17 mai 2010

RANA FACUTA DE VORBA USURATICA




Proverbe 12:18 „Cine vorbeste in chip usuratic, raneste ca strapungerea unei sabii, dar limba inteleptilor aduce vindecare.”

A vorbi in chip usuratic inseamna a vorbi fara sa gandesti prea mult la vorba pe care o spui, ranind pe cineva cu ea, punandu-l in umbra, laudand fapte rele ale unora fara sa-ti dai seama, punand pe unii la incercare prin vorbele tale sau glumind cu usurita despre cineva facand haz de unele defecte sau greseli ale acestuia. Toate acestea pot rani sau chiar omora spiritual pe cineva. Intr-un grup de tineri credinciosi se obisnuia sa se glumeasca pe seama altora si intr-o noapte Dumnezeu a aratat intr-un vis cum tinerii acestia se jucau cu o butelie plina cu gaz si tot dadeau drumul la gaz. La un moment dat butelia a explodat, pe unii din jur i-a ranit iar pe altii i-a omorat.
Nu stii pe cine poate distruge vorba ta usuratica, cu putina sau mai multa rautate. Solomon mai spune aici ca limba celui intelept aduce vindecare in inima ranita de cel fara minte. Este mare lucru sa stii sa ridici cu vorba si cu fapta pe cel apasat, pe cel descurajat. Numai cineva cu sinceritate poate sa faca aceasta si cineva care stie cum sa pastreze echilibrul, sa incurajeze fara sa linguseasca si fara sa urmareasca un alt scop si sa indrepte fara critica si defaimare ci prin exemplul personal.

Niciun comentariu:

ARHIVA BLOG

BIBLIA ORTODOXĂ