21 martie 2012

Icoana Lubiatov a Maicii Domnlui, 19 martie

DOAMNE AJUTA!  DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...

O Icoana datand din sec. XV, cu elemente combinate din trei tipuri iconografice ale Maicii Domnului, Icoana „Lubiatov” a stat spre Inchinare multa vreme In biserica manastirii Sfantul Nicolae din Lubiatov – regiunea Pskov-ului.



Se stie ca Icoana avea Inainte o placuta de argint, cu cateva cuvinte inscriptionate. Aceasta nu s-a pastrat si nu se cunosc exact cuvintele respective.

Dar se stie ca prin februarie 1570, tarul Ivan cel Groaznic a venit cu armata In Pskov, hotarat sa pedepseasca populatia pentru o presupusa (si falsa!) tradare. De fapt, si Novgorodul, si Pskovul, erau banuite de tar In sensul unui complot de alianta cu printul Lituaniei.



Cronicile din Pskov relateaza:

„Tarul a venit plin de manie, ca leul care rage, hotarat sa verse sangele celor nevinovati”.

Atunci locuitorii din Pskov s-au rugat cu totii, In prima saptamana a Postului Mare, ca tarul sa se Imblanzeasca si sa-si schimbe hotararea.
In ziua In care a sosit, tarul a auzit batand clopotele de Utrenie si s-a Inmuiat. A intrat In biserica manastirii Sfantul Nicolae din Lubiatov, uitandu-se cu insistenta spre Icoana Maicii Domnului. A citit inscriptia de argint si, deodata, s-a Intors spre soldati si le-a zis:

„Fiti milostivi In sufletele voastre, frangeti-va sabiile si opriti uciderea!”



Gandul cel bun al tarului a ramas statornic, In privinta Pskov-ului. Atunci locuitorii au iesit pe strazi, au Ingenuncheat la porti, cu paine si sare, facandu-i tarului primirea cuvenita. Unul singur a tinut sa-l atentioneze pe tar: Sfantul Nicolae, zis „Mikula”, cel nebun pentru Hristos, din Pskov (sarbatorit la 28 februarie). El a sarit In calea tarului, alergand si strigand: „Ivanuska, Ivanuska, mananca painea si sarea noastra, In locul sangelui de crestin!”
Tarul a vrut sa fie prins cel ce-i striga cu nerusinare, dar Sfantul s-a facut nevazut.

Comunistii au confiscat icoana In 1928, iar In 1930 ea a fost mutata In Galeria Tretiakov.

In principal, Icoana apartine tipului Eleousa, asemantoare Icoanei Vladimir a Maicii Domnului. Tandretea Pruncului, cu fata lipita de a Maicii Sale, aseamana Icoana cu „Dulcea sarutare” din Smolensk (sarbatorita tot la 19 martie). Mana Maicii indica spre Prunc, precum In tipul Hodeghetria. Aceasta combinatie iconografica este mai rar Intalnita.

Icoana Maicii Domnului din Smolensk, „Dulcea sarutare”, 19 martie

Icoana „Dulcea sarutare” din Smolensk dateaza din 1103.

Exista si o alta Icoana, langa Smolensk, de acelasi tip si cu aceeasi denumire, probabil o copie realizata dupa original.

Icoana din Smolensk a devenit cunoscuta, fiind facatoare de minuni, si a inceput sa fie tot mai cinstita, In urma evenimentelor dintre anii 1611 – 1613.

Atunci ea a fost luata In tabara militara a armatei ruse, care apara Smolenskul de invazia poloneza.



Soldatii rusi, condusi de comandantul Sein, au avut tot timpul Incredere In mijlocirea Maicii Domnului, iar asediatorii polonezi au fost invinsi.

Icoana Maicii Domnului din Smolensk, Dulcea Sarutare, este pomenita In Biserica Rusa la 19 martie.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ