25 aprilie 2019

Mormantul lui Hristos

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

Am fost si eu aici:






Cunoastem din Sfanta Scriptura ca trupul lui Hristos a fost pus in mormant dupa moartea Sa. Astazi, constructia ridicata deasupra Sfantului Mormant are doua incaperi: Capela Ingerului si Sfantul Mormant. Ea a fost ridicata in anul 1810, dupa planurile arhitectului grec N. Komnenos, in urma incendiului din 1808 care a avut loc in Biserica Invierii.

Locul in care trupul Domnului a fost pus este din piatra. Ca pelerinii sa nu poata lua bucati de piatra, s-a luat decizia ca mormantul sa fie placat cu marmura. Lucrarile de conservare de la Biserica Sfantului Mormant au facut ca in anul 2016, lespedea de marmura a Sfantului Mormant sa fie inlaturata. Mentionam ca ea a fost asezata in anul 1555. Cu aceasta ocazie s-a putut vedea piatra de mormant originala.



Mormantul Domnului a ramas gol. Si este gol nu prin lucrarea celor fara de lege, ci datorita biruintei Domnului asupra mortii. Hristos nu a fost pus in mormant ca sa stea acolo ca un mort. Moartea Sa nu a fost drum spre stricaciune, caci ea a cuprins in sine inceputul invierii. De pe Cruce El se pogoara intru cele mai de jos ale adancului si se arata protoparintilor Adam si Eva, pe care-i ridica impreuna cu cei adormiti. De aceea mormantul nu a putut tine trupul Domnului. Ce minunat spunem in Prohod: "In mormant viata pus ai fost Hristoase".

Faptul ca mormantul Domnului ramane gol, este o dovada ca si mormintele noastre vor fi goale. Sfantul Ioan Gura de Aur ne vesteste ca: "Noi vom invia in mod sigur, fiindca Iisus Hristos a inviat in mod sigur; Invierea Lui o presupune pe a noastra, sau mai curand a noastra este cuprinsa in a Lui".


Gol fiind mormantul, el nu este parasit, ci plin de prezenta lui Dumnezeu. Sa nu uitam ca in fiecare an, Sfanta Lumina se aprinde pe Mormantul Domnului in Sambata Mare, ziua, intre orele 12.30-13.30, in timpul Vecerniei Mari. E dovada prezentei Sale tainice aici.

Daca in Sfanta Scriptura se afirma ca un inger a rasturnat piatra de pe mormantul Domnului, el nu o face pentru a-L ajuta pe Domnul sa iasa din mormant, ci pentru a descoperi oamenilor ca El iesise din mormant. Dupa cum Domnul S-a intrupat fara a distruge fecioria Maicii Domnului, asa si acum, iese din mormant fara a strica pecetile acestuia. Intra in lume prin pantecele inchis si iese din ea prin mormantul inchis.

Mormantul lui Hristos ne descopera ca Dumnezeu nu ne-a facut sa murim, ci sa traim; si nu o viata trecatoare, ci vesnica.

Adrian Cocosila

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ