CRESTINISM - ORTODOX

DACA DORESTI SA ASCULTI PARACLISUL MAICII DOMNULUI, POTI SA PORNESTI DE LA BUTON...DOAMNE AJUTA!

PARACLISUL MAICII DOMNULUI!

11 iunie 2016

Icoana Maicii Domnului numită „Axion Estin”-11-iunie

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...--------------------------------------------------------------------------------
Άξιον Εστίν εικόνα της Παναγίας==Axion estin icon of Virgin Mary=
Достойно есть икона Божьей Матери==Axion Estin icona della Vergine Maria==Meryem Axion Estin simgesi==Axion icono éstin de la Virgen María
------------------------------------------------------------------------------------
Icoana Maicii Domnului numită „Axion Estin”, ceea ce înseamnă „Cuvine-se cu adevărat (Vrednică eşti)”, este cea mai veche din întreg Sfântul Munte Athos şi una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă. Această icoană este legată de o minune petrecută în anul 980, într-o chilie din apropiere de Careia, în care vieţuia un părinte, împreună cu ucenicul său.
Înaintea acestei icoane ne-a fost dăruita rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat” printr-o îngerească minune şi întâmplare.
Minunea a avut loc într-o chilie din apropiere de Careia, în anul 980. În această chilie viețuia un părinte, împreună cu ucenicul său. Sâmbăta seara, părintele a mers în Careia, la privegherea de rând, iar ucenicului i-a spus să cânte singur laudele și slujba de noapte. Ucenicul a făcut în tocmai cele spuse de bătrân.
În vremea privegherii sale, călugărului i-a apărut Sfântul Arhanghel Gavriil, în chipul unui călugăr pelerin. Călugărul s-a numit pe sine Gavriil, fără a spune mai multe ori a arăta ceva în plus. Ajuns la chilie, el a cerut ucenicului să îl primească și pe el la priveghere. În vremea Cântării a noua, de la Canoane, ucenicul a cântat „Ceea ce ești mai cinstită”, după rânduială. Venind rândul îngerului, acesta a cântat toată cântarea „Cuvine-se cu adevărat…” În această vreme, icoana s-a umplut de lumină negrăită.
Ucenicul i-a cerut călugărului să îi scrie și lui această nouă cântare, fiindu-i teamă ca nu cumva să nu o rețină. Îngerul i-a zis: „Adu-mi cerneală și hârtie, pentru a scrie imnul.” Ucenicul însă i-a zis: „Nu am nici cerneală, nici hârtie.” Apoi, îngerul i-a zis: „Adu-mi o lespede”. Atunci, călugărul înger a luat lespedea de piatră, de genul celor de pe acoperiș, și a scris cu degetul întreaga rugăciune. În acel moment, ucenicul și-a dat seama că acela nu era un om, ci un înger, anume Arhanghelul Gavriil. Tot atunci, îngerul a dispărut.
Amintirea acestei minuni se face în fiecare an în ziua de 11 iunie, cu priveghere de toată noaptea, în biserica Protaton din Careia, unde se află icoana.


ARHIVA BLOG

MD. POCEAEV