21 ianuarie 2022

Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Icoana Maicii Domnului cea numita "Paramythia", adica "Mangaietoarea" sau "Ocrotitoarea", este cinstita in chip deosebit pe 21 ianuarie. Este una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu pastrate in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos. Este o icoana in fresca, nefacuta de mana omeneasca, ci schimbata prin voia lui Dumnezeu.

Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit "Gradina Maicii Domnului". In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite de Maica Domnului, icoanele ei, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.

"Fiind turma inconjurata de cei care o lupta si-nversunati prigonitorii asupra oilor tale, Curata, ai vestit pe robul tau, graind aievea catre el. Pentru aceasta, cetele de monahi tie iti striga, Maica: Slava, Preacinstita, ajutorului tau, slava ocrotirii tale, slava tie, Mangaietoare, una Atotlaudata." (Troparul icoanei Paramythia)

Sapte icoane facatoare de minuni

Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.


Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tanarul Arcadie a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat in chip minunat, ducandu-l in locul pe care a fost zidita mai apoi manastirea. Oamenii imparatului l-au gasit dormind sub o tufa de maracini. Aceasta legenda a dat si numele manastirii, prin unirea cuvintelor grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), care inseamna "copilul din tufis".

Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.

Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia

Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia - este o icoana facatoare de minuni pastrata in Manastirea Vatoped. Aceasta icoana este, de fapt, o fresca din secolul al XIV-lea care s-a aflat mai intai in pridvorul bisericii mari, in fata Paraclisului Sfantul Nicolae. Dupa savarsirea minunii, insa, ea a fost stramutata intr-un paraclis inchinat ei: Paraclisul Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia.



Dupa aceasta minunata descoperire a milei Nascatoarei de Dumnezeu catre oameni, icoana in fresca de pe zidul manastirii a ramas in pozitia aceea, diferita de cea dintai, spre aducere aminte. Chipul Fecioarei a ramas plin de blandete si de mila, in timp ce chipul Pruncului a ramas cu o miscare aspra, de Judecator.

Cuviosul Neofit Vatopedinul, pe cand se afla cu ascultare la un metoc al manastirii, in insula Evia, s-a imbolnavit si a rugat-o pe Maica Domnului sa nu-l lase sa moara departe de manastirea lui athonita. In vremea rugaciunii, in taina inimii sale, el a primit cuvant de la Maica Domnului: "Neofite, mergi la manastirea ta si, dupa un an, sa fii gata." Intors in manastire, dupa exact un an, in timp ce trecea pe langa paraclisul icoanei Maicii Domnului "Paramythia", cuviosul a auzit: "Neofite, vremea iesirii tale a sosit!" Apoi, si-a cerut iertare de la intreaga obste si a adormit lin in Domnul.

De atunci si pana astazi, calugarii din Manastirea Vatoped ii multumesc cu lacrimi Maicii Domnului pentru ajutorul primit in tot ceasul. In fiecare vineri, in paraclisul unde se afla icoana, se savarseste Sfanta Liturghie, iar Paraclisul icoanei se canta in fiecare zi. Candela de langa icoana lumineaza tot timpul chipurile inchinatorilor. Exista obiceiul ca tunderile in calugarie sa fie savarsite in acest paraclis, inaintea Maicii Domnului.

Prin aceasta minune s-a facut inca o data vadita indrazneala de Maica a Nascatoarei de Dumnezeu catre Fiul ei. Ea mijloceste si astazi pentru izbavirea neamului omenesc, prin rugaciunile ei, din pedepsele pe care le merita pentru multimea pacatelor lui.


Teodor Danalache



Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ