11 aprilie 2018

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Murom (Rusia, sec. XIII)

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...
 · 
Este o Icoană care a fost adusă la Murom din Kiev, de către apostolul acestei zone îndepărtate, Prinţul Sfânt Constantin, în sec. XII. Acesta a încercat să-i convingă pe păgânii din Murom să se convertească la creştinism, dar ei nu au acceptat ci au hotărât să-l asasineze. Sfântul însă a venit între păgâni cu Icoana Maicii Domnului pe care o adusese de la Kiev, cunoscând intenţiile lor.
Harul care se răspândea de la Maica Domnului, din expresia feţei sale, a mişcat inimile păgânilor. Ei au cerut iertare prinţului şi au dorit botezul creştin.
Mai târziu, Sfântul Vasile de Riazan a fost ajutat de Sfânta Icoană să meargă pe apa râului Oka, pe Mantia Sa , de la Murom la Riazan , având Icoana în braţe , contra curentului .
Sfântul episcop fusese acuzat pe nedrept de păcat , iar locuitorii cetăţii păstorite de el doreau să-l judece şi să-l omoare . Toată noaptea el se rugase lui Dumnezeu şi Maicii Domnului să-l ajute , apoi luase Icoana cu sine. Mersul lui minunat a arătat cetăţenilor că acuzaţia fusese injustă şi că Icoana este făcătoare de minuni . De aceea , la mal , credincioşii adunaţi să-l judece pe episcop , l-au aclamat şi s-au închinat Maicii Domnului şi Pruncului din Icoană .
De atunci, episcopul şi-a mutat reşedinţa de la Murom la Riazan, aducând cu sine şi Icoana.
Icoana de la Murom a fost sărbătorită iniţial pe toată durata postului Sfinţilor Apostoli, dar celebrarea ei a fost mutată pe 12 aprilie , zi în care e sărbătorit Sfântul Vasile de Riazan, la hotărârea sinodului rus . În lume există mai multe copii sau icoane repictate având ca model pe aceasta.
Troparul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria - Muromskaia Riazanskaia:
„Fiind izvor al duioşiei, o, Născătoare de Dumnezeu, fă-ne pe noi vrednici de mila Ta;
Veghează asupra poporului păcătos ;
Arată puterea Ta şi azi , ca să ne umplem de speranţă noi cei ce cu lacrimi strigăm :
Bucură – Te , precum odinioară Gavriil , Arhanghelul ţi-a grăit ."
Amin !

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ