădită îndrăzneala de Maică a Născătoarei de Dumnezeu către Fiul ei. Ea mijlocește și astăzi pentru izbăvirea neamului omenesc, prin rugăciunile ei, din pedepsele pe care le merităm pentru mulțimea păcatelor.




Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ