21 ianuarie 2019

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


de la Manastirea Mihai Voda Bucuresti

"Acest străvechi Lăcaş ce strălucea odinioară pe Dealul Uranus , fiind cea mai frumoasă cetate medievală a scăpat de vitregiile vremurilor din urmă fiind strămutată în anul 1985 în strada Sapienţei . 
Din Mila lui Dumnezeu , Biserica a fost redeschisă în anii de Arhipăstorire a P.S. Teoctist Patriarh al BOR , Sfinţită şi Predată cultului la 17 aprilie 1994 de către P.S. Teodosie Snagoveanul şi încredinţată P.S. Preot Adrian Beldianu".
Din relatările părintelui paroh Adrian Beldianu aflăm că a doua zi după Sfinţirea Bisericii , doamnele venite pentru curăţenie au constatat că Icoana Maicii Domnului , pictată pe un fond albastru deschis , crăpata pe mijloc şi deteriorată , este fierbinte şi nu poate fi scoasa din lada în care se afla . Iniţial , părintele a crezut că Icoana s-a înfierbântat din cauza unor posibile lumânări aprinse în faţa ei , dar în biserică nu ardeau lumânări şi atunci părintele cu bucurie amestecată cu teama sfânta a constatat că este vorba de o minune . 
Văzând starea Icoanei , s-a gândit că Maica Domnului îl îndeamnă pe această cale să o restaureze . În timpul lucrării de restaurare , realizată de una dintre cele mai cunoscute restauratoare , specialistă în icoane cantacuzine , Irina Predescu , a ieşit la iveală inscripţia cu numele Icoanei , Odighitria , însemnul donaţiei făcute de monahul Ioan din Rusicon (Muntele Sfânt) , anul 1666 şi semnătura acestuia . 
Odighitria (Hodighitria) înseamnă "cea care te povăţuieşte şi care te întâmpina", "te previne înainte de necazuri". Icoana era un dar pentru Mihai Viteazul , insa a ajuns la Bucureşti la mult timp după moartea voievodului .
http://ganduridesprevoi.blogspot.ro/2010/02/paraclisul-icoanei-preasfintei.html

Copia Icoanei Maicii Domnului Îndrumatoarea de la Mănăstirea Xenofont , săvârşită în veacul al XVII-lea şi aflată la Biserica Mihai Vodă din Bucureşti 
http://sfintisiicoane.wordpress.com/tag/21-ianuarie/


 

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ