15 iunie 2024

O imagine unică a Maicii Domnului este păstrată în Egipt

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



Vorbim despre o icoană în care Maica Domnului este înfățișată torcând și legănându-l pe pruncul Iisus Hristos .
Această icoană este considerată rară nu doar pentru că astfel de imagini nu se mai găsesc nicăieri altundeva, ci pentru că Maica Domnului se înfățișează înaintea noastră ca o femeie pământească, în muncă pământească, torcând lana pentru a putea tricota haine pentru fiul ei.
Mulți ar putea fi surprinși de locația acestei icoane - Egiptul, dar nu uitați că această țară este strâns legată de Sfintele Scripturi. Aici s-a refugiat sfanta familie cand a fugit de regele Irod, ce ordonase exterminarea tuturor pruncilor de pana in 2 ani.
Evanghelia după Matei spune:
"Ingerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul și pe Mama Sa, fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca să-L omoare. Iar el, sculându-se, a luat noaptea Pruncul și pe Mama Sa și au plecat în Egipt. Și au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul prin prorocul: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu»"
Icoana se află în Mănăstirea Patriarhală Sfântul Gheorghe din Cairo, orasul unde s-au refugiat cu pruncul Isus
Mănăstirea Sfântul Gheorghe este situată în zona Vechiului Cairo. Timp de multe secole, în interiorul acestor ziduri au existat: o mănăstire, un spital, un adăpost pentru săraci, un azil de bătrâni, o școală și chiar un cimitir. Pe lângă alte încercări care s-au abătut asupra mănăstirii, s-a produs un incendiu teribil care a produs pagube ireparabile clădirilor. Lucrările de restaurare au fost întreprinse de Patriarhul Fotie (1900-1925) în 1904.
Desigur, această mănăstire este unul dintre cele mai importante și vechi monumente ale creștinismului nu numai din Egipt, ci și din întreaga lume ortodoxă. Primul templu al Sfântului Gheorghe a fost construit pe acest loc în secolul al IV-lea d.Hr., iar mănăstirea a fost fondată aproximativ 100 de ani mai târziu, în jurul anului 530.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ