2 martie 2013

Icoana Maicii Domnului Kasperova

DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE..

Icoana Maicii Domnului Kasperova
Icoana Maicii Domnului Kasperova (Kasperovskaia) este una dintre cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni din Rusia. Potrivit traditiei, icoana Maicii Domnului Kasperova nu a fost la origine destinata cultului public (intr-un locas de cult), cat celui particualar, in sanul familiei care a avut-o in posesie. Icoana a ajuns in regiunea Cherson fiind adusa cu sine din Transilvania de catre printul sarb Uros, la sfarsitul secolului al XVI-lea. Timp de veacuri icoana a reprezenatat un odor de mare pret, lasat mostenire din generatie in generatie.
In anul 1809 icoana se pare ca ajuns in posesia familiei Kasperov. Icoana va fi cunoscuta indeosebi ca facatoare de minuni dupa luna februarie a anului 1840 cand, Iuliana Ioannovna Kasperova in timp ce se ruga intr-o seara inaintea ei a avut parte de o experienta minunata. Privind catre icoana Maicii Domnului, aceasta a observat icoana, indeosebi chipurile reprezentate, inegrite de timp, au devenit in mod miraculos stralucitoare. In scurt timp, icoana a devenit cunoscuta in intreg tinutul pentru numeroase minuni, fiind cautata de cat mai multi credinciosi.
Icoana Maicii Domnului Kasperova
In 1852, locuitotii Chersonului au trimis o petitie prin care cereau ca aceasta icoana sa fie prezenta in mijlocul lor in fiecare an la praznicul Inaltarii Domnului. Icoana petrecea mai putin de trei luni pe an in satul sau de provenienta, Kasperovskii; in restul timpului era purtata in procesiuni in Odessa, Nikolaev, Cherson si in alte orase din sudul Rusiei.
Icoana Kasperov a Maicii Domnului a aparat de invazia strainilor orasul Odessa in timpul Razboiului din Crimeea (1853-1855). Arhiepiscopul Inochentie (Borisov) a hotarat ca “acest eveniment sa nu ramana necunoscut posteritatii” si sa se praznuiasca in data de 1 octombrie. Icoana era deja cunoscuta drept facatoare de minuni si a fost recunoscuta ca atare de Sfantul Sinod in anul 1840, dupa cercetarea numeroaselor minuni care au avut loc.

In fiecare vineri se citeste Acatistul Maicii Domnului in fata Icoanei Kasperov la Catedrala din Odessa a Adormirii Maicii Domnului.
Icoana Maicii Domnului Kasperova
Icoana a fost picatata in tehnica ulei pe panza aplicata pe lemn. Este o icoana de timp "Eleousa". Maica Domului este reprezentata tinandu-L pe Pruncul Hristos pe bratul ei stang. La randul Sau, Pruncul tine in maini un sul.
O caracteristica a acestei icoane este faptul ca pe marginile ei laterale se gasesc reprezentati Sfantul Ioan Botezatorul si Sfanta Mucenita Tatiana. Legat de prezenta acestor sfinti in icoana, s-a spus ca ar fi putut fi sfintii ocrotitori ai detinatorilor initiali ai icoanei.
Icoana Kasperova este praznuita pe 1 octombrie, 29 iunie si in Miercurea Luminata.
Radu Alexandru

sursa


Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ