16 iunie 2010

PIATRA SCRISA

Tradiţia locală mărturiseşte că la construirea căii ferate dintre Caransebeş şi Orşova, la deschiderea tunelului pe unde era rânduită trecerea căii ferate, s-a găsit o icoană pictată care reprezenta Sfânta Treime, ceea ce a îndemnat credincioşii de a determina inginerii constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metrii înspre apus de icoană. Apariţia acestei icoane este învăluită de mister.    Credincioşii mărturisesc că este o minune şi nu a apărut prin zugrăvirea de către mâinile unui meşter.

   Tradiţiile orale sunt diverse, însă, prima menţiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută stânca Sfintei Treimi. Datorită infiltraţiilor de apă în stânca ce adăposteşte icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către picotul Moise Buru Scriitorul din Caransebeş.
   În anul 1929 familia Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă ce adăposteşte icoana în amintirea fiicei lor care a trecut la Domnul. În anul 1930 Episcopia Caransebeşului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotniţă astfel apărând aşezarea monahală numită schitul de la Piatra Scrisă. Datorită poziţionării pe marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc, la iniţiativa părintelui ieromonah Hristofor Bucur s-a amenajat pe dealul din vecinătatea schitului un nou corp monahal şi o biserica reprezentativa pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă în fiecare an la praznicul „Duminica tuturor sfinţilor”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului la hramul aşezământului mănăstiresc.
   Pentru Episcopia Caransebeşului, pentru credincioşii din Valea Timişului şi nu numai, prăznuirea hramului mănăstiresc de la mănăstirea Piatra Scrisă reprezintă o zi de pelerinaj duhovnicesc şi de sărbătoare aleasă de la începutul secolului XX.
BISERICA IN ACTUALITATE:
   În fiecare an, la praznicul Duminicii Tuturor Sfinţilor mii de credincioşi vin la această sfântă mănăstire şi se închină icoanei Sf. Treimi, apărute în mod miraculos pe "stânca de sub calea ferată". Şi în acest an, cu prilejul hramului mănăstiresc, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a săvârşit Sf. Liturghie arhierească la această mănăstire alături de un sobor de preoţi în prezenţa unei mulţimi de credincioşi care au umplut curtea aşezământului monahal.
   În cadrul Sf. Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Nicolae Codrea, care va sluji la catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Caransebeş. Totodată Chiriarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură, punând la sufletul credincioşilor importanţa cinstirii sfinţilor, care mijlocesc înaintea tronului Preasfintei Treimi, pentru mântuirea noastră.
   "Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a arătat traseul spre veşnicie, prin calea bătătorită de sfinţii Săi. Să o urmăm şi noi, căci avem atâta nor de mărturie a slavei Sale prin osteneala sfinţilor" a îndemnat părintele episcop pe credincioşii prezenţi.
   În încheiere, Preasfinţia Sa a evidenţiat lucrarea deosebită a obştii monahale de la mănăstirea Piatra Scrisă, format din 7 vieţuitori, care păstrează aprinsă candela monahismului în acest loc însemnat şi binecuvântat de Dumnezeu.
   În prezent, obştea monahală condusă de protosinghelul Paisie Sadici întreprind eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de lângă biserica care găzduieşte de zeci de ani icoana nefăcută de mâini omeneşti a Sfintei Treimi.


AM FOST DE MULTE ORI AICI, FIIND IN DRUMUL MEU SPRE TURNU SEVERIN..VA ATASEZ CATEVA POZE DE AICI...ERAM CU NEPOTELUL MEU...







Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ