15 septembrie 2022

.. CINSTIREA SFINTEI ICOANE A MAICII DOMNULUI - "Novonichita”...

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...




🙏"Pe data de 15 septembrie, a doua zi dupa praznicul Inaltarii Sfintei Cruci, sarbatorim o veche icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Hristos, Care tine in mana o Sfanta Cruce mare, cu care binecuvanteaza credinciosii crestin ortodocsi. Aceasta icoana poarta numele Sfantului Mare Mucenic Nichita Gotul.

🙏 Atat de mare este cinstea acordata acestui Sfant, incat numele sau a devenit foarte comun ca nume de botez pentru unii crestini ortodocsi.

🙏 Sfantul Nichita s-a nascut si a crescut pe malurile Dunarii, pe actualul teritoriu al Romaniei. El era de neam got (un trib germanic) si ucenic al episcopului got Teofil, luminator al gotilor, care a participat la Sinodul I Ecumenic (din anul 325), si inaintea căruia Sfanta Elena, mama Sfantului imparat, Constantin cel Mare, a descoperit Sfanta Cruce a Domnului Iisus Hristos, la Ierusalim.

🙏 Sfantul Nichita, al carui nume provine de la cuvantul grecesc care se talcuieste „biruinta”, a primit Botezul de la Teofil, dupa ce o tanara crestina, Iuliana, l-a auzit cum povesteste un vis misterios pe care-l avusese, in care un copil cu o cruce i-a zis sa-si priveasca pieptul. Cand s-a trezit si a facut acest lucru, a descoperit icoana pe care o pomenim astazi, impreuna cu Sfantul Nichita.
Sfantul Nichita, a avut o lucrare importanta de raspandire a crestinismului printre discipolii sai goti. Prin propriul exemplu si prin cuvintele sale pline de duh, a adus multi pagani la credinta crestina.

🙏 Sfântul Nichita a devenit liderul spiritual al goților crestini, devenind chiar episcop. El l-a mustrat pe Atanaric, regele pagan al gotilor, pentru cruzimea sa si pentru faptul ca persecuta crestinii.

🙏 Sfantul Nichita a indurat multe chinuri din partea regelui got pagan si a murit dupa ce a fost aruncat in foc, la 15 septembrie 372. Trupul sau a ramas nevatamat de flacari si a fost iluminat cu o minunata stralucire. Noaptea, un prieten al mucenicului, un crestin pe care il chema Marian, a recuperat trupul Sfantului Nichita. O parte din moastele Marelui Mucenic Nichita se gasesc la Manastirea Vsokie Decani în Serbia.

Sfanta Cruce, pe care Copilul Hristos o tine in icoana ne aminteste de biruinta Domnului nostru, care nu a fost castigata prin mijloace militare. El le-a interzis celor care il urmau ca sa-L apere cu sabia. In schimb, El a imbratisat de buna voie Pătimirile Sale si Crucea, increzandu-Se in Tatal Ceresc, de a folosi acest lucru pentru binecuvantarea lumii pe care a venit sa o salveze datorita iubirii Sale nemasurate. Murind pe Cruce, El a biruit moartea pentru totdeauna si daruieste aceasta biruinta tuturor celor care-L slujesc. El i-a aratat soldatului Nichita ca adevarata izbanda nu vine din faptele sale eroice de pe campul de lupta, ci din urmarea lui Dumnezeu, a vietii si a patimirilor Sale.

Sfantul Nichita a castigat intr-adevar o victorie de durata. Creștinii ortodocsi considera aceasta victorie finala, sarbatorindu-l pe Sfantul Nichita si prin icoana sa, precum si prin insemnarea prescurilor folosite pentru Euharistie cu "IC. XC. NI. KA.” care inseamna „Iisus Hristos, Biruitorul”.

🙏 Doamne, ajuta-ne sa traim zilnic acesta biruinta, sa ne intoarcem catre Domnul, sa-I multumim, sa-L ascultam cu umilinta si sa ne pocaim pentru greselile si pacatele noastre."
 
🙏 Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, milu­ieste-ne pe noi!

🙏 Sfinte Mare Mucenice Nichita Gotul, ca unul care ai indrazneala inaintea lui Dumnezeu, roaga-te si pentru noi pacatosii robii Lui, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin si Aliluia!

                                                                                                                             Preot Ioan 🙏.


Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ