24 octombrie 2010

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa este una dintre cele sfinte relicve din Polonia, cat si unul dintre simbolurile nationale. Icoana este cunoscuta si sub denumirile de "Czarna Madonna" si "Matka Boska Czestochowska", ea fiind pastrata in Manastirea Jasna Gora, care inseamna "Muntele Luminos".
Originile acestei icoane, cat si perioada din care ea dateaza, sunt inca foarte discutate si controversate printre cercetatori.Greutatea identificarii anului din care dateaza icoana se datoreaza mai ales faptului ca aceasta a fost zugravita inca o data, peste imaginea originala, in anul 1430, in urma unui atat husit. Icoana fiind grav avariata, ea a necesitat repictarea.
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului
Restauratorii medievali, straini de metoda encaustica de zugravire a icoanelor, au realizat ca vopseaua pe care acestia au folosit-o in repararea icoanei, dupa atacul husit, a atacat atat de mult originalul, incat acesta a devenit complet inaccesibil. Dupa expresia acestora "noua vopsea a macelarit originalul".
Potrivit cronicarului medieval Risinius, solutia gasita in acea vreme a fost aceea de a sterge imaginea si de a o repicta pe lemnul original al icoanei. Se crede ca lemnul pe care a fost pictata icoana este blatul unei mese din casa Dreptului Iosif, la care Maica Domnului si Pruncul au mancat adesea, in anii copilariei Pruncului.
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului
Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa o infatiseaza pe Maica Domnului in ipostaza de Indrumatoare, in greaca "Hodighitria", adica "Cea care arata Calea". Maica Domnului este imbracata intr-un vestmant inflorat. Fecioara nu atrage atentia privitorului spre ea, ci spre Pruncul Iisus, pe care Il si arata cu mana ei cea dreapta, ca pe Unul ce a venit "pentru noi si pentru a noastra mantuire". Pruncul ridica mana spre inchinator, binecuvantandu-l, in vreme ce in mana stanga tine Evanghelia.
Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa - istoria
Icoana Maicii Domnului numita "Neagra" este asociata cu imaginea Poloniei de mai bine de sase sute de ani. Istoria acesteia, din-nainte de sosirea ei in Polonia, este zugravita in numeroase legende populare. Cea mai indrazneata si frumoasa legenda spune ca aceasta icoana a fost zugravita de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, pe o bucata de lemn din casa Dreptului Iosif, anume pe blatul unei mese.
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului
Unul dintre cele mai vechi documente din Jasna Góra marturiseste despre calatoria icoanei din Ierusalim, prin Constantinopol si Belz, pana in Czestochowa, unde a ajuns in luna august a anului 1382. Aici ar fi fost adusa de catre Wladyslaw Opolczyk, duce de Opole.
Surse ucrainiene mai noi spun ca icoana a fost luata de Wladyslaw Opolski din Castelul Belz, in momentul in care orasul a fost incorporat in regatul Polon. Aceleasi documente spun ca icoana a fost adusa in Belz, cu mare solemnitate si cinste, de catre cneazul Lev I de Galicia.
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului
Florile aurii de iris, zugravite pe vestmantul albastru inchis al Maicii Domnului, sunt considerate a fi o marturie a prezentei acestei icoane in Ungaria, fie sub domnia lui Charles I al Ungariei, fie sub cea a lui Louis cel Mare, regi ungari din dinastia de Anjou. Se crede ca acestia sunt cei ce au cerut ca "floarea de iris", simbol al emblemei familiei lor, sa fie zugravita pe vestmintele Maicii Domnului.
Maica Domnului cea Neagra este mult iubita pentru minunile savarsite inaintea ei. Se crede ca Maica Domnului este cea care a salvat Manastirea Jasna Gora, in urma unei invazii a suedezilor, in secolul al XVII-lea.
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului
Acest ajutor al Maicii Domnului l-a facut pe regele Ioan al II-lea Casimir Vasa sa "o incoroneze" pe Maica Domnului ca "Doamna de Czestochowa" si "Regina si Protectoare a Poloniei", in Catedrala din Lwow, in data de 1 aprilie 1656.
Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa - legende
Icoana Maicii Domnului este numita "Neagra" datorita culorii ei inchise, datorate unui incendiu ce a cuprins biserica, dar nu si icoana. Icoana a supravietuit in chip minunat flacarilor, insa a ramas afumata, ca marturie a minunii.
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului
Cele doua cicatrici de pe obrasul Maicii Domnului sunt urme ale necredintei paganilor. In anul 1430, cand husitii au atacat Manastirea Pauline, ei au devastat biserica si au furat obiectele de valoare. Icoana a fost si ea furata de pagani, ca una ce era veche si de valoare.
Pusa in carele trase de cai, acestea nu s-au putut urni din loc, oricat au fost de fortati caii. Dandu-si seama ca ceva din caruta ii oprea, ei au dat mai multe obiecte jos. Cand au dat jos icoana Maicii Domnului, carele s-au putut misca. Atunci, unul dintre soldati a lovit icoana cu sabia, de doua ori. Cand acesta a incercat sa o loveasca pentru a treia oara, o ameteala puternica l-a cuprins si a murit. In memoria acestui atac, cele doua cicatrici au fost pastrate si in noua versiune a icoanei.
Teodor Danalache
Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ