11 noiembrie 2015

Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Potoleşte Întristările noastre

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...


CU DRAG DESPRE LIPNITA

Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Potoleşte Întristările noastre

In 2009 am fost in pelerinaj la manastirea Sf .Andrei , Dervent si Lipnita. Manastirea Lipnita era si este in continuare in constructie .
Pe atunci nu stiam prea multe lucruri despre aceasta manastire insa ulterior , am aflat ca in Paraclisul manastirii se află spre închinare moaştele Sfântului Mucenic Dasie si ale Sfantului Ioan Botezatorul, precum şi o copie adusă din Rusia a icoanei făcătoare de minuni „Maica Domnului - Potoleşte întristările noastre”.
Cei care vor sa ajute la constructia manastirii isi pot achizitiona carti , obiecte confectionate de maicute sau chiar acatistul ``Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Potoleşte Întristările noastre`` .Banii primiti de maicute sunt folositi in acest scop.

Sa aflam acum mai multe amanunte despre Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ``Potoleste intristarile noastre ``.

Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Potoleşte Întristările noastre



Icoana "Potoleşte întristările noastre" a fost adusă la Moscova de către cazaci în vremea domniei ţarului Mihail Fiodorovici (1613-1645) şi se afla în biserica Sfântului Nicolae din cartierul Sadovniki. În această biserică se păstrau înscrisurile despre multe din minunile petrecute la sfânta icoană, însă incendiul din 1771 a nimicit întreaga arhivă. S-a păstrat doar amintirea unei minunate arătări prin mijlocirea acestei icoane făcătoare de minuni, întâmplată în a doua jumătate a secolului XVII.
O doamnă de viţă nobilă, care locuia departe de Moscova, a zăcut multă vreme, fiind chinuită de o boală istovitoare. Medicii nu mai sperau sa se însănătoşească şi bolnava îşi aştepta sfârşitul. În această situaţie grea s-a arătat milostivirea Domnului. In somn i s-a arătat acestei doamne chipul Născătoarei de Dumnezeu, de la care s-a auzit un glas: "Porunceşte să te ducă la Moscova. Acolo, în biserica Sfântului Nicolae, se află icoana Maicii Domnului cu inscripţia: "Potoleşte întristările noastre." Roagă-te în faţa ei şi vei primi vindecare." Cu adâncă credinţă femeia a pornit la drumul atât de anevoios pentru ea, şi la sosire a început să caute biserica Sfântului Nicolae, pe care, după multe căutări a aflat-o. Cercetând toată biserica, ea totuşi n-a găsit icoana ce-i apăruse în vis. Şi atunci, povestindu-i preotului paroh vedenia sa, a cerut de la sfinţia sa povăţuire. Preotul a poruncit slujitorului să aducă din clopotniţă toate icoanele Maicii Domnului. Aceasta împlinindu-se, s-a descoperit printre icoanele vechi şi prăfuite o icoană a Maicii Domnului cu inscripţia: "Potoleşte întristările noastre." Văzând-o, bolnava a exclamat: “Ea este! Ea este!”
Doamna aceea, care până atunci nu putea să-şi mişte nici mâna, spre mirarea tuturor, şi-a făcut semnul Crucii, s-a sculat în picioare şi fără ajutorul slugilor ei s-a apropiat de icoană. Acasă la ea s-a întors pe deplin sănătoasă, iar icoana a fost asezata in Biserica Sfantului Nicolae, la loc de mare cinste, amenajandu-se si un altar in cinstea ei. Această tămăduire a avut loc la data de 25 ianuarie 1760, zi pe care Biserica rusa a inchina-o praznuirii acestei icoane făcătoare de minuni, alcatuind si slujba si acatistul in cinstea ei.



Din toate orasele au inceput sa soseasca suferinzi la icoana nou descoperita si puterea lui Dumnezeu s-a aratat in numeroase alte minuni savarsite la aceasta icoana. Un numar foarte mare de minuni s-au savarsit la icoana Maica Domnului - Potoleste intristarile noastre si in timpul epidemiei din anul 1771.
Mai multe copii ale icoanei "Potoleşte întristările noastre" au fost realizate si impartite in intreaga Rusie, numai in Moscova aflandu-se patru icoane purtand acelasi nume care au fost preamarite prin numeroase minuni. Icoana Maica Domnului - Potoleste intristarile noastre o infatiseaza pe Maica Domnului care tine Pruncul cu mana dreapta, iar mana stanga se afla lipita de obraz. Pruncul tine in mana Sa un pergament desfasurat ce contine textul: "Potoleste intristarea mea!"

Din darul lui Dumnezeu, această icoană a Maicii Domnului aflată la Moscova a săvârşit multe minuni în a doua parte a veacului al XVIII-lea, mai ales în vremea molimei din 1771. Icoana a fost adusă la Moscova de cazaci în anul 1640 în vremea ţarului Mihail (1613-1645) şi aşezată în biserica Sfântului Nicolae din cartierul Pupişevo al Moscovei.

La un moment dat, după un incendiu sau refacerea bisericii, icoana fu pusă cu neatenţie în clopotniţă. Totuşi, Maica Domnului a renăscut evlavia pentru icoană prin mulţime de minuni ce se săvârşeau.



Ziua de prăznuire s-a pus la 25 ianuarie în anul 1760 pentru a pomeni vindecarea unei femei care avu o vedenie în care i se arătă icoana căreia i se arătă icoana şi auzi o voce îndemnând-o să meargă la biserica sfântului Nicolae unde o va afla

- Roagă-te înaintea ei şi vei primi vindecare.

Aceasta făcu întocmai, merse la Moscova şi aflând icoana strigă:

- Iat-o!

După săvârşirea Sfântului Maslu în ziua de 25 ianuarie, femeia care nu putea mişca mâinile şi picioarele acum ieşea din biserică pe picioarele ei.

Icoana fu aşezată la loc de mare cinste, iar mai târziu de ridică un paraclis în cintea ei. Slujba şi acatistul în cinstea icoanei datează din acea perioadă. Copii ale icoanei se află în multe biserici din Moscova şi din alte oraşe.



Icoana se prăznuieşte în zilele de 25 ianuarie, 25 septembrie şi 9 octombrie

Acatistul Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre

Ca pe o stea de la Dumnezeu purcezătoare ne-ai arătat cinstită icoana ta, Stăpână a lumii, spre care căutând şi cu inima credincioasă rugându-ne Ţie Născătoare de Dumnezeu, grăim: Tu ne eşti scut nebiruit şi zid nestrăpuns nouă, celor ce strigăm Ţie: Aliluia! (din Acatistul Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre)
sursa
http://blogger-piosmarian.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ