11 iunie 2016

Icoana Maicii Domnului numită „Axion Estin”-11-iunie

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



--------------------------------------------------------------------------------
Άξιον Εστίν εικόνα της Παναγίας==Axion estin icon of Virgin Mary=
Достойно есть икона Божьей Матери==Axion Estin icona della Vergine Maria==Meryem Axion Estin simgesi==Axion icono éstin de la Virgen María
------------------------------------------------------------------------------------
Icoana Maicii Domnului numită „Axion Estin”, ceea ce înseamnă „Cuvine-se cu adevărat (Vrednică eşti)”, este cea mai veche din întreg Sfântul Munte Athos şi una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă. Această icoană este legată de o minune petrecută în anul 980, într-o chilie din apropiere de Careia, în care vieţuia un părinte, împreună cu ucenicul său.
Înaintea acestei icoane ne-a fost dăruita rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat” printr-o îngerească minune şi întâmplare.
Minunea a avut loc într-o chilie din apropiere de Careia, în anul 980. În această chilie viețuia un părinte, împreună cu ucenicul său. Sâmbăta seara, părintele a mers în Careia, la privegherea de rând, iar ucenicului i-a spus să cânte singur laudele și slujba de noapte. Ucenicul a făcut în tocmai cele spuse de bătrân.
În vremea privegherii sale, călugărului i-a apărut Sfântul Arhanghel Gavriil, în chipul unui călugăr pelerin. Călugărul s-a numit pe sine Gavriil, fără a spune mai multe ori a arăta ceva în plus. Ajuns la chilie, el a cerut ucenicului să îl primească și pe el la priveghere. În vremea Cântării a noua, de la Canoane, ucenicul a cântat „Ceea ce ești mai cinstită”, după rânduială. Venind rândul îngerului, acesta a cântat toată cântarea „Cuvine-se cu adevărat…” În această vreme, icoana s-a umplut de lumină negrăită.
Ucenicul i-a cerut călugărului să îi scrie și lui această nouă cântare, fiindu-i teamă ca nu cumva să nu o rețină. Îngerul i-a zis: „Adu-mi cerneală și hârtie, pentru a scrie imnul.” Ucenicul însă i-a zis: „Nu am nici cerneală, nici hârtie.” Apoi, îngerul i-a zis: „Adu-mi o lespede”. Atunci, călugărul înger a luat lespedea de piatră, de genul celor de pe acoperiș, și a scris cu degetul întreaga rugăciune. În acel moment, ucenicul și-a dat seama că acela nu era un om, ci un înger, anume Arhanghelul Gavriil. Tot atunci, îngerul a dispărut.
Amintirea acestei minuni se face în fiecare an în ziua de 11 iunie, cu priveghere de toată noaptea, în biserica Protaton din Careia, unde se află icoana.


Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ