Pagini

27 iunie 2020

FIȚI FĂCLII ÎN VEACUL NEGRU! de Eliana Popa

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



E atâta zarvă-n lume și în suflete tăcere
Chipuri triste, pași grăbiți fără țintă ,fără vrere !
Carnaval cu măști diverse, cabaret sub lună plină
E o luptă nevăzută ! Întuneric și Lumină !
Două oști stau nevăzute, doua forțe se înfruntă
Pentru om stau fată-n față, pentru om se prind in luptă
Bântuie prin veacu-acesta ai Apocalipsei cai
Și în urma lor rămâne boală,moarte,rău și vai !

Clocotesc în trupuri pofte , patimi noi se nasc în om
Și se-agață de-al lor suflet ca omizile de pom !
Duhul rău îi pervertește ca o plagă se întinde
Ura stinge-n om iubirea ,fratele pe frate vinde !
Se ridică multi hristosi, cu o nouă-nvățătură
Amăgind cu viclenie și cu mâna pe Scriptură,
Strâng în jurul lor naivii și smintesc și pe cei buni
Sunt uneltele satanei, vând iluzii la nebuni !

De Sodome și Gomore, pângăritu-s-a pământul
Plânge ceru-n ploi năvalnic, plânge îngerul și sfântul !
Se-nsoțesc in desfrânare multi ...în numele iubirii
Ea cu ea și el cu el ,mai presus de legea firii !
Decadență, ignoranță, toate sunt cu susu-n jos
Mulți își strigă necredința și Îl scuipa pe Hristos,
Adevărul îl îngroapă învelit în zdrențe multe ,
Stă minciuna-n strai de aur și călcând peste virtute!

Știință multă și deșartă, știu rețeta tinereții
Fac copii în eprubetă ,guvernează delicventii!
Cei puternici duc ,,războaie" imbătați de bogăție
Pentru bani și pentru faimă se ucid și se sfâșie!
Omului s-a dat voință, libertatea de-a alege
Unii merg către Lumină , alții calcă Sfânta Lege
Nici putere n-ar avea dacă nu s-ar da de Sus
Așa cum i-a spus lui Pilat , Domnul nostru Sfânt Iisus !

Dumnezeu le știe toate, vede fapta ,vede gândul
Și le-o pune la vedere când va judeca Pământul
Fiindcă așa cum spun proorocii,vor veni cumplite vremuri,
De pe-acum citind Cuvântul te-ngrozesti și te cutremuri !
Peste veacul nebuniei se așterne-ncet amurgul
Guri de iad vorbind prin oameni,duc război cu Demiurgul !
Și duhoarea mortii-mbracă sufletele omenirii
Cei ce încă sunt lumină ,sunt asemeni cu martirii !

Cei ce vor păzi Cuvântul in aceste vremuri grele
Vor fi ridicați de îngeri spre Lumină si-nviere
Fiți făclii in veacul negru! Fiți luminile din sfeștnic!
Călăuze pentru orbi către Dumnezeu cel Veșnic !


26 iunie 2020

Icoana Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Această Icoană a Maicii DOMNULUI este considerată cea mai veche și mai frumoasă Icoană din România , și cunoscută în toată lumea ca Făcătoare de Minuni . Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț a întărit Credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.

 

Icoana Maicii DOMNULUI Lidianca , Indrumatoarea , din Mănăstirea Neamț Este Prăznuită pe :

+ 12 Martie ;

+ 26 Iunie/ 9 Iulie , în aceleași zile cu Icoana Maicii DOMNULUI din Lida .

Icoana Maicii DOMNULUI din Mănăstirea Neamț Este cunoscută și sub Numele de Icoana „Lidianca”, pentru că este considerată o copie perfectă a Icoanei din Lida .

Această Icoană a Maicii DOMNULUI este considerată cea mai veche și mai frumoasă Icoană din România , și cunoscută în toată lumea ca Făcătoare de Minuni . 

Timp de peste 600 de ani , Icoana Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț a întărit Credința Creștin-Ortodoxă a conducătorilor , monahilor și a credincioșilor din România .


Ea a fost comandată de către Sfântul Gherman în anul 665 , fiind copie a Icoanei Maicii DOMNULUI ce se afla în Lida , din anul 35 . 

Pe spatele Icoanei Este zugrăvit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe , Care S-a născut în Lida . 

Sfântul Gherman a adus Icoana cu el în Constantinopol atunci când a devenit patriarh , și a oferit-O Mănăstirii Heleopatra .

       La începutul persecuției iconoclaste a împăratului Leon al III-lea, în anul 714, Icoana Maicii DOMNULUI a fost ascunsă , iar în anul 716 a fost trimisă în secret de către Sfântul Gherman la Roma , Papei Grigorie al III-lea .

Icoana Maicii DOMNULUI a fost așezată timp de 106 ani în Basilica „Sfântul Petru” din Roma . 

După învingerea iconoclaștilor, Papa Serghie al II-lea a readus Icoana în Constantinopol . 

Icoana a fost întâmpinată la intrarea în Constantinopol de Sfânta Impărăteasă Teodora , însoțită de Sfântul Metodie , Patriarhul Constantinopolului și popor mult din Imperiul Bizantin . 

                            Apoi , Icoana a fost reașezată în Mănăstirea Heleopatra .

In jurul anului 1400 , împăratul Manuel al II-lea Paleologul a trimis Trei Icoane în semn de recunoștință a Imperiului Bizantin , față de Voievodatul din Moldova :

+ Una pentru Voievodul Alexandru cel Bun – Icoana Făcătoare de Minuni a Sfintei Ana , Care a fost așezată în Mănăstirea Bistrița , Neamț , România .

+ Una pentru soția sa , Neacșa (numită în unele scrieri Ana) – Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii DOMNULUI , Care a fost așezată în Mănăstirea Agapia , Neamț , România .

+ Una pentru Mitropolitul Iosif Mușat – Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii DOMNULUI Care a fost așezată în Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava , cunoscută sub denumirea de Biserica Mirăuți .

Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuți din Suceava se afla în apropierea Curții Domnești și a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană a Moldovei , între anii 1402-1522 . 

Icoana Maicii DOMNULUI a stat în biserica Sfântul Gheorghe până în anul 1415 , când a fost dusă și așezată în Mănăstirea Neamț , unde a și rămas de atunci .

In timpul unei invazii a Imperiului Otoman, Icoana a fost îngropată din Iunie 1821 , până în Octombrie 1822 , împreună cu alte obiecte de valoare , într-o poiană tainică de pe Muntele Rusu , pentru a fi protejată . 

Astăzi , pe locul în care a fost îngropată Icoana Preasfintei Născătoare de DUMNEZEU se află Schitul Icoana Veche .

Intre anii 1844-1845 , Icoana a fost ferecată într-o îmbrăcăminte de argint aurit , ornamentată cu pietre prețioase .

Unul dintre principii moldoveni a oferit o copie a Icoanei Maicii DOMNULUI de la Mănăstirea Neamț unui moșier rus , pe nume Certkov . Descendenții lui Certkov au așezat Icoana în biserica din sat în anul 1846 . Pe spatele Icoanei se află o inscripție în 

care se spune că Icoana este o copie fidelă a Icoanei trimise din Constantinopol , de către împăratul Manuel Paleologul .

De asemenea , prin Călăuzirea Maicii DOMNULUI , Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi (15 Noiembrie) a povățuit mulți asceți în Rusia și , mai apoi , în România .

https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-de-la-manastirea-neamt

Traducere și adaptare: Mihai-Alex Olteanu

Sursa: 

http://stpaisiusmonastery.org


25 iunie 2020

Rugăciune înaintea icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



Pe stâlpul minţii noastre închipuie, cuvintele înţelepciunii cereşti, Ceea Ce eşti Stâlpul rugăciunii care toată lumea o sprijineşti. Nu ne lispi pe noi de ocrotirea Ta de Maică, Ceea Ce eşti Mângâierea celor împovăraţi de păcate, Floarea tuturor darurilor cereşti, Oglinda îngerilor, Muntele Cel înalt al desăvârşirii, Rai tainic al fecioriei, Tabor înţelegător al tuturor virtuţilor, Corabia mântuirii păcătoşilor, Căruţa Cea de foc a Înţelepciunii, Psalmul Cel scris în cartea inimii, Izvorul rugăciunii neîncetate, Legătură a unirii noastre cu Dumnezeu.
Cu paşii gândurilor umilite ne apropiem de prea luminată icoana Ta, noi, cei ce nu ştim a ne ruga din pricina împietririi inimii noastre. Izvorul rugăciunii Tale să adape inima noastră cea lipsită de dulceaţa cuvântului dumnezeiesc. Ploaia milostivirii Tale să înmoaie pământul cel împietrit al inimii noastre. Laudele împletite Ţie de serafimi să întraripeze inima noastră cu dorul cel dumnezeiesc. Suspinurile heruvimilor coborâte în adâncul sufletului nostru să ne tragă pe noi spre înălţimea cugetării smerite. Nu avem inimă înfrântă ca să aducem tânguire vrednică pentru păcatele noastre, nu avem nici pocăinţa care întăreşte casa sufletului pe temelia răbdării. Norii patimilor au întunecat cu totul cerul sufletului nostru şi nu putem privi nici măcar spre strălucirea frumuseţii Tale. Purtaţi suntem de valurile ispitelor şi cu greu călătorim pe marea cea sărată a acestei vieţi. Îndulceşte necazurile noastre cu darul Tău şi scrie-ne pe noi în cartea vieţii, Ceea Ce eşti Carte Ce ai purtat pe Cuvântul vieţii, Cel Care, prin pătimirea Sa, a scos pe Adam din lanţurile durerilor.
Ridică mintea noastră deasupra grijilor lumeşti şi pe piatra răbdării ne aşează, Ceea Ce ai născut pe Piatra vieţii, Cea Care a sfărâmat pietrele slujirii idoleşti. Acoperă-ne cu acoperământul Tău cel luminat, Ceea Ce eşti Ocrotitoare creştinilor şi păzeşti totdeauna pe robii Tăi cu darul Tău. Ceea Ce lacrimi ai vărsat pentru Fiul Tău pe Care L-ai văzut pironit pe cruce, dă-ne nouă lacrimi de umilinţă pentru păcatele noastre, cu care în fiecare ceas mâhnim milostivirea Stăpânului nostru. Inima Ţi s-a rănit când suliţa a străpuns coasta Fiului Tău, deci nu trece cu vederea nici rănile sufletelor noastre, ci cu untdelemnul rugăciunii Tale ne întâmpină şi ne ridică la înălţimea pocăinţei.
Bucură-te, Rază a înţelepciunii Soarelui Hristos, Turn nebiruit al creştinilor, Cetatea Cea cerească a Luminii, Vasul Cel plin de mirul laudelor îngereşti, bucură-te, Maică a Domnului, Ceea Ce reverşi daruri de minuni celor ce cu inimă smerită cad înaintea sfintei Tale icoane, cerând alinarea suferinţelor şi mare milă. Nu ne uita şi pe noi, cei ce, măcar că nu ştim a-ți aduce cuvânt vrednic de laudă, nădăjduim la acoperământul milostivirii Tale. Amin!

24 iunie 2020

Rugăciune către Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



O, Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule al lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduinţa şi proorocie îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilarie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu aguridă şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tau, cu peri de camilă l-ai acoperit.

Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica păcatele lumii. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Deci, pentru toate aceste vrednicii şi daruri, mulţimea popoarelor creştine te socoteşte pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El. De aceea şi eu, smeritul şi mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă si cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic şi cu totul neputincios, mare apărător şi grabnic izbăvitor de toate ispitele şi încercările acestea ale vieţii de acum.

Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruită putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi, să mă sprijinească cu a Sa milă la vreme de ispită şi să mă întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei şi Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria, ca să pot răbda până la sfârşit toate necazurile, ispitele, durerile şi suferinţele, ca şi întristările veacului acestuia de acum.

Şi aşa, prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urma al sfârşitului meu. Amin!


23 iunie 2020

ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI DIN VLADIMIR.

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


"23 IUNIE, SE PRAZNUIESTE

..."Se spune că această icoană a Maicii Domnului din Vladimir a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca din blatul de la masa la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Pururea Fecioara Maria și dreptul Iosif. Maica Domnului văzând Icoana a exclamat:
+++"Iată de acum mă vor ferici toate neamurile. Harul Fiului meu și al meu va fi cu această Icoană."+++

Prin rugăciuni făcute înaintea acestei icoane, au fost înfrânte puhoaiele păgâne, s-au tămăduit boli incurabile, s-au alinat necazuri și au fost dobândite din belșug daruri spre slava lui Dumnezeu Cel în Treime mărit și mântuirea rugătorilor cu inimă înfrântă și smerită.

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

22 iunie 2020

Sunt aicea, Doamne

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Sunt aicea, Doamne, iar m - am rătăcit,
Drumul către tine, greu e de găsit !
Caută - mă -n locuri, pline de otravă,
Sunt căzută Doamne, zac la pat, bolnavă !

Nimeni n - ar putea astăzi să m - aline,
Toți ne - am depărtat, Domnul meu, de tine !
Fiecare face după bunul plac,
Mustră, dosădesc , râul toți îl fac !

Toți vor să vorbească nimeni să asculte ,
Să le -nşirui Doamne, mi se par prea multe !
Toți avem mândria , celui ce - a căzut,
Unul decât altul e mai" priceput

Și această boală ne-a cuprins pe toți,
Vai de noi Iisuse,...bine e de hoți !
Că aceștia fură, râul și - l plătesc,
Însă - i vai de - aceea care clevetesc !

Și mândria lumii sfinte n - are leac,
Fiecare face după bunul plac !
Caută - ne Doamne, azi pe fiecare,
Cu blândețe multâ și cu îndurare !

Sunt aicea, Doamne, vino înspre mine,
Astăzi simt povara zilelor puține !
Tinereții mele i-am uitat avântul,
Așa cum adesea ți - am uitat cuvântul !

Autor
Ciabrun Marusia

21 iunie 2020

Mulţumim Ţie, Doamne

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Mulţumim Ţie, Doamne Dumnezeul nostru, Bunule şi Iubitorule de oameni, doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Cel ce porţi fără durere neputinţele noastre, cu a Cărui rană toţi ne‑am vindecat; Păstorule cel bun, Care ai venit spre căutarea oii celei pierdute; Cel ce dai mângâiere celor slabi la suflet şi viaţă celor zdrobiţi; Care ai tămăduit izvorul celei ce era în curgerea sângelui de doisprezece ani; Cel ce pe fiica cananeiencei ai izbăvit‑o de demonul cel cumplit; Care ai iertat datoria celor doi datornici şi ai dăruit iertare femeii celei păcătoase; Cel ce ai dăruit vindecare slăbănogului împreună cu iertarea păcatelor lui; Care cu cuvântul ai îndreptat pe vameşul şi ai primit pe tâlharul prin mărturisirea lui cea mai de pe urmă; Cel ce ai ridicat păcatele lumii şi pe Cruce le‑ai pironit; Ţie ne rugăm şi cu umilinţă la Tine cădem: în bunătatea Ta, 

Însuţi slăbeşte, lasă, iartă, Dumnezeule, fărădelegile şi păcatele robului Tău  şi greşealele lui cele de voie şi cele fără de voie, cele cu ştiinţă şi cu neştiinţă, cele prin călcarea de poruncă şi prin neascultare, cele din timpul nopţii şi cele din timpul zilei; şi de este sub blestem preoţesc, sau al tatălui său, sau al mamei sale, sau cu ochii a poftit, sau cu mirosul s‑a desfrânat, sau cu pipăitul s‑a pornit spre desfrânare, sau cu gustul s‑a dezmierdat, sau cu vreo aprindere oarecare trupească sau sufletească s‑a despărţit de a Ta voie şi sfinţire, orice a greşit şi el şi noi, ca un bun şi iubitor de oameni Dumnezeu, Care nu ţii minte răul, iartă. 

Şi nu lăsa pe acesta şi pe noi să cădem în viaţa cea întinată, nici pe căile pierzării să alergăm. Aşa, Stăpâne Doamne, ascultă‑mă pe mine păcătosul în ceasul acesta, pentru robul Tău 

Treci cu vederea, ca un Dumnezeu, Care nu ţii minte răul, toate păcatele lui. Izbăveşte‑l pe el de chinul cel de veci. Gura lui o umple de lauda Ta. Buzele lui le deschide spre slăvirea numelui Tău. Mâinile lui le întinde spre lucrarea poruncilor Tale. Picioarele lui îndreptează‑le spre vestirea Evangheliei Tale. Toate mădularele şi gândirea lui, întăreşte‑le cu harul Tău. Că Tu eşti Dumnezeul nostru, 

Care prin Sfinţii Tăi Apostoli ne‑ai poruncit nouă, zicând: orice veţi lega pe pământ vor fi legate şi în ceruri şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în ceruri. Şi iarăşi: cărora veţi ierta păcatele, se vor ierta lor şi cărora le veţi ţine, ţinute vor fi. Şi precum ai ascultat pe Iezechia în întristarea sufletului său la ceasul morţii şi nu i‑ai trecut rugăciunea lui, aşa auzi‑mă în ceasul acesta şi pe mine smeritul şi păcătosul şi nevrednicul robul Tău care mă rog Ţie; căci Tu eşti, Doamne Iisuse Hristoase, Cel care ai poruncit să iertăm de şaptezeci de ori câte şapte celor ce cad în păcate, şi în bunătatea Ta şi în iubirea Ta de oameni, Îţi pare rău de faptele noastre cele rele şi Te bucuri de întoarcerea celor rătăciţi. 

Că precum este slava Ta, aşa este şi mila Ta, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tatălui Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de‑viaţă‑făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
 -

RUGĂCIUNE CĂTRE SFINŢII ROMÂNI (Duminica sfinţilor români)


DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



Sfinţilor români, voi, care sunteţi podoaba neamului nostru şi roada lui cea mai de preţ: mucenici, care aţi murit pentru Stăpânul Hristos; ierarhi, care ne-aţi păstorit cu sfinţenie; cuvioşi, care v-aţi nevoit ca nişte îngeri în trup; mărturisitori, care aţi păzit dreapta credinţă; şi voievozi, care ne-aţi apărat Biserica şi neamul, staţi tari, precum aţi şi stat, înaintea tronului lui Dumnezeu, rugându-vă cu lacrimi să ne ierte păcatele şi să ne întoarcă spre toată fapta cea bună.

Noi credem şi mărturisim că voi, sfinţilor care aţi odrăslit din neamul nostru, sau care aţi venit în aceste părţi pentru a ne lumina cu viaţa sau cu moaştele voastre, vă rugaţi cu dragoste pentru noi şi ne sunteţi cel dintâi ajutor în faţa lui Dumnezeu, şi pentru aceasta ne şi rugăm vouă cu evlavie: păziţi-ne, împreună cu Maica Domnului, de toate greutăţile şi încercările care se abat asupra noastră; nu de cele ce sunt îngăduite spre pocăinţă şi spre întoarcere la Dumnezeu să ne păziţi, sfinţilor, ci de cele care sunt din răutatea şi invidia vrăjmaşilor noştri văzuţi şi nevăzuţi, şi care sunt mai presus de puterea noastră. Izbăviţi-ne, aşadar, cu rugăciunile şi îndurările voastre, de venirea altor neamuri asupra noastră, de războiul cel dintre noi, de secetă, de cutremur, de foc, de potop, de boală şi de toate necazurile pe care din cauza răutăţii noastre le pătimim.

Că, iată, cu nenumarate păcate Îl mâhnim pe milostivul Dumnezeu: cu uciderea de prunci cea cumplită, cu desfrânarea cea ruşinoasă, cu hoţii şi viclenii şi minciuni, şi îndeobşte cu toată fapta cea rea. Ne-am îndepărtat sfinţilor, întru totul de Dumnezeu şi de Biserica Sa, şi vă rugăm acum să cereţi pentru noi iertare de păcate, chip de pocăinţă şi râvnă pentru toată fapta cea bună. Si să ne întoarceţi la dragoste pentru Dumnezeu şi pentru Maica Sa şi pentru Biserica cea strâmoşească. Ca nu cumva din pricina noastră să fie hulit Dumnezeu printre neamuri, ci mai degrabă să fim un neam întru care să se slăvească sfânt numele Lui.

Ca astfel, ridicându-ne la cinstea cea dintâi, să ne închinăm vouă, iubiţi ai noştri sfinţi români, şi să slăvim pe Dumnezeu cel Unul în Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

20 iunie 2020

SFÂNTA ALINA

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



fecioară martiră

Alena sau Alina este un prenume feminin derivat de la Adelina, ceea ce înseamnă „nobil şi dulce” în limba germană (de a prefixul „adal” – nobil şi „lind” – dulceaţă «adeverb»).

Sfânta Alina este o fecioară şi martiră din sec. VII (a murit în jrurul anului 640), dar legenda despre ea nu va fi redactată decât după 500 de ani, prin sec. XII. Legenda nu este o poveste edificatoare sau un text extraordinar, dar trebuie să ne referim la sensul etimologic al cuvântului, care provine din limba latină „legenda” care înseamnă „ceea ce trebuie citit”. Aşadar, nu este importantă dimensiunea istorică (ceea ce pe omul din Evul Mediu îl interesa foarte puţin), ci aceasta este o „descriere a unui conflict, unde Dumnezeu şi dhul cel rău, snt protagonişti, iar omul este în acelaşi tip teren şi miză dar şi actor”[1].

Legenda şi cultul Sf. alina sunt bine ancorate pe teritoriul bruxellez. Dar aşezată în context, această legendă a Sf. Alina se raportează la perioada convertirii păgânilor franci. Or, francii au provenit din triburile germanice care au cucerit Galia în sec. V d. Cr. Nu este exclus ca sfânta să fi fost vreodată în ţările germanice şi slave (ex. Alina, Lena, Ilona, Aljona).
Este comemorată pe data de 16 iunie în belgia, pe 20 octombrie în celellte ţări catolice şi pe 19 iunie în ţările creştine ortodoxe.

Legenda

Alina era fiica lui Levoldus (fr. Leopold; limba locală: Leeuwold) şi a lui Hildegarde, castelani de Dilbeek, în Brabant, pe timpul regelui Clavis al II-lea, care a domnit între anii 635-637. Tatăl ei era senior franc şi era păgân, precum majoritatea francilor din acel timp. Unele texte afirmă că s-ar fi născut în jurul anului 630. Ea aparţine generaţiei precedente celeia Sf. Gudule, fiica contelui Witger şi a Sf. Amallerge care se va naşte prin 650 în castelul Hamme, aproape de Alost, şi care va muri prin 712. Gudule era nepoata Sf. Gerturda de Nivelles, unde a fost creată o abaţie în 640, dată presupusă a morţii Sf. Alina.

Într-o zi pe când vâna pe ţărmurile Senei, ajunge la Forest unde întâlneşte un eremit care i-a vorbit de religia creştină. Întors de la acesta, seniorul a povestit aventura membrilor familiei sale. Fiica sa Alina s-a simţit atrasă de această nouă credinţă creştină. S-a dus la eremit şi, după ce a fost instruită în credinţă, a primit botezul. Legenda continuă: „Sf. Amand, care se afla pe atunci la Forest, a primit-o cu braţele deschise; nu putea să părăsească ceea ce duhul Sfânt lucrase în inima ei. A instruit-o, şi după ce a fost îndeajuns de luminată asupra a tot ceea ce trebuia să creadă şi să practice, el însuşi i-a conferit Botezul[2]”.

Din acest moment ea asistă la oficiile religioase celebrate de eremitul din Forest, iar legenda afirmă că activităţile sale erau însoţite de minuni.

Astfel, într-o noapte, când a mers la Forest, a găsit uşa bisericii închisă. Un servitor i-a spus că preotul era suferind, dar ea i-a spus să meargă să-l caute. Când servitorul a ajuns la preot îl găsi vindecat. Altă dată, întrucât nu vroia să intre în biserică cu toiagul de drum, ea l-a înfipt în pământ.

„După serviciul divin, după ce a ieşit din biserică şi a vrut să-şi ia toiagul, ea a văzut că acesta avea ramuri şi frunze. Tradiţia spune că acest alun se află şi astăzi la Forest lângă biserica parohială. Dar tatăl ei, furios pe faptul că ea era atât de interesată de această nouă religie, pe care o atribuia celor slabi, i-a interzis să mai aibă vreun contact cu ea. Ea nu a ţinut cont de aceasta şi a ieşit noaptea din castel pentru a asista la oficii. Ba chiar îl mituia pe paznicul, în a cărui pază a fost lăsată de tatăl ei, dându-i acestuia perle.

Pe scurt, noaptea, contrar voinţei părinţilor, ieşea din castelul din Dilebeek şi, traversând dealuri şi câmpuri, mergea să asculte prima liturghie a zilei, celebrată la răsăritul soarelui la oratoriul din Forest.

Levoldus, informat despre misterioasele ieşiri nocturne al fiicei sale, i-a poruncit unei gărzi să o urmărească. În noaptea ceea, ca de obicei, Alina a părăsit locuinţa familiei. Paznicul a urmărit-o, fără ca ea să-şi dea seama. Când a ajuns la ţărmul Senei, (tânără) copilă a traversat râul mergând miraculos pe apă. Paznicul nu a mai putut să o urmărească, căci nu era acolo nici o barcă, şi nici un pod. El a alergat în grabă să povestească minunea stăpânului său. Acesta, furios, a trimis oameni înarmaţi pentru a o aduce cu forţa: „E vrăjitorie, a răbufnit Levoldus: luaţi armele, înșfăcați-o şi aduceţi-o la mine cu orice preţ”.

Soldaţii au pândit întoarcerea fetei. Răufăcătorii au ieşit din râu şi au prins-o. ea a încercat, fără succes să se elibereze din mâinile lor. Alina i-a rugat pe soldaţi să o lase să meargă acasă. În faţa refuzului lor, ea s-a agăţat cu toată puterea de trunchiul unui plop.

„Pentru că striga, soldaţii s-au aruncat asupra ei, şi au tras cu putere de ea aşa încât braţul Alinei a fost smuls. Sufletul inocent şi plin de merite era acum pregătit să primească de la soţul divin dubla coroană: a fecioriei şi a martiriului”.

Legenda afirmă că un înger a coborât atunci din cer şi a dus braţul însângerat pe altarul bisericii consacrate Sf. Denis.

Intrigaţi de descoperirea braţului pe altarul bisericii, şi recunoscând că este al Alinei, preotul din Forest şi câţiva enoriaşi au încerca să descopere cum a fost posibil acest lucru. Astfel ei au găsit trupul Alinei aproape de Sena. Alina a fost înmormântată în apropiere de mica biserică parohială, în pădurea dedicată Sf. Denis, iar pe mormântul ei a fost construită o capelă.

Curând s-a răspândit în regiune că cei bolnavi care veneau la mormântul Alinei se vindecau. Un senior bogat de acolo, pe nume Osmond, orb fiind a venit la această capelă şi a fost vindecat. Mergând apoi la Leopoldus pentru a-i împărtăşi misterul, acesta din urmă s-a căit de crima sa şi şi-a luat propunerea de a se converti. El s-a botezat împreună cu soţia sa, schimbându-şi numele în Harold. Din acest moment, ambii, se spune, au du o viaţă creştină exemplară; au fost înmormântaţi la Dilbeek în biserica Sf. Ambroziu, pe care au construit-o chiar ei.

CUVANT DE INVATATURA despre SPOVEDANIE si CANON


DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



“Fericitul Ieronim, care a trait mai mult de 30 de ani in pestera din Betleem, dimineaţa, inainte de a-şi incepe lucrul de zi cu zi, vorbea cu Iisus Hristos, Cel nascut in Betleem şi-i spunea: "Pruncule, Pruncusor iubit, cum ai suferit tu pe paie? Vreau sa-ti daruiesc ceva".

 Si incepea sa-i enumere: vreau sa-ti dau si asta, si asta, dar Pruncul ii raspundea: "Ieronime, toate ale tale, ale lumii, Eu le am, ale Mele sunt". Si atunci el spunea: "Doamne, atunci ce sa-Ti dau?"
 Iar Mantuitorul i-a raspuns: "Ieronime, da-mi pacatele tale! Eu pentru asta am venit, sa ridic pacatele lumii (prin JERTFA MEA DE PE SFANTA CRUCE), sa daruiesc libertate (libertatea de a alege, Raiul sau Iadul, mantuirea sau osanda sufletului), sa daruiesc viata vesnica (prin Sfintele Taine: Botez, Mirungere. SPOVEDANIE, IMPARTASANIE, Cununie Religioasa si Sfantul Maslu), sa daruiesc BUCURIE Sfanta oamenilor (Bucuria iertarii pacatului protoparintilor noștri, Adam si Eva, adica, a impacarii lui Dumnezeu cu neamul omenesc)".

      Bucuria mea, daca ai facut pacate mari, grele, in trup, sa-i preotului dupa spovedanie: “Parinte duhovnic, binecuvantati si ma iertati pe mine pacatosul (pacatoasa) si va rog sa-mi randuiti Canon pentru pacatele mele”. 

Trebuie sa cereti canon, fiindca Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, spune ca in clipa morții noastre, avem nevoie ca pacatele sa ne fie iertate si de CANON. S

fantul ne da un exemplu: SPOVEDANIA este USA de intrare in Rai si CANONUL este CLANTA. Pentru a intra in Rai nu putem sparge USA, ci trebuie sa apasam pe CLANTA. Amin si Aliluia!
                                                                                                                                    Preot Ioan 🛎.

15 iunie 2020

ÎNCEPUTUL POSTULUI SFINŢILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL- VREMEA POCĂINŢEI

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



      Astăzi să păşim pe calea pocăinţei, având călăuzitori spre Hristos pe Apostolii cei iubiţi ai Mântuitorului. Să tăiem spinii patimilor din grădina inimii şi întru răbdare să rodim faptele cele bune. Să ne luminăm mintea cu gânduri smerite şi să iubim mai mult osteneala cea aducătoare de roade duhovniceşti. Să ne depărtăm de pricinile păcatelor şi, aducând Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel mireasma rugăciunii curate: Ca cei ce staţi înaintea scaunului lui Hristos cu bucurie şi îmblânziţi mânia cea sfântă a Dreptului Judecător, rugaţi-vă să ne fie nouă Milostiv în ceasul judecăţii, acoperind cu lumina rugăciunilor voastre întunericul păcatelor noastre.
Iată ! Intrat-am pe uşa postului şi lumina pocăinţei caută să lumineze ochii inimii noastre. Dezbrăcaţi-vă de haina patimilor, ne grăieşte, şi dintru întuneric veniţi la lumină. Iată, eu pocăinţa mă îmbrac în porfira luminii şi sub acoperământul meu sufletul află iarăşi odihna bucuriei împărtăşirii cu darurile Duhului. Cei covârşiţi de întristare pentru necazurile acestei vieţi vremelnice, prefaceţi durerea voastră într-o întristare care veseleşte chipul sufletului, mutându-vă privirea inimii de la adâncul deznădejdii la adâncul cel nemărginit al pocăinţei. Cei ce din împietrirea inimii voastre aţi căzut între tâlharii gândurilor rele, primiţi vinul umilinţei şi untdelemnul iubirii peste rănile sufletului. Cei ce v-aţi îmbrăcat mintea în haina cugetelor lumeşti, alergaţi pe cărarea postului şi veţi afla Izvorul luminii. Cei însetaţi de Apa Cea veşnică să alerge degrab, ca să ia de grijile lumeşti izbăvire. Acum este vreme de pocăinţă şi braţele acestei – postul şi rugăciunea- ne trag pe toţi în cămara umilinţei. Hristos glăsuieşte în cămara inimii : ,, Întoarceţi-vă ochii inimilor spre mine cu lacrimi de pocăinţă şi măcar că până acum aţi rătăcit în căile lumii, Eu vă voi primi pe voi şi nu-mi voi mai aduce aminte de păcatele voastre. Cu îndelungă răbdare aştept să râvniţi şi voi a vă curăţi sufletele de noroiul patimilor şi să iubiţi a merge în căile poruncilor Mele. Iată din multa Mea milostivire v-am adus şi la porţile acestui nou post şi pentru rugăciunile Sfinţilor Mei nu am ridicat asupra voastră sabia mâniei Mele. V-am dăruit încă un an în cununa vieţii, ca să intraţi pe porţile pocăinţei. Iată acum aştept să găsesc la voi roadele cele bineplăcute Mie. Deschideţi urechile inimii şi cunoaşte-Ţi că Eu Însumi sunt Cel Care aştept îndreptarea voastră. Plecaţi-vă gândul umilit al inimii şi voi preface durerea sufletului vostru în bucurie lucrătoare de fapte bune. Întoarceţi-vă către Mine din toată inima, lepădând orice gând viclean, şi Eu vă voi face părtaşi bucuriei de la masa Sfinţilor.”
Cu rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu şi ale Apostolilor Tăi, Hristoase Dumnezeule, învredniceşte-ne şi pe noi a lucra cu osârdie pământul inimii, pe care stropindu-l cu roua rugăciunilor Sfinţilor Tăi, să îţi aducem Ţie roadele cele mântuitoare ale pocăinţei.


11 iunie 2020

Cinstirea Icoanei „Axion estin" (Vrednică eşti) a Maicii Domnului

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


11 Iunie



        Icoana „Axion estin" a Maicii Domnului este pomenită în ziua de 11 iunie, când se comemorează minunea apariţiei Arhanghelului Gavriil, cu completarea rugăciunii „Ceea ce eşti mai cinstită...". Locul minunii a fost lângă schitul Protaton, în apropiere de mânăstirea Pantocratorului, în chilia unui călugăr şi a ucenicului său, la 11 iunie 982.

După această minune, Icoana a fost transferată în biserica Protaton. Chiar şi chilia unde a avut loc vizita Arhanghelului a primit numele „Axion estin". Piatra pe care a scris Arhanghelul ca pe hârtie s-a păstrat şi a fost dusă prin hotărârea Patriarhiei de Constantinopol în palatul imperial „Sfântul Ştefan".
Sfântul Cosma melodul (14 oct.) alcătuise în anul 720 rugăciunea „Ceea ce eşti mai cinstită..." - , intrată rapid în cult.

Arhanghelul Gavriil a fost cel prin care Dumnezeu a binevoit să o completeze, care s-a arătat în chip de călugăr ucenicului din Athos. Icoana în faţa căreia s-au rugat împreună ucenicul şi Arhanghelul era de tip Eleousa, care, pe parcursul rugăciunii şi o vreme după aceea, a strălucit cu lumină nepământească.
Gavriil Arhanghelul a fost primul care a rostit (sau a cântat)

        „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi Maica Dumnezeului nostru", urmând abia apoi „Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim".

Minunea nu e lucru de mirare, pentru că „se cuvenea"... o rugăciune de preacinstire a Maicii Domnului, alcătuită şi de îngeri şi de sfinţi, pentru Împărăteasa îngerilor, cea fără de asemănare între sfinţi.
Cuvintele de înger s-au imprimat în inima ucenicului care le-a dorit scrise spre păstrare. Se cunoaşte că în acest fel s-a arătat cine era călugărul venit în chilie, la privegherea de noapte, căci Gavriil Arhanghelul a scris cu degetul pe o ţiglă (după alte surse, pe o piatră), cuvintele de completare.

De-acolo, rugăciunea s-a răspândit în forma completă, în toată Ortodoxia, după îndemnul mesagerului ceresc.

Mai mult, imnul „Cuvine-se cu adevărat" a fost introdus la puţin timp după minune în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după sfinţirea darurilor de Pâine şi Vin. Auzim acum, înaintea Mântuitorului prezent prin Sfintele Daruri, cum se aduce laudă Maicii Acestuia, Theotokos... prin guri de oameni şi glasuri îngereşti.

Icoana din chilia ucenicului athonit a fost mutată îndată la Karyes.

Şi ea, pe lângă "ţiglă", era o mărturie a minunii petrecute. Apoi, răspândită (mai ales în Rusia) prin multe copii, a primit numele de „Axion estin" după numele rugăciunii, fiind extrem de îndrăgită şi iubită. Icoana mai este pomenită împreună cu Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, în ziua de 13 iulie.

8 iunie 2020

.PRAZNICUL SFINTEI .TREIMI

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE.


   Bucuria mea, in Vechiul Testament Dumnezeu se arata lui Avraam la stejarul Mamvri ca Trei Ingeri, si el zice:  "Doamne, de am aflat Har inaintea Ta, nu ocoli pe robul Tau!” (Facerea 18:3). 

Desi erau Trei Ingeri, Avraam nu spune: “Domnilor...”, ci, zice: “Doamne”, adica, Unul in Fiinta si intreit in Persoane. In Noul Testament se vorbeste despre unitatea lui Dumnezeu, Care este unul dupa Fire: “Este un Domn... (Efeseni 4:5).

 Se vorbeste de cele trei Persoane sau Ipostase ale Dumnezeirii: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, adica, Sfanta Treime in numele Careia a poruncit Iisus Hristos a se savarsi Botezul si celelalte Taine si ierurgii. Desi nu exista expresia Sfanta Treime in Noul Testament, totusi se cunosc ipostasele Persoanelor divine care o alcatuiesc. Iata, la Buna-Vestire, Sfantul Arhanghel Gavriil ii vorbeste Sfintei Fecioare Maria despre Sfanta Treime: “Duhul Sfant se va pogori peste tine si Puterea Celui Prea Inalt te va umbri. Pentru aceasta si Sfantul Care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1:35).

         La Botezul Domnului, cerurile s-au deschis, Duhul Sfant ca un porumbel s-a pogorat peste Iisus Hristos si glas din ceruri s-a auzit: “Acesta este Fiul meu iubit... (Matei 3:17). In Noul Testament scrie asa: “Si Trei sunt care marturisesc din Cer, Tatal, Cuvantul si Duhul Sfant si acestia Trei Una sunt” (1 Ioan 5:7). 

Sfantul Parinte, Ioan Damaschin, vorbind despre Sfanta Treime, spune asa: “Credem in Tatal si in Fiul si in Sfantul Duh, in care ne-am si botezat”, in numele Tatalui (pentru ca Dumnezeu-Tatal a hotarat din vesnicie mantuirea omenirii), in numele Fiului (pentru ca El a plinit opera de mantuire), in numele Duhului Sfant (pentru ca Duhul Sfant il intareste si sfinteste pe omul care se boteaza).

   🙏 Doamne, Atottiitorule Parinte, Fiule vesnic si Duhule Sfinte, Treime de trei ori Sfanta, calauzeste-ne pasii in marea vietii cea involburata. Amin si Aliluia!
                                                                                                                                    Preot Ioan .

CEL CE PUNE CAPAT RUGACIUNII,INCEPE A PACATUI

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Un om oarecare,trecand pe langa un schit,si vazand multi bolnavi care zaceau acolo,l-a intrebat pe doctor,daca sunt ierburi vindecatoare de pacate,iar acela i-a raspuns:"Sunt,si o sa ti le arat.Ia radacina ascultarii, tulpina rabdarii, florile  curatiei si roada faptelor bune. Zdrobeste toate acestea in vasul smereniei,cerne-le prin sita cugetarii sanatoase,toarna-le in oala nadejdii,varsa peste ele suspinuri si adauga cateva lacrimi.

Dupa aceea,aprinde focul iubirii dumnezeiesti,acopera oala cu milostenia si hraneste focul cu lemnele iubirii de osteneala.Cand fiertura va fi gata,raceste-o cu iubirea de frati si ia-o cu lingura pocaintei.

Dupa ce vei fi primit doctoria aceasta cu credinta curata,ajutandu-te cu infranarea si postul,te vei vindeca de orice boala a pacatului,si vei fi sanatos,atat cu trupul,cat si cu sufletul"..

Cat de adanc prinde radacini pacatul in inima pacatosului si in toata fiinta lui.Ii da pacatosului propriul mod de a veda lucrurile,total diferit,decat sunt ele in realitate.Acesta este motivul pentru care,cel mai adesea PACATOSII NICI MACAR NU SE GANDESC LA INTOARCEREA LOR,nici nu se considera mari pacatosi,din cauza ca ochii lor,sunt orbiti de mandrie si iubire de sine..

7 iunie 2020

Acatistul Duhului Sfânt, de viaţă Făcătorul!

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Sfinte Dumnezeule… Preasfântă Treime… Tatăl nostru…

Condac 1

Veniţi toţi credincioşii să preaslăvim Pogorârea Duhului Sfânt, Care din sânurile Tatălui a coborât asupra Apostolilor, acoperind Pământul de cunoştinţa Lui Dumnezeu şi dăruind Har de viaţă făcător şi slavă de Sus celor care aleargă la El întru curăţie, sfinţindu-i şi Îndumnezeindu-i pe cei care strigă:Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Icos 1

Îngerii de lumină neîncetat Îl slăvesc pe Duhul Sfânt, după cuviinţa datorată Luminii Nematerialnice şi Izvorului Vieţii. Împreună cu ei Te slăvim şi noi, Duhule necuprins cu mintea, pentru milele Tale cele arătate şi pentru cele ascunse şi ne rugăm să fim şi noi adăpostiţi sub Sfântul Tău Acoperământ:

Vino, Lumină adevărată, duhovnicească bucurie!
Vino, Nor purtător de rouă şi de negrăită frumuseţe!
Vino, şi ne împărtăşeşte de bucuria împărtăşirii Tale!
Vino, şi veseleşte-ne cu îmbelşugarea darurilor Tale!
Vino, Veşnicule Soare neapropiat, şi întru noi Îţi fă lăcaş!
Vino, şi primeşte lauda noastră, ca pe o bună mireasmă duhovnicească!
Vino, şi ne îmbogăţeşte cu darul vieţii celei adevărate!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 2

În chipul limbilor de foc, în lumină şi în suflare făcătoare de bucurie S-a pogorât Duhul Sfânt peste Apostoli, şi de văpaia Lui fiind cuprinşi, pescarii au chemat întreaga lume la Biserica Lui Hristos. Au răbdat necazuri şi nevoi pe Pământ şi pe ape, şi de morţile cumplite nu s-au înspăimântat, în tot Pământul vestindu-se cântarea lor, cea de Dumnezeu insuflată: Aliluia!

Icos 2

Potir dătător de ploaie şi izvorâtor de foc ai pogorât asupra Apostolilor. Ţie Îţi aducem cântare, pe Tine bine Te cuvântăm şi Ţie Îţi mulţumim Doamne Dumnezeule Duhule Sfânt:
Vino, Cel care sfinţeşti şi păzeşti Biserica Sfântă!
Vino, şi dăruieşte un suflet şi o inimă celor care cred întru Tine!
Vino, şi aprinde evlavia noastră cea rece şi neroditoare!
Vino, şi risipeşte negura necredinţei şi a răutăţii, care se îndeseşte pe Pământ!
Vino, şi ne călăuzeşte pe toţi pe drumul vieţii celei drepte!
Vino, şi ne povăţuieşte la tot adevărul!
Vino, Înţelepciune neajunsă, şi cu judecăţile cele ştiute de Tine mântuieşte-ne pe noi!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 3

O, Duhule Necuprins cu mintea, împreună cu Tatăl şi cu Fiul pe toate le-ai zidit. Tu ai împodobit Cetele Îngerilor din Lăcaşul Luminii celei neapropiate. Cu strălucirea slavei ai chemat la fiinţă Cetele de Foc ale Luminătorilor Cereşti. Tu ai zidit neamul omenesc unind trupul şi sufletul într-o minunată alcătuire! Pentru aceasta toată suflarea Te laudă şi cântă: Aliluia!

Icos 3

Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul eşti Tu, Veşnicule Duh, şi cu necuprinsa putere a purtării deasupra apelor şi cu înfricoşata Ta îmbrăţişare i-ai adus pe toţi şi pe toate la viaţă. Din suflarea Ta de viaţă făcătoare, din genunea cea fără de chip, a răsărit frumuseţea lumii; pentru care Îţi strigăm:
Vino, la noi, Preaînţeleptule Ziditor al lumii!
Vino, Cel care eşti mare în micuţa floare, ca şi în Luminătorii Cerului!
Vino, Felurime Negrăită şi Frumuseţe Veşnică!
Vino, şi luminează şi întunecatul meu suflet!
Vino, Cel care Te dăruieşti nouă prin Sfintele Taine!
Vino, căldură bineînmiresmată!
Vino, şi ne arată pe noi zidire nouă întru Hristos!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 4

O, Duhule Preabun, din care izvorăşte sfinţenia, Tu ai înveşmântat-O pe Preacurata Fecioară Maria cu strălucirea orbitoare a sfinţeniei Tale, făcând-O Maica Lui Dumnezeu-Cuvântul, Împărăteasa Îngerilor, spre mântuirea oamenilor. Cu puterea Ta i-ai umbrit pe Prooroci şi pe Apostoli, le-ai arătat frumuseţea cea de Sus şi ai pus în graiul lor îndemn înflăcărat, ca să îi aducă pe oameni la Dumnezeu. Tu îi preschimbi pe păcătoşi, iar ei cu arzătoare bucurie Îţi cântă, Doamne: Aliluia!

Icos 4

Prin Duhul Sfânt tot sufletul viază! Cu puterea Lui se va scula toată zidirea, spre învierea cea de obşte! Ridică-ne atunci din groapă, Preabunule Mângâietor, nu spre osândă, ci spre a ne împărtăşi de fericire întru Dumnezeiasca lumină cu toţi Sfinţii, cu rudele şi cu apropiaţii noştri!
Vino, şi ne izbăveşte de a sufletului moarte!
Vino, şi ne îndestulează cu Trupul şi cu Sângele Mântuitorului, înainte de sfârşitul nostru!
Vino, şi dă-ne să adormim în pace, cu cugetul neîntinat!
Vino, şi luminoasă fă scularea noastră din somnul morţii!
Vino, şi ne învredniceşte să privim cu bucurie la zorii veşniciei!
Vino, şi fă-ne fii ai nestricăciunii!
Vino, şi ca un Soare luminează atunci trupurile noastre cele fără de moarte!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 5

Doamne Iisuse Hristoase, Tu ai spus: Dacă cineva însetează, să vină la Mine şi să bea! Te rugăm Doamne, adapă-ne cu apa vieţii veşnice şi trimite asupra noastră Harul Duhului Sfânt, Cel care împreună cu Tine are izvor în Tatăl, ca să nu mai însetăm în veac toţi cei care Îţi cântăm cu umilinţă: Aliluia!

Icos 5

Preaînduratule Duh, Veşnicule Apărător al celor drepţi şi Curăţitor al păcătoşilor, izbăveşte-ne de orice întinare, ca strălucirea luminii Harului Tău să nu se stingă în noi, cei care Te rugăm zicând:
Vino, Preabunule Mângâietor,şi dă-ne umilinţă şi izvoare de lacrimi!
Vino, Multmilostivă Înţelepciune, şi ne învaţă să ne închinăm Ţie, în duh şi în adevăr!
Vino, Preaînaltule Adevăr, şi lămureşte îndoielile sărăcăcioasei noastre înţelegeri!
Vino, Viaţă Veşnică, şi ne primeşte din strâmtorarea veacului acesta pământesc!
Vino, Lumină Veşnică, şi se vor risipi toate nălucirile şi spaimele!
Vino, Putere veşnic nouă, şi împrospătează-i pe copiii Tăi cei osteniţi!
Vino, Nemărginită Bucurie, şi uitate vor fi vremelnicele întristări!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 6

Împodobeşte-te cu Cerurile strălucitoare, Sfântă Biserică Sobornicească a Lui Hristos! Asupra ta odihneşte Preasfântul Duh, Care tămăduieşte nepuţinţele, împlineşte lipsurile, dăruieşte viaţă celor morţi şi îi aduce la viaţa veşnică pe toţi cei care cu dreptate cântă: Aliluia!

Icos 6

În lume necazuri veţi avea! - a zis Mântuitorul. Unde vom afla alinare şi cine ne va mângâia? Duhule Mângâietor, Tu Însuţi dezleagă întristarea noastră şi mijloceşte pentru noi, cei cu suspinuri negrăite, şi uşurează inimile celor care Te roagă zicând:
Vino, Dulce Răcoare a celor osteniţi şi împovăraţi!
Vino, Împreună-Grăitorule cu cei întemniţaţi!
Vino, Cel ce eşti adăpost al celor prigoniţi!
Vino, şi miluieşte-i pe cei slăbănogiţi de sărăcie şi de foamete!
Vino, şi tămăduieşte patimile trupurilor şi ale sufletelor noastre!
Vino, şi cercetează-i pe toţi cei care însetează de lumina Ta!
Vino, şi alină întristarea noastră, cu nădejdea veşnicei bucurii!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 7

Celui care huleşte împotriva Duhului Sfânt nu i se va ierta nici în veacul acesta, nici în cel viitor!- a spus Domnul. Ascultând acest cuvânt ne cutremurăm, ca nu cumva să fim judecaţi cu cei neascultători şi cu cei care luptă împotriva Lui Dumnezeu. Duhule Sfânt nu lăsa inimile noastre să se aplece spre cuvinte de vicleşug! Întoarce-i din schisme, din eresuri şi din necredinţă pe cei rătăciţi, iar pe întâii-născuţi ai Bisericii Tale învredniceşte-i să cânte în vecii vecilor: Aliluia!

Icos 7

Când s-a depărtat Duhul Sfânt de la Saul, atunci spaima şi neliniştea l-au cuprins, iar întunericul deznădăjduirii l-a coborât în cele mai de dedesubt. Aşa mi s-a întâmplat şi mie în ziua întristării şi a împietririi cugetului meu, că m-am îndepărtat de la lumina Ta. Te chem necontenit, ocrotirea sufletului meu, până ce lumina Ta mă va lumina şi pe mine, cel împuţinat la suflet:
Vino, şi nu mă lepăda pentru cârtirea şi nerăbdarea mea!
Vino, şi potoleşte cumplita vijelie a tulburării şi a aprinderii!
Vino, şi odihneşte-i pe cei necăjiţi de strâmtorările vieţii!
Vino, şi îmblânzeşte inima în ziua împietririi şi a mâniei!
Vino, şi surpă urzelile, tulburările şi spaimele duhurilor întunericului!
Vino, şi dă-ne, cu suflarea Ta, inimă zdrobită!
Vino, ca prin răbdare să mântuim sufletele noastre!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 8

Mântuieşte-ne, Cerescule Părinte, că săraci suntem, neputincioşi, orbi şi goi duhovniceşte! Dă-ne aurul Tău cel curăţit în foc, cu veşmânt alb acoperă ruşinea noastră, şi cu alifia Ta vindecă ochii noştri. Pogoară Harul Preasfântului Duh de Viaţă Făcător şi în vasele necurate ale sufletelor noastre şi bucuria celei de-a doua naşteri dă-ne-o nouă, celor care Îi cântăm Lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 8

Ca Turnul Babel se prăbuşeşte toată fericirea pământească şi jalnice sunt toate strădaniile omeneşti cele fără de Dumnezeu! Bine îmi este mie că m-ai smerit şi m-ai umilit, că în păcate şi în căderi mi-ai acoperit toată slăbiciunea şi nimicnicia! Doamne, ştim că fără de Tine nimic nu putem face, dar nădăjduim că ne vom mântui prin Harul Tău; şi cu smerenie Îţi grăim acestea:
Vino dar, Preaînţeleptule Ziditor al vieţii!
Vino, şi lămureşte-ne căile Tale cele neînţelese!
Vino, precum un fulger, şi luminează sfârşitul vieţii pământeşti!
Vino, şi binecuvintează tot începutul bun pe care îl punem!
Vino, şi ne fii nouă Ajutător la fapte bune!
Vino, şi luminează-ne minţile în ceasul descumpănirii!
Vino, şi dăruieşte tuturor duh de pocăinţă, ca să se risipească pedepsele pentru păcate!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 9

Atât a iubit Dumnezeu lumea, că L-a trimis pe Fiul Său Cel Unul Născut, Care S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara, şi Şi-a întins pe cruce mâinile Sale de Ziditor al lumii, ca din păcat şi din moarte să răscumpere întreaga lume cu Sângele Său Sfânt! Pentru aceasta toată zidirea cântă Tatălui, Care a iubit, Fiului, Care a răscumpărat, şi Duhului, Care sfinţeşte: Aliluia!

Icos 9

Duhul de Viaţă Făcător, Care în chip de porumbel S-a pogorât asupra Lui Hristos la Iordan, S-a odihnit şi asupra mea la Sfântul Botez. S-a întunecat lucrarea bunătăţii Sale din pricina negurii greşelilor mele şi pentru aceea însetez de razele Tale, Bunule, ca să nu pier cu totul.
Vino dar, la cel pecetluit cu Numele Tău cel înfricoşat!
Vino dar, şi uşurează cugetul chinuit şi pârjolit fără cruţare!
Vino, şi înnoieşte întru mine, Chipul Lui Dumnezeu, Care s-a acoperit de neguri!
Vino, şi risipeşte nălucirile născute din păcat!
Vino, şi învaţă-mă să împărtăşesc durerile străine!
Vino, şi apleacă-mă să iubesc întreaga Ta zidire!
Vino, şi dăruieşte-mi bucuria mântuirii Tale!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 10

Duhul Sfânt îl naşte a doua oară pe om spre viaţa veşnică. Duhul Sfânt îi însufleţeşte pe Mucenici, îi sfinţeşte pe preoţi, îi încununează pe cei drepţi, şi face din pâine şi din vin Însuşi Dumnezeiescul Trup şi Sânge al Mântuitorului. Duhule Sfânt dă-ne cununa darurilor Tale, dragostea veşnică şi atotiertătoare, care se întristează pentru vrăjmaşi şi vrea ca toţi să fie mântuiţi, ca lămuriţi fiind prin ea, ca nişte fii ai Luminii să-I cântăm Lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 10

Cine ne va despărţi de dragostea Lui Dumnezeu? Foamea? Golătatea? Prigoana? Nevoia? Necazul? Sabia? Dacă ne lipsim de toate cele de pe Pământ avem moştenire nepieritoare în Ceruri. Dă-ne Doamne să Te iubim cu fapta nemincinoasă, cu nevoinţa întregii vieţi şi cu focul inimii:
Vino dar, Atotputernicule Duh şi ne sporeşte credinţa cea atotbiruitoare!
Vino, şi dă-ne smerenie şi îndrăzneală în rugăciune!
Vino, şi încălzeşte-ne inimile, să nu se răcească din pricina prea multor fărădelegi!
Vino, şi dă-ne să nu cădem în vreme de prigoană şi de batjocorire a credinţei!
Vino, şi ne păzeşte de ispite peste puteri şi de sminteli!
Vino, şi înviază inimile noastre prin înrourarea Ta!
Vino, şi tămăduieşte-ne, sfinţeşte-ne şi ne ridică, Bunule, cu Harul Tău!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 11

Acestea zice Domnul: Vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul şi fiii şi fiicele voastre vor prooroci, bătrânii voştri vise vor visa, iar tinerii voştri vor vedea vedenii. Duhule Preadorit, de la masa fiilor celor aleşi ai mângâierii Tale, dă-ne doar o firimitură şi nouă, celor care cu umilinţă Îţi cântăm:Aliluia!

Icos 11

Acolo unde ai răsărit doar pentru o clipă, în locul cel de taină al sufletului, strălucind ca un fulger, neuitată e frumuseţea descoperirii Tale, când preschimbă făptura cea de tină. Mângâietorule învredniceşte-ne ca încă din viaţa pământească să Te vedem cu inima curată, noi cei care ne rugăm Ţie zicând:
Vino, Fulger dătător de lumina veşniciei!
Vino, şi luminează-ne cu strălucirea cea neîncetată!
Vino, Vistier al smereniei şi veselie a celor blânzi!
Vino, Apă Vie, şi răcoreşte-ne arşiţa patimilor!
Vino, că departe de Tine nu aflăm linişte şi tihnă!
Vino, că împreună cu Tine pretutindenea este Împărăţia Cerurilor!
Vino, şi întipăreşte-ne în suflet pecetea darului Tău!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 12

Râu nesecat al Harului, Cel care ierţi păcatele, Duhule Sfânt, primeşte rugăciunea noastră pentru întreaga lume, pentru cei credincioşi, şi pentru cei necredincioşi, şi pentru fiii neascultării. Pe toţi adună-i în Împărăţia Sfintei Treimi, ca să se ruşineze de Tine şi cel din urmă vrăjmaş, moartea, iar lumea, renăscută prin focul cel curăţitor, să cânte cântarea cea nouă a nemuririi: Aliluia!

Icos 12

Văd cu duhul Cetatea Lui Dumnezeu, Ierusalimul cel Ceresc, ca pe o mireasă împodobită cu chip de soare în sărbătoare; şi aud glasurile Îngerilor şi pe Prealuminatul nostru Domn între aleşii Săi, iar întristarea, durerea şi suspinarea fug. Împărate Ceresc, Duhule Sfânt, învredniceşte-ne prin cununa darurilor Tale să ne împărtăşim în Domnul de bucuria veşnică, noi toţi cei care strigăm:
Vino, Bunule şi trezeşte în noi setea de viaţă de dincolo de mormânt!
Vino, şi aprinde în inimile noastre dorirea vieţii veacului cel adevărat!
Vino, şi ne descoperă bucuria Împărăţiei ce va să fie!
Vino, şi dă-ne haina cea strălucitoare ca zăpada, a curăţiei!
Vino, şi umple-ne cu strălucirea Dumnezeirii!
Vino, şi ia-ne la nunta Mielului!
Vino, şi ne învredniceşte să trăim în slava Ta cea veşnică!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 13 (de 3 ori) (apoi icos 1 şi condac 1)

O, noian purtător de lumină al iubirii celei mântuitoare, Duhule de viaţă Făcător, încălzeşte cu suflarea venirii Tale neamul omenesc cel îngheţat întru fărădelegi. Grăbeşte pieirea răului cu nepătrunsele Tale judecăţi, şi ne descoperă cum să prăznuim în veşnicie adevărul Dumnezeiesc, astfel ca Dumnezeu să fie totul întru toate şi în cele Cereşti şi în cele pământeşti; iar cei izbăviţi de iad dimpreună să cânte: Aliluia!

Icos 1

Îngerii de lumină neîncetat Îl slăvesc pe Duhul Sfânt, după cuviinţa datorată Luminii Nematerialnice şi Izvorului Vieţii. Împreună cu ei Te slăvim şi noi, Duhule necuprins cu mintea, pentru milele Tale cele arătate şi pentru cele ascunse şi ne rugăm să fim şi noi adăpostiţi sub Sfântul Tău Acoperământ:
Vino, Lumină adevărată, duhovnicească bucurie!
Vino, Nor purtător de rouă şi de negrăită frumuseţe!
Vino, şi ne împărtăşeşte de bucuria împărtăşirii Tale!
Vino, şi veseleşte-ne cu îmbelşugarea darurilor Tale!
Vino, Veşnicule Soare neapropiat, şi întru noi Îţi fă lăcaş!
Vino, şi primeşte lauda noastră, ca pe o bună mireasmă duhovnicească!
Vino, şi ne îmbogăţeşte cu darul vieţii celei adevărate!
Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Condac 1

Veniţi toţi credincioşii să preaslăvim Pogorârea Duhului Sfânt, Care din sânurile Tatălui a coborât asupra Apostolilor, acoperind Pământul de cunoştinţa Lui Dumnezeu şi dăruind Har de viaţă făcător şi slavă de Sus celor care aleargă la El întru curăţie, sfinţindu-i şi Îndumnezeindu-i pe cei care strigă:Vino Mângâietorule, Duhule Sfânt, şi Te sălăşluieşte întru noi!

Rugăciune către Duhul Sfânt Mângâietorul

Doamne Dumnezeule Duhule Sfânt, Care umpli întreaga lume şi dăruieşti viaţă tuturor, şi Te îndepărtezi de oamenii cei întinaţi, cu umilinţă mă rog Ţie: Nu Te mânia de necurăţia sufletului meu, ci vino, smereşte-mă şi Te sălăşluieşte întru mine şi mă curăţeşte de toată întinarea păcatului, luminează-mă, sfinţeşte-mă şi fă-mă vrednic de Împărăţia Ta! Vino, ca prin ajutorul Tău, să petrec cealaltă vreme a vieţii mele întru pocăinţă, în lucrarea faptelor bune şi în împlinirea Voii Tale, şi să preamăresc pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh în vecii vecilor! Duhule Sfânt, Doamne Dumnezeule Te slăvim, Te iubim şi Îţi mulţumim pentru toate darurile Tale văzute şi nevăzute! Amin!


Rugăciunea ...Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile). Duminica a 8-a după Pasti;

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


Vino, Preainaltule Adevar, si lamureste indoielile sărăcăcioasei mele intelegeri;

Vino si nu mă lepada pentru cartirea si nerăbdarea mea;

Vino si luminează mintea noastră in ceasul descumpănirii;

Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te sălăsluieste intru noi!

Pentru aceasta, toată zidirea, asteptand libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu, canta Tatălui care a iubit, Fiului care a răscumpărat si Duhului care sfinteste: Aliluia!

Darurile Duhului Sfant sunt:
Botezul, Mirungerea, Nunta, Hirotonia, Maslul, Spovedania si Euharistia

Duhule Sfinte! Cela Ce umpli intreaga lume si dăruiesti viata tuturor, indepărtandu-te de oamenii cei intinati. Cu umilintă mă rog Tie: nu Te mania de necurătia sufletului meu, ci vino si Te sălăsluieste intru mine si mă curăteste de toată intinăciunea păcatului ca, prin ajutorul Tău, să petrec cealaltă vreme a vietii mele intru pocăinta si in lucrarea faptelor celor bune, si asa să Te preamăresc impreună cu Tatăl si cu Fiul, in vecii vecilor. Amin!