25 ianuarie 2019

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului " Potoleste intristarile noastre"

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


25 - Ianuarie

Icoana Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre este prăznuită pe 25 ianuarie şi 9 octombrie. Însuşi numele acestei icoane este o rugăciune către Maica Domnului pentru izbăvirea de mai multe boli şi întristări, trupeşti şi duhovniceşti. 

Icoana a fost adusă la Moscova de către cazaci în vremea domniei ţarului Mihail Fiodorovici (1613-1645) şi se află în biserica Sfântului Nicolae din cartierul Sadovniki. În această biserică se păstrau înscrisurile despre multe din minunile petrecute la sfânta icoană, însă incendiul din 1771 a nimicit întreaga arhivă. S-a păstrat doar amintirea unei minunate arătări prin mijlocirea acestei icoane făcătoare de minuni, întâmplată în a doua jumătate a secolului XVII.
Dintre numeroasele minuni săvârşite în vechime de această Sfântă Icoană, s-a păstrat amintirea unei vindecări minunate, săvârşită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

O femeie de origine nobilă, care trăia departe de Moscova, a suferit pentru o lungă perioadă de timp de paralizia întregului corp. Deşi avea numeroase avantaje materiale, ea nu avea ceea ce este mai important - sănătatea. A consultat mulţi medici, dar nu a primit ajutor de la niciunul dintre ei, astfel încât ea îşi pierduse orice speranţă că se va face bine. În acest moment dificil, Născătoarea de Dumnezeu i s-a arătat în vis, spunându-i: Porunceşte să te ducă la Moscova. Acolo, în biserica Sfântului Nicolae, se află icoana Maicii Domnului cu inscripţia: Potoleşte întristările noastre. Roagă-te înaintea ei şi vei primi vindecare. În timpul arătării, femeia a văzut icoana Preasfintei. Când s-a trezit, i-a rugat pe cei ce o îngrijeau să o ducă la Biserica Sfântului Nicolae din Moscova.

După un drum anevoios au ajuns în Moscova şi au descoperit, în cele din urmă, biserica Sfântului Nicolae. Intrând cu credinţă, femeia bolnavă s-a închinat la toate icoanele, dar nu văzuse icoana care ce apăruse în visul ei. Pentru aceasta, a început să-i povestească preotului despre visul cel minunat. Preotul a poruncit paraclisierului să aducă din clopotniţă toate icoanele Maicii Domnului care erau păstrate acolo. Printre icoanele vechi şi prăfuite au descoperit o icoană a Maicii Domnului cu inscripţia Potoleşte întristările noastre.

Văzând icoana, femeia bolnavă a strigat cu bucurie: Ea este! Ea este!
După ce s-a săvârşit un acatist al Maicii Domnului înaintea Sfintei Icoane, femeia bolnavă s-a ridicat pe picioarele ei, fără niciun ajutor şi apoi, neavând nevoie de sprijin, a plecat în biserică prin propriile puteri. Prin mila Împărătesei Cerurilor şi prin credinţa ei fierbinte, femeia s-a întors acasă complet sănătoasă.

Această tămăduire a avut loc la data de 25 ianuarie 1760, zi pe care Biserica Rusă a închinat-o prăznuirii acestei icoane făcătoare de minuni, alcătuind şi slujba şi acatistul în cinstea ei.
Suferinzi din toate oraşele au început să sosească la icoana nou descoperită şi puterea lui Dumnezeu s-a arătat în numeroase alte minuni săvârşite la această icoană. Un număr foarte mare de minuni s-au săvârşit la Icoana Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre şi în timpul epidemiei din anul 1771.

Mai multe copii ale icoanei Potoleşte întristările noastre au fost realizate şi împărţite în întreaga lume, numai în Moscova aflându-se patru icoane purtând acelaşi nume care au fost preamărite prin numeroase minuni. Icoana Potoleşte întristările noastre o înfăţişează pe Maica Domnului ţinând mâna stângă sub cap, care este uşor înclinat. Aceasta sugerează că Născătoarea de Dumnezeu ascultă lacrimile şi rugăciunile tuturor credincioşilor care apelează la ea, în nevoile, necazurile şi întristările lor. Cu mâna dreaptă, Fecioara Maria ţine Pruncul Iisus. Mântuitorul ţine în mâinile sale un sul desfăcut înaintea Lui, pe care sunt înscrise următoarele cuvinte:

Judecaţi cu dreptate, arătând milă unii faţă de alţii, nu jigniţi văduvele şi orfanii şi nu ţineţi răutate în inima voastră faţă de fratele vostru.


Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ