Pagini

30 septembrie 2013

PELERINAJ 2013 -MĂNĂSTIREA FRĂSINEI

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...

A treia zi de pelerinaj ...a fost mai deosebită putin , parcă nu mai voiam sa mergem spre casă , ne invațasem cu drumurile , cu locuri noi, nemaivăzute,binecuvăntate de Dumnezeu ,am fi vrut să mai avem căteva zile de pelerinaj, dar asta este.... ce e frumos trece repede, nici nu stiu pe unde au trecut cele trei zile, parca a fost un ceas...Așa ,cu ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii sale am ajuns la Mănastirea  Frăsinei ,bineinteles femeiile au rămas la Mănăstirea de femei si bărbații au urcat sus la Mănăstirea bărbaților ...Este un drum cam periculos pentru autocare , mergi cam pe marginea prăpastiei , mie imi era frică să mă uit in jos, dar am ajuns cu bine...


În biserica Mănăstirii Frăsinei se află părticele din Moaştele a 8 mari sfinţi: Sf. Ierarh Calinic, ctitorul mânăstirii, Sf. Mc. Calinic, Sf. Mc. Trifon, Sf. Mc. Pantelimon, Sf. Cuv. Pahomie, Sf. Cuv. Atanasie al Atonului, Sf. Cuv. Dionisie Areopagitul, Sfânta Cuv. Muceniţă Paraschevi. Scurt istoricBiserica Mănăstirii Frăsinei, zisă şi Biserica Mare, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cu întreg ansamblul de clădiri, în formă de cetate, este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863, an în care o şi sfinţeşte. Pictura, făcută în ulei de pictorul ardelean Mişu Pop, în stilul lui Tăttarăscu, a fost spălată în anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Această biserică este monument istoric.Biserica schitului vechi, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul”, a fost construită din lemn de călugării bulgari Ilarion şi Ştefan, în anul 1710 şi reconstruită din zid în anii 1762-1763 de Cârstea Iovipali şi Damian Iovipali, fraţii hagii din Râmnic, împreună cu Nicoliţă Iovipali, fiul lui Cârstea, având binecuvântarea episcopului de Râmnic, Filaret.În jurul acestui schit au existat chilii care însă nu s-au păstrat. Din anul 1787, din timpul războiului ruso-turc, schitul este pustiit şi rămâne părăsit până în anul 1848, când este refăcut de călugărul cernican Acache, cu învoirea lui Gheorghe Iovipali, urmaşul primilor ctitori. Acesta închide pridvorul bisericii cu cărămidă, transformându-l în pronaos, îl zugrăveşte şi reface încăperile chiliilor. Biserica veche păstrează pictura din anul 1763, executată de Teodor Zugravul, cât şi pe cea din tinda din anul 1848.


Paraclisul cu hramul ”Sfinţii Trei Ierarhi”, clădirile de locuit dinspre miazăzi şi răsărit, au fost făcute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Râmnicului-Noului Severin, care completează şi aripa de miazăzi şi răsărit a cetăţii monastice, pe partea de zid, care rămăsese necompletată de Sfântul Calinic în anul 1888.Viaţa monahală de aici se aseamănă cu cea de la Muntele Athos: în mânăstire nu au voie să intre femei (numai în biserica de sus, în cea de jos au voie şi femeile) şi nu se găteşte cu carne. În acest sens, Sfântul Calinic a aşezat în anul 1867 o piatră de legământ la circa 2 kilometri de mânăstire, unde este astăzi o biserică şi dependinţe pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legământ sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântări, pentru cele care vor păstra acest legământ, cât şi blesteme, pentru cele ce vor călca hotărârea sfântului. Pentru a dovedi cele spuse iată ce spune textul gravat pe piatra de legământ:„Acest sfânt lăcaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum : sărăcia, gârbăvia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smerenie noastre şi să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867”.Legământul Sfântului Calinic se respectă cu stricteţe. Chiar în timpul păstoririi sale, cei care l-au călcat au fost pedepsiţi aspru. Este cunoscut episodul tinerei păstoriţe din satul Muereasca, care din greşeală a trecut hotarul şi s-a îmbolnăvit de epilepsie, fiind nevoită să ceară ajutorul Sfântului Calinic, pentru a fi iertată şi în acelaşi timp tămăduită.Este singura mănăstire din ţară care nu a fost secularizată, păstrându-şi tot terenul agricol până în zilele noastre.











 




















Iată că am vizitat si mănastirea femeiilor de la Frăsinei , si am trimis pomelnice și la mănăstirea bărbaților...aici scria că nu este bine să pui pomelnic de vii , fără a pomeni si mortii...si chiar călugărul spunea să dăm si pentru morti si să punem căti bani dorim noi, nu era taxă...Am gasit aici iconițe si suveniruri foarte ieftine ,tămăie si tot felul de lucruri sfințite aproape la jumătate de preț fața de alte biserici.
Au coborăt si bărbații de sus si am pornit spre mănastirea Turnu ,iar pănă jos am coborăt iarasi cu frică ...dar bunul Dumnezeu si Sfăntul Calinic a fost cu noi , bineințeles că nu i-am incălcat poruncile...


Un comentariu:


  1. Am ajuns la Manastirea Frasinei la inceputul lunii aprilie, anul 2015. Am plecat la drum impreuna cu o prietena si un prieten. Auzind (de pe internet) ca femeile au voie sa ramana jos, la 2 km de Manastire, baiatul cu care eram ne-a condus pana acolo si el a plecat mai departe spre Manastirea Frasinei. Ajunsesem destul de tarziu, in jur de 20:30. Eu si prietena mea am mers sa stam in pridvorul bisericii de jos, asteptandu-l pe prietenul nostru care a mers sa vorbeasca cu un Ieromonah de la Sfanta Manastire.

    Cand s-a intors era cuprins de tristete si rusine si ne-a spus ca nici prin gand nu trebuia sa ne treaca sa pasim in acele locuri. Din cate i s-au explicat, femeile nu o sa mai aiba voie sa stea nici jos, la poalele muntelui, chiar daca pana acum au mers acolo. E o confuzie ce se citeste pe internet, nu exista manastire de maici acolo! Traiesc tot calugari! Asadar, haideti sa nu atragem asupra noastra necazuri si sa respectam avatonul de la Manastire prin care Sf. Calinic a interzis femeilor sa mearga acolo!

    Anuntati pe cine mai cunoasteti despre acest lucru. Barbatii sa mearga, dar femeile nu.

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

DOAMNE, TE ROG SA MA MANTUIESTI..SI DE VOIESC SI DE NU VOIESC..NU TINE SEAMA DE VOINTA MEA...AJUTA-MA SI IUBESTE-MA, PENTRU CA SI EU SANT COPILUL TAU...AMIN!