8 ianuarie 2011

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul


Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de şapte preoţi şi patru diaconi, a săvârşit ieri, cu ocazia praznicului Botezului Domnului, Dumnezeiasca Liturghie şi Sfinţirea Mare a apei la Catedrala mitropolitană.
Mii de credincioşi au participat la slujba de Bobotează de la Catedrala mitropolitană din Timişoara pentru a duce la casele lor Agheasma cea Mare sfinţită în cadrul Sfintei Liturghii de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, pentru a le fi tuturor celor ce o vor lua cu credinţă şi vor gusta dintr-însa, curăţitoare sufletelor şi trupurilor, şi izgonire a toată puterea cea potrivnică.
În predica rostită cu acest prilej, Preasfinţia Sa a făcut un scurt comentariu al Evangheliei praznicului, de la Matei 3; 13-17, subliniind faptul că pericopa evanghelică prezintă mai întâi de toate o lecţie pe care trebuie să o învăţăm cu toţii de la Dumnezeu, lecţia smereniei şi a iubirii. "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ascultător făcându-Se lui Dumnezeu-Tatăl, vine în lume şi smerindu-Se, primeşte botezul de la Ioan, adică Cel care este Dumnezeu, Cel care este necuprins cu mintea şi neîncăput de gândul nostru, care a făcut cerul şi pământul, se lasă botezat de Sfântul Prooroc Ioan. Se lasă atins de mâinile omului, El care este Dumnezeu, Stăpânul a toate şi Ziditorul omului".
În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a subliniat însemnătatea acestui mare praznic al creştinătăţii pentru Biserica Ortodoxă, menţionând că la Botezul Domnului a avut loc arătarea Dumnezeirii, a Preasfintei Treimi, pentru că Dumnezeu-Tatăl a mărturisit despre Iisus Hristos că este Fiul Său, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, a venit şi s-a aşezat deasupra Fiului.
4.000 de litri de agheasmă
În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea amvonului, Preasfinţitul Părinte a săvârşit slujba Aghesmei celei Mari, înălţând rugăciuni Părintelui Ceresc pentru ca să se pogoare peste apă lucrarea cea curăţitoare a Treimii, Celei mai presus de fire şi ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului, cu puterea, cu lucrarea şi cu venirea Sfântului Duh. După sfinţirea apei, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei.
Anul acesta, preoţii catedralei au pregătit încă din ajunul Botezului Domnului aproximativ 4.000 de litri de apă, pe care mai apoi, după oficierea slujbei, la ieşirea din catedrală, i-au împărţit credincioşilor veniţi într-un număr impresionant la această mare sărbătoare, după cum ne-a spus părintele Eugen Murgu, slujitor la Catedrala mitropolitană.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ