16 aprilie 2011

Icoana Maicii Domnului Pelagonitissa

DOAMNE AJUTA!
Potrivit traditiei, Sfantul Evanghelist Luca a fost primul care a pictat icoane ale Maicii Domnului, pe cand aceasta se afla inca in viata. Originalele acestora nu s-au pastrat dar se crede ca ele au servit ca prototipuri pentru iconografia de mai tarziu. In afara de icoanele atribuite Sfantului Evanghelist Luca, traditia vorbeste de un chip nefacut de mana al Maicii Domnului.
Cel mai raspandit tip de icoana a Sfintei Marii este acela de Maica a lui Dumnezeu cu pruncul in brate. Ea pune un brat pe umarul copilului care binecuvinteaza cu dreapta. Asa apare pe bolta altarului si pe cata­peteasma. Reprezentarea Maicii Domnului cu pruncul in brate isi are ori­ginea prin sec. V, in timpul discutiilor mariologice provocate de erezia lui Nestorie si cea a lui Eutihie.
Sfantul Evanghelist Luca pictand          Maica Domnului Pelagonitissa
Icoana Maicii Domnului Pelagonitissa este o varianta a acestei reprezentari a Maicii Domnului cu pruncul, mai exact a icoanei Maicii Domnului "Dulcea sarutare” (Glykophilousa). Pruncul Hristos imbratisand-o pe maica Sa, intors cu spatele catre cel ce priveste, caracterizeaza acest tip iconografic.
Maica Domnului Pelagonitissa
Aceasta reprezentare este inrudita, de asememenea, cu un alt tip iconografic, Maica Domnului a Patimii. Se crede ca imaginea si epitetul topografic au fost create, potrivit unor traditii slave, in manastirile din regiunea Pelagonia (Macedonia), foarte probabil pe la mijlocul secolului al IX-lea, in timpul misionarilor slavi Chiril si Metodie.
In istoria artei medievale din Macedonia, icoana Maicii Domnului Pelagonitissa a fost considerata una din ultimele realizari remarcabile ale picturii iconografice, fiind reprezentativa pentru stilul iconografic de traditie bizantina.
Maica Domnului Pelagonitissa          Icoana Maicii Domnului Pelagonitissa
O icoana foarte cunoscuta de acest tip, din anul 1422 , se afla in biserica Manastirii Schimbarea la Fata din Zrze (langa Prilep). Chiar numele icoanei, "Pelagonitissa” provine de la Pelagonia, o regiune a Republicii Macedonia, unde Manastirea si biserica Schimbarea la Fata sunt situate.
Acesta icoana a Maicii Domnului, tinand cont de inscriptia de pe rama, este lucrarea lui Macarie Zugravul, pictor-iconar, frate al Mitropolitului Ioan Zugravul.
Maica Domnului Pelagonitissa         Maica Domnului Pelagonitissa - Manastirea Schimbarea la Fata - Zrze
Pe lanaga aceasta icoana, Manastirea "Schimbarea la Fata”, zidita de catre un calugar cu numele Gherman la mijlocul secolului al IV-lea, mai detine o icoana foarte veche a Mantuitorului, pictata la 1393.
Alte icoane vechi binecunoscute ale Maica Domnului Pelagonitissa se gasesc in Veroia, Hilandar, Decani si Priuzren. Un alt exemplar de origine macedoneana, din secolul al XV-lea, se gaseste in colectia Manastirii Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai.

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ